Ostatní

Další nezařaditelná témata

Moderátor: Colommbo

Odpovědět
Uživatelský avatar
bloke
Příspěvky: 1307
Registrován: úte čer 21, 2016 9:05

Ostatní - zuby, chrupy

Příspěvek od bloke »

Postupy sú skutočne už velmi podobné ako v "profi" -autoopravárenstve, tiež sa mi pred časom zopsula ambulancia, zubár majiteľ postupne preraďoval pôvodný "kmeň" svojich pacientov na mladé zubárky, ktoré boli ešte tiež odborne nadštandardné a rovnako aj príjemné až vtipné, no postupne sa preklopili na materské a nakoniec tam ostali už len nejakí naháňači diagnostík - necitliví meniči dielov, "dva týždne cesty zo školy", bez osobitného prístupu k pacientovi a k histórii jeho držky viditeľnej z karty. Bez extra plateného roentgenu neboli schopní ničoho -v porovnaní s predošlými kolegyňami, a na ten zas mali apetít posielať pacienta aj 2x do mesiaca (čo som už začal odmietať), hoci chrup bol zdravý.

Kvôli finálnemu nasraniu - ich ignorantskému administratívneho prešlapu- som tam prestal chodiť, reku nebudete ma tu naťahovať a odrbávať na plánované ťahanie poplatkov z kapsy asi 5x vyšších než je potrebné a ešte k tomu flákať komplet všetko.
Len som sa oprel o starú ošúchanú hlavnú poučku nielen toho pôvodného zubára, ktorý ostal osobne príležitostne robiť už len akýchsi VIP klientov. Vraj čisté zuby sa nekazia <--Tu aj krátke audio.
Klop-klop... zatial to sedí, asi 5-6 rokov od odchodu na domácom "samoservise" sa mi nevyskytlo nič zubno-závadné.
Len sa musím prinútiť ísť čistiť hoci aj o druhej v noci, ak som to nestihol večer a medzitým som napr. zaspal.
Obrázek « Vous n’imaginez pas tout ce que Citroën peut faire pour vous »
Jerry3
Příspěvky: 10755
Registrován: úte říj 18, 2005 19:58
Bydliště: Praha

Re: Ostatní

Příspěvek od Jerry3 »

K čemu vede návštěva zubního hygienika? K návštěvě zubaře! Vždyť je hned vedle.

A přesně takhle to v mém případě bylo. :(
Shi
Příspěvky: 1314
Registrován: úte úno 19, 2008 23:31

Re: Ostatní

Příspěvek od Shi »

V zatáčce před Vídní jsem schopen s klidným srdcem doporučit zubní kliniku: http://cenessto.cz/
Nejsou sice zrovna levní, ale naučili mě nebát se jít k zubaři, což bych ještě před pár lety považoval za něco z říše fantazie. Navíc po té co prohlásili, že jsme hotoví, tak už jsem několik let neměl se zuby žádný problém.
Uživatelský avatar
bloke
Příspěvky: 1307
Registrován: úte čer 21, 2016 9:05

Re: Ostatní

Příspěvek od bloke »

No nechcel som byť vyšším príspevkom za MUDrlanta, žeby k zubárovi chodili len tí, čo si pravidelne nečistia zuby (ak nedajboh nespadli z motorky). Dá sa tam dostať aj pri poctivej disciplíne, akurát nesprávnej technike (to je ťažké odhadnúť). Ja som to občas flákal práve po nociach, kedy som zrazu bol "velmi unavený" a na zuby už neprišiel rad, aby som si neodniesol spánok (napriek tomu dlho ostávali bez jediného kazu, až napokon prišla zmena).
Zubná hygiena vedla zubára bola tiež jedna z tých, ktorú som pri podobne častom posielaní na rontgeny začal ignorovať, černota ani usadeniny sa nedostavili, nemusím ani samodomo vifovať :) .

Ale návratom k ozubeným autám, asi budem vyberať remene rozvodový a "klinový" (ak to nenechám na vybranej dielni), sú nejaké odporúčania na značky ohladom ich súčasnej akosti - aby to nebol šunt, ktorý sa napr rozťahá, či čoskoro zostarne? (To, čo platilo pred 5-10 rokmi, býva už neraz inak)
Obrázek « Vous n’imaginez pas tout ce que Citroën peut faire pour vous »
Shi
Příspěvky: 1314
Registrován: úte úno 19, 2008 23:31

Re: Ostatní - zuby, chrupy

Příspěvek od Shi »

bloke píše:PVraj čisté zuby sa nekazia
To jak si čistíme zuby je skoro to poslední na čem záleží. někdo si může zuby čistit jak chce a kazí se mu, jiný na to může dlabat a nekazí se mu. Já si vyzkoušel obojí. Zuby se mi najednou skoro přestaly kazit, když jsme se začal ládovat hořčíkem, dokonce se přísunem hořčíku některé kazy zahojily byť lékaři tvrdí, že to není možné. Horčík způsobil, že z návštěv zubaře co půl roku a co návštěva to dva až tři kazy, jsem k zubaři musel tak jednou za tři roky (kaz byl obvykle jen jeden).

