AVIATICON UNIQUE 5W/40

Fórum o automobilových mazivech

Moderátor: Colommbo

Odpovědět
Jindra

AVIATICON UNIQUE 5W/40

Příspěvek od Jindra »

Zdravím, v servisu jsem dostal dobrou nabídku na olej AVIATICON UNIQUE 5W/40. Znáte někdo ten olej? Na webu jsem o něm nic nenašel a nikdo ze známých ho nezná. Zřejmě asi bude lepší volbou si připlatit za Divinol který také v tom servisu nabízí. Díky za info.
modelář

Příspěvek od modelář »

Ten bude zřejmě jenom pro "jednosměrné letce"... :lol:
Demo
Příspěvky: 609
Registrován: pon úno 25, 2008 13:17
Bydliště: Brno

Příspěvek od Demo »

Do jakého auta to má být?

AVIATICON UNIQUE SL/CF SAE 5W/40 - Splňuje specifikace: API SL/CF, ACEA A3/B4, BMW LL 08, Porsche, MB 299.3, VW 502.01, 505.00, Opel GM-LL-B-025

SAE
5W/40

Viskozita při 100°C, mm2/s
15,2

Viskozitní index
165

API
SL/CF

Bod tuhnutí °C
-56
Jindra

Příspěvek od Jindra »

Je to do Kia Cerato 1,6i. Předpis je API SJ, SL, A3/B3. Minulý majitel tam lil podle štítku Sunoco 5W-40.
modelář

Příspěvek od modelář »

Klidně pokračuj v tom Sunocu! :wink:
Uživatelský avatar
Pitris
Site Admin
Příspěvky: 27400
Registrován: úte čer 24, 2008 18:00
Bydliště: Brno

Příspěvek od Pitris »

Nechci tvrdit, že olej AVIATICON UNIQUE je špatný - neznám ho, nemám zkušenost. Zato vím, že na oleji se šetřit nevyplácí, a někdy se ušetřená padesátikoruna na litru oleje může dost prodražit. Je spousta známých, a renomovaných značek olejů, kde "vedle nešlápneš". (To Sunoco mezi ně patří; ale důležitější je dodržet API a ACEA, a nepřetahovat interval výměny).
Honda ACCORD 2.4 i-VTEC Type-S 148kW, sedan, manuál.

Zima: Ravenol SSL 0w40, Hankook W330 Winter i*cept evo3
Léto: Repsol Competicion 5w40, Vredestein Ultrac Satin
Převodovka: Honda Genuine HG - MTF
NOP

Re: AVIATICON UNIQUE 5W/40

Příspěvek od NOP »

Dnes jsem byl vyzvednout ve firmě E-oleje zde v Brně VIF, balení 5 l.
http://www.e-oleje.cz/
Takže Wynn's se zatím nekoná (...starého psa novým kouskům nenaučíš...), snad později. V podstatě mne k nákupu "dotlačili" ti, se kterými se tradičně o to velké balení VIFu dělíme. Při té příležitosti jsem okukoval zde vystavené zboží, mimo jiné i oleje zn. Aviaticon Unique.
http://www.e-oleje.cz/index.php?akce=se ... cka=10&d=2
Ptal jsem se - dodávky přímo z Německa, celkem se to prodává a údajně spokojenost kupujících. Prý velmi široký výrobní program, např. i oleje do leteckých motorů - proto ten název. Jo a taky dobrá cena. Po příchodu domů jsem nejprve hledal v diskuzích na zdejších web. stránkách. Něco málo se řešilo v roce 2011 - viz shora. Takže jsem šel "gůůůglovat.
https://www.finke-oil.de/produkte
http://www.finkeoil.ro/finke/Finke-catalog.pdf
Musím říci, že mne překvapila šíře nabídky této firmy. Sice se i odstupem času zcela ztotožňuji s tím, co napsal v oněch diskuzích v roce 2011 Pitris, ale....
Pitris píše:Nechci tvrdit, že olej AVIATICON UNIQUE je špatný - neznám ho, nemám zkušenost. Zato vím, že na oleji se šetřit nevyplácí, a někdy se ušetřená padesátikoruna na litru oleje může dost prodražit. Je spousta známých, a renomovaných značek olejů, kde "vedle nešlápneš". (To Sunoco mezi ně patří; ale důležitější je dodržet API a ACEA, a nepřetahovat interval výměny).
....asi se shodneme, že třeba takový Castrol je také známá a renomovaná značka (to renomovaná jsem chtěl dát do úvozovek, ale rozmyslel jsem si to), ale já bych ty jejich známé renomované motor. oleje do motoru nenalil ani dnes. A to jsem to prostě vydržel odhadem tak 24 roků. A tak jsem se chtěl pouze optat na tomto fóru stále nebo i občas přítomných olejářů, zda již jsou nějaké zkušenosti se značkou Aviaticon. Zatím sice vůbec neuvažuji, že bych ty oleje zkoušel, ale zajímalo by mne to. Ono totiž skutečnost, že je to levné nebo zde téměř neznámé ještě neznamená, že je to špatné. Drahým se výrobek (značka) obecně stává poté, co se stane známým a žádaným.
Uživatelský avatar
Jezevcik
Příspěvky: 3360
Registrován: sob lis 26, 2005 16:55
Bydliště: Praha 11

