Poradte

Fórum o automobilových mazivech

Moderátor: Colommbo

T-Master
Příspěvky: 3
Registrován: pát úno 21, 2020 16:25

Re: Poradte

Příspěvek od T-Master »

Já vím, je to blbý pocit lít do auta Tesco olej, ale fakt není čeho se bát. Pokud chcete mít lepší pocit, tak si připlaťte jako já :). Na youtube běžně testují tý levný oleje z Amazonu, a vúbec v ničem nezaostávají. mnoho peněz se platí za značku.
Uživatelský avatar
Pitris
Site Admin
Příspěvky: 27404
Registrován: úte čer 24, 2008 18:00
Bydliště: Brno

Re: Poradte

Příspěvek od Pitris »

Ano. Olej Tesco, Kaufland a třeba W5 normy co má napsané na obalu asi plní. Kalitou ale bude hrát tak ve velkým vápně. Jsou ovšem oleje co hrají po celém hřišti....
Jaká je u těch "no name" olejů třeba alkalická rezerva, odparnost, kinematická či dynamická viskozita, oxidační odolnost nebo z čeho a jak jsou vyrobeny?
To jsou (alespoň pro někoho) dost podstatné údaje pro výběr oleje :shock:
V žádném případě netvrdím že nejdražší olej = nejlepší olej, ale u těch "no name" olejů je v kombinaci se šetřílkem, který navíc přetáhne už tak výrobcem většinou přetažený interval dost velká šance ne vzdáleného problému....
Ale pokud ho někdo mění po roce a 5-ti tkm, asi proč ne. Ať si tam každý dává co chce....

PS: Na tom youtube jsou ty testy olejů z akreditovaných laboratoří nebo to testuje nějaký Pjótr Garage v Polsku? A kdo je platí?
Honda ACCORD 2.4 i-VTEC Type-S 148kW, sedan, manuál.

Zima: Ravenol SSL 0w40, Hankook W330 Winter i*cept evo3
Léto: Repsol Competicion 5w40, Vredestein Ultrac Satin
Převodovka: Honda Genuine HG - MTF
jarson1
Příspěvky: 2059
Registrován: pon zář 01, 2014 8:39
Bydliště: RV ( SK)

Re: Poradte

Příspěvek od jarson1 »

Pitris píše: ...ale u těch "no name" olejů je v kombinaci se šetřílkem, který navíc přetáhne už tak výrobcem většinou přetažený interval dost velká šance ne vzdáleného problému....
A vo tom to je :wink:
Toto je presné. Robím s tým a je to uplná pravda. Primárne si takéto oleje kupuju šetriči, ktorí navyse nemajú šajnu o akýchkolvek normách. Max.5% z nich možno rozumie viskozitným triedam ( a možno ani nie, len im niekto povedal, že" taký tam treba"). Ked sa opýtam do akého auta to chce , casto je odpoved len "diesel" alebo "benzín"....Ked už inm aspon v rámci ponuky vysvetlím co by bolo vhodné, pokýve hlavou a povie " ...on bude stacit ten za 9,90€ ( lebo však AKCIA nééé?). Je viac než jasné , že takto pristupujú k celému autu. A toto je podstata toho celého.
Lenže je samozrejme lahšie, ked sa nieco poserie, ked sa to zvalí na nekvalitný tesco, kaufland, lidl...olej. To , že celé auto je servisované ( ak vôbec) z činskych dielov niekde na dvore u Deža, ktorý má gola sadu a preto je hned mechanik, to už je ok.
A potom su další, ktorí síce tiež vedia prd o olejoch , ale privatne znacky odmietaju zo zasady . Títo kupuju zvycajne castróóól Preco? lebo je to kategoria ludí, čo si stále este myslí , že tieto oleje vyrábaju nejakí tesco, lidl , kaufland predavaci so zeleninárom a skladníkom v kumbále u udržbára :mrgreen: Samozrejme , že pochádzaju z regulernej výroby od regulérnych firem. Akurát si treba uvedomit , že zrejme nepojde o najvyššiu triedu ( aj ked , nedivil by som sa , možno by sme boli prekvapení, keby sa niekomu chcelo to poslat na rozbor :) ). Ale samozrejme...tažko to budú prémiovky za danu cenu. Každý výrobca má v portfoliu aj high-end a low-end produkty. Toto by som zaradil asi nie celkom dole, možno tak na 2-4.miesto ak spodok je 1 a vrchol 10. Napriek tomu su bezpečné. A som si istý, že viac než potencionálny "značkový panč" z nejakého "nového" e-shopu.
Mimochodom , neviem teda ako ostatné, ale tie tesco/orlen, kto chce , techické listy su na tesco stránkach vseobecne prístupné.
Paradoxne , stoja zhruba rovnako ako overené produkty , ktoré rozhodne low -endové niesu. Preco ? vsak marža...logicky.
Teda naco budem kupovat tesco / orlen 5W30 ( ktorý má navyse len C3) ak za NIŽŠiu cenu mam Shell Helix Ultra 5W30 s A3 a o ostatnom co má naviac ani nehovoriac.
lenže toto setriči nechápu.
Toyota Carina E 1.6 Xli LB 1992 Japan
Obrázek
Ex.Toyota Carina E 1.8 GLI LB. 1996 GB
HONDA Civic 8G 4D 1.8 2006 Turkey
Obrázek
quantegy
Příspěvky: 39
Registrován: ned úno 18, 2018 15:43
Bydliště: Skalica

