nabíječka,tady baterií

Další nezařaditelná témata

Moderátor: Colommbo

Odpovědět
v.vilik

Re: nabíječka,tady baterií

Příspěvek od v.vilik »

Pitris píše:Pokud je to "klasický" adaptér (třeba původně k rádiu), tak bych to asi nedělal, protože už u středně nabité autobaterky by "to šlo" zřejmě "obráceně". Z baterky do adaptéru. Což asi nechceš..... :roll:
Z baterky do adaptéru to jít nemůže. Jednoduše proto, že je dána polarita zdroje a směr proudu (zjednodušeně) usměrńovačem. Pokud je na zdroji menší napětí než na baterii, nic se nestane, protože je zdroj vůči baterii v závěrném směru. Jediný důsledek tohoto stavu bude, že baterie se nebude nabíjet.
Uživatelský avatar
Pitris
Site Admin
Příspěvky: 27480
Registrován: úte čer 24, 2008 18:00
Bydliště: Brno

Re: nabíječka,tady baterií

Příspěvek od Pitris »

Bylo to myšleno obrazně, ale beru, že jsem se vyjádřil nepřesně.....
Honda ACCORD 2.4 i-VTEC Type-S 148kW, sedan, manuál.

Zima: Ravenol SSL 0w40, Hankook W330 Winter i*cept evo3
Léto: Repsol Competicion 5w40, Vredestein Ultrac Satin
Převodovka: Honda Genuine HG - MTF
Tomas-SA

Re: nabíječka,tady baterií

Příspěvek od Tomas-SA »

Nameral som 0.6 mikroA tolko mozno prepusti aj ten mostik do protismeru, nie ? Neviem, proste som nameral, neskor uz som nenameral nic.. No a baterka sa nenabijala, to je pravda ;)
Tomas-SA

Re: nabíječka,tady baterií

Příspěvek od Tomas-SA »

Idem sa regnut, paci sa mi to tu ;)
Tomas-SA

Re: nabíječka,tady baterií

Příspěvek od Tomas-SA »

Sorry za trojpost, už som tu... :wink:
Quido

Re: nabíječka,tady baterií

Příspěvek od Quido »

Tomas-SA píše:.... Kazdopadne diky za tip v Lidli - prave som si pozrel aktualnu ponuku a od stvrtku bude akcia na tie nabijacky, takze si ju pojdem kupit. Namontujem ju trvalo do garaze nad auto. Chcel by som to riesit tak, ze na koniec kablu by som dal samca do autozapalovaca a pri odstaveni auta jednoducho pichnem konektor do zapalovaca a necham ho tam. Teoreticky, ked bude baterka v dobrej kondicii, tak by tam mal byt uplne minimalny prud, neskor ziadny/zanedbatelny.

Vyvedte ma z omylov ;) Diky moc...
Mně se nabíječka z Lidlu ani trochu nelíbí. Neumí nabíjení konstantním napětím 14,4 V po ukončení nabíjení. To je důležité proto, aby se vyrovnal stav nabití jednotlivých článků. V provozu jsou jednotlivé články nabité nerovnoměrně. Krajní články jsou v létě více zahřívány a trpí proto větším samovybíjením, v zimě jsou krajní články více chlazeny a pomaleji se proto dobíjejí.
Quido

Re: nabíječka,tady baterií

Příspěvek od Quido »

Tomas-SA píše:Nameral som 0.6 mikroA tolko mozno prepusti aj ten mostik do protismeru, nie ? Neviem, proste som nameral, neskor uz som nenameral nic.. No a baterka sa nenabijala, to je pravda ;)

Máš pravdu, předsedo. Nepsal si, že nejsi elektroniky znalý??? :)
Tomas-SA

Re: nabíječka,tady baterií

Příspěvek od Tomas-SA »

No, v porovnani s odbornikmi sa za odbornika nepovazujem. Ale odmerat s multimetrom napatie a prud este dokazem :D (zakladne veci)
[mam elektrotechnicku priemyslovku, ktora ma nikdy nebavila - ale robim grafika a elektrike sa venujem minimalne minimum] :D
FF

Re: nabíječka,tady baterií

Příspěvek od FF »

Quido, Quido...
Tomas-SA

Re: nabíječka,tady baterií

Příspěvek od Tomas-SA »

