Jaké pneu?

Další nezařaditelná témata

Moderátor: Colommbo

Odpovědět
Jerry3
Příspěvky: 10755
Registrován: úte říj 18, 2005 19:58
Bydliště: Praha

Re: Jaké pneu?

Příspěvek od Jerry3 »

lengy60 píše:Co znamená výrazně horší,brzdná dráha o 10 m delší? :D A jen tak mimochodem,malinko těm expertům uniklo,že ta auta mají úplně jiný rozměr pneumatik. :lol: A pokud v tom článku napsali,že měli stejné,tak lžou jako když tiskne. :wink: Váhový rozdíl 120-160 kg podle motorizace a vůbec by mě nepřekvapilo,že srovnávali benzínovou a dieselovou verzi,takže netuším,kde bereš tu jistotu,že auta měla stejné brzdy.
Údaje pro Citroen C3 Aircross 1,2 PureTech 110 Shine vs. Renault Captur 1,2 TCe 120 EDC:
- rozdíl brzdné dráhy ze 100 km/h u studených brzd 39,2 m / 36,5 m, u zahřátých 39,7 m / 36,3 m;
- pneu 205/60 R16 vs. 205/55 R17;
- průměr předních kotoučů 283 mm vs. 280 mm;
- zadních brzdy kotouče :!: o průměru xy mm vs. bubny :!: průměr 228 mm;
- hmotnost 1203 kg vs. 1202 kg.

Tak jak? :P
Uživatelský avatar
lengy60
Příspěvky: 5776
Registrován: ned čer 22, 2014 18:41

Re: Jaké pneu?

Příspěvek od lengy60 »

No a jsme doma.C3 Aircross se dodává s celoročními pneumatikami výhradně v rozměru 215/50R17 se systémem Grip Control,ostatní modely mají letní pneu. :wink: Takže by mě zajímalo,kde se na tom autě vzaly celoročky v udaném rozměru.Jaké mají rozměry kotouče netuším,ale v těch hmotnostech jsou opět uvedené blbosti,ostatně jako vždy u těhle pisálků. :mrgreen:
P.S.A už vůbec nechápu,cože chtěli tímto "srovnávacím" testem říci.On totiž Captur existuje rovněž s celoročními pneumatikami z výroby,rovněž vázané k určité výbavě,takže nic nebránilo tomu,použít vůz se srovnatelnými pneumatikami.
Citroen C1 Feel 1.0 51kW
Nissan Qashqai Czech Line 1.3 103 kW
Jerry3
Příspěvky: 10755
Registrován: úte říj 18, 2005 19:58
Bydliště: Praha

Re: Jaké pneu?

Příspěvek od Jerry3 »

lengy60 píše:No a jsme doma.C3 Aircross se dodává s celoročními pneumatikami výhradně v rozměru 215/50R17 se systémem Grip Control,ostatní modely mají letní pneu. :wink: Takže by mě zajímalo,kde se na tom autě vzaly celoročky v udaném rozměru.
To netuším, ovšem nechápu, jakou by redaktoři mohli mít motivaci záměrně uvést nepravdivou informaci ohledně na testovaném voze se vyskytujících rozměrů pneumatik.
lengy60 píše:Jaké mají rozměry kotouče netuším,ale v těch hmotnostech jsou opět uvedené blbosti,ostatně jako vždy u těhle pisálků. :mrgreen:
Tohle v samotném testu uvedeno vůbec nebylo, nicméně jsem si včera večer dal tu práci a příslušné informace vyhledal podle nabídky ND a z dostupných technických údajů, přičemž jsem vždy porovnal tři zdroje původem z FR, CH a DE, a pak zapsal ty, které se tzv. kryly. K zadním brzdám C3 Aircross jsem bohužel nic bližšího nenašel, maximálně upozornění, že nabídka ND se teprve připravuje. Z videí k zahraničním testům však plyne, že Aircross má zadní kotoučové brzdy - na rozdíl od bubnových v případě Capturu.
lengy60 píše:P.S.A už vůbec nechápu,cože chtěli tímto "srovnávacím" testem říci.On totiž Captur existuje rovněž s celoročními pneumatikami z výroby,rovněž vázané k určité výbavě,takže nic nebránilo tomu,použít vůz se srovnatelnými pneumatikami.
Když ono tomu většinou brání limitované možnosti získání právě takového vozu. Osobně mi mnohem nelogičtějším připadá srovnávat auto s manuálem a auto s automatem, ale jinak jsou ty dva srovnávané vozy skutečně zcela srovnatelné. A abych se jako redaktor sháněl po dvou autech dokonce na "stejných pneumatikách", které by navíc neodpovídaly prvomontáži (to abych vyhověl speciálně lengymu :twisted: ), to už mi fakt připadá úplně přitažené za vlasy.


