Ostatní

Další nezařaditelná témata

Moderátor: Colommbo

Odpovědět
Jerry3
Příspěvky: 10755
Registrován: úte říj 18, 2005 19:58
Bydliště: Praha

Re: Ostatní

Příspěvek od Jerry3 »

Uživatelský avatar
pepoh
Příspěvky: 2652
Registrován: sob črc 29, 2017 10:06

Re: Ostatní

Příspěvek od pepoh »

chrochtadlo uz len kvoli zvuku/hluku by som nechcel.
LPGObrázek Obrázek X-CESS :| Obrázek VST 8)
MOBIL SUPER 3000 X1 8) Eurol Engine Oil Treat 8) LQ-Molygen :wink: TOTAL INEO 0W30 :x
Shi
Příspěvky: 1333
Registrován: úte úno 19, 2008 23:31

Re: Ostatní

Příspěvek od Shi »

Lékař by snad mohl vědět, že diagnóza by měla znamenat určení konkrétní nemoci. Z toho co jsem napsal, lze tak akorát usoudit, že by to podle mě měla být (dle číselníku MKN10) nějaká mnou blíže neurčená diagnóza ze stovek možných diagnóz v kapitole F a nikoliv úmyslný trestný čin. Ale při kvalitě našeho zdravotnictví (mám opravdu četné a hodně špatné zkušenosti a nemnoho zkušeností dobrých) se takovému drobnému zmatení pojmů ani nedivím. Alergie nebo anémie, vždyť je to jedno. Začíná to všechno na A tak nasadíme antibiotika. Že pane doktore. :wink:

Vaši kolegové mému synovci na anémii nasazovali stále silnější antibiotika (lékařka: infekci přeci poznám, rozbor krve je zbytečný) a rozbor krve a stanovení diagnózy jsme si museli zařídit sami, když půl roku trvající léčba mimořádně sebevědomou pediatrou nevedla nikam. Jak je možný, že má anemické dítě, které nedostává žádné vitamíny, enormně vysokou hladinu B12 neřešil nikdo ani po té, když už bylo jasné, že se opravdu jedná o anémii. Podle lékařů asi neschopnost těla využít B12 a následné hromadění B12 v krvi s metabolismem železa nijak nesouvisí.

Mému otci silnou alergickou reakci, kterou sami ve fakultní nemocnici (!) vyvolali tím, že se vědomě rozhodli ignorovat upozornění na danou alergii. Alergickou reakci léčili antibiotiky. Po týdnu jejich marné léčby a podivů nad tím, že laboratoř nic nemůže vykultivovat na opakované upozornění, že se možná jedná o alergii, protože má oteklé tělo i hlavu a začíná se už dusit reagovali slovy "to není alergie, pán má jenom kulatou hlavu". Naštěstí se našel slabý kus (mladá začínající lékařka, která na urputný nátlak příbuzných, když na JIP sloužila sama, sehnala někoho z imunologie a ten alergickou reakci začal řešit jako alergickou reakci, protože mladá žába mu naštěstí nezapřela, že do pacienta s nahlášenou alergii na latex nacpali latexový drén.).

Že má alergii měl nejen v dokumentaci, ale i na ceduli nad postelí nestačilo. Ti pitomci se, aniž by cokoliv řekli, prostě rozhodli, že to s tou alergii nemůže být tak vážný a klidně do něj latex nacpali.
Takových veselých historek mám ze své rodiny mraky.

Kvalitní péči dostávám u svého zubaře, u svého oblíbeného primáře, ke kterému to mám několik set kilometrů a na veterinární klinice. Příště bych otce radši vezl na veterinu, než do fakultní nemocnice ...

(Z antibiotik jsou asi provize, ale z laboratorních rozborů provize nejsou. Nebo jak je to ?)
Uživatelský avatar
Colommbo
Příspěvky: 9927
Registrován: pon led 23, 2012 20:46
Bydliště: kutnohorsko-kolínské pohraničí

Re: Ostatní

Příspěvek od Colommbo »

lefort píše:Diagnózy na dálku, to my lékaři přímo milujeme! :twisted:
Shi píše:...Kvalitní péči dostávám u svého zubaře...
Tentokrát jsi trefil hřebíček přímo na hlavičku...! :wink: :D
W124 E320 Coupé R6 162kW 1994, 5Q man. Getrag "psí noha",
Shell HU 5W40,
přev. Ravenol ATF Fluid, dif. Castrol Axle Z Limited Slip 90
Uživatelský avatar
lefort
Příspěvky: 2519
Registrován: pon srp 26, 2013 17:46
Bydliště: Hořovice

Re: Ostatní

Příspěvek od lefort »