A co teda ta Lidlacka nabijacka chlapi ? Su tu rozne nazory. Trochu ste ma doplietli.
Lidlacka reklama uvadza, ze tu nabijacku s cistym svedomim mozem ponechat napriklad celu zimu na baterke. Zevraj funguje tak, ze sleduje napatie a ked poklesne pod urcitu hranicu, znovu baterku dobije. Ked sa baterka dobije na urcitu hornu hranicu, tak sa dobijanie vypne.
Raz som mal jednu nabijacku, ktora bola vhodna aj na trakcne baterky [bohuzial vdaka mojej sprostej hlave som ju predal aj s trakcnou baterkou, pritom nabijacku som si kludne mohol nechat na bezne baterky] a ta nabijaka takym sposobom, ze najprv nabijala konstantnym prudom a zvysovala napatie, potom sa prepla na konstatne napatie a znizovala prud a ked sa baterka uplne nabila [=konstatne napatie a skoro ziaden prud], tak sa prepla do udrziavacieho rezimu, ze baterka dostavala male impulzy asi kazde 2-3 sekundy. Teraz rozmyslam, ci nekupit znovu tu istu nabijacku, lebo ked pozeram vsetky tie vselijake nabky po nete, tak pri kazdej je nieco diskutabilne, ze ci ano, alebo nie... Ovsem ta moja byvala nabka stala 60 euro a momentalne sa mi nechce tolko investovat...
Quido

Re: nabíječka,tady baterií

Příspěvek od Quido »

Nabíječky se probíraly v paralelní diskuzi "Auomatická nabíječka BOSH". Autoxxxrady tam vyhledal nějaké nabíječky - čtv led 03, 2013 16:52 http://www.oleje.cz/forum/automaticka-n ... 3-105.html.

Kdyby laciné nabíječky byly kvalitní, proč by si lidi kupovali ty drahé?
FF

Re: nabíječka,tady baterií

Příspěvek od FF »

@Tomas-SA - a akú presne si mal tú tvoju nabíjačku, lebo podľa popisu by to mohla byť celkom kvalitka... ...ale tej Lidlackej sa nemusíš báť - nabíja konštantným prúdom (3,8A>3,0A>0,8A, alebo iba 0,8A) a po dovŕšení napätia 14,4V (možno nastaviť aj 14,7V) odstaví až pokiaľ napätie neklasne pod 12,8V - potom znova "dokŕmi" prúdom 0,8A a tak dookola...

http://lomcovak.cz/wp_cze/dilna/2011/10 ... #more-3197
Tomas-SA

Re: nabíječka,tady baterií

Příspěvek od Tomas-SA »

FF:
http://dopice.sk/4UX - zrovna teraz od stvrtku bude Lidlacka nabka v akcii, hodlam ju ist kupit, kym ju nevyrabuju. Ja som na tu nabijacku pocul dobre chvaly, aj ked z casu na cas sa najde aj zly nazor, no. Za 17 euro nech ma aj roztrhne. :) Chcem ju napevno namontovat v garazi na strop a necham visiet kabel nad autom, na to staci. V terenaku su dve baterky paralelne [ano, aj na toto su rozne pohlady a nazory, ale ku podivu to funguje velmi dobre, nic sa nevybija, ani nerobi šarapatu] a tym padom sa ten nabijaci prud este aj rozdeli na dve baterky - teda pri dvoch 60-tkach baterkach saq to bude spravat, ako keby som nabijal jednu 120-tku. Snad to zvladne aj nabijacka, ale nemala by mat problem, dokonca baterke by mal byt setrnejsi co najmensi prud...
http://dopice.sk/4UY - k trakcnej baterke som mal tuto nabku. fungovala perfektne. nema ziadne oznacenie, stitok, ani krabicu, ani nic; no prekvapivo bola spolahliva a nabijala jedna radost. kupil som to k clnu s elektromotorom [ktory uz je komplet predany], no neskor som s tym nabijal aj autobaterky, ked bolo treba. trochu dlhsie nabijala, lebo ku koncu ten prud isiel nizsi ale nabilo mi vzdy dobre. to som chcel trakcne baterky nabijat povodne klasickou nabijackou, ale chlapik ma hned zrusil, ze ked chcem odfajcit baterky, tak smelo do toho... :)
Quido píše:Kdyby laciné nabíječky byly kvalitní, proč by si lidi kupovali ty drahé?
S tymto absolutne nesuhlasim. Tie drahe veci nemaju taku hodnotu, za aku sa predavaju - platis 50% marketingu danej firmy, a dalsie percenta znackovych obchodov, atd, atd... Poznam kopu roznych veci, ktore existuju v lacnej podobe a asi 10-nasobne drahsej v podobe znackovej veci a ked to preskumas zvnonk, rozoberes a pozries creva - tak je to toalne, ale na chlp identicka vec. netvrdim, ze vzdy, ale je vela takych prikladov...
Tie drahe veci vyraba ten isty cinan, ktory vyraba aj tie lacne - len sa tam lepi ina samolepka ;) [videl som na vlastne oci uz aj podobnu vyrobu, ale nie v cine, ale na slovensku napriklad]
FF

Re: nabíječka,tady baterií

Příspěvek od FF »

...no a tá Lidl ULG 3.8 A1 je vlastne BOSCH C3, ale za 1/4 až 1/3 ceny...
Tomas-SA

Re: nabíječka,tady baterií

Příspěvek od Tomas-SA »

vo stvrtok pre to pojdem a budem testovat ;) potom tu napisem postrehy...
Odpovědět