Zásadní vliv také má to co jíme - když budu jíst jen maso a nízkosacharidovou zeleninu, tak si zuby čistit prakticky nemusím a kazit se mi taky nebudou.

Představa o tom, že se kartáčkem dají zuby dokonale vyčistit je taky dobrá povídačka. Možná to platí pro někoho, kdo má ideální chrup. Kartáček je fajn nástroj, zvládne se s ním tak 90 procent ploch, ale mezizubní prostory jsou bez šance. Ovšem takové cumlání jedlého oleje s kapkou vhodného essenciálního oleje je, co se týče čištění zubů, asi takový rozdíl, jako rozdíl mezi olejem minerálním z dob API SG a kvalitním moderním olejem ... Ale tohle se od zubaře nedozvíte ...
Uživatelský avatar
pepoh
Příspěvky: 2652
Registrován: sob črc 29, 2017 10:06

Re: Ostatní

Příspěvek od pepoh »

fajn info o horciku.
zuvacky so xylitolom (brezovy cukor) likviduje tieto bakterie.
mal som rotacku oralb a pouzival som signal whitening, no asi mi to dojebalo zuby. este na internete som neskor zistil staznosti na tuto pastu..
vymenil som za philips sonicare, lutujem ze som neurobil skor.
Uživatelský avatar
lefort
Příspěvky: 2517
Registrován: pon srp 26, 2013 17:46
Bydliště: Hořovice

Re: Ostatní

Příspěvek od lefort »

Jakožto zubní lékař se k tomu předposlednímu příspěvku musím vyjádřit - tvrzení že "čisté zuby se nekazí" platí zcela u 99,9% populace. Záměrně píšu 99,9%, pomíjím vzácné dědičné poruchy vývoje zubů jako amelogenesis nebo dentinogenesis imperfecta. To je prostě evidence based fakt a může si tvrdit kdo chce co chce.
Tvorba zubního kazu je záležitost ovlivnitelná, za prvé kvalitou ústní hygieny a za druhé kvalitou stravy. S tvorbou zubního kazu dále souvisí věc přímo neovlivnitelná, a to je kvalita a množství sliny, potažmo ústní mikroflóry.
Co se týče hořčíku, zubní sklovina je po prořezání zubu "mrtvý orgán" a není jiné cesty pro jakýkoli produkt než vnější (topické), tj. přímé podání na povrch, jak do skloviny - nebo spíše na ní něco dostat.
Nerozumím té části příspěvku s olejem, ale olejem se zuby opravdu čistit nedají. Kvalitní kartáček s měkkými vlákny a vhodná velikost mezizubního kartáčku k vyčištění zubů opravdu postačí. Zubní pasta je spíše takový příjemný doplněk.
Shi promiň, ale číst Tvůj příspěvek nestor české, evropské, na přímo i světové stomatologie a vynálezce zubního kartáčku Curaprox, před nedávnem zesnulý Dr. Sedelmayer, asi by to poněkud peprně okomentoval...
@pepoh: Žvýkačky s Xylitolem ano! A pokud elektrický kartáček (sám doporučuji pouze větším dětem, nebo osobám se zhoršenou motorikou) tak rozhodně sonický.
Toyota GR Yaris - Ravenol DFE 0W20, MTF1, MTF3, DGL
Toyota GR 86 - Ravenol DXG 5W30, Red Line 75W85
Toyota RAV4 2.5 Hybrid - Ravenol EFE 0W16
Uživatelský avatar
Misojogi
Příspěvky: 2341
Registrován: čtv črc 07, 2011 14:20
Bydliště: Bratislava

Re: Ostatní

Příspěvek od Misojogi »