Re: AVIATICON UNIQUE 5W/40

Příspěvek od Jezevcik »

NOP píše:Ono totiž skutečnost, že je to levné nebo zde téměř neznámé ještě neznamená, že je to špatné. Drahým se výrobek (značka) obecně stává poté, co se stane známým a žádaným.
Pak je ještě kategorie (třeba u Hi - Fi) kde ty nejdražší a nejkvalitnější věci skoro nikdo nezná :)

Zjistil jsi, zdali je to výrobce, nebo balič?
Díky za informace.
Toyota Verso 1.8 Valvematic, r. v. 2011
Léto: Shell Helix HX6 10W-40
Zima: Shell Helix Ultra 5W-40
Toyota Corolla Liftback E 11, 1.4 16 V, r. v. 97
Shell Helix HX6 10W-40
Máchal

Re: AVIATICON UNIQUE 5W/40

Příspěvek od Máchal »

Další z 5W50, který splňuje normu VW 502.00 - http://www.e-oleje.cz/index.php?akce=detail&id=790
NOP

Re: AVIATICON UNIQUE 5W/40

Příspěvek od NOP »

--> Jezevčík: Z těch web. stránek, které jsem navštívil usuzuji, že je to výrobce. Ale moje znalost němčiny je opravdu tristní, takže... :roll: Třeba někdo další bude vědět více.
--> Máchal: No, ono ani některé další oleje nemají špatné "papírové" parametry :shock:
Uživatelský avatar
Jezevcik
Příspěvky: 3360
Registrován: sob lis 26, 2005 16:55
Bydliště: Praha 11

Re: AVIATICON UNIQUE 5W/40

Příspěvek od Jezevcik »

NOP píše:--> Jezevčík: Z těch web. stránek, které jsem navštívil usuzuji, že je to výrobce. Ale moje znalost němčiny je opravdu tristní, takže... :roll: Třeba někdo další bude vědět více.
Asi to někomu nebude po chuti, ale ten, kdo bude díky němčině vědět více, bude opět Návštěvník :)
Toyota Verso 1.8 Valvematic, r. v. 2011
Léto: Shell Helix HX6 10W-40
Zima: Shell Helix Ultra 5W-40
Toyota Corolla Liftback E 11, 1.4 16 V, r. v. 97
Shell Helix HX6 10W-40
NOP

Re: AVIATICON UNIQUE 5W/40

Příspěvek od NOP »

Já na to dokonce spoléhám.... :)
Návštěvník

Re: AVIATICON UNIQUE 5W/40

Příspěvek od Návštěvník »

Podle toho, co píší na webu, se jedná o výrobce, nikoli přebalovače.
NOP

Re: AVIATICON UNIQUE 5W/40

Příspěvek od NOP »

