Oleje do novodobých Hond a vše kolem

Fórum o automobilových mazivech

Moderátor: Colommbo

Odpovědět
jerome

Re: Oleje do novodobých Hond a vše kolem

Příspěvek od jerome »

Eco-clean má ešte nižšiu HTHS ako Eco-nergy, takže s ním budeš jazdiť ešte ekonomickejšie :wink:
Honda Civic 1.4iS 66kw => FANFARO VSX 5W40
Erik82

Příspěvek od Erik82 »

Skôr mi ide o to či v tom TDS k econergy je preklep v texte a píšu eco clean (namiesto eco nergy),alebo sa skutočne odvolávaju pre spomenuté motorizácie na eco clean :roll:

A na tú spotrebu ja zas až tak nejazdím,nemal by som 6,9 :? Ale 6,3 :D
[b]Honda CIVIC IX[/b], rv.2015, 1.8ivtec, R18Z4
[b]Moto olej:[/b]Ravenol FDS5W30, DXG5W30, ECS0W20, SFE5W20, Mobil1 LV 0W30, FS0W40,
Prevodovka :Honda MTF3
Spotreba:6.4-6.9l/100km
Goodyear Eagle F1 A6 225/45 R17, UltraGrip Perf.3 205/55 R16
jerome

Příspěvek od jerome »

Ja som to tak pochopil,že sa odvolávajú na ten Eco- clean Ja som ho mal v naftovom Civicu. V zime ok,ale v lete po zahriatí motora nem dobré zvuky to miestami vydávalo :roll: Za mňa výborný na jeseň,zima,jar :wink:
Erik82 píše: úte bře 18, 2025 17:11A na tú spotrebu ja zas až tak nejazdím,nemal by som 6,9 :? Ale 6,3 :D
Tak sa na to už vyprdni a nechaj DXG,lebo chtiac - nechtiac skončíš časom u Chocholouška :mrgreen:
Honda Civic 1.4iS 66kw => FANFARO VSX 5W40
Shi

Příspěvek od Shi »

Po přechodu na Ravenol DXG 5w-30 z jakéhosi Gulf 5w-30, který tam měla předchozí majitelka a na který bylo najeto cca 5000km, jsem prvních pár kilometrů nepozoroval žádnou změnu, co se týče akustického projevu, ale postupně se DXG začíná projevovat a motor se ztišuje na úroveň, na kterou jsem byl u Ravenolů tradičně zvyklý.
PUO

Příspěvek od PUO »

Ja som pri Ravenole FDS pociťoval prvých cca 700km taký hrubší chod motora. Potom postupne tichší chod :wink:
Na budúci rok vyskúšam SFE 5W20. Som zvedavý :P
Honda Civic 9G - 1.8 i Vtec
zima: Total 0W20
leto:MO EE ECO 5W30
Opel Corsa C 1.2 Twinport
Shel H.Ultra 5W40
Erik82

Příspěvek od Erik82 »

Za mňa to bol po prechode od Mobil1 k Ravenolu posun k surovejšiemu prejavu. Po prvej zmene to bolo fakt výrazné časom sa to zlepšilo.

Ale keď som po nejakej dobe dal na skúšku LM spec.tec AA 0W20, tak som si zase zaspomínal na šepot Mobil1...

Jedine DXG malo doposial prejav mierne jemnejší, možno svojou viskozitou alebo množstvom Mol, neviem.

Čítal som že vysoký pomer PAO v základe môže sposobovať takýto prejav motora. Vraj hydrockrack je v tomto smere na tom lepšie, neviem či aj GTL.
[b]Moto olej:[/b]Ravenol FDS5W30, DXG5W30, ECS0W20, SFE5W20, Mobil1 LV 0W30, FS0W40,
jarson1

Příspěvek od jarson1 »

U mna zatial len taka skusenost, ze zvukovo vsetko plus minus podobne, akurat u gtl shellu nikdy nedolievam zatial co u mobil1 co tam mam teraz som akurat pri cca 5000 uz nejakú decku dolial. Pri ravenole tiez obcas, ale menej.
Myslene , ze pri obcasnej kontrole hladiny ak je pod polovicou tak tam dolejem tak po 3/4 mierky. V podstate da snazim minut do vymeny zvysok 4l balenia, lebo obvykle to tam pri vymene cele nenarvem. Tak co uz potom s tou pol flaskou....to mam z toho , ze oleje striedam. Takze rozdiel akurat v tomto. Mozno aj odparnost ..neskumal som to.
Toyota to ma inak , tam sa ide stale to iste roky dokola, takze zvysky nehtozia. Ale tam vlastne nedolievam vobec. Zase medzi min a max to ma cca liter. Akurat teraz vynimocne dostala miesto hx7 10w40 nahodne zohnany valvo maxlife 5w40. A je jej to jedno :D
Toyota Carina E 1.6 Xli LB 1992 Japan
Obrázek
Ex.Toyota Carina E 1.8 GLI LB. 1996 GB
HONDA Civic 8G 4D 1.8 2006 Turkey
Obrázek
Shi

Příspěvek od Shi »

PUO píše: pon bře 31, 2025 19:17 Ja som pri Ravenole FDS pociťoval prvých cca 700km taký hrubší chod motora. Potom postupne tichší chod :wink:
Ten citelně drsnější zvuk jsem zažil s motorem R18A2 při přechodu na Ravenol VST 5w-40, ale po pár set km to s VST naopak bylo to nejtišší, co jsem kdy v motoru měl.
Tady s R18Z2 a DXG žádný náznak drsnosti, jen postupně ztišuje jak se budu je kluzná vrstva.
kornel

