Stolni olej na retez motorove pily?

Fórum o průmyslových mazivech

Moderátor: Colommbo

Brembo.SV

Příspěvek od Brembo.SV »

moj kamarat uz dlhodobo pouziva prevodovy olej,ale obecne sa nejedna o velmy zatazeny prevod,prevod takze na mazanie sa da pouzit akykolvek olej. Treba ale brat do uvahy i vonkajsiu teplotu. Rastlinny olej by som ale vylucil z dovodu rychleho starnutia a upchavania mazacieho kanalu
modelář

Příspěvek od modelář »

Dovolím si oponovat: V případě mazání řetězového ústrojí motorové pily nejde vůbec o to, jak je ten "převod zatížený", ale především o udržení volné pohyblivosti mezi jednotlivými články řezného řetězu, přičemž jakýkoli problém (třeba menší mazací dávka, než je zapotřebí pro daný druh dřeva a intenzitu řezání) vede k prudkému nárůstu jeho teploty, v důsledku čehož se řetěz na obou koncích lišty začíná jen obtížně ohýbat/vracet, lišta vlivem tepelné roztačnosti "nabyde" (řetěz se jakoby "sám utáhne"), a motor a zejména volnoběžná spojka pak extrémně trpí, jelikož to nemohou kvůli přílišným odporům utáhnout.
A jelikož teploty na ploše styku řetězu s lištou v místě řezu zdaleka přesahují možnosti jakéhokoli jiného, než motorového či speciálně pro daný účel určeného oleje, je používání jiných olejů z důvodu potřeby častější výměny přinejmenším řetězu a lišty, ne-li řetězového kolečka s volnoběžkou, silně kontraproduktivní!

U jednoduchých hobby pil je navíc problém také s tím, že nemívají nastavitelnou mazací dávku a obvykle ani možnost tzv. ručního přimazání (extra pumpička na rukojeti), event. potíže s mazáním v důsledku použití neadekvátního oleje tedy nelze kompenzovat zvýšením jeho dodávky.

P.S.: Používání vyjetého motorového oleje sice představuje ekologické zvěrstvo, ale při častém používání pily je pro samotnou pilu určitě méně škodlivé, než aplikace převoďáku.
Brembo.SV

Příspěvek od Brembo.SV »

u motocyklovych retazi vyrobca DID predpisuje specialne mazivo,olebo olej SAE 80W/90
modelář

Příspěvek od modelář »

Jenže funkce a podmínky práce motocyklového řetězu a řetězu motorové pily jsou diametrálně odlišné, nemluvě o podstatně odlišném konstrukčním provedení! Je to něco podobného, jako s těmi hodinkami a holinkami: obojí se přece natahují...
Brembo.SV

Příspěvek od Brembo.SV »

tepelna odolnost motooroveho oleja a prevodovehoo bude velmi podobna pri pouziti na mazanie retaze motorovej pily. Viskozita bude tiez podobna,samozrejme ked sa dodrzi podobna,potreba rozpustania karbonu a usad odpada. Odolnost voci oxidacii a starnutiu je ale u prevodoveho oleja vysia,najma ak sa pouzije kvapalina Dexron aalebo celozivotna napln prevodovky. Cena je tiez zhruba rovnaka,ekologicke hladisko by hralo v prospech motoroveho oleja so zakladovym estervim olejom,co zrejme nik nepouzije. Zivotnost retaze a listy bude zavisla skor na zachadzani a udrzbe
modelář

Příspěvek od modelář »

Brembo.SV píše:tepelna odolnost motooroveho oleja a prevodovehoo bude velmi podobna pri pouziti na mazanie retaze motorovej pily.
- Tepelná odolnost převodového oleje je zhruba poloviční či spíše jen třetinová ve srovnání s motorovým olejem, který musí odolávat teplotě na úrovni prvního pístního kroužku.

Viskozita bude tiez podobna,samozrejme ked sa dodrzi podobna,potreba rozpustania karbonu a usad odpada.
- Pouze pokud se použije teplotně dostatečně odolný olej. V opačném případě - když se už přepaluje - by se schopnost rozpouštění karbonových zbytků docela hodila.

Odolnost voci oxidacii a starnutiu je ale u prevodoveho oleja vysia,najma ak sa pouzije kvapalina Dexron aalebo celozivotna napln prevodovky.
- Dexrony stárnou rychleji, než běžné převoďáky, ale zase jsou teplotně odolnější.

Cena je tiez zhruba rovnaka,
- Nejlacinější je M6A, což je také obvykle nejvhodnější olej. Z hlediska ceny následují Dexrony starších typů.

ekologicke hladisko by hralo v prospech motoroveho oleja so zakladovym estervim olejom,co zrejme nik nepouzije.
- Nedokážu posoudit.

