Ostatní

Další nezařaditelná témata

Moderátor: Colommbo

Odpovědět
Uživatelský avatar
pepoh
Příspěvky: 2652
Registrován: sob črc 29, 2017 10:06

Re: Ostatní

Příspěvek od pepoh »

hygienicka vravela ze je bezne mat nejaky kamen na prednych spodnych zuboch, aj ona si chodi odstranovat polrocne.
Shi
Příspěvky: 1314
Registrován: úte úno 19, 2008 23:31

Re: Ostatní

Příspěvek od Shi »

lefort píše:Zuby rozhodně žádnou hojící schopností nedisponují, stalo se jednoduše to, že i druhá neodlomená jednička se postupně "doabradovala" na úroveň té druhé odštíplé :-)
Nemyslel jsem tím, že mi ulomený kus zubu dorostl. Jenomže abraze očividně probíhá tempem větším než 1mm/10 let, protože já jsem takto přišel o cca 3 mm zubu. Jakto že mám zuby stále pokryté sklovinou - jak silná je vrstva skloviny pokud se sklovina netvoří ? Taky by to mělo znamenat, že za 50 let si člověk ubrousí 0,5 cm zubu, pokud zub nějak nedorůstá, tak by 60 letý člověk měl mít zuby o minimálně 5 mm kratčí, než měl v mládí. Mám pocit, že mám zuby stále zhruba stejně velké a rozhodně jsem je jako dospělý kluk neměl jako veverka, aby se mi mohly dalších 60 let pouze ubrušovat.
lefort píše: 1. odkaz, z ehm, Nigérie - More studies on the antimicrobial potency of coconut oil on microorganisms causing oral diseases is required ...
To, že další výzkum je potřeba, je zcela běžné zakončení článků. Že články jsou z Nigérie a Indie, tedy zemí, kde zubní pastu používá menší část obyvatelstva, není argument.
Jelikož nikdo nemá zájem financovat rozsáhlejší výzkum na toto téma (výrobci zubních past a kartáčků studii opravdu sponzorovat nebudou), tak nic lepšího hned tak k dispozici nebude. Články vyznívají spíše ve prospěch toho, že to nejspíš nějak funguje, jediný argument proti je založený na tom, že studie nejsou dost rozsáhlé, což je s ohledem na to, že je to staletí používaná metoda, celkem slabota.
lefort píše: Připomíná mi to větu, že vyfukováním tabákového kouře do vody zlato nevznikne.
Ehm:
Results:
A statistically significant decrease in the plaque and gingival indices was noticed from day 7 and the scores continued to decrease during the period of study.

Studie na 60 lidech ukázala, že to vede ke statisticky významnému snížení plaku, takže přirovnání k vyfukování kouře do vody je jen snaha celé to zesměšnit bez jakéhokoliv racionálního podkladu ?
Máte tam i celkem racionální hypotézu vysvětlující čistící účinek emulze slin a kokosového oleje - není až tak překvapivé, že mírně zásadité pH slin v kombinaci s tukem vede ke zmýdelnění substance a zvýšenému čistícímu účinku, protože z tuku a hydroxidu se od nepaměti vyrábí mýdlo.

Ale hlavně, jak už jsem psal, každý si to může vyzkoušet a udělat si vlastní názor, což je také jediná cesta, protože miliony do výzkumu, na kterém si následně nelze namastit kapsu, opravdu nikdo vrážet peníze nebude.
Naposledy upravil(a) Shi dne čtv črc 18, 2019 10:55, celkem upraveno 1 x.
Uživatelský avatar
bloke
Příspěvky: 1307
Registrován: úte čer 21, 2016 9:05

Re: Ostatní - zuby, chrupy

Příspěvek od bloke »

To tu ani nikde neodznelo, že na dokonale čisté zuby, ktoré sa nekazia, stačí kefka (s pastou). Ani odo mňa, ani na tom linku s rozhlasovou vsuvkou.
Či nebude tam pes zakopaný, že mnohí jedávajú mäso viac x každý deň, a „dobre zásobené" medzizubné priestory im ostanú tak ako sú, lebo si len pravidelne čistia chrup bežnou kefkou, nesiahnuc ani na len na niť, či medzikúsadlové kefky. = Technika, jak si zuby čistíme.
Shi píše:
bloke píše:PVraj čisté zuby sa nekazia
To jak si čistíme zuby je skoro to poslední na čem záleží. někdo si může zuby čistit jak chce a kazí se mu, jiný na to může dlabat a nekazí se mu.
Zásadní vliv také má to co jíme - když budu jíst jen maso a nízkosacharidovou zeleninu, tak si zuby čistit prakticky nemusím a kazit se mi taky nebudou.

