Nehody - pre výstrahu!

Další nezařaditelná témata

Moderátor: Colommbo

Odpovědět
skodovkar
Příspěvky: 6272
Registrován: pon pro 29, 2008 16:40

Re: Nehody - pre výstrahu!

Příspěvek od skodovkar »

Colommbo píše:Dotyčný řidič zřejmě nesleduje americké detektivky, jinak by totiž věděl, že vše, co od určitého okamžiku řekne, může být použito proti němu.
To říkají až když zatýkají :-) Je lepší držet hubu, když jsem potenciální viník a ne svědek. Taky jsem jednou večer málem srazil neosvětlenou pumpu, která vedla kolo, ani světla ani odrazky, nic. Vedl to kolo mezi vesnicema na tahu mezi Přerovem a Olomoucem. Strhl jsem to na poslední chvíli :evil:
Dnes už povinně reflexní prvky mimo obec, tak snad se to nějak zohlední. :idea: K takovým nemám pochopení a další sorta jsou ti, kteří stojí třeba na dálnici u auta a čekají až je něco sestřelí.
Uživatelský avatar
Pitris
Site Admin
Příspěvky: 27480
Registrován: úte čer 24, 2008 18:00
Bydliště: Brno

Re: Nehody - pre výstrahu!

Příspěvek od Pitris »

Shi píše:On autor článku s nimi má dost zkušeností minimálně z dopravy na to, aby věděl, že minimálně ty dopravní tituluje celkem správně....
Shi: Mám pocit že si tady trochu přestřelil :(
A já mám odjeto hodně přes milión, a ani jednou jsem neměl důvod si na policii stěžovat. On totiž většinou nadává jenom ten, koho asi měli důvod skásnout. I já dostal flastr, ale oprávněně.
A přál bych Tobě, a i jiným, aby si ty "fízly" - až Ti bude fakt ouvej, zase nepotřeboval.
A pokud s nimi máš hodně co do činění na silnicích, tak co třeba si zkusit zamést před vlastním prahem. Třeba....

Ohledně olejů si vážím Tvých příspěvků, ale tady stojíme každý na jiné straně.
Honda ACCORD 2.4 i-VTEC Type-S 148kW, sedan, manuál.

Zima: Ravenol SSL 0w40, Hankook W330 Winter i*cept evo3
Léto: Repsol Competicion 5w40, Vredestein Ultrac Satin
Převodovka: Honda Genuine HG - MTF
Uživatelský avatar
rousini
Příspěvky: 1888
Registrován: čtv lis 29, 2012 11:24
Bydliště: ... cestička jako mlat.

Re: Nehody - pre výstrahu!

Příspěvek od rousini »

Já mám zkušenosti pouze s dopravkou. Těch pár pokut, co jsem dostal bylo oprávněných, nicméně v pár případech, tam chyběla empatie.
Empatie do situace neznámého prostředí, změny místní úpravy, přeplácanosti a i protichůdnosti značení a konečně hlídkování na takto vytyčených situacích až přijede sponzor.
Známý vyjížděl v obci od RD na silnici, kde je výhled asi 30m. Po překřížení chodníku + travnatého pásu (v místě výjezdu přerušeného) v celkové šířce 3m se napojil na silnici a doslal ránu zezadu. Urvaná náprava. Policie ho označila za viníka a mezi řádky dotyčný zaznamenal žoviální chování mezi druhou stranou a policií... Jak tedy na tu silnici měl vjet??? Byl označen, že nedal přednost a rychlost jízdy protistrany v obci nikdo nezkoumal (nebyly brzdné stopy).

Já si ideály o PČR rozhodně nedělám, ale na druhou stranu beru, že je to o konkrétních lidech a situacích. Obecně asi, čím více ohrožení, tím větší profesionalita. Pokud jde o hovno a je čas dělat ramena, tak vám to nějaký namachrovaný pako může dát sežrat.
Mondeo combi 2.0TDCi 103kW "vraník" Mondeo combi 2.2TDCi 129kW "indián"
Valvoline All Climate 5W-40
Shiver 900 Shell Advance Ultra 4T 15W-50,
Versys 650 Motul 5100 5W-40
Uživatelský avatar
Colommbo
Příspěvky: 9926
Registrován: pon led 23, 2012 20:46
Bydliště: kutnohorsko-kolínské pohraničí

Re: Nehody - pre výstrahu!

