předem se omlouvám, jelikož to téma se nejen zde řešilo už asi 100x, ale třeba se věci někam posunuly a někomu by to mohlo pomoci.
Jde o to, že jsem si pořídil nový vůz Kia Ceed GT Line s výše uvedeným motorem. A jelikož chci nějakým způsobem mít tu jejich záruku (v minulosti ověřeno, že věci opravdu mění na záruku), tak na garančky musím do autorizáku. V okolí mám dva servisy.
Jeden mi nabízí olej 5W30 A5/B5, což vzhledem k tomu, že auto má GPF, tak by neměl být vhodný. Nicméně Xkrát jsem se dotazoval přímo na Kia /Hyundai nejen v ČR, ale i zahraničí a nikde s tímto olejem v daném motoru nemají problém a doporučují jej. GPF prý ohrozit nemůže. Servis také tvrdí, že tento olej v tomto motoru není problém.
Druhý servis do těchto motorů dává 0W20, který by již odpovídal pro použití s GPF.
Ať sem pátral nejen na našich, ale i zahraničních fórech, tak jsem nikde nenašel, že by s A5/B5 měl tento motor nebo GPF jakýkoliv problém, a že ho tam servisy Kia / Hyundai lijí opravdu ve velkém. Oba oleje jsou i uvedené v příručce k vozidlu. A5/B5 je psaný, že lze použít na středním východě, což předpokládám, že 0W20 je preferovaný v Evropě, je hlavně kvůli emisím. Proto si jdu pro radu, do jakého servisu jezdit, abych motoru v rámci možností motoru ubližoval co nejméně. V minulém autě jsem měl ten samý motor a dá se říct, že jsem jezdil na oba dva oleje a problém jsem neměl. Osobně jezdím většinu času po městě, ale také se dost pohybuji po dálnici a samozřejmě v zimě Alpy a léto Chorvatsko apod. Co byste mi tedy doporučili? Jakou jít cestou? Kia teď dost zpřísnila podmínky dodržování garanček, tak proto jdu cestou autorizáku. Je mi jasné, že by bylo asi nejlepší měnit doma. Jinak chci samozřejmě měnit po 10 000 km.
Díky moc všem za postřehy