Představa o tom, že se kartáčkem dají zuby dokonale vyčistit je taky dobrá povídačka. Možná to platí pro někoho, kdo má ideální chrup. Kartáček je fajn nástroj, zvládne se s ním tak 90 procent ploch, ale mezizubní prostory jsou bez šance.
Obrázek « Vous n’imaginez pas tout ce que Citroën peut faire pour vous »
Shi
Příspěvky: 1314
Registrován: úte úno 19, 2008 23:31

Re: Ostatní

Příspěvek od Shi »

Bloke: Já mám některé zuby tak natěsno, že mezizubní kartáček bleskově zničím a zubní niť toho taky moc nevydrží, takže jsou místa, které reálně vyčistit běžnými prostředky nejdou a světe div se, zuby se mi nekazí. Tudíž v čištění/nečištění zásadní rozdíl nevězí.
Uživatelský avatar
pepoh
Příspěvky: 2652
Registrován: sob črc 29, 2017 10:06

Re: Ostatní

Příspěvek od pepoh »

Uživatelský avatar
lefort
Příspěvky: 2517
Registrován: pon srp 26, 2013 17:46
Bydliště: Hořovice

Re: Ostatní

Příspěvek od lefort »

Sklovina se po prořezání zubu opravdu netvoří, ameloblasty po prořezání zubu zanikají. Míra abraze je u každého jedince jiná a u každého zubu probíhá na jiných místech, také dle skusu jedince.
Princip vytvoření mýdla v ústech je spíš z říše fantazie. :-/
Ohledně mezizubní hygieny jsem to už napsal, že něco "nejde" neznamená, že to se správnou pomůckou a technikou není proveditelné. Tady je to klasický obrázek "češství", kdekdo si něco přečte na internetu a rázem je z něj odborník. Ode mne vše, dál se vyjadřovat nehodlám.
Toyota GR Yaris - Ravenol DFE 0W20, MTF1, MTF3, DGL
Toyota GR 86 - Ravenol DXG 5W30, Red Line 75W85
Toyota RAV4 2.5 Hybrid - Ravenol EFE 0W16
Shi
Příspěvky: 1314
Registrován: úte úno 19, 2008 23:31

Re: Ostatní

Příspěvek od Shi »

Když nesouhlasí teorie a realita, je popření reality nejjednodušší řešení, ale málokdy je to řešení ideální. Člověk by čekal, že se od průšvihu s horečkou omladnic něco změní, ale proč by se něco mělo měnit, když zavírání očí tak hezky funguje.

Podobně před pár lety staří profesoři ničili kariery mladým lékařům, kteří se nahlas odvážili naznačit, že by Wobenzym (dnes už oficiálně lék) mohl fungovat. Bylo celkem zábavné sledovat skupinu lékařů, kteří se hádali zda Wobenzym funguje nebo ne. První půlka tvrdila, že nefunguje a fungovat nemůže, druhá ho měla úspěšně vyzkoušený na sobě a na svých příbuzných ...

Já si toho přečetl opravdu dost a pak jsem si to taky na sobě vyzkoušel. Takže když mi odborníci tvrdí, že věci těžší než vzduch nemohou létat a já se dočtu, že létat mohou a pak si také vyzkouším, že létat mohou, tak sice nejsem odborník, ale i tak mezi slepci jsem ten jednooký ...
Uživatelský avatar
Pitris
Site Admin
Příspěvky: 27404
Registrován: úte čer 24, 2008 18:00
Bydliště: Brno

Re: Ostatní

Příspěvek od Pitris »

Že by to bylo jako s tím čmelákem :?: :)
Podle výzkumu vědců je poměr plochy jeho křídel vůči hmotnosti těla takový že čmelák nemůže létat. Jenže on o tom neví, výzkum nečetl, a proto si létá :P :wink:
Honda ACCORD 2.4 i-VTEC Type-S 148kW, sedan, manuál.

