Ahoj všem. Mám dilema, tak snad jsem tady dobře
Spadl mi do klína originál olej -
https://mazivaonline.cz/motorove-oleje/ ... 5w-30.htmlje to norma 507.00, která v sobě zahrnuje údajně všechny staré dieselové normy, tedy i moji 505.01. Mám O2 1.9tdi 77kW BXE. Motor spolehlivý, 220tkm a šlape jak hodinky, žádné netěsnosti nic. Lil jsem mogul extreme PD, ale ten zrušili, tak jsem přešel na Valvoline All Climate Diesel C3 5W-40 5l, který taktéž chodí dobře. Vím, že ten nový kanystr obsahuje olej vhodný pro motory s DPF, který nemám, a neobsahuje některá důležitá, ikdyž popelavá aditiva, která PD motor potřebuje k bezproblémovému chodu. Olej měním po 10tkm a nemám v plánu na tom cokoliv měnit ani při případné výměně za tento LL. Jen dodám, že jezdím z 95% delší trasy nad 100km a to výhradně po okreskách relativně svižnějším tempem (pilu jezdím tak 5% celkové jízdy, prostě si jednou za tu dlouhou cestu 5 minut zablbnu, když je silnice prázdná)
Dotaz zní, zda je to dobrá volba, nebo je lepší ten kanystr přenechat někomu, kdo má DPF a koupit si olej s normou přímo pro můj motor.
Druhý dotaz zní, zda ten Valvoline olej je dobrá volba? Dlouho jsem koukal na různé recenze a třeba Castrol mě odradil hroznou kvalitou základního oleje, přestože byl výborně aditivován.
Třetí dotaz zní, zda mohu ty oleje míchat, nebo mám ten zbývající 1,5l Valvolinu vylít.
Moc děkuji za případné odpovědi.