Příspěvek od Colommbo »

Shi: Nemyslím si, že bys přestřelil, prostě máš takové zkušenosti, ať už vlastní či zprostředkované, a dokážu pochopit, že po nich máš náhled takový, jaký máš, a vlastně všichni se zkušenostmi podobnými. Jak se říká, všecko je v lidech a narazit na blbce člověk může v kterémkoli povolání. A má-li tu smůlu, že s "normálními" lidmi se v tom kterém oboru nepotkal, je schopen/ochoten "hodit je všecky na jednu hromadu." Při čtení podobných příspěvků či názorů si jen v duchu říkám audiatur et altera pars, tedy že by bylo potřeba slyšet i druhou stranu, aby si člověk mohl udělat vlastní úsudek, vyhodnocení. "Průkaz poloboha" jsem v kapse nosil přes třicet let a je pravdou, že za tu dobu jsem se setkal i s kolegy, o nichž jsem si (po)myslel své, oni o mně možná taky. Pohříchu to však byli vesměs kolegové mladí mající ještě nemnoho zkušeností jak pracovních tak životních (čest výjimkám!) Troufám si tvrdit, že za normálních okolností člověk zraje a leccos za pár let udělá/řekne jinak. Už sedm let tu práci nedělám, s bývalými kolegy jsem se setkal z pozice řidiče několikrát a podobně jako Pitris mohu zodpovědně prohlásit, že jejich přístup byl profesně i lidsky zcela v pořádku. Možná jsem měl jen kliku na normální lidi a to jsem dvakrát platil pokutu za parkování a rychlou jízdu. I to se dá vyřídit s úsměvem a podáním ruky.
P.S. "...na druhou stranu beru, že je to o konkrétních lidech a situacích. Obecně asi, čím více ohrožení, tím větší profesionalita. Pokud jde o hovno a je čas dělat ramena, tak vám to nějaký namachrovaný pako může dát sežrat." - jo, na tom něco být může... :)
W124 E320 Coupé R6 162kW 1994, 5Q man. Getrag "psí noha",
Shell HU 5W40,
přev. Ravenol ATF Fluid, dif. Castrol Axle Z Limited Slip 90
skodovkar
Příspěvky: 6272
Registrován: pon pro 29, 2008 16:40

Re: Nehody - pre výstrahu!

Příspěvek od skodovkar »

Pitris píše:Shi: Mám pocit že si tady trochu přestřelil :(
Pokud si platíš nějakou službu, tak bys očekával odpovídajicí zpětnou hodnotu. Shi si to zřejmě za nás vyžral, je to jeho zkušenost a prostě fakt. Brali mě ve stovárně, fáčku i chrochtávce. Na pohled to asi vypadalo, že by mohlo něco kápnout, ale nekáplo. Můj kontakt s PČR byl zatím vždy naprosto standardní a férový. Je to vždy o těch lidech, v nemocnici, na úřade, u PČR nebo ve výrobě.
Shi
Příspěvky: 1333
Registrován: úte úno 19, 2008 23:31

Re: Nehody - pre výstrahu!

Příspěvek od Shi »

Colombo, už to, že někoho napadlo říkat tomu průkaz poloboha, o něčem svědčí. Že se to ujalo, je pak vizitka celé "firmy".

Jelikož jsem patřičně paranoidní a snažím se předvídat chování nejen řidičů, ale i policistů, navíc mám docela stěstí, tak se mi pokuty vyhýbají. Zejména s ohledem na to, že jezdím především podle fyzikálních zákonů a předpisy mám až jako hodně druhořadé, protože dopravnímu značení spíše nedůvěřuji (a zatím se mi ta hluboká nedůvěra vyplácí), v tom musí být i kus štěstí.

