škodlivost nafta x benzín

Diskuze o palivech

Moderátor: Colommbo

Odpovědět
ka-spel
Příspěvky: 1092
Registrován: úte lis 07, 2006 22:51
Kontaktovat uživatele:

škodlivost nafta x benzín

Příspěvek od ka-spel »

http://www.autorevue.cz/default.aspx?se ... 5700&forum

celkem zajímavá diskuze o škodlivosti a složení nafta x benzín
byloObrázek
je Obrázek
pkod

Příspěvek od pkod »

vzdyt tam diskutuji prevazne "nevzdelani", kteri umi akorat hledat v googlu a kopiruji utrzky textu... Porad se toci na dulezitosti slozeni smesy pred spalenim...

Nebudem si nic nalhavat, spalovani benzinu je mnohem lepsi (kvalitnejsi) a proto je i ekologictejsi. Vpodstate je klicem k "cistote" priprava smesi. Rovnomerne rozptyleni paliva a vzduchu, horeni par a ne kapalneho paliva atd. Posledni kapkou ve "viteznem" tazeni benzinu je tricestny kat. Narocnejsi normy splni benzinaky pridanim dalsiho katu bez problemu.


To vse plati, pokud se nezacne hodnotit podle meho velice dulezite hledisko emisi CO2. Ty jsou problem a primo souvisi se spotrebou paliva resp. ropy. CO2 je problem hlavne omezenych vstupu, mene pak na vystupu (sklenikovy plyn, koncentrace v ovzdusi, skodlivost)

Vetsina emisi v soucasnosti bezne hodnocenych je v prirode relativne dobre odbouratelnych a zpusobuji problemy az pri vetsich koncentracich ve mestech a pod. (mohou vznikat nasledne produkty jako treba O3)
To ovcem neplati pro pevne castice. Ty jsou velice skodlive a tezko odbouratelne.

Vznetove motory tedy ze soucasneho uhlu pohledu nemaji sanci drzet krok se zazehovymi.
Brembo

Příspěvek od Brembo »

Pokial neberieme do uvahy pevne castice,diesel je na tom lepsie. Pokial ma filter pevnych castic,tak vyhrava (za predpokladu kvalitneho paliva a dobreho stavu motora)
Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník »

Pokud už náhodou nemá (s předstihem) Euro5, pak stále vykazuje cca 3xvyšší exhalace NOx než benzínový motor! Kromě toho se nepočítají exhalace ve fázi regenerace filtru pevných částic, takže jde vlastně o jakousi mystifikaci, resp. křečovitou snahu za každou cenu obhájit diesel.
Brembo

Příspěvek od Brembo »

Viete uviest presne emisne limity 2 motorov rovnakeho objemu a vykonu benzin vs diesel? Mate na to dokaz? Odbornici sa skor priklanaju na stranu diesela (nie su to predajcovia ani vyrobcovia)
Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník »

Abych to "dokázal", musel bych se důkladněji pohrabat v normách EHK OSN a na to teď nemám nemám dost času.
V zásadě ovšem platí, že z hlediska norem se nesrovnávají "2 motory rovnakeho objemu a vykonu benzin vs diesel", ale exhalace se vyjadřují v objemovém podílu škodlivin ve výfukových plynech či v hodnotě (vyjádřené např. v hmotnostních jednotkách) na ujetý km. Přitom důležitý není objem motoru, ale kategorie, do které vozidlo patří, tj. např. N1.
Pokud se "odbornici skor priklanaju na stranu diesela", pak to jsou nejspíše "zelení" tzv. (přesněji "samozvaní") odborníci, kteří ve své zaslepenosti vidí jenom exhalace CO2 (kde je diesel opravdu "o chlup" lepší - jde přece o přímou funkci spotřeby paliva), přičemž to, co ve výfukových plynech opravdu škodí, jim zcela uniká (tak jako téměř ve všem)!