Zuby se mi najednou skoro přestaly kazit, když jsme se začal ládovat hořčíkem, dokonce se přísunem hořčíku některé kazy zahojily byť lékaři tvrdí, že to není možné. Horčík způsobil, že z návštěv zubaře co půl roku a co návštěva to dva až tři kazy, jsem k zubaři musel tak jednou za tři roky (kaz byl obvykle jen jeden).
ja som podobny vysledok dosiahol jedenim surovej zeleniny, ktoru som mal vzdy na obed. ale potom som zmenil robotu a tam uz sme nemali moznost takejto voby na obed a zuby sa zasa zhorsili
aky horcik si pouzival? vies dat nejaku fotku alebo link?
Tieto auta mam na krku:

Daewoo Matiz 0,8 l 37kW rok 2001
Seat Inca SDI 47kW AEY
PSA Berlingo 1,4 l 55kW KFW
PSA Xara Picasso 1,6l 80kW NFU
Touran diesel 2006
Rexton SsangYong 2010

uzitocne info: post27317.html#p27317
Shi
Příspěvky: 1314
Registrován: úte úno 19, 2008 23:31

Re: Ostatní

Příspěvek od Shi »

lefort píše:tvrzení že "čisté zuby se nekazí" platí zcela u 99,9% populace.
Ano, to sice platí, jenomže taky 99% populace není schopno si ty zuby vyčistit tak, aby bylo možné je prohlásit za čisté, takže čištění zubů sice pomáhá, ale já jsem (na sobě) nepozoroval nepozoroval rozdíl v kazivosti mezi tím, kdy jsem si zuby čistil poctivě a kdy jsem to opravdu dost flákal, zatímco u horčíku byl (aspoň u mých zubů) ten rozdíl celkem zásadní. Na co přesně měl ten hořčík vliv opravdu netuším. (Ve studiích se píše něco o remineralizaci skloviny a zvyšování odolnosti skloviny proti působení bakterií, takže možná odtud vane vítr).
lefort píše: Co se týče hořčíku, zubní sklovina je po prořezání zubu "mrtvý orgán" a není jiné cesty pro jakýkoli produkt než vnější (topické), tj. přímé podání na povrch, jak do skloviny - nebo spíše na ní něco dostat.
Má-li výše uvedené znamenat, že se zub nemůže "hojit", tak si dovoluji podtknout, že jsem si kdysi dávno urazil kus zubu a dnes (po cca 25 letech) vůbec není vůbec poznat zda to byla jednička vpravo nebo vlevo nahoře. Že to tak má fungovat u hlodavců a ne u lidí moje zuby naštěstí neví, takže zuby zase vypadají jako bych nikdy nic neurazil.
lefort píše: Nerozumím té části příspěvku s olejem, ale olejem se zuby opravdu čistit nedají.
Tak si zkuste vzít polévkovou lžíci olivového/slunečnicového/kokosového (je to jedno) oleje dejte do něj jednu kapku hřebíčkového oleje a zkuste to cumlat alespoň dvě minuty - cumláním vznikne ze slin emulze "vody" a oleje. Tato emulze se provzlíná do mezizubních prostor a také vyčistí přilehlé dutiny. Po pár minutách obsah vyplivněte. Pak si ústa vypláchněte vodou a poznáte co to je vyčistit si zuby olejem. Vyčistí to nejen mezizubní prostory a nejrůznější dutiny, ale také to u mnoha lidí rozpustí mandlové kameny. Jen je to zpočátku trochu nezvyk a pro mnoho lidí není zpočátku úplně příjemné mít v puse olej. Ale výsledný pocit vyčištění byl pro mě subjektivně lepší, než když si pusu vypláchnu ústní vodou.

Byl jsem překvapený jaký bordel se mi postupně během prvních pár dní z ústní dutiny uvolnil - o nějakých mandlových kamenech jsem do té doby neměl tušení a vůbec jsem netušil, že něco takového vůbec existuje. Můj první dojem byl, že mi snad vypadaly nějaké zuby nebo kusy zubů - byly to poměrně velké kusy "kamení" a nechápal jsem odkud se vzaly :lol: ...
lefort píše: Shi promiň, ale číst Tvůj příspěvek nestor české, evropské, na přímo i světové stomatologie a vynálezce zubního kartáčku Curaprox, před nedávnem zesnulý Dr. Sedelmayer, asi by to poněkud peprně okomentoval...
Víš že mi to vůbec nevadí ? Půvabné na "čištění olejem" je to, že si to může vyzkoušet úplně každý a každý si může udělat názor a je celkem jedno co si o tom myslí oficiální místa. Funguje to skoro stejně i bez toho hřebíčkového oleje, ten je tam jen jako bonus pro jeho antibakteriální účinky(místo hřebíčkového se dá použít i oreganový, ale ten mnoho lidí bude zpočátku pálit jako čert a není dobrý nápad s tím začínat). Čistý kokosový olej je pro první pokusy asi nejvhodnější.