Re: Poradte

Příspěvek od quantegy »

jarson1-úplne s tebou súhlasim,poznám veľa ludí ktorý vlastnia autá značky napr:suzuki,kia,mazda,honda a podobne a dávajú tam tie kauf/tesco oleje max.top magnatec a oil.filter maximálne cca 2 až 2,5 éčka,menia skľudom aj po 23-tis.km a na mňa s výsmechom že mením po 10-tis.km a dávam aditíva do benzínu aj nafty a že otázka - čo ti je*e? A vieš čo ma na takýcho šetrílkoch naviac se*e?,že mne sa pos*ere auto skor ako im,poprípadne vůbec,neprejem im to ale je to tak.
dany01
Příspěvky: 359
Registrován: pon čer 26, 2017 14:05

Re: Poradte

Příspěvek od dany01 »

Ako Pitris napísal: "stalo to za to..?" Aj keď nevieme ,čo za poruchu to je.Som to tu už písal, ze nechápem čo vedie ľudí kupovať tieto oleje keď za tie ceny sa dajú kúpiť značkové oleje...3-4 euro/l sa dá kúpiť 5w40, 10w40 aj lacnejšie-čo by tá Oct zvládla s prstom v nose.
Ked si predstavym moju obavu naliať 50501 kde ma ísť 50700 na 10 tis.km, a títo ľudia nielen ze kúpia tieto oleje ale ani sa nad žiadnou normou nezamýšľajú......a ako dlho ich v motore nechajú, o tom asi "žádná"...
bjukemen
Příspěvky: 4867
Registrován: sob bře 29, 2008 17:09

Re: Poradte

Příspěvek od bjukemen »

ten kaufland je Mitan oil vzdy, uz som to riesil aj tu pisal, z kauflandu mi poslali aj info aj tech. list dokonca aj seriove cisla sedia s cislami tech. listov Mitan, netreba mat zbytocne paranoju a byt zatrpknuty

v zahranicnych retazcoch sa neraz predavaju oleje nevidanych parametrov za zlomok ceny tych znackovych
chevrolet cruze 2.0 vcdi 120kw

Alfa Romeo 156 SW 2,4 JTD 110kw @ 142,3kw
Jerry3
Příspěvky: 10755
Registrován: úte říj 18, 2005 19:58
Bydliště: Praha

Re: Poradte

Příspěvek od Jerry3 »

bjukemen píše:...v zahranicnych retazcoch sa neraz predavaju oleje nevidanych parametrov za zlomok ceny tych znackovych
Ano, např. ve Francii toto platí na 100%.
martin.324

Re: Poradte

Příspěvek od martin.324 »

VEDLE JAK TA JEDLE.

Já si myslím, že je to jinak. Protože obecně je to pořád STEJNÉ, jestli prodáváte rohlíky, nebo olej.

Dělá se to tak, že k vám přijde (nebo vy přijdete do ŘETĚZCE) že chcete prodávat VÝROBEK - (olej). Vaše výrobní náklady jsou 100,-Kč a oni od vás to vezmou za 90,-Kč a Vy jste rád, protože oni toho berou mraky a těch 5-10 kč doženete jinde.

Máte radost a nakoupíte stroje, banky vám půjčí, vy vyrábíte a v polovině cyklu k vám přijdou z ŘETĚZCE a oznámí vám, že budou od vás VÝROBEK - (olej v tomto případě) brát pouze tehdy, kdy na obalu VÝROBKU nebude název Váš, ale název který chtějí oni (Tesco, Kaufland, Lídl)

Vy jste v pr..li ale protože NEMÁTE jinou možnost, tak dál vyrábíte olej pod jinou značkou.