A jak to všechno souvisí s tématem?
Stejně tak, jako jsou dobří a špatní řemeslníci, hodní a zlí poldové, jsou i dobří a špatní doktoři. Někdo je naštěstí pro něj tak chytrý, že se dokáže vyléčit sám.
Narážku s antibiotiky nechápu, má být adresována mně?
Moji kolegové to rozhodně nebyli, zabývám se poněkud jiným odvětvím medicíny.
Diagnóza nemusí nutně znamenat jen písmeno a číslo v MKN, ale mezi námi doktory se tento význam používá i obecněji. Diagnóza na dálku je prostě slovní obrat, např. když pacient vstoupí do ordinace se slovy "našel jsem si na internetu", dožaduje se rady po telefonu, atd.
P.S. Píše se pediatr i u ženy, možná ještě pediatrině (asi by šlo i česky -yně) pediatrička.
Toyota GR Yaris - Ravenol DFE 0W20, MTF1, MTF3, DGL
Toyota GR 86 - Ravenol DXG 5W30, Red Line 75W85
Toyota RAV4 2.5 Hybrid - Ravenol EFE 0W16
Uživatelský avatar
Colommbo
Příspěvky: 9927
Registrován: pon led 23, 2012 20:46
Bydliště: kutnohorsko-kolínské pohraničí

Re: Ostatní

Příspěvek od Colommbo »

W124 E320 Coupé R6 162kW 1994, 5Q man. Getrag "psí noha",
Shell HU 5W40,
přev. Ravenol ATF Fluid, dif. Castrol Axle Z Limited Slip 90
Uživatelský avatar
Pedro
Příspěvky: 7757
Registrován: úte zář 22, 2009 12:10
Bydliště: Praha 6

Re: Ostatní

Příspěvek od Pedro »

Když vynecham pointu,bo se s tím pere člen rodiny, za chvíli bude víc Mustangu než oktavii. Aspoň v ČR.
Zejména těch novych ohavných.

Mám novy tbl. Jeho upravovač slov je peklo. A to mám čerty rád. Musím to zmenit
Shi
Příspěvky: 1333
Registrován: úte úno 19, 2008 23:31

Re: Ostatní

Příspěvek od Shi »

lefort píše:Narážku s antibiotiky nechápu, má být adresována mně?
Napsal jste "my lékaři", tak jste to schytal za vaše kolegy lékaře, ikdyž jste zubař. S tím, že každé řemeslo má lemply máte naprostou pravdu, jenomže ve většině odborných oblastí odborníka nedostanete do úzkých jednoduchou otázkou, ani sérií tří na sebe navazujících jednoduchých otázek. U lékařů máte neuvěřitelné štěstí, pokud narazíte na takového, který zvládne kvalitně odpovědět už na první celkem jednoduchou otázku ze svého vlastního oboru, což je naprosto šílené.

Můj zubař mě například velmi příjemně překvapil, když z rukávu vysypal (laický popis) toho na jakém principu funguje přístroj na měření délky kořenového kanálku a samozřejmě ho nezaskočil ani dotaz na to, proč mi do zubu strká zrovna optické vlákno.

Z jiného soudku - jaké procento lékařů, kteří pacientům měří tlak, asi tak umí metodicky správně změřit krevní tlak (a tuší proč je potřeba tento postup dodržovat, jinak je měření k ničemu). Záporná ochota měřit tlak přes tenkou košili pacoše, kterému je blbě jako psovi, je u nás taky standard, zatímco v USA v kvalitní nemocnici nechápali, proč si pacient, když slyší o měření tlaku, začíná rozepínat košili.

Zkuste si taky někdy zjisti jaké procento vzorků do laboratoře dorazí ze svozů znehodnoceno (a jsou dobré důvody domnívat se, že ke znehodnocení zpravidla nedochází při svozu, ale skladováním a manipulací v ordinaci). V nemocnici to bývá většinou lepší, jenomže mé známé udělali odběr v pátek odpoledne a analýza proběhla v pondělí ráno (přes víkend tato část laboratoře totiž nejde), přičemž v laboratorní příručce se píše: "Naprosto nezbytný co nejrychlejší transport, ...".

No a podobná míra diletantismu (to není o jednotlivcích, to je systémový problém), která se hned tak někde nevidí, je vidět i dopravním značení a dopravních stavbách (to je ta relevance k tématu) a ve stavebnictví obecně, ale v tom stavebnictví většina řemeslníků na to nemá vysokou školu, na rozdíl od dopravních inženýrů a lékařů.

S pediatrem máte skutečně pravdu, dočetl jsem se, že jsou často užívané i patvary pediatryně a pediatrička (které mi nejdou přes jayzk), přičemž z hlediska standardních mechanismů jazyka českého by prý vhodný tvar pro ženský rod byl právě mnou použitý tvar pediatra (snad prý i kvůli řeckému původu). Zdá se, že v komunitě genderově uvědomělých pediatriček a pediatryň vítězí patvary a ne tvar, který má vnitřní logiku.
Naposledy upravil(a) Shi dne pát srp 16, 2019 20:59, celkem upraveno 1 x.
Uživatelský avatar
lefort
Příspěvky: 2519
Registrován: pon srp 26, 2013 17:46
Bydliště: Hořovice

Re: Ostatní

Příspěvek od lefort »

