olej do vřetena brusky

Fórum o průmyslových mazivech

Moderátor: Colommbo

Odpovědět
Martin 1

olej do vřetena brusky

Příspěvek od Martin 1 »

Dobrý den,jaký mám dát olej do vřetena brusky? Je vhodný olej Paramo OL - J3 který mě byl doporučen? Stroj je z roku 1984 a je v docela dobrém stavu.Nebo mám použít P3CF Jaký je v tom rozdíl? Který je lepší?

Čím nahradit OL-J6 a OL-J4 do soustruhu SV18ra .
Děkuji za odpověď
Luboš T.
Příspěvky: 122
Registrován: sob bře 27, 2004 21:12
Bydliště: Brno

Příspěvek od Luboš T. »

Pokud se jedná o tuhé uložení vřetene na valivých ložiskách doporučuje se olej OL-J3 (OL-3). Jedná-li se o vřeteno s kluzným uložením, doporučují se oleje s vysokotlakou přísadou dříve OL-P0, nyní P3CF. Tento olej však můžete použít i v případě valivého uložení.
Olej podle dřívějšího označení OL-J4 se nyní nahrazuje označením OL-46 a OL-J6 odpovídá podle nového označení přibližně OL-68. Říkám přibližně, protože viskozitní rozpětí u nových olejů neodpovídá přesně viskozitám u tříd starších olejů. V uvedeném případě jsou viskozity olejů s novým označením vždy na spodní hranici viskozit olejů se starým označením. Jsou tedy mírně "řidší". Proto u starších a již vyběhaných strojů doporučujeme použít olej o jednu třídu viskoznější než by odpovídalo běžnému tabulkovému převodu mezi oleji. Tedy pro případ staršího a opotřebeného zařízení s výše uvedeným doporučením oleje od výrobce, můžete například použít za OL-J4 olej OL-68 a za OL-J6 olej 0L-100.
Odpovědět