skipp69 píše:poridil jsem Mazdu 5, rok 06, motor 1.8 benzin, 85kW. Auto ma 176t km - neni nejmladsi a z velke casti bude jen poskakovat po meste - studeny start.... Lze pouzit tu 5w50 i u tohoto motoru?
Pitris píše:Určitě lze.... U tohoto motoru nehledej co se týče norem oleje žádné "záludnosti"Stačí mu API SL a výš, a velmi vhodno je ACEA A3.
Při těchto jízdních podmí nkách je důležitějši ten olej měnit po/do 10-ti tkm (nebo za rok). První výměnu bych udělal po 5-ti tkm - zjistíš stav motoru, trochu ho pročistíš a pak se dá dále 5w50, nebo (když by nevadila jiná SAE, a ten motor nebude mít vyšší spotřebu oleje) 5w40 (30). A hledej ACEA A3 (ne C3) !
jerome píše:Pri tomto type jazd je 5W50 asi zbytocna. Aj ked pouzit sa da. Skor by som zvolil 5W40 A3 Vymena jak pisal Pitris tj max.1x za rokAk to dodrzis + pravidelnu vymenu ostatnych prevadzkovych kvapalin tak ta motor prezije. Momentalne je tesne po zabehu
skipp69 píše:děkuju za veškerou pomoc. Mám dojem, že zrovna Ty jsi mi radil tento konkrétní olej i do Superba....
Chápu to správně, že mám teď dát 5w50, po 5-ti tkm vyměnit a poté už standardní interval 10-ti tkm? Ta 5w50 od Mobilu má ACEA A3, tudíž asi půjdu touhle cestou. U všech aut stejně měním po +/- 10-ti tkm.
jerome píše:5W50 vs. 5W40 - nejde o cenu, lec skor o to, ze tu vacsiu viskozitu pri vasich kratkych jazdach nevyuzijesale pouzitelna je, takze je to na tebe
skipp69 píše:Aha! Tak to je pro mě nová informace, takže na tyhle couračky by byl lepší trošku hustější olej (říkám to jako laik, olejům rozumím málo)? Myslel jsem, že ta nižší viskozita bude lepší i na ty studene starty a couračky, nebo proč tomu tak není?
Pitris píše:byl by trošku vhodnější (jak zde zaznělo) olej 5w40 (či 5w30, 0w40)
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků