Aky olej Ford Transit 2,4TDCI

Fórum o automobilových mazivech

Moderátor: Colommbo

e1H

Re: Aky olej Ford Transit 2,4TDCI

Příspěvek od e1H »

Už chápem kde je komunikačný problém. Ty riešiš, že čo je napísané na obale oleja, a či výrobca používa pojem longlife. Ja zase riešim to, čo je v obale, a čo Ford síce takto nekomunikuje, ale vo väčšine svojich nových schválení a zvlášť v tomto prípade od zákazníka požaduje. Použitie extra riedkeho a reálne LL oleja ktorý oni tak neoznačujú a nevolajú, na interval ktorý je rovnako dlhý, alebo ešte aj dlhší ako premenlivý servisný interval inej značky ktorý sa všeobecne hovorovo nazýva medzi ľuďmi longlife, lebo požaduje oleje, ktoré väčšinou toto označenie majú z marketingových dôvodov uvedené na obale. Inak povedané, chytáš ma za slovíčka.

Čo sa týka pôvodného dotazu, to že v otázke nebola napísaná potrebná špecifikácia oleja, lebo ju majiteľ auta napr. nepozná, ešte neznamená že by sa nemala použiť. Totiž ak na tomto fóre doporučujeme konkrétne oleje pre konkrétne auto, tak by sme sa mali najprv držať toho, čo predpisuje výrobca. Platí to hlavne ak sa jedná a moderné a na olej náročné motory kde nesprávny olej napr. kvôli chýbajúcemu aditívu môže pre agregát znamenať aj vážne poškodenie. Preto tu na fóre doporučujeme vždy primárne také oleje, ktoré vyhovujú aj továrenskému schváleniu. Podľa toho som doporučil olej ja, a ty si sa chytil na pojmu LL ako mucha na pásku. Ale napriek tomu si v ďalšej vete potvrdil to, čo som písal ja, aby tam majiteľ dal olej podľa továrenského predpisu (tj. LL olej ktorý tak vo Forde nevoľajú, ale LL olejom je).
A nakoniec. Nechcel som to sem pôvodne písať, lebo celý pojem longlife je iba slovíčku ktoré vymyslel marketing, ale keď už si písal, že by som si mal preverovať skutočnosti, tak si aj ty prever či oleje v Ford špecifikáciou na sebe LL označenia naozaj majú, alebo nie. Aby si nemusel dlho hľadať, uvediem ti pár príkladov od jedného uznávaného výrobcu:

Millers Oils EE LONGLIFE ECO 5w30 (Ford M2C 913C, M2C 913B)
Millers Oils EE EE LONGLIFE 5w40 (Ford M2C917-A)
Millers Oils XF LONGLIFE ECO 5w30 (Ford M2C 913C, M2C 913B)
Millers Oils XF LONGLIFE 5w40 (Ford M2C917-A)
Millers Oils XF LONGLIFE EB 5w20 (Ford WSS-M2C948-B)
Millers Oils Trident Longlife 5w40 (Ford M2C917-A)
Uživatelský avatar
lefort
Příspěvky: 2519
Registrován: pon srp 26, 2013 17:46
Bydliště: Hořovice

Re: Aky olej Ford Transit 2,4TDCI

Příspěvek od lefort »

Ano, tak jsem to taky napsal, nejdřív olej dle specifikaci, poté druhá volba podle typu provozu a zátěže :roll:
A ano, přesně jsem čekal, že přijdeš s Millerem, ten má totiž všechny nové oleje jako LL...bohužel, nebo spíš bohudík je jediný, kdo je takhle označuje. Jiný výrobce to tak nemá. Proč asi? :arrow:
edit: dobře, napíšu do Fordu, že pan e1h vymyslel, že jejich oleje jsou longlife, ať si to opraví :? Nebo je rovnou zažaluješ? Proč pořád meleš ty nesmysly s longlifem?
Toyota GR Yaris - Ravenol DFE 0W20, MTF1, MTF3, DGL
Toyota GR 86 - Ravenol DXG 5W30, Red Line 75W85
Toyota RAV4 2.5 Hybrid - Ravenol EFE 0W16
Uživatelský avatar
Jezevcik
Příspěvky: 3360
Registrován: sob lis 26, 2005 16:55
Bydliště: Praha 11

Re: Aky olej Ford Transit 2,4TDCI

Příspěvek od Jezevcik »

Tak nevím, ale myslím, že už se tu probíralo, že označení LL u Millers Oils asi neznamená totéž, co se prezentuje v souvislosti s LL u VW.
Jinak bych také souhlasil s tím, že 20 a více tisíc km není nejnormálnější interval.
Toyota Verso 1.8 Valvematic, r. v. 2011
Léto: Shell Helix HX6 10W-40
Zima: Shell Helix Ultra 5W-40
Toyota Corolla Liftback E 11, 1.4 16 V, r. v. 97
Shell Helix HX6 10W-40
e1H

