Malý "teskácký" kompresor

Fórum o průmyslových mazivech

Moderátor: Colommbo

Odpovědět
hračička

Malý "teskácký" kompresor

Příspěvek od hračička »

Ahoj.Jsem tak trochu domácí kutil a jednou jsem dostal k svátku malý autokompresor do 12 V zástrčky v autě!!!Jednou na dovolené jsem si jím nafukoval člun a asi po 15 minutách foukání najednou přestal foukat,ale motor se točil.Doma po rozebrání jsem zjistil že se utavilo plastové ozubené kolečko nalisované na klikovém hřídely!Tak jsem ho celý rozebral a speciálním lepidlem jsem tam to kolečko znovu přidělal!Jenže mezitím se mi někde v tom zmatku ztratila hlava toho kompresoru!!!No tak jsem si řekl že když už si tedy nic nenafoukám tak s ním aspoň budu nějak experimentovat.No a tak jsem si ten zbytek z onoho kompresoru napojil na starší autobaterii a a koukal jak se to celé točí.No a potom mě napadlo celý mechanismus namazat motorovým olejem.tak jsem to udělal a kompresor spustil.Po nějaké době jsem ho vypnul a zjistil jsem ze olej který tam byl ztmavl,měl takovou šedou barvu a přitom se ten kompresor vůbec nezahřál a tak by mě zajímalo jestli by někdo dokázal vysvětlit co se s tím olejem stalokdyž se vůbec nezahřál.Vím že se mohl nějak znehodnotit tím jak to celé mazal ale chtěl bych vědět co na to řeknou ostatní.
drgi

Příspěvek od drgi »

takto sme sa vsetci zabavali, ked sme mali 10 rokov :-)

docital som sa, ze tieto kompresoriky su vyrabane z akehosi velmi lacneho kovu. ten olej je zrejme zafarbeny obrusenymi ciastockami toho kovu, ale mozno sa mylim.
bio

Příspěvek od bio »

a měl původně ten kompresor v sobě olej ? existují i bezmazné kompresory, ale je nepravděpodobné že v této cenové hladině "teska".
I ve spalovacích motorech zahradní techniky jsou součástky z umělé hmoty.
hračička

Příspěvek od hračička »

drgi píše:takto sme sa vsetci zabavali, ked sme mali 10 rokov :-)

docital som sa, ze tieto kompresoriky su vyrabane z akehosi velmi lacneho kovu. ten olej je zrejme zafarbeny obrusenymi ciastockami toho kovu, ale mozno sa mylim.
no dyt řikám že sem takovej hračička tak se nedivte!!!!Jen mě to zajímalo nic víc lidi
skodovkar
Příspěvky: 6272
Registrován: pon pro 29, 2008 16:40

Příspěvek od skodovkar »

Zvažuji, že si taky pořídím obyčejný 12V kompresůrek. Ale v zájmu jeho životnosti bych si ho rozebral a naolejoval. Otázka je, čím by to šlo? Mazivo nesmí moc tepelně izolovat, ani zacpat kanálky :idea:
mikra

Příspěvek od mikra »

12 V kompresor se fakt hodně zahřívá, nemá totiž žádné žebra a chlazení a navíc je v plastu. kdysi jsem si do plastu okolo plastu vrtal díry pro lepší chlazení. nejlepší by bylo do něj namontovat nějaký PC větráček. ale životnost je i tak minimální. píst je snad z nějakého duralu a při pokusu o přimazávání jde v oleji pozoroval tmavou barvu zoxidovaného AL. Přimazat jde za chodu stříknutím silikonového oleje přímo do sání kompresoru. jinak vám se při mazání nezahříval, protože jste asi fungoval na prázdno, žádné stlačování vzduchu=žádné teplo.
FF

Příspěvek od FF »