Zima: Ravenol SSL 0w40, Hankook W330 Winter i*cept evo3
Léto: Repsol Competicion 5w40, Vredestein Ultrac Satin
Převodovka: Honda Genuine HG - MTF
Jerry3
Příspěvky: 10755
Registrován: úte říj 18, 2005 19:58
Bydliště: Praha

Re: Ostatní

Příspěvek od Jerry3 »

S tím čmelákem už to bylo úspěšně vyřešeno, resp. vysvětleno.
Uživatelský avatar
Pitris
Site Admin
Příspěvky: 27404
Registrován: úte čer 24, 2008 18:00
Bydliště: Brno

Re: Ostatní

Příspěvek od Pitris »

Ano :?: Ono je ale asi to létání jednodušší než se dobře starat o vlastní zuby :)
Honda ACCORD 2.4 i-VTEC Type-S 148kW, sedan, manuál.

Zima: Ravenol SSL 0w40, Hankook W330 Winter i*cept evo3
Léto: Repsol Competicion 5w40, Vredestein Ultrac Satin
Převodovka: Honda Genuine HG - MTF
Shi
Příspěvky: 1314
Registrován: úte úno 19, 2008 23:31

Re: Ostatní

Příspěvek od Shi »

Pitris píše:Ano :?: Ono je ale asi to létání jednodušší než se dobře starat o vlastní zuby :)
To asi ano, protože fyzika je exaktní věda, zatímco medicína má z mnoha důvodů k exaktnosti docela daleko. S tím čmelákem šlo, pokud si dobře vzpomínám, o to, že tehdejší věda zvládala uchopit pouze laminární proudění a čmelák pro svůj let vytváří proudění turbulentní.

Našel jsem, že nejsem sám komu některé věci kolem skloviny nesedí. Nějaký zubní výzkumník psal, že ve sklovině vznikají za provozu mikrotrhlinky (jako v každém reálném materiálu), ale procesem remineralizace se ty mikrotrhlinky zase zacelují, byť se v jejich komunitě o této schopnosti stále vedou diskuse. Takže matka příroda to zřejmě má vymyšlené tak, že sice zuby už nám dál nerostou, ale pokud mají sliny vhodné složení, tak procesem neustálé demineralizace a remineralizace fakticky dochází k velmi pomalému samoopravnému procesu.
Uživatelský avatar
Misojogi
Příspěvky: 2341
Registrován: čtv črc 07, 2011 14:20
Bydliště: Bratislava

Re: Ostatní

Příspěvek od Misojogi »

Jinak čištění zubu olejem je opravdu nonsens a žádná teknutina, tím spíš ani emulze (pochybuji že lze v ústech jakkoli vytvořit) nepronikne do mezizubního prostoru sama tak, aby došlo k jeho vyčištění. Stejně tak jsou v tom naprosto neúčinné ústní sprchy.
ja si zuby cistim aj pouzitim obycajnej sprchy ktorou si streikam do ust na zuby cim ich vycistim
celkom pekne to vycisti aj priestor medzi zubami ale zial len predne, zadne zuby - tam sa prud vody nedostane a ostava uz len spominana medzizubna kefka
žádná teknutina, tím spíš ani emulze (pochybuji že lze v ústech jakkoli vytvořit) nepronikne do mezizubního prostoru sama tak
nie sama ale pohybom licnych svalov v kombinacii mozes dosiahnut preplachovanie medzizubnych priestorov i ked prevazne spodnych zubov.
navyse olej je nepolarne rozpustadlo takze moze rozpustit niektore latky, i ked na uz vytvoreny zubny kamen to bude zrejme slabe, tam potom uz len ultrazvuk(ci elekticka zubna kefka)
Nejlepší zdroj hořčíku nejspíš bude zelená listová zelenina (třeba špenát).
kupujem si pravidelne surovu rukolu ci babyspenat takze asi to zabera pretoze momentalne su zuby relativne v pohode ale vyskusam aj doplnky pre istotu
Tieto auta mam na krku:

Daewoo Matiz 0,8 l 37kW rok 2001
Seat Inca SDI 47kW AEY
PSA Berlingo 1,4 l 55kW KFW
PSA Xara Picasso 1,6l 80kW NFU
Touran diesel 2006
Rexton SsangYong 2010

uzitocne info: post27317.html#p27317
Uživatelský avatar
Misojogi
Příspěvky: 2341
Registrován: čtv črc 07, 2011 14:20
Bydliště: Bratislava

Re: Ostatní

Příspěvek od Misojogi »

ale pokud mají sliny vhodné složení, tak procesem neustálé demineralizace a remineralizace fakticky dochází k velmi pomalému samoopravnému procesu.
da sa tento proces nejako posilnit alebo urychlit ci zlepsit?
co este pouzivas okrem horciku a zeleniny?
Tieto auta mam na krku:

Daewoo Matiz 0,8 l 37kW rok 2001
Seat Inca SDI 47kW AEY
PSA Berlingo 1,4 l 55kW KFW
PSA Xara Picasso 1,6l 80kW NFU
Touran diesel 2006
Rexton SsangYong 2010

uzitocne info: post27317.html#p27317
Uživatelský avatar
Misojogi
Příspěvky: 2341
Registrován: čtv črc 07, 2011 14:20
Bydliště: Bratislava

Re: Ostatní

Příspěvek od Misojogi »

kteří se nahlas odvážili naznačit, že by Wobenzym (dnes už oficiálně lék) mohl fungovat. Bylo celkem zábavné sledovat skupinu lékařů, kteří se hádali zda Wobenzym funguje nebo ne.
pytal som sa znamej ktora je lekarka ze ako
Povedala ze ked ho uzivala po operacii tak sa jej rana rychlejsie hojila ale ze oficialne lekarske studie zatial nepriniesli jednoznacne vysledky a navyse ho treba konzumovat v celkom velkych davkach co celkom lezie do penazi
Podobne otazna je Serapeptaza, mam znameho ktory ju chvali ale vysledky klinickych testov zatial nie su jednoznacne
Tieto auta mam na krku:

Daewoo Matiz 0,8 l 37kW rok 2001
Seat Inca SDI 47kW AEY
PSA Berlingo 1,4 l 55kW KFW
PSA Xara Picasso 1,6l 80kW NFU
Touran diesel 2006
Rexton SsangYong 2010

uzitocne info: post27317.html#p27317
Shi
Příspěvky: 1314
Registrován: úte úno 19, 2008 23:31

Re: Ostatní

Příspěvek od Shi »

Misojogi píše:da sa tento proces nejako posilnit alebo urychlit ci zlepsit?
co este pouzivas okrem horciku a zeleniny?
Určitě se tomu pomoci dá, jenomže to chce zjistit co konkrétně za látky ti chybí a háček je v tom, že spousta testů dostupných v zahraničí se u nás ani nedá udělat. Můžeš vyjít z toho co obecně chybí u nás v půdě a ve vzduchu - když to není dostupné pro rostliny, nebude to v potravinách a tím pádem to z potravin člověk získat reálně nemůže.

Z minerálů u nás podle mě v půdě často chybí: hořčík, jód, selen, bor a často asi i zinek. Jenomže kolem každého z minerálů si toho musíš docela dost načíst, abys tak nějak vytušil jak asi na tom jsi, co je ještě bezpečné a co už ne. A jelikož z obou stran (oficiální i alternativní) panuje hromada nesmyslných mýtů, tak člověk musí číst a číst, aby si udělal názor. Pak taky když ti něco dlouhodobě chybělo a najednou to dodáš ve větším množství, tak to s tebou může solidně cloumat, byť se zdravým člověkem by taková dávka neudělala vůbec nic. Další oříšek je biodostupnost různých forem, která se dost zásadně liší.

Zubům škodí špatné pH slin a bakterie. Když vynecháš nebo aspoň minimalizuješ těstoviny, sladkosti a slazené nápoje, tak to zubům udělá dobře. Jednak to zlepší pH a taky bakterie nebudou mít tolik co žrát.

Co se týče studií - udělat dobře klinickou studii není jednoduché a je to hodně drahé. Navíc optimální je dávkování adaptovat na konkrétní osobu, což se ve studiích taky moc nenosí. Zrovna u wobenzymu, aby to dobře fungovalo, to dávkování má pár háčků.
Odpovědět