Vy se neopovážíte snížit kvalitu VÝROBKU, ba naopak ji zvýšíte proti konkurenci, v obavě před drakonickými pokutami. Kaufland Tesco Lídl a kdo ví kdo ještě TĚŽÍ a VYDĚLÁVÁ MILIARDY na svém JMÉNU. To si nepokazí. Už jste někdy slyšeli o žalobě na Kaufland na to že někdo zadřel motor a bylo to jejich olejem?

NE TO SE NIKDY NESTALO a to prodávají svůj olej všude.

Pochopte, jde jen o to, aby každý výměnkář (automechanik) mohl si inkasovat vysokou obchodní přirážku. Je to byznys arcizlodějů. Oni vám nepřiznají, že 10W/40 z Kauflandu má 502.00/505.00 zatímco předražená značková konkurence jen 50101/50500

Prostě to koupit si olej u automechanika, který má smlouvu s Auto - cokoli, MŮŽE být větším šlápnutím do HOV..A než použít jinou marketingovou strategii VÝROBCE a koupit olej tam - v ŘETĚZCI.

Někdo chce mít čisté ruce a výměnu si zadat a zaplatit, ale velké řetězce sází na CENU a neřeší zpětný odběr či ekologickou likvidaci.

mějte se ...
jarson1
Příspěvky: 2059
Registrován: pon zář 01, 2014 8:39
Bydliště: RV ( SK)

Re: Poradte

Příspěvek od jarson1 »

Spätný odber a ekologická likvidacia je pre vsetkých , kto výrobok na ktorý sa toto vztahuje , predáva, zo zákona povinná. Teda aj pre retazce aj pre najmenšiu predajničku niekde na dedine.
Máme to tak aj u nas v práci. A je toho hafo - veškeré elektro, baterie ,kvapaliny....Teda aj konkretne motorový olej. Predavame, teda sme povinní aj vziať rovnaké množstvo na likvidáciu. A aj berieme. Akurát, že ludia to nevyužívajú, lebo o tom zrejme nevedia. Vsak podobne ako ty.
Ostatné - s tým , že v obale s logom predajcu sa skrýva produkt totožný s produktom s logom výrobcu, ktorý tento predáva mimo siet tohoto predajcu plne suhlasím. A nie je to len olej. Muka, mlieko, maslo, baterie....vyber si co chceš.
K uvedeným "obchodným" praktikám sa neviem vyjadrit. Som príliš daleko tohoto...
Toyota Carina E 1.6 Xli LB 1992 Japan
Obrázek
Ex.Toyota Carina E 1.8 GLI LB. 1996 GB
HONDA Civic 8G 4D 1.8 2006 Turkey
Obrázek
Uživatelský avatar
tonny
Příspěvky: 2259
Registrován: pon úno 29, 2016 13:40
Bydliště: Břeclav

Re: Poradte

Příspěvek od tonny »

martin.324 píše:Dělá se to tak, že k vám přijde (nebo vy přijdete do ŘETĚZCE) že chcete prodávat VÝROBEK - (olej). Vaše výrobní náklady jsou 100,-Kč a oni od vás to vezmou za 90,-Kč a Vy jste rád, protože oni toho berou mraky a těch 5-10 kč doženete jinde.
To ses trošku upsal, nešťastně formuloval. Pokud vyrábíš olej, nevyrábíš další produkty, na kterých bys to dohnal. U jiného zboží něco v malém množství jo, platíš třeba i regálovné.
Ford Explorer V6 4.0 lpg 1998, Shell HU 5W-30 SL ATF MaxLife
Toyota Corolla Verso 1,8 2006 Ravenol SSL 0W-40 Castrol Syntrans 75W-90
Toyota SiennaV6 3,5 2007 Rowe RS 0W-40 ATF MaxLife
Ford Maverick 2,3i 2004 MaxLife 5W-40
Jerry3
Příspěvky: 10755
Registrován: úte říj 18, 2005 19:58
Bydliště: Praha

Re: Poradte

Příspěvek od Jerry3 »

Přesně tak! Výrobce olejů není ani trochu závislý na odbytu přebalů svých produktů v hypermarketech. Jeho výhoda v tomto případě spočívá pouze ve zvýšení obratového objemu, ovšem při nižší marži, tudíž z hlediska ziskovisti jde nejspíš o mizivý efekt. Jenže ty francouzské hypermatkety od něj pak berou i značkové "nepřebaly", a to už pro něj zajímavé rozhodně je. :idea:
Uživatelský avatar
pepoh
Příspěvky: 2652
Registrován: sob črc 29, 2017 10:06

