Připravili jsme pro vás nový případ opotřebení v anketě na téma opotřebení strojních částí.
Pokuste se odhadnout o jaký typ opotřebení se v daném případě jedná. Po jednom měsíci přineseme správný výsledek a představíme nový obrázek.
Správná odpověď: Vlevo:Důlková koroze (Pitting), vpravo:Vydrolování (spalling)
Důlková koroze se vyskytuje nejčastěji u cyklicky namáhaných tvrdých povrchů(zde 52 HRC). Jde o únavové opotřebení třecích ploch, kdy dochází při provozu ke kombinaci vzájemného kývavého, valivého a suvného pohybu protilehlých zatížených povrchů. Vzniká velké podpovrchové napětí, které nejprve vede ke zpevnění materiálu a potom ke ztrátě pružnosti, tvorbě trhlin a vzniku důlků s charakteristickým lasturovým lomem.
Pokračující zatížení vede k dramatické progresi opotřebení, které lze charakterizovat již jako vydrolování (spalling).
Anketa - druhy opotřebení (3. část) - SPRÁVNÁ ODPOVĚĎ
Moderátor: Colommbo
Anketa - druhy opotřebení (3. část) - SPRÁVNÁ ODPOVĚĎ
Naposledy upravil(a) spina dne pát zář 29, 2006 16:02, celkem upraveno 2 x.
Ja tedy nevim co Karel cetl, ale faking jsem nikde nevidel. A flaking s L dava smysl, protoze flake je vlocka.Luboš T. píše:I taková slova se v tribotechnice občas používají.....KarelR píše:No sice se mi líbí ten výraz "faking", ale hlasoval jsem pro důlkovou korozi ...
Navic to pri cteni nebude a tim oblibenym slovem ani moc podobne, protze se to bude vyslovovat s "lej" a ne s "a".
Jestli budete nekdp chtit rozhihnat nejakeho amika, tak mu reknete, ze ma jet do ulice Holušická. (jemu to castecne bude znit jako svatá prd.l)
Tolik k hrani se slovicky. Co by bylo fajn, (alespon pro mne, strojo-triboneznalka) je nejaka galerie se zverejnenymi fotkami, oznacenim opotrebeni, informaci na jak zatizenych plochach vznika a jakym mazanim se da predejit nebo oddalit.