Olovnatý benzin

Diskuze o palivech

Moderátor: Colommbo

Odpovědět
naatrium (Nepř)

Olovnatý benzin

Příspěvek od naatrium (Nepř) »

Zdravím, mám takovej dostaz mám auto se vstřikováním, lambdou a katem. Vyjel jsem teďka dvě nádrže olovnatýho benzinu, co to s tím katem a lambdou udělá? Jinak spotřeba pořád stejná, akorád motor se stišil.. Díky
modelář

Příspěvek od modelář »

A kde jsi ten olovnatý benzín sehnal?
naatrium (nepř)

Příspěvek od naatrium (nepř) »

V Srbsku, měl sem tam teď chvílu veget..
modelář

Příspěvek od modelář »

No pokud byl skutečně "olovnatý", tj. obsahující tetraetylolovo, pak máš při dvou vyjetých nádržích už v pr...li katalyzátor! Většina laiků se totiž domnívá, že se "ucpe", ale tak tomu není: to olovo se pouze chemicky naváže na platinu či iridium v katu a tím zruší jejich katalytickou schopnost!
Návštěvník

Re: Olovnatý benzin

Příspěvek od Návštěvník »

naatrium (Nepř) píše:Zdravím, mám takovej dostaz mám auto se vstřikováním, lambdou a katem. Vyjel jsem teďka dvě nádrže olovnatýho benzinu, co to s tím katem a lambdou udělá? Jinak spotřeba pořád stejná, akorád motor se stišil.. Díky
Jak dopadl katalyzátor uvidíš na emisích.
skodovkar
Příspěvky: 6272
Registrován: pon pro 29, 2008 16:40

Příspěvek od skodovkar »

Ano, na katalyzátor se naváže olovo. Rozebírali jsme to v chemii a bylo to zajímavé. Je to něco jako oxid uhelnatý a hemoglobin. Nezbývá než sehnat jiný.
Dal bych ruku do řemenice, že katík je K.O.
S lambdou těžko říct, pokud máš koncern, tak by to hlásilo chybu a znatelně snížilo výkon automobilu.
modelář

Příspěvek od modelář »

Lambda tohle nepozná!
naatrium (nepř)

Příspěvek od naatrium (nepř) »

:) nee koncern to není je to 22 let starej stroj od fiatu, jediný co jsem poznal je že se stišil motor a koncovka vyfuku je takova sametově šedá.. Je to starej krám s BMJ, na emise sem nikdy nejezdil takže přemyšlim že bych ten kat dal uplně pryč...
skodovkar
Příspěvky: 6272
Registrován: pon pro 29, 2008 16:40

Příspěvek od skodovkar »

V tom případě bych to neřešil, motoru jako takovému to asi neublíží. Olovo je měkké a lehce tavitelné.

to modelář: vyjadřoval jsem se k případu, když by lambda odešla do věčných lovišť a jednalo by se o koncern
modelář

Příspěvek od modelář »

naatrium (nepř) píše::) nee koncern to není je to 22 let starej stroj od fiatu, jediný co jsem poznal je že se stišil motor a koncovka vyfuku je takova sametově šedá.. Je to starej krám s BMJ, na emise sem nikdy nejezdil takže přemyšlim že bych ten kat dal uplně pryč...
Motor se ztišil, poněvadž ventily si teď sedají do sedel jako do peřinky. :lol: A šedivá koncovka výfuku je typickým projevem použití olovnatého benzínu. To olovo navíc konzervuje výfukový trakt zevnitř proti korozi. :D Jenže jak se vrátíš zpět k normálnímu bezolovnatému benzínu, vrátí se zpět i vše ostatní, tedy kromě k.o. katu.
Kat ovšem nemůžeš jen tak vyndat, musel bys buď vymlátit jeho vnitřek, nebo místo něho použít rezonázor.
modelář

Příspěvek od modelář »

skodovkar píše:S lambdou těžko říct, pokud máš koncern, tak by to hlásilo chybu a znatelně snížilo výkon automobilu.
Znovu opakuji: lambda nepozná, že auto jede na olovnatý benzín, a je jedno, zda se jedná o koncern nebo ne. Ovšem pokud má systém dvě lambdy, jednu standardně před katem a druhou, již spíše nestandardně, za katem, tak to ta druhá samozřejmě pozná! :P Tedy nepozná, že to jede na olovnatý benzín, ale pozná, že se poroučel kat. :twisted:

P.S.: O "vadné" lambdě teď samozřejmě nehovořím. A zde rovněž platí, že tuhle závadu musí ohlásit kontrolka OBD každého vozu, nejen koncernového.
Uživatelský avatar
Pedro
Příspěvky: 7757
Registrován: úte zář 22, 2009 12:10
Bydliště: Praha 6

Příspěvek od Pedro »

Co je to za typ auta,já toto dělal před lety s pandou r.v.90 motor 1,0 ie 33 kw. Kat byl už slabší,teda dle emisí. No a novej? Haha. Celej jak byl šel ven,místo něj trubka. Na autě jsem najel pak dalších cca 45 000 km vč. cesty do Zadaru. A ok. Dodnes lituju že jsem ho prodal :twisted:
Absolutně spolehlivé (staral jsem se o něj) nízkonákladové auto. A co to dokázalo odvozit,kam všude dojelo,projelo atd. Ach jo.
Odpovědět