...neviem do akej miery bol ten kompresor rozobratý, ale ak dokázal stláčať (pri tých pokusoch) vzduch, tak zákonite muselo dochádzať ku kondenzácii vodných pár a tie sa mohli zmiešať s tým olejom vo forme emulzie... ...a k tomu aj nejaký ten oter z "hliníka" a olej bol raz-dva inej farby.
brembo.SV

Příspěvek od brembo.SV »

tesco a podobne pumpicky na 12V je vyhadzovanie penazi. Zradia vas vzdy,ked ich najviac potrebujete.12V kompresory su dobre napriklad Mannesman,mali ich v ponuke napriklad u www.conrad.cz ,treba ale dodat,ze stoji takmre 5x tolko,ako tesco a podobne. Ten je uz ele kovovy a hlava ma skutocne rebrovanie na chladenie,co u lacnych China zazrakov sice tiez je,no ako asi chladi plastove rebrovanie? samozerejme ze nechladi,je to len atrapa.
skodovkar
Příspěvky: 6272
Registrován: pon pro 29, 2008 16:40

Příspěvek od skodovkar »

Tak mi došel kompresor, ovšem poškozený a reklamovat to vzhledem k ceně a ještě s tím běhat na poštu :roll: Je vylomený tlakoměr, ale myslím, že to nějak zaslepím. Při té inspekci jsem se dostal do útrob a našel jsem nainstalované kurvítko. Ačkoliv ozubené kolečko od motoru je kovové, tak ozubené kolečko na klikové hřídeli je plastové. Taky se mi vůbec nelíbí zaschlé mazivo. Vzhledem k chlazení bude nejlepší celý vršek deklu uřezat. Spodní část tam nechám kvůli bezpečnosti. Vypadá to velice podobně http://www.instructables.com/id/How-to- ... ompressor/
Pkod

Příspěvek od Pkod »

Kompresorek je dobry tak leda jako nouzovka misto pumpicky. Sam jeden mam v aute a uz jsem s nim parkrat foukal uchazejici kolo. Nekdy ho pouziju i na dofouknuti kol pri sezonni vymene, kdyz jsem liny nafouknout velky kompresor.

Kazdopadne jsem ho, jak mam v oblibe, hned po koupi cely rozebral a "doladil". Jasne, nema to ekonomicky vyznam, ale clovek se neco dozvi a ma zkusenost pro priste. Kurvitko v te konstrukci neni plastove kolo do kovoveho. To je bezna konstrukcni dvojice casto zivotnosti prekracujici kov/kov. Problem je pistek. Z vyroby tam byl "na sucho". Uz od prvniho kratouckeho zapnuti byl vnitrek plny oteru z hlinikove slitiny pistu/valce. Z obav o tesnici gumicku/zpetny ventil jsem pouzil jako mazivo silikonovou pastu. Na taktez "suchy" prevod jsem napatlal trochu A00 co byla po ruce. Od tech dob slouzi bez zasahu.

Ac konstrukcne des a hruza, zatim slouzi - za tech 100,-
skodovkar
Příspěvky: 6272
Registrován: pon pro 29, 2008 16:40

Příspěvek od skodovkar »

Mně napadlo to namazat litnou vazelínou, která se dává do nábojů kol :idea:
Myslím, že by měla dobře odolávat větším tlakům a teplotám ve válci. Ideální by bylo vstřikovat olej do nasávaného vzduchu.
modelář

Příspěvek od modelář »

skodovkar píše:Ideální by bylo vstřikovat olej do nasávaného vzduchu.
A tlakovou větev doplnit o odlučovač oleje a vysoušeč. :lol:
Itall

Příspěvek od Itall »

15 minut je na takové chrastítko dost. Něco takového mám taky doma a když to vyjímečně použiji, tak hlídám teplotu. Tak 5 minut chodu a odpočinek :P . Většinou do těch 5 minut stačí k účelu dohuštění. Na člun to není dělané, dává málo vzduchu, spíš je to na menší množství vzduchu pod tlakem.
Odpovědět