Stolni olej na retez motorove pily?

Fórum o průmyslových mazivech

Moderátor: Colommbo

Jirka

Stolni olej na retez motorove pily?

Příspěvek od Jirka »

Ahoj, provedl uz nekdo prakticky pokus? :lol: Nerad bych skoncil s nastriknutym olejovym pruhem mezi ocima ;)
Jinak pouzivam Bipol, ktery je na bazi repkoveho oleje. U mazani retezu jde myslim hlavne o dobry chod v liste.
Diky za vas nazor!
Pitris

Příspěvek od Pitris »

tak toto mě ještě nenapadlo, ale nedoporučuji - stolní olej (zřejmě máš na mysli kuchyňský) - je LEPIDLO
Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník »

Pro profi používání rozhodně ne.
Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník »

Je s podivem, jaké krávoviny dokáží lidé v zájmu pofidérní úspory vymyslet: tak si pro zajímavost zjisti, při jaké teplotě se ten stolní olej přepaluje a kolik stojí repase mazací soustavy řetězové pily.
bio
Příspěvky: 934
Registrován: čtv bře 06, 2008 22:15

Příspěvek od bio »

Pro profesionální snad , ALE pro občasné už vůbec ne. Přírodní olej ( řepkový,slunečnicový a pod . ) má velkou nectnost. Nízkou odolnost vůči oxidaci - stárnutí. V praxi asi znáte všichni fermež nebo fritovací olej , který se stal netekutým a šel obtížně odstranit . Něco podobného se stane v pile při občasném použití - potom běžíte do servisu že Vám pila nemaže a měnítě celé čerpadlo. Jsou dvě řešení - řepkový olej spotřebovat a pro uložení pily použít klasický minerální olej a nebo používat plně syntetické biologicky rychle odbouratelné oleje - třeba CHAINLUBE B 80 plně syntetický biologicky rozložitelný vysoce výkonný olej pro motorové pily, které jsou vysoce teplotně namáhány v dlouhodobém použití.
Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník »

Podle vlastních zkušeností si dovolím tvrdit, že ani biologicky odbouratelný olej nepatří do občas používané motorovky vůbec! Do profi v provozu každý den ovšem klidně.
Jirka

Příspěvek od Jirka »

Dik lidi! Jeste zkusim v ramci overeni hypotezy metodou zameny latek usmazit rizky ve fritaku na tom biologickem oleji a kdyz sem jeste napisu tak to funguje :D
Pro zajimavost: http://www.metalkniha.cz/cz/rada_17.html
Pitris

Příspěvek od Pitris »

Na řízky je nejlepší vyjetý motorový olej - pěkně potom křupou :lol: :lol: :lol:
dbo

Příspěvek od dbo »

Je zajímavé, že se tu nikdo nevyjádřil o teplotě tuhnutí. Z vlastní zkušenosti vím, že rostlinné oleje (kuchyňské) tuhnou okolo 0°C a potom už jsou nepoužitelné a jako mazivo obzvlášť. Taky nepadla zmíňka o čistotě. Vždyť všechny oleje (jak automobilové, tak i průmyslové) jsou filtrované do určité čistoty. U potravinových o tom silně pochybuju dle úsad na dně lahví. Toto vše doveda tak zas....t mazací soustavu, že krom výměny lišty a řetězu si připravte nemalou částku na opravu mazání. O mazacích schopnostech nemluvě.
Jako nejlevnější alternativu pro mazání řeťezu pil bych volil hydralický olej (příp. BIO). Jinak jen speciální produkty. Ta jedna láhev zas tolik nestojí v poměru k ceně za opravu pily.

A takhle je to se vším. Použití doporučeného oleje a jejich včasné výměny jsou PREVENCÍ před poškozením.

Páček
Vasek

Bioolej na řetěz pily

Příspěvek od Vasek »

Zkoušel jsem řepku a soju a lištu mažou dobře. Spotřeba benzin:olej 1:1-1.5
Řežu jen o víkendech.
Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník »

Já být tou pilou, tak tě přeříznu vejpůl! :evil:
Shi
Příspěvky: 1292
Registrován: úte úno 19, 2008 23:31

Příspěvek od Shi »

Jako nouzovka to použít lze, ovšem při pravidelném použití ti to pilu zalepí (ještě mnohem rychleji než běžně prodávané biooleje). Nepomáhá ani přidání minerálného oleje. Pokud to hodně řediš minerálním olejem a čas od času použuješ pouze minerální, tak se pila dá udržet v provozu. Stručně řešeno biooleje jsou zlo a ty oleje na vaření jsou přímo peklo.

Profesionální biologicky odbouratelné oleje určené pro motorové jsou prý v pohodě, tedy pokud řežeš častěji, ale na "přezimování" to taky není žádná výhra.

V lese máš povinnost používat biologicky odbouratelné oleje, pokud tě chytne kontrola s minerálním olejem, dostaneš mastnou pokutu v sazbě odpovídající ceně značkové farmářské pily.
drgi

Příspěvek od drgi »

Mozem mazat retaz pouzitym prevodovym olejom, pripadne novym? Bolo by vhodne pouzity olej prefiltrovat, alebo staci ze v prevodovke bol magneticky srob a na nom dost zachyteneho kovoveho 'prachu'?

Vdaka,
modelář

Příspěvek od modelář »

Domnívám se, že převodový olej není vhodný, a to v zásadě ze dvou důvodů:
- vysoký obsah aditiv "jiného zaměření", která jednak škodí přírodě, ale především se připékají na řetěz a lištu;
- nízká tepelná odolnost převodového oleje opět způsobující zapékání řezacího ústrojí.

Obojí samozřejmě platí v případě, že je pila používána intenzivně. Pokud však slouží k občasnému přeříznutí nějakého klacíku a ani se pořádně neohřeje, pak je to asi jedno. V každém případě bych ten převoďák alespoň zbavil kovových částic.
Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník »

na mazanie RETAZE v motorovej píle uz dlhe roky pouzivam pouzity olej z aut... ked si bud v svojom Peugeote alebo v niektorom z inych polnohospodarskych strojov menim olej tak ten co vypustim si zachytavam a potom ho pouzivam na mazanie RETAZE na mot. píle...

robim to tak uz asi 6 rokov a píla bez problemov funguje, je to lacny a ucinny spôsob na mazanie retaze....

ale samozrejme pokial niekto píly drevo raz za rok tak nech si kupi aj original Husqarna olej :-) ak chce ale mne píla bezi den co den a keby mam pouzivat nejaky specializovany olej tak by som dal zan viac ako si zarobim :-)
Odpovědět