Zivotnost retaze a listy bude zavisla skor na zachadzani a udrzbe
- Tohle samozřejmě platí obecně vždy, ale při současném splnění základní podmínky, totiž právě onoho správného mazání!
Tomáš Veselý

Motorová pila

Příspěvek od Tomáš Veselý »

Dobrý den,
před nedávnem jsem zakoupil tuto motorovou pilu od Gardentechu GTW 5218 52 ccm. Chtěl bych se zeptat jaké mazivo byste pro tuto značku doporučili? Nebo je to úplně jedno? Nemám ted momentálně možnost se zastavit do nějaké specialního obchodu tak bych si to rád objednal přes internet. Děkuji.
Uživatelský avatar
Pitris
Site Admin
Příspěvky: 27403
Registrován: úte čer 24, 2008 18:00
Bydliště: Brno

Příspěvek od Pitris »

Něco o tom je třeba tady: http://www.oleje.cz/forum/viewtopic.php?t=3831
Já koupil http://www.oleje.cz/eshop/show_prod.php?id=1474 do motoru / na značce ale nezáleží - jen "si pohlídej normy API a JASO; a na řetěz http://www.oleje.cz/eshop/show_prod.php?id=524
Honda ACCORD 2.4 i-VTEC Type-S 148kW, sedan, manuál.

Zima: Ravenol SSL 0w40, Hankook W330 Winter i*cept evo3
Léto: Repsol Competicion 5w40, Vredestein Ultrac Satin
Převodovka: Honda Genuine HG - MTF
dragonfly

Re: Stolni olej na retez motorove pily?

Příspěvek od dragonfly »

Doma používáme již 3. rok do všech pil benzinových i elektrických na mazání řetězu převodový olej PP 90. Vše naprosto bez problémů a bez jediné závady. Rozdíl v jeho spotřebě nesleduji, přijde mi to pořád stejné, vždy vystačí déle než vyjedu nádrž benzinu, poté dolévám.
Fruitbat

Re: Stolni olej na retez motorove pily?

Příspěvek od Fruitbat »

Celkem slušný reference má i G-OIL® Bar & Chain Green Oil, navíc nevadí, kdaž něco ukápne na zem.
v.vilik

Re: Stolni olej na retez motorove pily?

Příspěvek od v.vilik »

Mám Husqarnu, 8 let a jede prakticky bez údržby na hydraulický olej. Tedy lišta. Do benzínu kupuji olej přímo od výrobce. Ředí se v takovém poměru, že mně vystačí na rok, takže to neřeším.
pilčík

Re: Stolni olej na retez motorove pily?

Příspěvek od pilčík »

Iba barbar reže v lese s minerálnym olejom. Liter oleja (2 hod. práce) zničí 1mil litrov vody. Roky používam kuchynský, repkový olej a bez následkov. Ani v zime nezmrzne, lebo lišta sa rýchlo zohreje. S pílou pílim denne, ale keby som ju odkladal na dlhšie, určite by som olej vypustil a prepláchol originálnym reťazovým. Samozrejme po každom pílení treba lištu a reťaz nastriekať WD 40, ale to u všetkých, aj originálnych, reťazových olejov.
Ještěr

Re: Stolni olej na retez motorove pily?

Příspěvek od Ještěr »

Dotaz na nebarbary :mrgreen: - mám elektrickou pilu, kde používám k mazání řetězu olej Bipol. Ten má však jednu nevýhodu, kterou začínám pociťovat - při dlouhodobé odstávce (řežu jen občas na chatě) vypolymeruje a ucpává mazací kanál. Co používat za olej, který tohle nedělá či jak se tomu bránit? Pokud bych měl zůstat u Bipolu, tak mi bylo doporučeno před odstávkou pily vylít zbytek Bipolu a protočit to minerálem. Řežu ale pár metrů od studny (jinde nelze, tudíž pouze biologicky odbouratelný olej).
e-panolin.cz

Re: Stolni olej na retez motorove pily?

Příspěvek od e-panolin.cz »

Polymerizaci řepkového oleje se nedá zabránit, je to jeho vlastnost. Některý to udělá dříve, jiný později.
V případě požadavku na biologickou odbouratelnost existuje ne levné řešení u ztrátového mazání - Chainlube B 80 - olej na základě syntetických esterů.
Ještěr

Re: Stolni olej na retez motorove pily?

Příspěvek od Ještěr »

Díky za tip, mrknu na to :wink:
Odpovědět