Že to funguje se mi potvrdilo i tak, že zubař mi nabarvil zuby jakousi barvičkou, která měla ukazovat kde se mi drží plak. Několik dní před tím jsem byl na cestách po zahraničí a na hygienu nebyl moc prostor, strava byl z poloviny fast food, takže pár hodin před návštěvou (preventivní) zubaře jsem celkem v poklusu provedl tuto metodu s olejem, abych na něj neotvíral nečištěnou dutinu ústní. Když mi zubař sdělil plán napatlat mi pusu barvičkou, tak jsem se docela lekl, že to bude šílená ostuda. Ve výsledku jsem byl od zubaře pochválen, že si dobře čistím zuby. Pro mě to bylo dostatečně "evidence based", že to funguje.

Cumlání oleje (anglicky oil pulling) je stará metoda, kolem které je na internetu napsána hromada dost šílených nesmyslů, ale ústní dutinu to čistí opravdu výborně, protože to rozpouští i bordel, který je ve vodě (slinách) nerozpustný.

Jinak v lékařských studiích už jsem viděl nejednou důkaz toho, že něco nefunguje, byť to ve skutečnosti funguje. Takže je beru se stejnou rezervou jako ono slavné zjištění vědců, že "objekty těžší než vzduch nemohou létat".
Naposledy upravil(a) Shi dne stř črc 17, 2019 22:44, celkem upraveno 2 x.
Shi
Příspěvky: 1314
Registrován: úte úno 19, 2008 23:31

Re: Ostatní

Příspěvek od Shi »

Misojogi píše:aky horcik si pouzival? vies dat nejaku fotku alebo link?
Nejlepší zdroj hořčíku nejspíš bude zelená listová zelenina (třeba špenát). Má tu výhodu, že se tím asi jen těžko předávkuješ.

V podstatě by měl fungovat jakýkoliv potravinový doplněk s hořčíkem, háček je jen v tom, že různé formy mají různou vstřebatelnost a ty s dobrou vstřebatelností obsahují často docela málo hořčíku. A když to s hořčíkem přeženeš, tak budeš mít u mnoha forem průjem, když se tím budeš nadměrně ládovat dlouhodobě, tak si můžeš rozhodit kde co, takže je potřeba postupovat s rozumem a naučit se vycítit kolik hořčíku asi tak tvoje tělo potřebuješ.

Jednu dobu jsem používal oxid hořečnatý od Natures Bounty, jenomže pak něco změnili ve výrobě a přestal na mě fungovat - jak je tohle možné opravdu vůbec nechápu.

V lékárně dostaneš nejčastěji buď oxid hořečnatý (malá vstřebatelnost), nebo laktát hořečnatý (dobrá vstřebatelnost, ale 500 mg laktátu obsahuje jen asi 50 mg hořčíku).
Na mě dávky pod cca 150 mg hořčíku skoro neměly účinek (tj cca 2 gramy laktátu nebo 1,5 gramu oxidu hořečnatého), ale tohle bude hodně individuální a záviselo u mě na množství stresu.
Uživatelský avatar
lefort
Příspěvky: 2517
Registrován: pon srp 26, 2013 17:46
Bydliště: Hořovice

Re: Ostatní

Příspěvek od lefort »

Zuby rozhodně žádnou hojící schopností nedisponují, stalo se jednoduše to, že i druhá neodlomená jednička se postupně "doabradovala" na úroveň té druhé odštíplé :-)
Jinak k tomu oleji - to užití plak detektoru po olejové "hygieně" mohlo podstatně zkreslit výsledek díky mastnému povrchu zubů, který i přes přítomnost plaku zabránil navázání barviva. Jinak čištění zubu olejem je opravdu nonsens a žádná teknutina, tím spíš ani emulze (pochybuji že lze v ústech jakkoli vytvořit) nepronikne do mezizubního prostoru sama tak, aby došlo k jeho vyčištění. Stejně tak jsou v tom naprosto neúčinné ústní sprchy. Znovu opakuji : mezizubní prostor dokáže vyčistit mezizubní kartáček, v určitých případech zubní nit, resp. floss.
Co se týče hořčíku, má určitý vliv ve stavbě kostí a zubů a užívá se při křečích při zvýšené fyzické zátěži, ovšem v dnešní době je potřeba užívání potravinových doplňků silně diskutabilní. Pestrá strava je rozhodně vhodnější a varuji všechny před neřízeným užíváním všech možných opičích kapek, které mohou často reagovat s léky, nebo maskovat různé projevy chrob.
Jinak je samozřejmě potřeba rozlišovat mezi opravdovými odbornými studiemi s klinickým testováním a cancy na úrovni teleshoppingu Horsta Fuchse...
Toyota GR Yaris - Ravenol DFE 0W20, MTF1, MTF3, DGL
Toyota GR 86 - Ravenol DXG 5W30, Red Line 75W85
Toyota RAV4 2.5 Hybrid - Ravenol EFE 0W16
Shi
Příspěvky: 1314
Registrován: úte úno 19, 2008 23:31