Pokuty za posledních 20 let jsem platil v ČR asi 4x.
V ČR to jednou bylo za průjezd stopkou, kde můj plynulý průjezd na vrstvě bláta z přilehlé stavby byl mnohem bezpečnější, než zcela zastavit a následně se zkoušet rozjet na silnici, kde není vidět za horizont a jezdí se tam 70-80 km/h. Za bezpečné chování pokuta. Super. Ordnung muss sein.
Že by zařídili, aby stavební firma uklidila to bláto z nájezdu, to ne. Vybírat pokuty je asi větší přínos pro bezpečnost -bláto tam bylo mnoho dní a oni tam po celou dobu kasírovali řidiče.

Podruhé a potřetí to v ČR bylo za parkování (jednou zákazová značka nebyla z pozice řidiče vůbec vidět - ideální past, podruhé to bylo v křižovatce tvaru T, viz níže) a potřetí za to, že jsem si zpomněl řidičák doma (jsem opravdu zločinec).

To parkování v křižovatce tvaru T je půvabné - když stojím inteligentně, abych nezavazel, tak částí vozu stojím na přilehlé na zpevněné ploše navazující na chodník - dostanu pokutu. Když stojím skutečně jako debil a tvořím překážku provozu (navíc na horizontu), tak je to formálně O.K. a následně bez pokuty. Jako dát někomu pokutu za to, že stojí rozumně, to je opravdu výkon. (Tehdy mi však MP vysvětlili, že nebýt anonyma, který mě nabonzoval a oni teď musí, tak by se dívali jinam - čest výjimkám).

Ovšem ty posbírané četné negitovní zkušenosti jsou do značné míry z mého nejbližšího okolí, kdy jsem někdy byl ve voze jako spolujezdec a jindy to byl můj vůz, který byl někým nabourán. A já jsem to zoufalství mohl sledovat z blízka.

Další dojmy jsou z provozu kdy jsem snad ještě neviděl, aby bylo pokutováno jednání nebezpečné, ale vídal jsem, že je běžně pokutováno to, za co se snadno vybírají peníze. Taky jsem viděl jak zastavují auta na místech, kde mi nad tím zůstával rozum stát.

No a pak jsem měl zahradu, kde mě neustále zloději kovů kradli a ničili a já jsem pochopil, jak je policie bezmocná, protože postihovat dokáže pouze slušné lidi, což tvoří většinu náplně její práce v ulicích.

Ideálně třeba takto:
https://nazory.aktualne.cz/komentare/na ... 1541504062

Formálně postup O.K., reálně by takto policie pracovat opravdu neměla.

Vnímání reality ve prospěch policie hodně pokřivují média (Kobra 11, Policie v akci, a jiné podobné propagující mnohdy podivné chování jako akceptovatelné)a také totalitní návyky, kdy je považováno za normální, že policie smí občany obtěžovat bez rozumného důvodu. Typicky kontroly lékárniček a jiné preventivně-buzerační akce. V anglosaských zemích to dlouho bylo považováno za nepřijatelné a bylo vidět, že i bez toho policie dokáže fungovat velmi dobře (nebo spíš právě díky tomu).

Ono je to podivné vnímání práce policie vidět i zde - spousta lidí připouští, že pokutu dostali po zásluze. Opravdu jste někoho ohrožovali nebo omezovali, nebo to byla pokuta z důvodů čistě formálních - obvykle za nepatrně překročenou rychlost na poměrně přehledném úseku, tedy bez materiálního aspektu přestupku ?

Jo vlastně jednou mi pomohli - zapomněl jsem zavřít okno u firemního auta a dohledali mě u mě doma, což mě opravdu překvapilo. Najít vazbu mezi firemním autem a mým bydlištěm nebylo přímočaré, takže jsem viděl, že když se chce, tak to jde, spolupráce MP a PČR byla učebnicová a schopnost kreatiovně pracovat s daty, které policie má byla překvapující a v jistém smyslu i poměrně děsivá.

Ostuda z Uherského Brodu se taky dala čekat - pár let před průšvihem v UB totiž moc zajímavý průzkum ukázal, že skoro nikdo o metodice postupu v případě aktivního střelce ani neslyšel, natož aby metodiku četl, nedejbože postupy znal. MV ji totiž pár let před tím vydalo a byla zjevně vypracována na základě zkušeností z USA a byla moderní a pokroková. Současně se však 60% příslušníků cítilo býti dobře připraveno. Znalosti skoro nulové, ale sebevědomí solidně vysoké - průkaz poloboha ? Jak výstižné.