Příspěvek od kornel »

To "stisovanie" ale nemá priamy súvis s vytváraním klznej vrstvy.. je to o zložení oleja, ako zložiek a ich pomerov v "base oil" tak vplyv na to majú rôzne druhy prvkov, jednotlivých aditiv.. niektoré výraznejšie niektoré menej si schopné pohlcovat a modulovať rôzne frekvencie a vznikajúce rezonancie.
Už som to tu spomínal na fóre.. opakujem to len preto, aby sa mylne neprikladal význam a nehľadal priamy súvis pocitu tichsieho chodu motora (s tým ktorým olejom) s nejakým efektívnym vytváraním ochranných tribovrstiev.
Shi

Příspěvek od Shi »

Já si myslím, že kdyby to bylo složením oleje a ne tvorbou vrstev, tak by to byla skoková změna více méně hned po výměně oleje a ne jev, který postupně nastupuje stovky kilometrů.
Zažil jsem jednou taky něco, co bych interpretoval jako postupnou destrukci předchozí vrstvy a následnou postupnou tvorbu nové vrstvy. Ale mohu se samozřejmě mýlit.
kornel

Příspěvek od kornel »

Je to hlavne o zložení oleja .. na začiatku po výmene oleja je skôr absolútne výnimka aby mal človek pocit hlasnejsieho prejavu motora.. nie sú vyčerpané a zoxidovane rôzne prvky v oleji , preto je tam ten tlmiaci efekt.. tých prvkov je v čerstvom oleji plná kapacita a teda najintenzívnejšie pohlcujú frekvencie. Samozrejme určitý vplyv na to majú aj tribovrstvy a to akým mechanizmom sa v tom ktorom prípade/motore vytvárajú, vzhladom na prevádzku a aj typ oleja. Vplyv na toto celé ma aj to ako často človek strieda rôzne koncepčne odlišné oleje. Proste sa to nedá upriamiť jednoznačne a len na jedného "vinníka".. ten istž olej môže v inom motore, po inom predošlom oleji sa správať a javiť na ucho počas celého výmenného intervalu trochu odlišne od iného motora v ktorom bol predošlom intervale koncepčne iný olej, a s ktorým sa napr. uplne inak jazdilo a v iných podmienkach (príklad: motor ktory poskakuje takmer vždy len po meste a polo-zohriaty, tie tribovrstvy bude mať odlišné z viacerých hľadísk)
Erik82

Příspěvek od Erik82 »

Znamená to že po zmene oleja s iným ZDDP balíčkom tento istú dobu nedostatočne chráni motor? Je dobré teda ostať pri jednom a nestriedať ako ponožky.

Je to citlivejšia zmena predpokladám než keď sa ,,len" strieda viskozita?

Alebo sa tu bavíme len o pár stovkách kilometrov kým je účinok 100%
PUO

Příspěvek od PUO »

Shi píše: úte dub 01, 2025 12:37 Ten citelně drsnější zvuk jsem zažil s motorem R18A2 při přechodu na Ravenol VST 5w-40, ale po pár set km to s VST naopak bylo to nejtišší, co jsem kdy v motoru měl

Shi: Aký si mal pocit z toho Ravenolu VST , z pohladu viskozity? Teda či sa Ti nezdal príliš viskozny pre R18 motor?? Ako keby musel prekonávať príliš velký odpor ?? Pri R18Z4 som to zaznamenal od prvých kilometrov. Nebol to síce Ravenol VST, ale aj tak. To som bol vtedy doslova zarazený :shock:
Shel H.Ultra 5W40
jarson1

Příspěvek od jarson1 »

Erik, olej chrani motor hned.
To o com sa tu bavime , su dalsie benefity niektorych olejov ( casto bol spominany prave ravenol v suvislosti s pridanym wolframom) , ktore sa prejavia az po nejakej dobe, pretoze z principu vyzaduju tlak a teplotu aby sa prejavili. Je to taky plus nad ramec standardu. Zdaleka to neznamena, ze by motor s takymto olejom bol co len sekundu nedostatocne mazany. Obrazne povedane pravdaze....aby niekto neriesil dvojsekundovu kontrolku mazania pri prvom starte po vymene :D
Na druhej strane , v nedavnem minulosti prebehlo v recepturach ravenolu niekolko zmien a jednou z nich je aj absencia wolframu vo variantach kde predtym bol.
Takze mozno sa tu polemizuje zbytocne a stisenie motora po xy sto km bude mozno len placebo, resp. " zvykol som si ( moje uši).
Ja ked som s PUOm dorazil naposledy na zraz po 700km (cca 1/2 ialnicnej jazdy ) niekedy aj 160/hod zdala sa mi náhle tichá aj 10w40 v 33 rocnej toyote , ktora nema odhlucnene z vyroby NIČ... Ze je to len " hluchota" z niekolko hodinoveho revu motora, sme pochopili, az ked sme nepoculi čašníčku :mrgreen:
Toyota Carina E 1.6 Xli LB 1992 Japan
Obrázek
Ex.Toyota Carina E 1.8 GLI LB. 1996 GB
HONDA Civic 8G 4D 1.8 2006 Turkey
Obrázek
PUO

Příspěvek od PUO »

jarson1 píše: úte dub 01, 2025 18:28 Ze je to len " hluchota" z niekolko hodinoveho revu motora, sme pochopili, az ked sme nepoculi čašníčku
Potrvdzujem :mrgreen:
Shel H.Ultra 5W40
Odpovědět