Powered by Smartsupp
Domů Informace ze světa maziv Glycerin a jeho použití
Domů Informace ze světa maziv Glycerin a jeho použití
Glycerin a jeho použití

Glycerin a jeho použití

Glycerin a jeho použití

Glycerin a jeho použití

S péčí o vzhled interiéru i jeho bezpečné využívání v zimních měsících může pomoci glycerin. Glycerin nebo též také glycerol nebo glycerín systematickým názvem propan-1,2,3-triol je viskózní tekutina, která nemá žádnou barvu ani zápach a je nasládlé chuti. Odtud je také odvozen její název – z řeckého slova glykys, tedy sladký a slova cera, tedy vosk. Je zároveň důležitou organickou sloučeninou, protože je ve formě svých esterů součástí tuků. Glycerol lze neomezeně mísit s vodou a jednoduchými alkoholy, ale v nepolárních kapalinách jako je např. benzín se nerozpouští. Při pokojové teplotě zůstává tekutý.

V potravinářském a kosmetickém průmyslu

Ve zředěném stavu se používá k ošetření kůže v kosmetických výrobcích, zejména jako přísada v hydratačních krémech a mýdlech, případně jako zvlhčovadlo v zubních pastách. V potravinářském průmyslu se užívá jako přísada pro úpravu nápojů, jako sladidlo. Jako součást potravin má označení E 422. Glycerin je součástí známého přípravku Solvina na ošetření pokožky v domácnosti i průmyslu. Nalezneme ho také ve žvýkačkách a želé a cukrovinkách jako změkčovadlo, pečujících pastách, barvivech a podobně. Při výrobě bezvodého ethanolu slouží k odstranění zbytků vody. Dále se využívá při výrobě plastických hmot, směsi pryskyřic, detergentů, mazacích prostředků a lepidel. 

Vzhledem ke svým rozmanitým vlastnostem se glycerin využívá i v technických a motoristických profesích. V kombinaci s etylenglykolem je součástí nemrznoucích chladících směsí a díky jeho vysokému bodu varu (290°C) jej lze využít jako teplonosné medium např. k vyhřívání varných kotlů při zpracování potravin.

Gylcerin rovněž zvyšuje pružnostpřilnavost a soudržnost gumy. Je vhodný k jejímu ošetření. Pryžovým povrchům navrací jejich elasticitu a výrazně prodlužuje životnost. Vzhledem k bezbarvému vzhledu je tedy vhodný i k impregnaci vícebarevných nebo bílých povrchů.

Je možné jej použít k regeneraci všech typů pneumatik od aut, přes motorky až po jízdní kola, je vhodný také pro celý sortiment těsnění, na silentbloky, hadice, kufry a dveře automobilů. Mimo jiné také na gumovou i koženou obuv, těsnění ledniček, praček, myček a dalších spotřebičů. Funguje podobně jako silikonový olej a oživuje zašlé povrchy např. nárazníků a ozdobných lišt. Na rozdíl od silikonů však neodpuzuje vodu, ale vytváří s ní nemrznoucí směs.

Využití glycerinu je možné celoročně, v zimě navíc zabraňuje přimrzání dveří aut tím, že je aplikován na jejich gumové těsnění, kde vytvoří oku neviditelný tenký film. Nanášení je vhodné provést pomocí houbičky a případně lehce rozleštit. Vzniklá vrstvička brání dokonale vzniku vlhkých ploch z vysrážené vody, které mají na svědomí přimrzání dveří v minusových teplotách. Navíc nepoškozuje laky a vůči kůži i plastům je zcela netečný.

V domácnosti lze glycerin využít rovněž pro ošetření dřevěných nebo laminátových podlah a lakovaného nábytku, kde po aplikaci glycerínu v poměru s vodou cca 1:2 dosáhnete vysokého lesku, oživení a ochrany proti ulpívání prachu. Rovněž glycerin velmi dobře poslouží k oživení starších kožených oděvů, aktovek kufříků nebo sedaček. Vše bude opět vypadat jako nové. Skvělým pomocníkem je glycerin v domácnosti také na čištění různých skvrn.