Přitom svou nekompetentností a špatnými postupy ohrožují v první řadě sami sebe.

Martin Fendrych to tehdy napsal velmi výstižně:
"... Každému vytane na mysli, že když pak jde o život jako v Uherském Brodě, policie je náhle krotká jak králíček. Ale na chodci, který zjevně není žádný zloduch, kriminálník, si pak zchladí žáhu. A ještě něco: neumím si představit, že by tohle udělal „boby“ v Británii. Proč? Je vychováván k vědomí, že pracuje pro Brity, ne proti nim."

Jinak problém není v jednotlivcích, ti dělají co mají nařízeno. Problém je ve vedení a také v tom, že i čistá negativa veřejnost nejen tolerujue, ale mnohdy i obhajuje.
Naposledy upravil(a) Shi dne úte lis 06, 2018 12:49, celkem upraveno 1 x.
Uživatelský avatar
Pitris
Site Admin
Příspěvky: 27480
Registrován: úte čer 24, 2008 18:00
Bydliště: Brno

Re: Nehody - pre výstrahu!

Příspěvek od Pitris »

Každý máme své zkušenosti a zážitky, a každý jim šel / jde svým způsobem (chováním) naproti.
A i to překročení rychlosti - byť na přehledném úseku - je porušení zákona. A když mě chytnou?
PS: A v tom Uh. Brodě to nebyla chyba řadových policistů, ale chyba systému. On totiž ten policajt kdyby proti němu zasáhl ještě než se něco stalo, tak by on porušil zákon / své pravomoci.
A že je ten zákon špatný, za to fakt PČR nemůže.
Ale to tady nevyřešíme....
Honda ACCORD 2.4 i-VTEC Type-S 148kW, sedan, manuál.

Zima: Ravenol SSL 0w40, Hankook W330 Winter i*cept evo3
Léto: Repsol Competicion 5w40, Vredestein Ultrac Satin
Převodovka: Honda Genuine HG - MTF
Uživatelský avatar
Colommbo
Příspěvky: 9926
Registrován: pon led 23, 2012 20:46
Bydliště: kutnohorsko-kolínské pohraničí

Re: Nehody - pre výstrahu!

Příspěvek od Colommbo »

Shi píše:Colombo, už to, že někoho napadlo říkat tomu průkaz poloboha, o něčem svědčí. Že se to ujalo, je pak vizitka celé "firmy".
Stačí mi tahle první věta, abych pochopil, žes nic nepochopil a víš toho sakra málo. :) A už nemusím číst dál, cos tu napsal. V této oblasti se neshodneme, prostě jsi jedním z těch, co nemaj rádi policajty. Jeden z mých kamarádů (a není to policajt) by se zřejmě snažil vysvětlovat, přesvědčit tě, já to dělat nebudu, nestojí mi to za to. Ty víš své a já taky.
W124 E320 Coupé R6 162kW 1994, 5Q man. Getrag "psí noha",
Shell HU 5W40,
přev. Ravenol ATF Fluid, dif. Castrol Axle Z Limited Slip 90
Uživatelský avatar
Misojogi
Příspěvky: 2341
Registrován: čtv črc 07, 2011 14:20
Bydliště: Bratislava

Re: Nehody - pre výstrahu!

Příspěvek od Misojogi »

někoho napadlo říkat tomu průkaz poloboha, o něčem svědčí.
to nemusel byt policajt koho to napadlo
podla ma Colombo skor preto pouzil tento vyraz pretoze si to kopec ludi mysli (a hlavne myslelo za sociku)
podla toho co napisal si to on skor asi nemysli

ano zazil som pristup policajtov prevazne ferovy ale aj dva trikrat sprosty (hlavne vtedy ked to dostali prikazom od ministra Kalinaka aby kasirovali co najviac, vtedy si hladali zadrapky)
Tieto auta mam na krku:

Daewoo Matiz 0,8 l 37kW rok 2001
Seat Inca SDI 47kW AEY
PSA Berlingo 1,4 l 55kW KFW
PSA Xara Picasso 1,6l 80kW NFU
Touran diesel 2006
Rexton SsangYong 2010

uzitocne info: post27317.html#p27317
Uživatelský avatar
Misojogi
Příspěvky: 2341
Registrován: čtv črc 07, 2011 14:20
Bydliště: Bratislava

Re: Nehody - pre výstrahu!