Re: Aky olej Ford Transit 2,4TDCI

Příspěvek od e1H »

Lefort: Mne je úplne jedno ako Ford svoje oleje a svoj interval volá, je to iba vec marketingu. A nič to nemení na tom, že až na zníženú HTHS viskozitu (čo je ešte ďalšie mínus pre Ford) sú tie ich oleje väčšinou podobné 5W-30-ky, aké dnes predpisuje VAG a kopa iných koncernov a automobiliek na intervaly 20+ tisíc km. Môžeme to volať longlife, alebo trvanlivý olej, alebo ako ti to vyhovuje, ale stále to budú oleje ktoré sú svojou viskozitou a aditiváciou prispôsobené na dlhé výmenné intervaly. A netvrď mi tu prosím, že 20 tisíc míl, nie je dlhý interval na výmenu oleja. Aj keď u Forda je 20-30 tisíc km ako bežný interval, on je z pohľadu životnosti oleja v motore dlhý. Bodka.

P.s.1: Oficiálne ani VAG nepoužíva pojem longlife. U VAG je "premenlivý servisný interval" a oleje preň musia mať konkrétne schválenie a nie nejaký blbý nápisom longlife na obale.
P.s.2: Len tak pre zaujímavosť, pozrite si pomenovania továrenských schválení BMW. Platia aj pri 20 tisícovom intervale. Myslím si, že tento pojem longlife zaviedli medzi motoristov práve oni, keď začali s olejmi LL-98 a určili k nim dlhšie intervaly výmien oleja, len v našich končinách sa to prenieslo nejak na VAG.
Uživatelský avatar
lefort
Příspěvky: 2519
Registrován: pon srp 26, 2013 17:46
Bydliště: Hořovice

Re: Aky olej Ford Transit 2,4TDCI

Příspěvek od lefort »

Za prvé-nebavíme se o BMW, ale o Fordu. :lol:
Za druhé-proč tedy ty údajné longlify pro Ford nemají ještě i jiné LL schválení jiných automobilek? Není to divné? Znovu píšu - podívej se na jejich API výkonnostní specifikace a třeba i hodnoty TBN (vyšší než u klasických (chceš-li) longlifů.
Za třetí-interval pro osobáky u Fordu je MAXIMÁLNĚ 20tkm. Takže ne 25, jak jsi někde psal, ani 20-30 tkm. Kdyby to tak opravdu bylo, nebylo by to pro automobilku marketingově atraktivní? Přestaň pořád všechno překrucovat. Přijde mi, že si něco vydedukuješ na základě nedostatečných informací a potom se to tu snažíš prezentovat. Jestli jsi pořád ještě nepochopil, že ten "Ford longlife" (fuj to je hnus) je jen výplod tvojí fantazie, tak už tě nikdo nikdy nepřesvědčí :)
Toyota GR Yaris - Ravenol DFE 0W20, MTF1, MTF3, DGL
Toyota GR 86 - Ravenol DXG 5W30, Red Line 75W85
Toyota RAV4 2.5 Hybrid - Ravenol EFE 0W16
e1H

Re: Aky olej Ford Transit 2,4TDCI

Příspěvek od e1H »

1. Preto nemá Ford LL schválenie iných automobiliek, lebo všetky ich nové schválenie sú vlastne oleje ACEA A1/B1/A5/B5 a výrobcovia olejov ich majú problém skombinovať s iným schválením. Tieto riedke oleje totiž doporučujú väčšinou už iba japonské a kórejské značky, ale tie nemávajú vlastné továrenské schválenia vystačia si s ACEA/API. Ale nejaké schválenia Renaultu sa nájdu aj pri riedkych olejoch, lenže ich servisné intervaly vôbec nepoznám, takže sak tomu nebudem vyjadrovať. Ak sa niekto niekto vyzná v továrenských schváleniach a intervaloch Renaultu nech napíše.
2. Ale keď chceš za každú cenu príklad, tak si pozri tie 5W-40-ky od Millers Oils. Majú aj schválenia BMW Longlife 04 aj MB 229.51.
3. Transity majú interval až 20 tisíc míľ, čo je 32180 tisíc km, takže netvrď že je to ma. 20 tisíc.
4. Ja som nikde nepísal "Ford longlife", takže to je skôr výplod tvojej fantázie. Reč bola o tom oleje Ford sú rovnako prispôsobené na dlhý interval výmeny ako iné LL oleje. LL = oleje ktoré vydržia (alebo aspoň by mali vydržať) 20+ tisíc km interval.
:roll:

Re: Aky olej Ford Transit 2,4TDCI

Příspěvek od :roll: »

Nechci se vám míhat do diskuze, ale oleje A5 jsou pro prodloužené nebo proměnlivé intervaly. viz http://www.oleje.cz/clanek/Porovnani-kl ... vych-oleju
Uživatelský avatar
lefort
Příspěvky: 2519
Registrován: pon srp 26, 2013 17:46
Bydliště: Hořovice

