VW, Audi, Škoda a Seat - nejen JAKÝ OLEJ ?
Moderátor: Colommbo
Re: VW, Audi, Škoda a Seat - nejen JAKÝ OLEJ ?
Je to ok. Obvykle skladovatelnost 5 rokov, aj ked stretol som uz aj 3 roky. Malo by to tam byt napisane. Ale chapem, ze ak clovek kupuje napriklad akciu do zasoby a zisti , ze akcia je v preklade " za chvilu to konci ...zbavme sa toho",
tak to naserie.
Este Api SN?
tak to naserie.
Este Api SN?
Toyota Carina E 1.6 Xli LB 1992 Japan
Ex.Toyota Carina E 1.8 GLI LB. 1996 GB
HONDA Civic 8G 4D 1.8 2006 Turkey
Diky za info ohledne datumu, tedy necham si to.
ACEA C2/C3
API SN/SM
VW 504 00/507 00
Porsche C30
ExxonMobil
API CF
VW 502 00/503 00/503 01/505 00/506 00
ACEA C2/C3
API SN/SM
VW 504 00/507 00
Porsche C30
ExxonMobil
API CF
VW 502 00/503 00/503 01/505 00/506 00
Naposledy upravil(a) shawt dne stř lis 06, 2024 21:10, celkem upraveno 1 x.
Úplně v pohodě. A byl bych za to i rád.
Honda ACCORD 2.4 i-VTEC Type-S 148kW, sedan, manuál.
Zima: Ravenol SSL 0w40, Hankook W330 Winter i*cept evo3
Léto: Penrite HPR 5 5w40, Bridgestone Turanza 6
Převodovka: Honda Genuine HG - MTF
-
Ja taky. Protože ještě api SN...
Nedávno jsem objednával 15litrů Shellu AV-L 5w30 po 1 litrovách flaškách a všechny 12/22. A na své vozidlo (5x 1l ) použiju až někdy jaro/léto. Noo ale musím se přiznat, že datum výroby mě taky ne nějak potěšil - což ale u tebe je jiná a měl bys dostat ještě starší recepturu toho ESP, která se tu píše, že byla lepší
olej motor Liqui Moly Longlife III 5W-30 převodovka Castrol Transmax Manual V 75W-80
léto Bridgestone Turanza 6
zima Yokohama BluEarth-Winter V906
léto Bridgestone Turanza 6
zima Yokohama BluEarth-Winter V906
Ani stáří 3 roky ničemu nevadí.
Toto je vsetko pekne v pohode.
Ja som mal pripad , a dokonca priamo od ravenolu.sk, kde datum " pre istotu" asi radsej nebol vobec. Ostraneny. Zabudli vsak na vylisovaný datum na flaske....to uz bolo realne daaavno po exp.
Ja som mal pripad , a dokonca priamo od ravenolu.sk, kde datum " pre istotu" asi radsej nebol vobec. Ostraneny. Zabudli vsak na vylisovaný datum na flaske....to uz bolo realne daaavno po exp.
Jak skladovat olej? Pokojová teplota, sklep, garáž?
Mám v oleje v garáži, ale teplota tam klesá hodně k nule..
--
Měnil jsem olej kamarádovi na 1.6 mpi. Vybral jsem mu purflux filter a shell HX-8. Něco hustějšího protože jako každá ten olej blije víkem po celém bloku dolů. Na oleji měl dva roky a 17 tkm dle diagnostiky.
Ale k věci.
Na alco filtru, který jsem měl skladem, bylo napsáno LONG LIFE FILTER / 30 000km . Jak moc se tomu dá věřit? Že by třeba ten filtr zvládl dva intervaly oleje? Protože zrovna na tu šestnáctistovku je ten filtr gigantický (Purflux LS324). Řekl bych tak 3x větší než vložka na volvo 2.4 a tak 2x větší než na 1.0/1.4 mpi (Purflux LS325D) v autách typu Polo či Fabia, který má výstupek na ořech pro povolení.
'99 polo 1.0 mpi LPG Helix HX7 10w40
'98 106 1.0i: mannol 10w40
'05 B6 2.0 tfsi Helix HX-8 5w40 Motul 10w60
Na prvy pohlad to ma logiku. Vacsia filtracna plocha. Pri tej cene ale by som to neriesil a menil samozrejme vzdy spolu s olejom. Teda ak som spravne pochopil vetu " zvladne dva intervaly vymeny oleja" a uvazujes nad tym ze filter chces menit len pri kazdej druhej vymene. Nie som si isty ci toto je presne ta spravna cesta pre usporu.
Co sa tyka skladovania obvykle sa uvadza "standardna" teplota ( to si ja vysvetlujem , ze bez velkych vykyvov , bez mrazu a bez priameho slnka, teda garaz kludne, spajza, pivnica ...este lepsie) , sucho ( sklep byva casto vlhky , ale kazdy to ma inak) , tma a hlavne originalny uzavrety obal.