Re: Poradte

Příspěvek od pepoh »

....pripomenulo to fritol, ked palma tumis dostala ocenenie slovak gold :mrgreen: :mrgreen: oni kkti iba dovazali vlakove cisterny s olejom (boh vie odkial), v postate iba nalievali do mensich obalov... :twisted:
LPGObrázek Obrázek X-CESS :| Obrázek VST 8)
MOBIL SUPER 3000 X1 8) Eurol Engine Oil Treat 8) LQ-Molygen :wink: TOTAL INEO 0W30 :x
Uživatelský avatar
bloke
Příspěvky: 1307
Registrován: úte čer 21, 2016 9:05

Re: Poradte

Příspěvek od bloke »

Jestlipak martin.324 nemienil takých výrobcov oleja ako Carlson, Dynamax, ktorí u seba vyrábajú možno tak kvapaliny do ostrekovačov a vo velkom "vyrábajú" ešte aj nemrznúce, brzdové kvapaliny, či aditíva (na spôsob produkcie motorových olejov). Popritom rastú, rozširujú výrobné linky a kapacity. Ako to pekne zverejnili Eurovat - Dynamax aj vo svojom videu.
„Zaujíma vás ako prebieha v DYNAMAX Motor Oils výrobný proces?
Ak áno, tak vás určite poteší krátky zostrih zo zákulisia výrobných procesov, ktoré ako pevne veríme vrcholia vašim úsmevom pri využívaní produktov DYNAMAX určených pre vaše vozidlá.“
http://www.eurovat.sk/vismo/dokumenty2. ... 76&p1=1080
A video výroby oleja pekne začína: prichádza cisterna, pracovníci chytajú mobily, obsluhujú kancelársky notebook, napoja hadicu, stlačia gombík Stáčanie z cisterny, podpíšu papiere, na páse sa plnia flašky... Skutočne úsmevná výroba.

Asi ako aj tá súčasná cca 12 ročná v Palma a.s. (ktorá však nerastie, len zakapáva).
V niekdajšej Palma-Tumys - ako poslednej najväčšej potravinárskej SK firme, skutočne u seba vyrábali jedlé oleje, za ktoré dostávali ocenenia Slovak Gold. No v 2008 prišli vychytralci kupci Slavia-Capital, o ktorých sa už v 2007 predpokladalo, že o túto výrobu nemajú záujem, iba o biopalivá, ktoré sa tu tiež robili. Odvtedy oleje už len dovážali, no značku Slovak Gold si na flaškách ešte dlho nechávali.
Naposledy upravil(a) bloke dne ned bře 29, 2020 11:45, celkem upraveno 1 x.
Obrázek « Vous n’imaginez pas tout ce que Citroën peut faire pour vous »
Jerry3
Příspěvky: 10755
Registrován: úte říj 18, 2005 19:58
Bydliště: Praha

Re: Poradte

Příspěvek od Jerry3 »

Ještě k těm francouzským hypermarketům: blahé paměti si časopis Auto plus nechal udělat laboratorní test v nich prodávaných olejů a z něho jednoznačně vyšlo, že ty řetězcové no-namy jsou pouze přebaly značkových výrobků, ovšem za citelně nižší cenu.
Uživatelský avatar
tonny
Příspěvky: 2259
Registrován: pon úno 29, 2016 13:40
Bydliště: Břeclav

Re: Poradte

Příspěvek od tonny »

bloke píše:Jestlipak martin.324 nemienil takých výrobcov oleja ako Carlson, Dynamax, ktorí u seba vyrábajú možno tak kvapaliny do ostrekovačov a vo velkom "vyrábajú" ešte aj nemrznúce, brzdové kvapaliny, či aditíva (na spôsob produkcie motorových olejov).
I tohle je nesmysl. Tam je řetězce také nenechají napakovat se. :idea:
Je to zákon o přežití. Řetězce jen využívají nejvyšší možné množstevní slevy.
Ford Explorer V6 4.0 lpg 1998, Shell HU 5W-30 SL ATF MaxLife
Toyota Corolla Verso 1,8 2006 Ravenol SSL 0W-40 Castrol Syntrans 75W-90
Toyota SiennaV6 3,5 2007 Rowe RS 0W-40 ATF MaxLife
Ford Maverick 2,3i 2004 MaxLife 5W-40
Odpovědět