To si každého testujete? Tak hodně štěstí! :lol:
K měření délky kořenového kanálku se používá přístroj pracující na principu měření vodivosti/odporu tkání, ale neměří se optickým vláknem, ale přímo vodivým - kovovým kořenovým nástrojem. Ano, já to vím, ale i kdybych to nevěděl, proč by mě to k.rva mělo zajímat? Přístroj, který umím obsluhovat a pomůže mi při práci, ale snad nemusí být každý odborník na fungování všeho ve vesmíru???
Ad laboratoř - nevím, u nás máme laboratoř v místě a já ji nevyužívám. Pokud nedokáží někde vzorky zpracovat v daném čase nebo v požadované kvalitě, mohou je poslat jinam. Jinak co vím, většinou mají smlouvy se SZÚ, který má svozová auta a vzorky mohou být za pár hodin na druhém konci republiky.
K měření KT se vyjadřovat nebudu, ale v životě jsem NIKOHO neviděl měřit přes oblečení.
Ty Vaše zážitky jsou jak sbírka povídek od Hrabala...
Toyota GR Yaris - Ravenol DFE 0W20, MTF1, MTF3, DGL
Toyota GR 86 - Ravenol DXG 5W30, Red Line 75W85
Toyota RAV4 2.5 Hybrid - Ravenol EFE 0W16
Uživatelský avatar
lengy60
Příspěvky: 5776
Registrován: ned čer 22, 2014 18:41

Re: Ostatní

Příspěvek od lengy60 »

No kurde nemám já se zlatě s mým vyndavacím a zastamdacím chrupem? :D Večer koupelnička se sílou vodopádu a pohodička.;)
Citroen C1 Feel 1.0 51kW
Nissan Qashqai Czech Line 1.3 103 kW
jarson1
Příspěvky: 2088
Registrován: pon zář 01, 2014 8:39
Bydliště: RV ( SK)

Re: Ostatní

Příspěvek od jarson1 »

prepáčte doktorkovia, trochu vám totu preruším.
Mám vážny dotaz, myslím , že do "ostatné" by mohol pasovat.
Takže páni, vedel by mi niekto poradit?
Potrebujem ako darček zariadit pre niekoho tzv."zážitkovú jazdu". Idealne nech je to niekde v ČR, napríklad okolo Brna...ale nie je podmienkou. Kludne hocikde v ČR - neviem kde všade tam máte okruhy a podobne.
Samozrejme som na nete už nástrelne niečo pozrel, ale nejak som z toho jelen. Nenašiel som nič napríklad na okruhu, len civilné cesty , niekde aspoň s prídavkom na letisku a podobne. Ale aj tak len taká ochutnávka cca 15-20km. Ak bol okruh, potom len ako spolujazdec.Ide mi o to, že celkom nerozumiem, naco sa mám akože previezt napriklad vo Ferrari, ak je to na civilke a teda musim dodržiavať rýchlost. Aspoň, tak som to pochopil. Vedeli by ste mi nieco doporucit.
Idealne konkretna ponuka. Termin nemusí byt pevný, ale po polovici septembra ( by bolo blbé keby to bolo pred "oslavou")
A potom aj čo by ste vybrali ohladne vozu. Obdarovaný už aj tak vlastní Type-R na ktorej teda aj jazdí, co viem tak má rád vrchy ( ale to samozrejme na okruhu nie je).
vopred dakujem za rady
Toyota Carina E 1.6 Xli LB 1992 Japan
Obrázek
Ex.Toyota Carina E 1.8 GLI LB. 1996 GB
HONDA Civic 8G 4D 1.8 2006 Turkey
Obrázek
Uživatelský avatar
Pedro
Příspěvky: 7757
Registrován: úte zář 22, 2009 12:10
Bydliště: Praha 6

Re: Ostatní

Příspěvek od Pedro »

Miro, jam mam knasaky vsechny svy. Vyjma dvou. Jeden zadni vypadl sam asi ve 25letech a druhy,moudrak mi vytrhla kdysi zubarka ze prej se to ma. Dnes bych ji ukous prsty. Hojilo se to dva mesice a musel tu diru jiny dr prdelat.
Zuby cistim jen kartackem rano a vecer cely zivot. Nic vic. Soucasna super dr taky tvrdi ze nic se ani tady nema prehanet.
Uživatelský avatar
lengy60
Příspěvky: 5776
Registrován: ned čer 22, 2014 18:41

Re: Ostatní

Příspěvek od lengy60 »

Peťo,já měl se zuby takové zážitky,že jsem s klapáčema naprosto spokojen. ;) A taky mohu dělat na vnoučata vetřelce. :D
Citroen C1 Feel 1.0 51kW
Nissan Qashqai Czech Line 1.3 103 kW
Uživatelský avatar
pepoh
Příspěvky: 2652
Registrován: sob črc 29, 2017 10:06

Re: Ostatní

Příspěvek od pepoh »

:mrgreen: :wink:
Shi
Příspěvky: 1333
Registrován: úte úno 19, 2008 23:31

Re: Ostatní

Příspěvek od Shi »

Jízda ve Ferrari na okruhu byla možná v Příbrami - např zde: https://autozazitek.cz/jizda-ve-ferrari ... lia-okruh/
Známý něco takového absolvoval a byl spokojený. Stačí dat do googlu: ferrari příbram okruh zážitek
a nabídky vyskáčou.
Odpovědět