Powered by Smartsupp
Domů Poradna Jak vybrat chladicí kapalinu?
Domů Poradna Jak vybrat chladicí kapalinu?
Jak vybrat chladicí kapalinu?

Jak vybrat chladicí kapalinu?

Chladicích kapalin existuje celá řada. Jakou kapalinu potřebuje váš vůz, se dozvíte z jejího typu.

Chladicích kapalin existuje celá řada. Jakou kapalinu potřebuje váš vůz, se dozvíte z jejího typu.

Kapaliny se označují písmenem a také barvou. Na trhu v dnešní době existuje Typ B, typ C, typ D, typ F, typ G. Někdy se také lze setkat s označením jako G11, G12, G12+, případně G12++. Typ kapaliny se dá někdy poznat podle jejího zbarvení. Starší typy označené jako G11,(G48) mají barvu do modrozelená. Kapaliny novější G12,G12+,G12++,G13 jsou zbarveny do růžova. Doporučujeme se orientovat spíše podle specifikace než podle barvy. Barva totiž negarantuje stejné vlastnosti a kvalitu. Přidávat tedy např."červenou do červené" nemusí být správně. Přesný typ chladicí kapaliny do vašeho automobilu naleznete v manuálu vašeho vozidla nebo jej vyčtete z nádobky chladicí soustavy, která se nachází v motorové části vašeho auta. 

Chladící kapalinu můžete koupit na benzinové pumpě nebo v supermarketu, nicméně pozor - může se jednat o nekvalitní ředěné směsi, což znamená, že nemusí plnit svou funkci na 100 %. V naší nabídce chladících kapalin najdete pouze kvalitní produkty prověřených značek. 

Jak probíhá doplnění a výměna chladicí kapaliny?

Chladicí kapalinu je vhodné před zimou zkontrolovat. Kontroluje se hladina a kvalita kapaliny hustoměrem nebo refraktometrem. Celková výměny by měla proběhnout u starších typů kapalin G11, G48 (zelenomodrý typ) každé 2 až 3 roky, u novějších G12+,G12++,G13 1x za 5 let. Obměna kapaliny je nutná zejména z důvodu vyčerpanosti aditiv, které chrání vnitřek motoru proti korozi. Jedná se o celkové vypuštění a nalití nové kapaliny. Doporučujeme si s výměnou nechat pomoci u zkušeného technika.

Jsou situace, kdy si chladící kapalinu musíte doplnit sami při delších nebo pro motor náročnějších cestách. Pokud kapalinu pouze doplňujete, nemusí se stará směs vypouštět. Stačí otevřít kapotu a najít nádobu na chladicí kapalinu. Jedná se většinou o průhlednou nádobu s barevnou tekutinou. Hladina kapaliny se musí pohybovat mezi dvěma naznačenými ryskami, kde je napsána minimální a maximální hodnota. Pak jen stačí víko opatrně odšroubovat, kapalinu dolít a bezpečně zavřít.

Pozor - chladicí kapaliny doplňujte výhradně v momentně, kdy je motor dostatečně vychladlý. Nádobku neotevírejte v okamžiku, kdy jste s automobilem právě zastavili. Chvilku vyčkejte, než se motor ochladí, jinak riskujete popálení.

Co v případě úbytku vody v chladící soustavě?

V případě, že bude chladicí kapalina ve vašem vozidle rychle ubývat, je zapotřebí navštívit autoservis. Jedná se pravděpodobně o poškození těsnění chladící soustavy. Pokud vám během jízdy začne svítit kontrolka, tak na nejbližším místě zastavte. Jako dočasné řešení pro dojetí můžete do chladící soustavy nalít obyčejnou vodu v případě mrazivého zimního období nouzově i jakoukoli jinou chladící kapalinu, nejlépe však se stejnou specifikací jakou již v motoru máte.