Systém TPMS

Další nezařaditelná témata

Moderátor: Colommbo

Návštěvník

Re: Systém TPMS

Příspěvek od Návštěvník »

Itall píše:Mám chuť si TPMS nechat jen na čtyřech kolech a na zbytek dát normální ventilky, pokud by to jen trochu šlo. Kontrolku TPMS bych i nechal svítit. Pro mě je tohle jen další nový problém a nové výdaje. A nejen to.
Jak zákazníkovi zkurvit radost z nového auta...
Moje slova :wink: a to jsem skoro 20 let pneuservisákem.
Problém s pozvolně unikající pneumatikou lze vyřešit i jinými způsoby, než pomocí drahého řešení s TPMS, ale "průs*r byl v tom, že kdyby došlo najednou k pozvolnému úniku u všech 4 kol najednou, tak to "pasivní" systém neodhalil a tak se Brusel zamyslel a vymyslel bejkárnu zvanou TPMS.
Naštěstí nový "pasivní" systém už umí výše popsanou situaci vyhodnotit správně i bez použití TPMS za podstatně méně penež se stejným efektem. Je jedinou otázkou, kdy se tento nový pasivní systém dostane do provýroby... Proslýchá se rok 2017-2018.
Itall

Re: Systém TPMS

Příspěvek od Itall »

Něco jsem si o tom přečetl, nejsem z toho odborník a nevím co je pasivní nebo aktivní systém. Co jsem tak četl, některý systém TPMS sleduje skutečný tlak v pneu a jiný (jednodušší, asi častější) jen otáčky kol. Jináč jsem už pokročil v eliminaci tohoto výmyslu, páč u škodovky s TMPS lze jezdit i se sadou starších kol bez čidel, aniž by systém otravoval. Četl jsem, že některý TMPS se deaktivuje, když v kolech nejsou senzory. Možná je to takto nebo se nějak jednoduše resetuje. Auto bylo na starou sadu přezuto ve značkovém servisu, o TMPS nepadlo ani slovo, stejně jako o tom, že se starými koly bez senzorů by třeba nemělo jít na TK.
Návštěvník

Re: Systém TPMS

Příspěvek od Návštěvník »

Dá se říci, že to popisuješ docela správně. Záleží na firmwaru ŘJ, jak to "vyhodnotí". Existují ale vozy (byť jsem se s nimi osobně ještě nesetkal, ale říkali to na školení k TPMS), kde při nefunkčním TPMS přejde ŘJ do nouzového režimu a s tím se dlouhou dobu jezdit nedá...
Chybějící (vadné) senzory jsou důvodem k neprojití na STK, pokud na to technik příjde...
Odpovědět