Příspěvek od Misojogi »

Podruhé a potřetí to v ČR bylo za parkování (jednou zákazová značka nebyla z pozice řidiče vůbec vidět - ideální past, podruhé to bylo v křižovatce tvaru T, viz níže) a potřetí za to, že jsem si zpomněl řidičák doma (jsem opravdu zločinec).
zakon na Slovensku hovori ze dopravne znacenie ma byt jasne a zrozumitelne a teda ak znacku nevidno vodic nespravil chybu a moze sa uspesne branit
Dalsia vec je ze zvisle dopravne znacenie je viac ako vodorovne.
uz mi parkrat chceli dat pokutu za vodorovne hoci zvisle ukazovalo nieco ine (dokonca zamerne nafotili situaciu tak aby zvisle nebolo vidno)
vyhral som , ale tie nervy vypisovat "odpor" a argumentovat ze som v prave ....
ich povinnostou je ani ma nezatazovat ked vedia ze su v neprave, ale oni skusaju preotze chcu buzerovat a kasirovat
ano bolo aj kopec slusnych policajtov, ale toto su pripady ked som mal z toho zle dojmy
Tieto auta mam na krku:

Daewoo Matiz 0,8 l 37kW rok 2001
Seat Inca SDI 47kW AEY
PSA Berlingo 1,4 l 55kW KFW
PSA Xara Picasso 1,6l 80kW NFU
Touran diesel 2006
Rexton SsangYong 2010

uzitocne info: post27317.html#p27317
Shi
Příspěvky: 1333
Registrován: úte úno 19, 2008 23:31

Re: Nehody - pre výstrahu!

Příspěvek od Shi »

Pitris píše:A i to překročení rychlosti - byť na přehledném úseku - je porušení zákona. A když mě chytnou?
Jistě porušení zákona to je. Porušení zákona je totiž, vzhledem k tomu kolik zákonů máme, kde co. Lidé co mají pocit, že nic neporušují, obvykle pouze neznají zákony (a nebo nedělají opravdu vůbec nic).
Represivní moc by měla postupovat velmi citlivě v tom, co už vymáhá a co ještě toleruje.
Pokud se zvrhne v to, že vymáhá to, kde se dobře prokazuje porušení a vůbec neřeší co je ohrožující a co není, tak pozbývá společensky přínosný smysl a naplňuje totalitní smysl - udržet obyvatelstvo "v lati".
Pitris píše: PS: A v tom Uh. Brodě to nebyla chyba řadových policistů, ale chyba systému. On totiž ten policajt kdyby proti němu zasáhl ještě než se něco stalo, tak by on porušil zákon / své pravomoci.
A že je ten zákon špatný, za to fakt PČR nemůže.
Ale to tady nevyřešíme....
Ano systém je vadný. A D-Fensův článěk je přesně o tom, že systém je vadný a občané si mají dávat bacha, protože systém nepomáhá a nechrání, ale především bezhlavě trestá.

K aktuálnímu dění:
"Srazila se tam celkem tři nákladní auta a jedno osobní."
https://www.novinky.cz/krimi/488352-pri ... vrena.html

Co takhle místo celkem postradatelného měření rychlosti konečně začít řešit reálný problém a tím jsou neodstatečné rozestupy ?

Podle zákona je třeba dodržet dostatečnou bezpečnostní vzdálenost tak, aby se řidič mohl vyhnout srážce v případě náhlého snížení rychlosti nebo brzdění. Jenže toto obecné tvrzení není jednoznačné a tedy dostatečně srozumitelné pro řidiče ani pro policii. Ti tak mohou bezpečnou vzdálenost mezi auty na silnici jen stěží kontrolovat, natož pak trestat. Trest hrozí až v případě, kdy dojde k dopravní nehodě.

Zdroj: https://auto.idnes.cz/bezpecna-vzdaleno ... tomoto_taj


Zajímavé, dokud nedojde k nehodě, tak se neví jak ji určit, ale jakmile k nehodě dojde, tak už se to ví ? (Používá se 1 sekunda nebo 1,5 sekundy.)