P.S.: Když bychom se měli zachovat metodologicky správně, museli bychom srovnávat dva motory stejného objemu a stejného stupně přeplňování při započítání vyšší objemové hustoty nafty (o 12 - 14%, než benzín). A z tohoto srovnání vyjde vždy benzínový motor lépe jak z hlediska výkonu, tak i exhalací škodlivin (CO2 není škodlivina!), než dieselový motor.
bastien
Příspěvky: 125
Registrován: stř srp 22, 2007 0:37

Příspěvek od bastien »

O tom, že exhalace z naftového motoru jsou pro zdraví člověka více škodlivé, není žádných pochyb.
Brembo

Příspěvek od Brembo »

Ved prave o hmotnostne limity sa jedna. Objemovy podiel nebolo problemom dodrzat. A prave hmotnostnym limitom sa najviac branili vyrobcovia najma u benzinovych motorov. Odovodnovali to najma tym,ze nepovazuju za spravne,ked budu limity u vysokovykonnych motorou,majma sportovych aut. Je zname,ze najma sportovo orientovane motory maju znacne problemi sa vojst do stanovenych limitou..musia samozrejme splnit normu,ale je to docela problem,co sa prejavuje najma na charakteristike motora (mierne trhanie,zhorsena a oneskorena odozva). V niektorych fazach sa memej vykonne motory spravaju podstatne lepsie. Mimochodom,je to jedno,ci dierel alebo benzim,na celkovom znecistovani ovzdusia sa automobily podielaju zhruba 15 %. Do ovydusia sa vypustaju omnoho nebezpecnejsie splodiny,ake vypustaju automobily.. Leteckemu priemyslu sa velmy dobre dari vyhybat akymkolvek limitom. Skratka lobizmus.
bastien
Příspěvky: 125
Registrován: stř srp 22, 2007 0:37

Příspěvek od bastien »

Pánové, měli byste jednoznačně odlišit o čem se debatuje. Zda o tom, kolik exhalací (objemově) který motor vypouští a jaký mají vliv na životní prostředí nebo o tom, zda se člověk spíše "otráví" z exhalací benzínového nebo naftového motoru, pokud je člově přímo dýchá na ulici. Tyto dva pohledy na věc jsou zásadní, protože ve výsledku dojdou k opačným závěrům.
Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník »

Já vidím hlavní problém dneška v tom, že kvůli všeobecné honbě za co nejnižší produkcí CO2 jdou parametry produkce těch hlavních škodlivin ze spalovacích motorů do haj.lu. Ne snad proto, že by výrobci nedodržovali stanovené normy, ale využívají jejich "vaty" na maximum. Ty požadavky jsou totiž naprosto protichůdné! Typické je to třeba u NOx: čím účinnější práce motoru, tím méně CO2, ale tím současně více NOx. Atd. atd.
Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník »

Brembo píše:Ved prave o hmotnostne limity sa jedna. Objemovy podiel nebolo problemom dodrzat. A prave hmotnostnym limitom sa najviac branili vyrobcovia najma u benzinovych motorov. Odovodnovali to najma tym,ze nepovazuju za spravne,ked budu limity u vysokovykonnych motorou,majma sportovych aut. Je zname,ze najma sportovo orientovane motory maju znacne problemi sa vojst do stanovenych limitou..musia samozrejme splnit normu,ale je to docela problem,co sa prejavuje najma na charakteristike motora (mierne trhanie,zhorsena a oneskorena odozva). V niektorych fazach sa memej vykonne motory spravaju podstatne lepsie. Mimochodom,je to jedno,ci dierel alebo benzim,na celkovom znecistovani ovzdusia sa automobily podielaju zhruba 15 %. Do ovydusia sa vypustaju omnoho nebezpecnejsie splodiny,ake vypustaju automobily.. Leteckemu priemyslu sa velmy dobre dari vyhybat akymkolvek limitom. Skratka lobizmus.
Podíl leteckého průmyslu na celkových emisích činí cca 6%. Zhruba to samé představuje v položce emisí CO2 internet!
Odpovědět