Cim namazat polyurethanove silenbloky, aby nevrzaly ?

Fórum o automobilových mazivech

Moderátor: Colommbo

modelář

Příspěvek od modelář »

Tomas17 píše:
http://www.clublexus.com/forums/suspens ... n-diy.html

Jsou to silenbloky v hornim rameni (rameno ma tvar V), v linku je nafoceny i detail tohoto ramene. Problemove misto je mezi bokem silenbloku a ocelovym profilem podbehu, kterym silenbloky prochazi a srouby jsou pripevnena tato horni ramena ke karoserii. V tomto miste se pri properovani pohybuje silenblok tam i zpet a tady to prave vrze :!: Dodavane mazivo zrejme neni moc odolne a proto muj dotaz, cim by se dalo nahradit :?:

Tomas
Aby to nevrzalo! Vždyť ty pružné části silentbloků se svými boky dotýkají kovové části závěsů, a to v žádném případě nesmějí :!: Jinými slovy: tohle nemá žádný smysl řešit hledáním vhodného maziva, ale jedině výměnou za silentbloky odpovídajících rozměrů a provedení. :idea:
Tomas17
Příspěvky: 65
Registrován: stř úno 10, 2010 21:51

Příspěvek od Tomas17 »

Uplne se nedotykaji, z kazde strany silenbloku ma stredova trubka presaz cca 1 mm a doseda na ocelovy profil. Tyto silenbloky jsou urceny pro toto konkretni auto, neni to zadny univerzal.

Souhlasim s Tebou ale, ze konstrukce tohoto silenbloku neni zrovna nejstastnejsi. Jakmyle se z teto 1 mm mezery odplavi mazaci tuk, zacne to vrzat a to je muj pripad. Proto potrebuji co nejvice prilnave mazivo. Z tech linku co by jsi doporucil :?:
modelář

Příspěvek od modelář »

Pak se musím vrátit k tomu, co jsem už odcitoval a k citaci dodal:
modelář píše:
Brembo.SV píše:Povrch silentblloku totiz nemoze klzat v ulozeni,inak nesplna svoj ucel a vztvara klzne lozisko,co rapidne znizuje zivotnost. Silentbloky su najcastejsie v ramenach namahane na krutenie a k ziadnemu klznemu treniu nemoze dochadzat.
Pod tohle se klidně podepíšu, až na drobnou poznámku: některé vozy mají dnes silentbloky tak měkké - nebo spíše "přetížené", že na českých tankodromech může docházet ke kontaktu pryže "vylézající" v důsledku tlaku za rozměry volného prostoru kolem těch silentbloků (kteréžto se kvůli jejich ochraně před poškozením pro změnu neustále zmenšují), takže dochází k občasnému kontaktu pryže s povrchy kolem, což se projevuje právě oním vrzáním silně závislým na vlhkosti.
A ještě se zeptám: Je ta středová trubička s přesahem uvnitř silentbloku řádně zavulkanizovaná?
Tomas17
Příspěvky: 65
Registrován: stř úno 10, 2010 21:51

Příspěvek od Tomas17 »

V tom je zrejme ten nejvetsi problem, ta trubka se muze v tomto silenbloku volne pohybovat a proto dochazi k vrzani. Polyurethanove silenbloky jsou takto nestastne reseny, stredova trubka neni pevne spojena s telem, jako napr. u gumovych silenbloku. Proto hledam vhodnejsi mazivo, nez to co k tomu dodavaji, to fungovalo tyden a zrejme ho vyplachla odstrikujici voda od pneu. Zatim bych jeste rad vyzkousel nejake jinne, odolnejsi mazivo. Kdyz to nebude fungovat, tak zbyva pouze vymena orig. ramen s jiz zalisovanymi gumovymi silenbloky
modelář

Příspěvek od modelář »

Aha, tak to pak skutečně nevím. Podle mého názoru to ale takhle dlouhodobě fungovat nemůže jelikož nejspíše platí, co už dříve napsal Brembo.SV:

"...totiz nemoze klzat v ulozeni,inak nesplna svoj ucel a vztvara klzne lozisko,co rapidne znizuje zivotnost..."
Tomas17
Příspěvky: 65
Registrován: stř úno 10, 2010 21:51

Příspěvek od Tomas17 »

U techto polyurethan. silenbloku se otaci stred. trubka v tele silenbloku. Ten polyurethan ma ve vnitrnim otvoru drazky kde by melo zustat mazivo a promazavat tu otacejici se stred. trubicku. Vypada to, ze spis ale vrzou bocni casti toho silenbloku o ten ocel. profil karoserie, mozna ale i ten vnitrek silenbloku, to se neda odposluchat
modelář

Příspěvek od modelář »

Ještě dodatek: občasným promazáním "něčím" se dá řešit občasný boční kontakt těla silentbloku s kovovou plochou držáku, ale zřejmě ne neustálý pohyb vnitřní díry silentbloku vůči pevně zafixované (vzepřené mezi držáky) středové trubičce.
Tomas17
Příspěvky: 65
Registrován: stř úno 10, 2010 21:51

Příspěvek od Tomas17 »

Ta konstrukce silenbloku je spatna, o tom neni pochyb. Ktere z tech maziv (viz links vyse) by jsi pro tento ucel vyzkousel :?:
modelář

Příspěvek od modelář »

Asi tímhle

http://www.obchod-praha.cz/auto-moto/au ... -s56905632

nebo Lukosanem M.

Měděnou pastu můžeš klidně vyloučit, naopak Ti ve výčtu chybí pasta hliník - měď, např. od firmy Wurth, která je podstatně přilnavější a nepouští žádný "ropný výpotek" (nevím, jak lépe to popsat).
Tomas17
Příspěvky: 65
Registrován: stř úno 10, 2010 21:51

Příspěvek od Tomas17 »

Ok, diky za radu
modelář

Příspěvek od modelář »

Prosím, ber to ale s rezervou! Ptal jsi se, co bych já vyzkoušel jako první, a to jsem Ti napsal. Ovšem žádnou osobní zkušenost s aplikací oněch produktů právě v daných podmínkách a pro daný účel nemám.

Zajímavě určitě vypadá ještě i toto

http://www.obchod-praha.cz/auto-moto/au ... -s55272579
Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník »

Pochopil-li jsem správně jedná se o silentbloky Powerflex? V krabičce se silentbloky je dodáváno v pytlíčku měděné mazivo nebo možná montážní pasta. Kilovka měděné vazelíny od Totalu se dá sehnat tady http://www.znackoveoleje.cz/znackoveole ... CIS-CU-1kg . Dobrou zkušenost mám taky s niklovou montážní pastou od Molykote, ale ta je cenou jinde.
Brembo.SV

Příspěvek od Brembo.SV »

mozno by dobre fungovalo i mazivo na moto retaze. Je spravidla silne vodovzdorne,odolava vysokym tlakom a silne prilne na povrch. Su zvacsa na syntetickej baze s pridavkom PTFE. Vyrabaju sa vo variantach pre cestne moto,tieto velmi silne prilnu na povrch alebo pre terenne moto,tieto nie su tak silne lepive,ale lepsie odolavaju necistotam. Predavaju sa uz s aplikacnou trubickou. Neposkodzuju gumu ani plast. Za skusku by to stalo
Tomas17
Příspěvky: 65
Registrován: stř úno 10, 2010 21:51

Příspěvek od Tomas17 »

Vyrobce tech mojich silenbloku neni Powerflex ale nejaka amercka fi. K tem Powerflexum se dodava na ,montaz medena pasta :?: Trochu bych mel obavy co udela s povrchem toho polyurethanu, jestli ho nejak chemicky nenarusi :?:

Docela dobry napad je to mazivo na moto retezy. Mate nejake mazivo vyzkousene, kdyz tak prosim link

Diky
Odpovědět