Závěr:

Být na místě redaktorů, dospěji k témuž, totiž že jedinou příčinou výrazně horších výsledků testu brzd (a je to rozdíl třídy, když Renault dosáhl špičkových výsledků, zatímco Citroen podprůměrných :!: ) jsou celoroční gumy. Ostatně to odpovídá i mým poznatkům, kdykoli jsem na jakýchkoli celoročních pneu jezdil.

A tobě bych (ne)přál, aby to první, co uděláš po opravě rozbitého auta, bylo pořízení dvou sad sezónního obutí. :mrgreen:
Uživatelský avatar
Pedro
Příspěvky: 7757
Registrován: úte zář 22, 2009 12:10
Bydliště: Praha 6

Re: Jaké pneu?

Příspěvek od Pedro »

Vcera bylo nutno jet do vecerni prace Almou. A nelitoval jsem. V pulnoci se prohnala Phou borka s megalijakem.
Tak jsem domu nejel tunelama, ale pres Strahov hore dole a mista, kde se jezdí Rallyesprint.
3x.
Nikde ani noha a guma v tom lijaku.
... skoro furt na hrane adhese, i lehce za ni.
Uživatelský avatar
lengy60
Příspěvky: 5776
Registrován: ned čer 22, 2014 18:41

Re: Jaké pneu?

Příspěvek od lengy60 »

Jerry: Jestli napsali rozměry jen blbě nebo ne je úplně fuk.Jde o to,co srovnávali,auta nebo gumy?Ani jedno není v pořádku,protože se jedná o rozdílné rozměry i druh pneumatiky.
Mně připadá přitažené za vlasy argument,že nesehnali 2 stejná auta na letních pneumatikách,pak mohu dejme tomu hodnotit brzdnou dráhu i když i tady je to z výhradami. :wink: Pokud chtěli srovnávat pneumatiky,tak pak musí být na autech gumy od stejného výrobce a stejných rozměrů. :wink: Ne,že vezmu auta obuté na rozdílných pneumatikách a napíšu,že jedno brzdí hůř,protože má celoročky,to je hnus a vypovídající hodnota se rovná nule.:roll: A protože jsem četl několik rádoby odborných testů,tak mě tyhle plky neskutečně se..u.Oni mají vůbec tendenci řešit naprosté kraviny,ale důležité věci nechají bez povšimnutí.Jinak C3 Aircross má průměr zadních kotoučů 249 mm,ovšem musíš hledat na tom správném místě. :D
Citroen C1 Feel 1.0 51kW
Nissan Qashqai Czech Line 1.3 103 kW
Uživatelský avatar
Pedro
Příspěvky: 7757
Registrován: úte zář 22, 2009 12:10
Bydliště: Praha 6

Re: Jaké pneu?

Příspěvek od Pedro »

Ještě ze se nevyrabi jarni a podzimní gumy. A denni a nocni.
Drtivou většinu let na busu jsem odjezdil na celoročních. Zimaky se nedavaji.
Jerry3
Příspěvky: 10755
Registrován: úte říj 18, 2005 19:58
Bydliště: Praha

Re: Jaké pneu?

Příspěvek od Jerry3 »

lengy60 píše:...Pokud chtěli srovnávat pneumatiky,tak pak musí být na autech gumy od stejného výrobce a stejných rozměrů. :wink: Ne,že vezmu auta obuté na rozdílných pneumatikách a napíšu,že jedno brzdí hůř,protože má celoročky,to je hnus a vypovídající hodnota se rovná nule.:roll:
Nikoli, nešlo o srovnání pneumatik, ale o srovnávací test aut. A zlob se na mne nebo ne, ještě nikdy jsem se nesetkal s tím, že by redakce usilovaly o naprosto objektivní srovnání brzd tím způsobem, že obují různé vozy do gum shodných rozměrů, značky, typu a všech ostatních parametrů. Jakou by tohle mělo vypovídací schopnost? Vždyť zákazníka primárně zajímá, jak auto brzdí na gumách, na kterých si ho odvezl z autosalonu. Nebo snad ne?
lengy60 píše:A protože jsem četl několik rádoby odborných testů,tak mě tyhle plky neskutečně se..u.Oni mají vůbec tendenci řešit naprosté kraviny,ale důležité věci nechají bez povšimnutí.
Výrazně horší výsledky ve srovnání brzdné dráhy jsou kravina? Vždyť ten rozdíl "nedobrzděných třech metrů" může znamenat náraz v rychlosti skoro 20 km/h oproti stavu, kdy to druhé auto již stojí! :idea: Redaktoři se jednoduše vyjádřili k tomu, proč tomu tak je. A použití celoročních pneu je to úplně první, nejlogičtější, nejjednodušší a zároveň nejspíše nejoprávněnější vysvětlení, pokud se srovnávané vozy v zásadě neliší ničím jiným, co by takový rozdíl mohlo odůvodnit lépe.

