Elektrocentrála honda
Moderátor: Colommbo
Elektrocentrála honda
Dobrý den, koupil jsem čtyřtaktní elektrocentrálu honda Eg5500 s dost velkým počtem motohodin. Po výměně oleje byl ten nový černý cca po pár minutách provozu. Propláchnul jsem motor olejem GM dexos2 5W30 API SL/CF, a to tak,že jsem 2x nalil čistou várku a nechal 5 minut běžet. Můžu už teď nalít originál olej nebo to raději propláchnout ještě tou specifikací co doporučuje výrobce? Výrobce chce 10W30 API SJ. Jde o to zda nějaké male množství 5W30 po proplachu neudělá nějaký problem v nové 10W30. Díky za odpověď.
Re: Elektrocentrála honda
Zeptám se. Ta 10w30 API SJ je již koupena?
Žádný problém by při smíchání být neměl, ale osobně bych radši nechal tu 5w30 API SL Dexos2.
Žádný problém by při smíchání být neměl, ale osobně bych radši nechal tu 5w30 API SL Dexos2.
Honda ACCORD 2.4 i-VTEC Type-S 148kW, sedan.
Zima: Ravenol SSL 0w40, Hankook W330 Winter i*cept evo3
Léto: Repsol Elite Competicion 5w40, Vredestein Ultrac Satin -> 235/45-18
Převodovka: Yacco BVX 500 X 75w80
Je to Motul GARDEN 4T 10W30. Dexos mi vždy zbyl po výměně oleje u auta.
No mě napadlo že to bude něco "zelenýho". Ono když je to eko, tak je to napřed eko, pak eko, pak nic a pak teprv olej
Jo, dá se, ale znovu napíši že bych já dal přednost tomu Dexosu....

Dobře dám tam dexos. Ještě ho mám... Centrála pojede cca 20 hodin za rok jako záskok při výpadku proudu.
Pokud nebyl vyměněn vzduchový filtr a svíčka? Doporučím výměnu a uzavírat přívod benzínu při odstávce.
Olej se svíčkou jsem měnil. Filtr se u te centrály jen pere, ale tenhle se už začínal v rozích drolit. Do benzínu jsem přidal vif tak snad nebude problém
VIF ano
ale....
Bo jsem si znovu potvrdil že delší odstávky současný klasický obyč N95 nedává - resp. nedává to pak s ním motor (hlavně těsnění a karbec), doporučím N98. Ten by na rozdíl od toho N95 neměl obsahovat biolíh....

Bo jsem si znovu potvrdil že delší odstávky současný klasický obyč N95 nedává - resp. nedává to pak s ním motor (hlavně těsnění a karbec), doporučím N98. Ten by na rozdíl od toho N95 neměl obsahovat biolíh....
Jen doplním: Motul Garden 4T 10W30 by měl být API SJ, takže celkem normální olej.Pitris píše:No mě napadlo že to bude něco "zelenýho". Ono když je to eko, tak je to napřed eko, pak eko, pak nic a pak teprv olejJo, dá se, ale znovu napíši že bych já dal přednost tomu Dexosu....
Do benzínu je o něco lepší než klasický VIF nějaký stabilizátor benzínu, protože ten obsahuje antioxidanty, zmíněné uzavření přívodu benzínu při odstávce benzínu je naprosto zásadní. Mi se u zahradní techniky osvědčuje vyjet nádrž do sucha a benzín skladovat v uzavřeném (vzduchotěsném) kanystru s přídavkem stabilizátoru.
Co se týče případu skladování benzínu v záložním zdrojích, je již bežně dostupný Aspen 4T v 5 litrovém balení. Čili problém vyřešen
Jedná se o syntetický, alkylátový benzín, 100% bez obsahu biosložky.
https://www.aspenfuels.de/produkte/alle/aspen-4/

https://www.aspenfuels.de/produkte/alle/aspen-4/