Odstup kratší, než odpovídá nejkratší možné reakční době je prokazatelně nedostatečný. Nad čím chtějí mudrovat ? Jakmile zdetekují odstup pod 450 ms, tak mohou pokutovat, protože reakci pod 500 ms stejně nikdo ve vozidle reálně za provozu opakovaně nedosáhne, což se dá ukázat na simulátoru. A naopak těch řidičů, kteří ve 130 km/h nemají ani těch zoufalých 15 metrů nebývá zase tak málo, takže kasička by se jim plnila a postihovali by konečně něco, co je opravdu nebezpečné.

Fascienuje mě schizofrenie, se kterou se tvrdí, že kdo jede po naší poloporázdné dálnici 160 km/h je zločinec a vrah, ale když ten stejný člověk přejede čáru na mapě (překročí hranici do Německa), tak už je to stejné chování posuzováno úplně jinak a nic špatného na něm vlastně není. Takhle já uvažovat opravdu nedokážu, fyzika totiž platí úplně stejně na obou stranách hranice.
Shi
Příspěvky: 1333
Registrován: úte úno 19, 2008 23:31

Re: Nehody - pre výstrahu!

Příspěvek od Shi »

Colommbo píše: V této oblasti se neshodneme, prostě jsi jedním z těch, co nemaj rádi policajty. Jeden z mých kamarádů (a není to policajt) by se zřejmě snažil vysvětlovat, přesvědčit tě, já to dělat nebudu, nestojí mi to za to. Ty víš své a já taky.
Naopak, mezi policajty mám/měl jsem několik známých. Proti policajtům jako takovým nic nemám, pouze mám výhrady k tomu jak funguje policie v ČR jako celek. Že je to dáno hlavně vedením a pěšáci jsou taky oběti systému, je asi každému jasné.
Výhrady mám právě proto, že v porovnání se zahraničím vidím mnoho věcí, co by mohly a měly fungovat lépe (a nestálo by to žádné peníze ani úsilí navíc) - stačilo by poučit se ze zahraničí a dělat věci jinak.

Občas i u nás nastane záchvat zdravého rozumu a dojde ke změně k lepšímu:
https://echo24.cz/a/SiGyT/policie-mozna ... papirovani
Uživatelský avatar
Pitris
Site Admin
Příspěvky: 27480
Registrován: úte čer 24, 2008 18:00
Bydliště: Brno

Re: Nehody - pre výstrahu!

Příspěvek od Pitris »

Přehlídnout kamion se nevyplácí. On se neptá, on jede https://www.novinky.cz/clanek/srazka-au ... k-40253312 :cry:
Honda ACCORD 2.4 i-VTEC Type-S 148kW, sedan, manuál.

Zima: Ravenol SSL 0w40, Hankook W330 Winter i*cept evo3
Léto: Repsol Competicion 5w40, Vredestein Ultrac Satin
Převodovka: Honda Genuine HG - MTF
Uživatelský avatar
Pitris
Site Admin
Příspěvky: 27480
Registrován: úte čer 24, 2008 18:00
Bydliště: Brno

Re: Nehody - pre výstrahu!

Příspěvek od Pitris »

Teda co se to teď na tom "jihozápadě" děje :?: :shock:
V úterý ten kamion - a dnes :oops: Hodně smutné :cry:
https://www.novinky.cz/clanek/ctyri-lid ... u-40253399
https://www.novinky.cz/clanek/tragicka- ... k-40253372
Honda ACCORD 2.4 i-VTEC Type-S 148kW, sedan, manuál.

Zima: Ravenol SSL 0w40, Hankook W330 Winter i*cept evo3
Léto: Repsol Competicion 5w40, Vredestein Ultrac Satin
Převodovka: Honda Genuine HG - MTF
Shi
Příspěvky: 1333
Registrován: úte úno 19, 2008 23:31

Re: Nehody - pre výstrahu!

Příspěvek od Shi »

Řádí virózy a lidi jezdí unavení a nachcípaní. Sledoval jsem posledních pár dní na sobě, že co obvykle jezdím téměř bez přemýšlení "na automat", to bylo na hranici mých možností.
Odpovědět