Co sa tyka skladovania obvykle sa uvadza "standardna" teplota ( to si ja vysvetlujem , ze bez velkych vykyvov , bez mrazu a bez priameho slnka, teda garaz kludne, spajza, pivnica ...este lepsie) , sucho ( sklep byva casto vlhky , ale kazdy to ma inak) , tma a hlavne originalny uzavrety obal.
V garáži někdy i zamrzne. Mám tam rozlévané sunoco, ve skříňce, ve tmě, což už není originální obal. Asi ho dám někam kde není tak zima.jarson1 píše: ↑pon lis 11, 2024 11:10 Na prvy pohlad to ma logiku. Vacsia filtracna plocha. Pri tej cene ale by som to neriesil a menil samozrejme vzdy spolu s olejom. Teda ak som spravne pochopil vetu " zvladne dva intervaly vymeny oleja" a uvazujes nad tym ze filter chces menit len pri kazdej druhej vymene. Nie som si isty ci toto je presne ta spravna cesta pre usporu.
No nechci tak šetřit, měním to. Ale skoro jakoby někdo přemýšlel při navrhování motoru, že na to budou lidi srát. Ostatně to auto (mk5 golf) začínalo život na proměnný interval 20 000km. A jezdí pořád. I těm, kteří na to kašlou.
'99 polo 1.0 mpi LPG Helix HX7 10w40
No ja oleje skladujem v " panelakovom".sklepe. Tu je teplota viacmenej stála, nemrzne urcite. Sucho a tma tiez. A co sa tyka originalnych obalov - samozrejme idealne fabricky uzavrete, ale mam aj bandasku , ktora mi prisla otvorena. Tak ju takto mam. Uzavretu v zmysle , ze je tam samozrejme na pevno zasrobovany vrchnak, len pravdaze ten poistný kruzok je odtrhnuty. Nemyslim , ze by to malo klucovy vplyv na zivotnost. A v garazi mam nejaky olej tiez. Ze by tam nejak extra mrzlo ..horna polica vzadu pri stene. Mozno najmenej nejaka ta nula. Nakoniec vzdy vozim ( zo stareho zvyku teda uz len ...) litrovku aj v aute a tam co sa tyka teploty , vieme si predstavit...v zime tazky minus, v lete naopak. A je tak kludne rok a nikdy sa jej nic nestalo.
Řekl bych že když se tam teplota nějak extra nestřídá, tak je jedno jestli +5 nebo +30°C a ani občasný lehký pokles pod nulu by vadit neměl. Když ale už otevřeno, asi bych to dal tam kde nemrzne....
A tady si myslím že ono "LONG LIFE FILTER / 30 000km" znamená že 30 tkm je MAX - ono to vlastně jsou dva intervaly (2 x 15). Sice se nabízí že velký filtr / větší filtrační plocha / víc kilometrů, ale aby to tak viděl i výrobce toho filtru A olejový filtr pro os. auta má údajně strop 17 tkm (četl jsem) - což by odpovídalo (snad) onomu 2 x15. Nicméně na olej 20 tkm (a víc) je zkrácení životnosti všemu v motoru
Ahojte,
Aký máte názor na tento olej Mannol 5w30 ceramic ?
Neviem sa dopátrať ani k nejakých datasheetom od oleja.
Teraz som ho menil v jednom aute a olej má zaujímavú konzistenciu boli v ňom ako názov napovedá keramické častice a bol taký trochu mliečny a ešte som do toho oleja pridal aditívum tiež od mannolu a to mannol ceramo ester
Aký máte názor na keramické častice v olejoch?
Aký máte názor na tento olej Mannol 5w30 ceramic ?
Neviem sa dopátrať ani k nejakých datasheetom od oleja.
Teraz som ho menil v jednom aute a olej má zaujímavú konzistenciu boli v ňom ako názov napovedá keramické častice a bol taký trochu mliečny a ešte som do toho oleja pridal aditívum tiež od mannolu a to mannol ceramo ester
Aký máte názor na keramické častice v olejoch?
Nasypals do motoru rozdrcenou záchodovou mísu A aby se do té keramiky vešel i olej protože když si navíc
tak si z toho udělal přesolený oběd
- Colommbo
murko: Ahoj! Bojím se, že na tomto fóru se za tento olej (a aditivum) velkého potlesku nedočkáš. Ode mne určitě, nepoužil bych ani jedno ani druhé.
W124 E320 Coupé R6 162kW 1994, 5Q man. Getrag "psí noha",
Shell HU 5W40, přev. Ravenol ATF Fluid, dif. Castrol Axle Z Limited Slip 90
Shell HU 5W40, přev. Ravenol ATF Fluid, dif. Castrol Axle Z Limited Slip 90