Díky Návštěvníku :wink: Mám-li být upřímný, mne zaujal snad pouze tento olej (mám DPF): http://www.e-oleje.cz/index.php?akce=detail&id=773
A poznámka v textu: "Na základě nezávislých testů dosahuje až o 60% vyšší mazací účinnost kovových součástek motoru oproti konkurenčním produktům". Je sice pravda, že svět jedniček a nul, podobně jako papír snese všechno a rád bych viděl ony testy, ale na druhé straně, proč ne :roll: Za ty peníze být o 60% lépe namazaný, pardon naolejovaný :oops: než konkurence.... To není špatná představa. Ale mohlo by být i jinak :cry:
Malda71

Re: AVIATICON UNIQUE 5W/40

Příspěvek od Malda71 »

Tak nějak náhodou jsem narazil na toto forum ohledně mot. olejů Aviaticon a musím přidat svou zkušenost. Na tento olej jsem narazil asi před dvěma lety a název Aviaticon mi tak jako každému
vůbec nic neříkal, ale samozřejmě mě zaujala cena. Cena je jedna věc a nedůvěra v neznámou značku
druhá a když se k tomu ještě přidá tak trochu profesní zvědavost (15 let v autodílech) o značku oleje, kterou jsem nikdy neslyšel tak jsem vypátral nasledující: AVIATICON-produkt německé olejářské firmy
FINKE MINERALOLWERK. Kdo se potlouká po německu tak název FINKE bude znát-benzinové pumpy a pod. Tato skutečnost mě tak trochu uklidnila a zkusil jsem to nalít do svého HDI, které už má nalítano přes 400 tis.km a co ho mám, tak jsem lil povětšinou Total Quartz 7000 10W40 a měnil max po 13 tis. Samozřejmě jsem vyzkoušel i jiné oleje jako GM a pak Divinol, ale zvuk motoru nasvědčoval tomu, že to nebude to pravé ořechové.
Takže jsem ze zvědavosti vyzkoušel Aviaticon LL10W40-API SL,CF Acea-A3/B4 a první dojem byl pozitivní. Motor si jen šveholil a nepozoroval jsem žádné rušivé zvuky. Další vcelku překvapení bylo při první výměně-olej nebyl zdaleka tak černý jak bylo před tím zvykem. Od té doby auto najelo na Aviaticon necelých 70 tis. km a musím říct, že bez jakého koli problému. Takže za mě můžu doporučit :wink:.
Navíc při posledním nákupu v Brně jsem konečně dostal i katalog Finke (před tím nebyl a jen se vymlouvali) v češtině a zjistil jsem, že tato firma vyrábí oleje 125 let a v sortimentu má snad vše, co se olejů týče-motorové jak osobní tak pro truck, převodové, hydraulické, traktorové, průmyslové, termální, transformátorové, pneumatické a nevím jaké ještě. Podle toho lze usuzovat, že to nejsou žádní přebalovači a tyto oleje jsou skutečně jejich produkt. Navíc mají ISO od Dekry a jsou i v seznamech Dekra. Kdo zná, ví očem mluvím.Doporučuju si vyžádat tento katalog přímo na prodejně.
Navíc jsem u kamaráda, který jezdí s kamionem zjistil, že olej Aviaticon berou taky v Brně v 1000L kontejnerech a lejou to i do motorů Euro 6. (Aviaticon Premium Truck LA 5W30) a ne jen do starých pleček.
Takže co mě se týče můžu jen doporučit, ale samozřejmě každý ať používá co uzná za vhodné. Jak všude píšou- Není důležitá značka oleje, ale dodržet specifikace pro daný motor. Pravda je i ta, že tzv. prémiové značky se falšujou a nikdo vám nezaručí, že když si koupite třeba Castrol, že obsah je opravdu Castrol.
Tady u nás v republice si člověk nemůže být jistý ničím. Tak snad to co jsem napsal někomu pomůže se blíž seznámit s touto značkou.
Odpovědět