Náhrada freonu

Další nezařaditelná témata

Moderátor: Colommbo

Odpovědět
dci
Příspěvky: 46
Registrován: úte říj 07, 2008 18:01
Bydliště: Pardubicko

Náhrada freonu

Příspěvek od dci »

Zdravím
a mám prosbu. Doma mi stojí Ferrari Dino 308 GT/4, ročník 1974. Má klimatizaci. Kompresor klimatizace má vlastní olejovou náplň, vypadá tak trošku jako "starý hospodský kompresor".
Jako chladivo uvádí dobový manuál FREON 12 ANIDRO, náplň 1 kg. A tady si nejsem jistý. Lze nahradit toto chladivo třeba R 134a, a v jakém množství? Jaká bude snášenlivost těsnících materiálů určených pro freon s R 134a? Umí mi někdo poradit?
A ještě jedna věc. Jako mazací náplň kompresoru uvádí manuál AGIP TER 54 nebo SUNISO G4. Tady jsem také mimo mísu,
Za každou radu děkuji.
Návštěvník

Re: Náhrada freonu

Příspěvek od Návštěvník »

dci píše:Jako chladivo uvádí dobový manuál FREON 12 ANIDRO, náplň 1 kg. A tady si nejsem jistý. Lze nahradit toto chladivo třeba R 134a, a v jakém množství? ...
Měl jsem auto z r.v. 1986, také ještě s R12-kou v klimě. Za dobu, co jsem ho měl, jsem musel nechat doplnit náplň 2x, jednou u profesionála renovujícího stará auta, jednou u opraváře chladírenských zařízení. R12-ka už k mání nebyla, ale existovala náhrada, rozhodně však ne R134a. Oba ji měli, o co přesně šlo si však už nepamatuji. V každém případě cena vysoká.

Zajímavá byla rozdílnost postupu obou při plnění, jelikož množství chladiva nebylo známo: první sledoval účinnost práce klimy teploměrem na výdechu vzduchu co nejblíž k výměníku klimy a úpravou tlaku nastavil max. chlad. účinek na nějakých 6,5 st. C, druhý si pohrál pouze s tlaky, resp. nadávkoval množství chladiva s přihlédnutím k tlaku (přesněji asi k tlakovým rozdílům ve větvích klimy). První navíc přidal do systému několik desítek ml. PAG oleje pro moderní systémy klimatizací (kompresor klimy měl rovněž vlastní olejovou náplň, nejspíše ještě původní a neznámého druhu i množství). Systém po každém servisním zásahu fungoval cca 2-3 roky s tím, že účinnost chlazení se postupně snižovala, jak docházelo k úniku chladiva.

Víc bohužel nevím, kontakty na dané odborníky už nefungují.
Návštěvník

Re: Náhrada freonu

Příspěvek od Návštěvník »

Beru zpět: ten druhý by měl mít tlf. číslo 604102149 a je z Kravska u Znojma. Ovšem zda to ještě dělá, netuším, jelikož je dávno v důchodu. Možná by přinejmenším poradil, chlaďařinou se živil většinu života.
Odpovědět