Re: Aky olej Ford Transit 2,4TDCI

Příspěvek od lefort »

e1h:Psal jsem, ze OSOBAKY, coz neni Transit, maji max.20tkm. Dokonce nekolikrat. Ne 20+, nebo 20 tisic mil. U dodavek jsou delsi intervaly, protoze vetsinou jezdi delsi trasy a maji velke kapacity olejove naplne. Pises ze neznas Renault, ale evidentne nevis nic ani o Fordu a asi mas problem s chapanim psaneho textu. Ja se taky nepletu do koncernu, protoze me vubec nezajima.
Pis si co chces, ale aspon svymi vyplody neplet lidem hlavy...
K tomu clanku-ano, A5 byla koncipovana pro prodlouzene, nebo promenne intervaly, ovsem v dobe vzniku tohoto clanku asi jeste panove z Bruselu neplodili nesmysna eko-opatreni, nutici vyrobce aut tyto oleje z duvodu mozne uspory paliva pouzivat...Mne slo o to, ze Ford longlife jako pojem nikde neuvadi, byt, opakuji, jeho oleje mohou byt v necem s temi longlife oleji podobne. Zadne promenne intervaly, coz je pro me ten opravdovy LL. Ohradil jsem se proti spojeni Ford a longlife. To je cele. Snad uz to aspon nekomu bude ted jasne, o co mi jde. Dobrou.
Toyota GR Yaris - Ravenol DFE 0W20, MTF1, MTF3, DGL
Toyota GR 86 - Ravenol DXG 5W30, Red Line 75W85
Toyota RAV4 2.5 Hybrid - Ravenol EFE 0W16
e1H

Re: Aky olej Ford Transit 2,4TDCI

Příspěvek od e1H »

Je úplne jedno že ty si písal o "osobákoch" (definuj, čo to vlastne je?), ak nadpis hovorí jasne: olej pre Ford Transit, a ten má interval výmeny oleja dlhý.

Tiež nechápem, že prečo sem ťaháš Brusel a je tiež jedno kedy hore uvedený článok vznikal. Nikto nenúti(l) Ford ku tomu aby používali ACEA A1/B1/A5/B5 oleje, ale oni ich používajú a tie oleje oleje sú definované následovne:
A1/B1 Stable, stay-in-grade oil intended for use at extended drain intervals in gasoline engines and car & light van diesel engines specifically designed to be capable of using low friction low viscosity oils with a high temperature / high shear rate viscosity of 2.6 mPa*s for xW/20 and 2.9 to 3.5 mPa.s for all other viscosity grades. These oils are unsuitable for use in some engines. Consult owner manual or handbook if in doubt.f in doubt.
A5/B5 Stable, stay-in-grade oil intended for use at extended drain intervals in high performance gasoline engines and car & light van diesel engines designed to be capable of using low friction low viscosity oils with a High temperature / High shear rate (HTHS) viscosity of 2.9 to 3.5 mPa.s. These oils are unsuitable for use in some engines. Consult owner manual or handbook if in doubt.
Uživatelský avatar
Pitris
Site Admin
Příspěvky: 27487
Registrován: úte čer 24, 2008 18:00
Bydliště: Brno

Re: Aky olej Ford Transit 2,4TDCI

Příspěvek od Pitris »

tommysk píše:aky olej....jedna sa o karavan ktory jazdi vacsinou dlhe trasy v lete....ide o motor 2,4 TDCI, 103 kw, r.v.: 2011 kod motora: H9FB....
Souhlas s lefortem
lefort píše:Pokud má auto DPF, musí olej splňovat normu WSS-M2C913-C, tedy olej 5W30 A5.
např.http://www.oleje.cz/p/q8-formula-techno ... -1-l--2674
Jestli auto jezdí rozumnou rychlostí a ne neustále v tropických teplotách, tento olej to v pohodě umaže. Pokud auto DPF nemá, můžeš použít i jakoukoli 5W40 B3, bude to při vyšších rychlostech a teplotách jistější....
Ono dostat v Tranzitu motor 2,4TDCI teplotně "na hranici" je problém (čímž netvrdím že to nejde) -
- "jejich olej" to celkem umaže, ale pokud by byla opravdu vysoká teplotní zátěž, použil bych olej ACEA B3(/B4, v případě DPF C3) a měnil častěji....

Jezevcik píše:Tak nevím, ale myslím, že už se tu probíralo, že označení LL u Millers Oils asi neznamená totéž, co se prezentuje v souvislosti s LL u VW....
Tome, díky....
Honda ACCORD 2.4 i-VTEC Type-S 148kW, sedan, manuál.

Zima: Ravenol SSL 0w40, Hankook W330 Winter i*cept evo3
Léto: Repsol Competicion 5w40, Vredestein Ultrac Satin
Převodovka: Honda Genuine HG - MTF
Odpovědět