lengy60 píše:Jinak C3 Aircross má průměr zadních kotoučů 249 mm,ovšem musíš hledat na tom správném místě. :D
Věřím, že jako majitel předmětného vozu máš jiné možnosti než já.
Jerry3
Příspěvky: 10755
Registrován: úte říj 18, 2005 19:58
Bydliště: Praha

Re: Jaké pneu?

Příspěvek od Jerry3 »

Pedro píše:Ještě ze se nevyrabi jarni a podzimní gumy. A denni a nocni.
Zato se vyrábějí gumy pro prvomontáž na ten či onen typ té či oné značky vozu, které se liší od těch, které pak pod "stejným označením" (pokud jde o běžné údaje) koupíš v aftermarketu. Zkušení a dobře proškolení pneuservisáci vědí, z jakých údajů na pneu to poznají. Bohužel jim zatím nikdo nikdy otevřeně nesdělil, v čem že konkrétně ono "specifické přizpůsobení" spočívá.

U litých disků je to naopak na první pohled patrné, při přezouvání a vyvažování i z jiných hledisek...
Uživatelský avatar
lengy60
Příspěvky: 5776
Registrován: ned čer 22, 2014 18:41

Re: Jaké pneu?

Příspěvek od lengy60 »

Jerry: Proč bych se měl zlobit,snad se normálně bavíme nebo ne?Já tím chci říct pouze tolik,že jaký má přínos pro potencionálního kupce informace,že auto zabrzdí o 3 metry dříve než konkurence.To je informace jak prase,stačí řidič s rychlejší nebo pomalejší reakcí a vše je jinak.
A kolikrát jsi brzdil ze 100 km rychlosti natvrdo na nulu? Abych šel někdy na bomby do brzd a ryl čenichem do asfaltu,tak to si snad ani nevzpomenu a že toho najezdím dost a rychle.Možná to bude tím,že sleduji při jízdě cvrkot kolem sebe,což většina řidičů nedělá,takže platí to,co sem napsal výše.A pokud bude méně místa než dosáhli při tom testu s Capturem,například vyskočí z lesa kanec,tak si s tím testem mohou utřít řiť. :mrgreen:
Jinak tahle informace má asi takovou cenu,jako jestli ten který vůz dosáhne rychlosti 100km/h za 8.1 nebo 8.5 s.Ovšem to,že třeba auto nemá výškově stavitelné pásy si pro změnu nevšiml ani v jedné recenzi nikdo! :shock: :evil:
Citroen C1 Feel 1.0 51kW
Nissan Qashqai Czech Line 1.3 103 kW
Jerry3
Příspěvky: 10755
Registrován: úte říj 18, 2005 19:58
Bydliště: Praha

Re: Jaké pneu?

Příspěvek od Jerry3 »

lengy60 píše:Já tím chci říct pouze tolik,že jaký má přínos pro potencionálního kupce informace,že auto zabrzdí o 3 metry dříve než konkurence.To je informace jak prase,stačí řidič s rychlejší nebo pomalejší reakcí a vše je jinak.
Tato informace má velký přínos, poněvadž podle ní lze usoudit na brzdný potenciál vozu. A ty tři metry rozdílu je rozdíl jedné třídy! Rychlost reakce k tomu musíš vždy přičíst, nehledě na to, že tenhle faktor je v daném případě (tj. v případě srovnávacího testu aut, nikoli řidičů) irelevantní.
lengy60 píše:A kolikrát jsi brzdil ze 100 km rychlosti natvrdo na nulu?...,například vyskočí z lesa kanec,tak si s tím testem mohou utřít řiť. :mrgreen:
Podle něčeho musíš ty brzdné schopnosti vozu posoudit. Dnes zaužívaným kritériem je brzdná dráha z rychlosti 100 km/h. A jestliže nedokážeš nebo prostě jen nechceš uznat, že objektivně, tj. praktickým měřením zjištěný rozdíl v brzdných schopnostech dvou aut skutečně něco říká o brzdných schopnostech jednoho či druhého vozu, pak je veškerá další argumentace jaksi zbytečná. O kanci vyběhnuvším z lesa to samozřejmě není ani náhodou.
lengy60 píše:Jinak tahle informace má asi takovou cenu,jako jestli ten který vůz dosáhne rychlosti 100km/h za 8.1 nebo 8.5 s.
Dtto - viz moje vyjádření o bod výše.
lengy60 píše:Ovšem to,že třeba auto nemá výškově stavitelné pásy si pro změnu nevšiml ani v jedné recenzi nikdo! :shock: :evil:
Pokud ani jedno ze srovnávaných aut nemá výškově nastavitelný horní úchyt bezpečnostního pásu v předu, pak toto kritérium srovnávání nemá v přímém srovnání právě a jen těch dvou konkrétních vozů žádnou váhu. :idea:
Uživatelský avatar
lengy60
Příspěvky: 5776
Registrován: ned čer 22, 2014 18:41