Re: Ostatní

Příspěvek od Shi »

lefort píše:Jinak čištění zubu olejem je opravdu nonsens ...

Jinak je samozřejmě potřeba rozlišovat mezi opravdovými odbornými studiemi s klinickým testováním a cancy na úrovni teleshoppingu Horsta Fuchse...
Kdyz ono to proste funguje ...

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4382606/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5198813/
Uživatelský avatar
lefort
Příspěvky: 2517
Registrován: pon srp 26, 2013 17:46
Bydliště: Hořovice

Re: Ostatní

Příspěvek od lefort »

Cituji: 1. odkaz, z ehm, Nigérie - More studies on the antimicrobial potency of coconut oil on microorganisms causing oral diseases is required to authenticate the use of coconut oil as an effective oral antimicrobial agent.

2. odkaz: Limited available research on effect of oil pulling on oral hygiene shows promising benefits of oil pulling procedure on oral cavity. However oil pulling does not replace dental therapy and is currently not recommended by American dental association.35 Extensive research on the role of this traditional, cheap and valuable remedy should be encouraged without bias. Based on currently available research it can be concluded that oil pulling when performed as recommended, can be safely used as an adjunct to maintain good oral hygiene and health along with the routine tooth brushing and flossing with promising positive results.
Připomíná mi to větu, že vyfukováním tabákového kouře do vody zlato nevznikne. :lol:
Toyota GR Yaris - Ravenol DFE 0W20, MTF1, MTF3, DGL
Toyota GR 86 - Ravenol DXG 5W30, Red Line 75W85
Toyota RAV4 2.5 Hybrid - Ravenol EFE 0W16
Uživatelský avatar
tonny
Příspěvky: 2260
Registrován: pon úno 29, 2016 13:40
Bydliště: Břeclav

Re: Ostatní

Příspěvek od tonny »

Shi píše: Cumlání oleje (anglicky oil pulling) je stará metoda, kolem které je na internetu napsána hromada dost šílených nesmyslů, ale ústní dutinu to čistí opravdu výborně, protože to rozpouští i bordel, který je ve vodě (slinách) nerozpustný.
Kdysi jsem cumlával pár minut olivový olej, kterým jsem čistil slinné žlázy a různé receptory v ústní dutině a v podstatě je po našem "aditivoval" vitamíny a jinými prvky. Dík za připomenutí.

Hořčík a ostatní prvky je nejlépe přijímat ze syrové zeleniny a ovoce. Vyráběné doplňky stravy nikdy nemohou nahradit pestrou stravu, nejlépe syrovou.

Mezizubní kartáček je základ při čištění zubů. Bohužel ho používám jen posledních asi 15 let. Rodiče a společnost mne to nenaučili. Jako i hromadu jiných věcí a návyků.
Ford Explorer V6 4.0 lpg 1998, Shell HU 5W-30 SL ATF MaxLife
Toyota Corolla Verso 1,8 2006 Ravenol SSL 0W-40 Castrol Syntrans 75W-90
Toyota SiennaV6 3,5 2007 Rowe RS 0W-40 ATF MaxLife
Ford Maverick 2,3i 2004 MaxLife 5W-40
Jerry3
Příspěvky: 10755
Registrován: úte říj 18, 2005 19:58
Bydliště: Praha

Re: Ostatní

Příspěvek od Jerry3 »

Zubní hygienička byla tak důkladná, že mi nejspíš uvolnila starou plombu, pod kterou se mi začal kazit zub. Že je něco v nepořádku, to jsem poznal už na jejím křesle. Pokračuje to dnes již téměř roční patálií.

Jinak na zubní kámen trpěly všechny ženy v rodové linii matky. Bohužel jsem pokračováním...
Odpovědět