Ruční tlakové lisy

Fórum o průmyslových mazivech

Moderátor: Colommbo

Odpovědět
j.volny@tiscali.cz
Příspěvky: 5
Registrován: ned črc 07, 2019 16:23

Ruční tlakové lisy

Příspěvek od j.volny@tiscali.cz »

Zdravím,
prosím o názory, nebo rozpitvání tématu kvality ručních tlakových lisů na tuky.
Vždy jsem si myslel, že pokud páka klade při mazání nějaký odpor a tuk neutíká někde bokem, jde do mazaného místa. Poslední zkušenosti mne šeredně vyvedly z omylu.
Mám aplikaci s větším tlakovým odporem způsobeným malýma tryskama v několika mazacích místech. To kvůli rovnoměrnému nadávkování maziva do všech míst. Vždy mi různé lisy sloužily dobře, ale nyní všechny co máme selhaly. Zjistil jsem, že při takto zvýšeném tlakovém odporu dávkují zlomek toho co správně mají. Ještě, že jsme provedli mazací zkoušky před uvedením do provozu, jinak bychom na tento problém přišli možná až při příliš malé spotřebě maziva, nebo vůbec, nebo pozdě. Při bádání jsem se dopídil pojmu falešné mazání, což by mohlo vysvětlovat naše potíže. Navíc jsem si všiml, že všechny lisy co znám, mají jen jeden zpětný ventil a to proti vracení tuku z hadice při zpětném pohybu pístku-nasávání. Není tam ale ventil, který by současně pouštěl tuk z kartuše před pístek. Proto musí vznikat při tomto zpětném pohybu v prostoru před pístem podtlak (vakuum??), nebo to přisává i trochu vzduchu z venkovního prostoru. Až těsně před koncem nasávání (rozevřená páka) přejede pístek přez takovou spáru-otvor do kartuše a teprve nyní je natlačeno pružinou z kartuše nějaké množství maziva. Otázka, kolik falešného vzduchu si tento systém nasaje, než se otevře spára s přísuvem maziva a kolik maziva proteče kolem písku zpět do kartuše při stlačování, když na pístku není těsnivo. Je potřeba dodat, že zpočátku tyto lisy nějak fungovaly, ale po chvíli dávkovací shopnosti klesly k nule. Je to celé nějaké nedomrlé...
Máte někdo tip na kvalitní mazací lis, kde jsou tyto problémy vyřešeny a na který je spoleh i bez neustálých kontrol a nejistoty?
bio
Příspěvky: 934
Registrován: čtv bře 06, 2008 22:15

Re: Ruční tlakové lisy

Příspěvek od bio »

Několik krátkých postřehů -/ taky používám, později to trochu rozvedu /- čistota maziva, předpokládám, že používáte kartuše cirka 400 gramů a nenabíráte to z kbelíku kdesi se povalujícího. Každá tryska má své připojení pro mazání? nebo je to " centrální "?
bio
Příspěvky: 934
Registrován: čtv bře 06, 2008 22:15

Re: Ruční tlakové lisy

Příspěvek od bio »

Trochu to rozvedu - začnu s kartuší - předpokládám, že instalujete správně do maznice, pružina pěkně tlačí a při ubývání tuku se pomalu posouvá. Problém může být ve vzduchové kapse v tuku nebo při montáži kartuše.
Pokud je vedení dlouhé jakou NLGI používáte? Není problém v tomto? Používáte vhodný mazací tuk?
Centrální mazání to nevyřeší?
Jinak existují i mazací lisy aku a pneu, ale spíš to vidím na problém jinde než v lisu. Neucpává se třeba mazací hlavice na stroji nečistotami? Existují krytky.
solidní přístroje: https://www.lukos.cz/mazaci-lisy
Info všeobecné, bez záruky, honorář vítán.
j.volny@tiscali.cz
Příspěvky: 5
Registrován: ned črc 07, 2019 16:23

Re: Ruční tlakové lisy

Příspěvek od j.volny@tiscali.cz »

Dobrý den a děkuji za reakci,
kartuš vložená precizně a bez nečistot, pružina tlačí. I kdyby někde nějaká nečistota, před tryskama jsou filtry. Navíc by se přicpání projevilo nejspíš jen u jedné, dvou, ne u všech najednou. A pokud by se přece jen něco ucpalo, tak by do zbývajících míst měl jít přece objem který má lis dát. Jenže on nedá... NLGI je 1,5 a s tímto tukem používáme od nepaměti. Nyní jsme jen změnili konstrukci a centrální systém potřebuje větší tlak. Pokud výrobci uvádějí tlaky lisů okolo 300bar, tak předpokládám, že bez změny dávkovaného množství. A kdyby změna množstí, tak bych očekával alespoň upozornění v návodu, nebo příbalovém letáčku. Lis dávkuje minimum, odhadem tak 1/10 toho co dávkovat má. Ani ten odpor páky není tak velký, jak bych očekával. Ze zkušenosti znám, jaké to je, když se na nějakém stroji mazničky ucpou, nebo zarezaví, pak tu páku téměř neutlačím. Páka ani nepruží, takže se pístkem nestlačuje vzduch. Spíše to celé vypadá, jakoby tuk protékal zpět netěsným pístkem. Jiné vysvětlení mne nenapadá. Potřebuji nějaký "profi" lis, který má těsněný pístek. Zatím to potřebujeme řešit ručně. Aku a jiné elektrické systémy snad až časem.
bio
Příspěvky: 934
Registrován: čtv bře 06, 2008 22:15