Re: Jaké pneu?

Příspěvek od lengy60 »

Jako sorry,ale hodnotit brzdný potenciál vozu podle použitých pneumatik je úplně mimo mísu a to je to,co se přesně stalo.Pokud by byly stejného druhu,tak pak mohu něco dovozovat,ale takto je to pouze vaření z vody,protože to mohlo být pneumatikami,ale také nikoliv.Rozdíl třídy ano,ale v případě pneumatik,nikoliv vozu samotného.Jinými slovy řečeno,pokud by byly na autě jiné gumy,tak by brzdila možná stejně,ale to se nedozvíme,bo jsou redaktoři diletanti.Takže pokud by se někdo dle jejich domněnek zařídil a koupil si tedy místo celoročních pneumatik echt letní,tak by se mu také mohlo stát,že si rozbije hubu.Ony se tam totiž ty celoročky nedávají pro nic za nic,je to pouze v kombinaci se systémem GripControl,který má suplovat pohon 4x4 pro lepší průchodnost terénem,nic víc a nic míň. Takto je auto prezentováno směrem k zákazníkovi a kdo tedy bude jezdit spíše po silnici,tak si koupí vůz s letními pneumatikami a může brzdit o sto šest.A co se týče pásů,nejednalo se o srovnávací test,nýbrž o test auta které vlastním,kde hledali problém v chybějícím otáčkoměru,absenci zadních stahovaček a podélného nastavení volantu,ale že to nemá nastavitelné pásy si nikdo nevšiml. :mrgreen:
Citroen C1 Feel 1.0 51kW
Nissan Qashqai Czech Line 1.3 103 kW
Jerry3
Příspěvky: 10755
Registrován: úte říj 18, 2005 19:58
Bydliště: Praha

Re: Jaké pneu?

Příspěvek od Jerry3 »

Opakuji, zákazníka zajímá/má zajímat, jak to brzdí s gumami, na kterých to koupil. Všechno ostatní je jen co by, kdyby...

P.S.: Sám jsem jednou dovezl do autosalonu sadu gum s tím, že na nich si to nové auto odvezu a ty z prvomontáže jim tam rovnou nechám. Ty však budeš vehementně obhajovat, jak je prima, že máš na autě celoročky, na kterých sis to pořídil.
Uživatelský avatar
lengy60
Příspěvky: 5776
Registrován: ned čer 22, 2014 18:41

Re: Jaké pneu?

Příspěvek od lengy60 »

Samozřejmě,protože jsem si to auto s celoročními pneumatikami z výroby kupoval cíleně a ne z donucení. :D
Citroen C1 Feel 1.0 51kW
Nissan Qashqai Czech Line 1.3 103 kW
bjukemen
Příspěvky: 4876
Registrován: sob bře 29, 2008 17:09

Re: Jaké pneu?

Příspěvek od bjukemen »

Ake znacku to mas tych celorociek?
chevrolet cruze 2.0 vcdi 120kw

Alfa Romeo 156 SW 2,4 JTD 110kw @ 142,3kw
Jerry3
Příspěvky: 10755
Registrován: úte říj 18, 2005 19:58
Bydliště: Praha

Re: Jaké pneu?

Příspěvek od Jerry3 »

lengy60 píše:...jsem si to auto s celoročními pneumatikami z výroby kupoval cíleně a ne z donucení. :D
Nějak mi uniká souvislost s předmětem debaty o srovnávacím testu dvou srovnatelných vozů. Ledaže by sis z nich vybral právě ten, který se dodává na celoročkách, a to ještě jen z tohoto důvodu.
Odpovědět