Re: Ruční tlakové lisy

Příspěvek od bio »

Při konstrukci nového mazání jste prodloužili dráhy nebo zmenšili průměr vedení, trysek ?
Nejlevnější a nejrychlejší způsob bude změna NLGI na 00 nebo 000 - výsledek bude skoro hned.
j.volny@tiscali.cz
Příspěvky: 5
Registrován: ned črc 07, 2019 16:23

Re: Ruční tlakové lisy

Příspěvek od j.volny@tiscali.cz »

V původním řešení se mazala všechna místa jednotlivě přes ploché maznice. V novém řešení je přívod maziva vnitřními kanály a na koncích kanálů jsou škrtící trysky s filtry, takže ucpání není možné. Proč škrtící trysky jsem popsal již minule. Jen by stačilo, kdyby mazací lis dával to co má, takže při deklarovaném tlaku deklarované množství. Dnes jsem získal další a jasný důkaz toho, že tuk utíká kolem pístku. Z lisu pomalu ale samovolně vytéká tuk ven, jen tlakem pružiny v kartuši. Přitom pístek je ruční pákou zatlačen zatlačen. Z prostoru kartuše, přes spáru k pístku, kolem pístku, dokonce přetlačí zpětný ventil (kuličku s prožinkou) a ven. Přez noc mi na stůl takto vyteklo cca 30ml tuku. Jedná se o lis LUKO.
Hned zpočátku, prvních několik zdvihů měla páka lisu opravdu odpor, který bych od takto přiškrceného systému očekával. Pak se ale odpor postupně zmenšil a dávkuje to výrazně méně. Jeví se to jako vy vyšším tlakem došlo ke ztrátě těsnosti pístku. Nevím jestli se jedná o poškození nějakého těsniva (pokud tam vůbec je) a nebo se zinková slitina prostě tlakem natáhla a zvětšila se vůle pístku. Pokud se to zkouší bez hadičky, je vidět, že při nulovém tlakovém odporu to dávkuje objem maziva přibližně jaký má. Každopádně bych řekl, že se nejedná o kvalitní výrobek. Na LUKO stránky jsem se díval, že něco vytelefonuji, ale mají KORO-odstávku. Předpokládám, že s 0, nebo 00 atd., by se to chovalo ještě hůř.
Co mne zaráží je to, že se podobně choval i druhý lis, a to PRESSOL. Ten ale hlavně nějak špatně odvzdušňoval kartuš, takže mi to přes odvzdušňovací ventil pořád nějak bublalo tam a zpět. Možná špatně dotlačený píst v kartuši. Už ale nemám mentální sílu a vůli tato udělátka hlouběji zkoumat. Chci nasadit kartuš a SPOLEHLIVĚ MAZAT.
Brembo
Příspěvky: 2288
Registrován: pon čer 08, 2009 21:28
Bydliště: Matuškovo

Re: Ruční tlakové lisy

Příspěvek od Brembo »

Pressol má v ponuke viacero mazacích lisov,okrem iného i niekolko typov ručných lisov s tlakom až 600 bar.
https://www.universlovakia.sk/mazacia-technika
https://www.universlovakia.sk/pakovy-ru ... 312-id5411
Suzuki SV 1000,Opel Insignia Sport Tourer CDTI 153kW,Opel Vectra 1,7 DT-išla do sveta
j.volny@tiscali.cz
Příspěvky: 5
Registrován: ned črc 07, 2019 16:23

Re: Ruční tlakové lisy

Příspěvek od j.volny@tiscali.cz »

Tak bylo to nakonec netěsností pístku. LUKO mi ochotně poslali druhou hlavu lisu na vyzkoušení a už podle odporu proti pohybu pístku naprázdno šel poznat velký rozdíl v lícování pístků. Nyní maže jak má, vyvine tlak do trysek okolo 25MPa. :wink: POZOR na tento problém. Špatná hlava lisu se tvářila, že maže a pokud nevidíte do mazacího místa, nepoznáte kolik dává. A jako že dává pouze zlomek toho co má, při větších tlakových ztrátách.
bio
Příspěvky: 934
Registrován: čtv bře 06, 2008 22:15

Re: Ruční tlakové lisy

Příspěvek od bio »

Díky ze zpětnou vazbu.
Odpovědět