Naplnění převodovky

Fórum o automobilových mazivech

Moderátor: Colommbo

Odpovědět
testus

Naplnění převodovky

Příspěvek od testus »

Zdravím všechny diskutující. Mám šestileté auto s cca 54 tis. km a s ohledem na to, že se doporučuje výměna po 100k km nebo 5-6 letech budu vyměnit olej v převodovce. Vhodný olej mám, kde udělat výměnu také, ale chtěl bych se poradit čím. Převodovka se plní prostřednictvím šroubu kterým se kontroluje stav oleje v převodovce - tj. malým otvorem. Máte někdo zkušenost čím převodovku naplnit? Napadla mě lékařská stříkačka zvaná "ŽANETA" - ale ta má objem jen 150ml a plnění dvou litrů do převodovky bude asi zdlouhavé s možností ztrát při plnění stříkačky (14x).
Díky za odpověď.
skodovkar
Příspěvky: 6272
Registrován: pon pro 29, 2008 16:40

Re: Naplnění převodovky

Příspěvek od skodovkar »

Hoď auto na kolíbku, pohodlně to tam naliješ, pak to postavíš na kola a necháš vytéct :lol: Práce tak pomalu na den. A nebo můžeš 14x naplnit stříkačku :twisted:
testus

Re: Naplnění převodovky

Příspěvek od testus »

No, fajn fígl na plnění převodovky, hned prolezu web jestli na moje auto někdo vyrábí kolébku. Pokud jo, tak bezva, ještě u toho natřu spodek.... :D . Že jsem se tu vůbec ptal :|
Fahrer
Příspěvky: 433
Registrován: ned led 05, 2014 19:59

Re: Naplnění převodovky

Příspěvek od Fahrer »

Předpokládám, že to máš v nějaké plastové láhvi. Takže provrtat víčko a do něj strčit hadičku. Samozřejmě průměr vrtáku podle hadičky.
Návštěvník

Re: Naplnění převodovky

Příspěvek od Návštěvník »

Jeden čas Castrol prodával převoďáky v obalu s trubičkovým aplikátorem. Kromě toho se kdysi v Mototechně prodávaly "pumpičky" pro aplikaci oleje do nepřístupných ústrojí o různém objemu. Dnes se tyhle pumpičky občas dají sehnat v zahraničí v obchodech s motoristickými potřebami.
boris
Příspěvky: 22
Registrován: úte říj 18, 2011 20:08

Re: Naplnění převodovky

Příspěvek od boris »

testus píše:Zdravím všechny diskutující. Mám šestileté auto s cca 54 tis. km a s ohledem na to, že se doporučuje výměna po 100k km nebo 5-6 letech budu vyměnit olej v převodovce. Vhodný olej mám, kde udělat výměnu také, ale chtěl bych se poradit čím. Převodovka se plní prostřednictvím šroubu kterým se kontroluje stav oleje v převodovce - tj. malým otvorem. Máte někdo zkušenost čím převodovku naplnit? Napadla mě lékařská stříkačka zvaná "ŽANETA" - ale ta má objem jen 150ml a plnění dvou litrů do převodovky bude asi zdlouhavé s možností ztrát při plnění stříkačky (14x).
Díky za odpověď.

Zožen si tvrdu plastovu flašu do dna navrtaj dieru a cez hrdlo ktore pre tento pripad musi mat aspon 4 cm našrobuj do dna autoventil z pneumatiky z nakladneho auta -daju sa kupit aj samostatne .Do vrchnaka na flaši uchyt vodovodarsky gulovy ventil - ja mam 1/2 col a našrobuj nanho koncovku aby si mohol nasunut hadicku ktoru maj dlhšiu .Do flase nalej olej,flasu zatvor zasun hadičku do prevodovky , trošku natlač vzduchom ja mam nato kompresor z chladničky ten nema take palby, potom otvor ventil a uz to ide .Mne to funguje na 100 pro a málokedy to mam doma stale to niekto potrebuje :)))
Uživatelský avatar
Colommbo
Příspěvky: 9916
Registrován: pon led 23, 2012 20:46
Bydliště: kutnohorsko-kolínské pohraničí

Re: Naplnění převodovky

Příspěvek od Colommbo »

Anebo shora podél motoru prostrčit hadičku, spodní konec do otvoru v převodovce a shora trychtýřkem nalívat, půjde to dost pomalu, ale člověk si prostě musí nějak poradit... :? Víčko nádoby s olejem bych nevrtal a hadičku do něj nestrkal, poteče to okolo... :roll:
W124 E320 Coupé R6 162kW 1994, 5Q man. Getrag "psí noha",
Shell HU 5W40,
přev. Ravenol ATF Fluid, dif. Castrol Axle Z Limited Slip 90
jarson

Re: Naplnění převodovky

Příspěvek od jarson »

mazacie olejnicky cca 500ml sa u nas bezne predavaju. Napr.v autodieloch alebo v nejekom zeleziarstve by som hladal. Stoji to v priemere cca.5€. Osobne (kedze to clovek potrebuje velmi zriedka) si to vždy iba požiciam od znameho. Každopadne mam aj v pivnici jednu plastovu striekacku co mi zena doniesla z prace - povodne na klystýr asi - neviem... tato ma ale iba 100ml. Na druhej strane zase si takto vies pomerne presne zmerat kolko si dal oleja - ja som to kvoli tomu chcel aby som vedel zmerat pri dolievani kolko mi zere motor oleja.

Inak jeden kamos ma toto co sa pise vyssie s tým ventilom , akurat nema doma kompresor , tak to tlakuje normalne rucnou pumpou. Okrem toho , ze si pri tom riadne zacvici a ze to z toho ide dost pomaly , to vcelku funguje. Akurat ak nemas doma tie ventily a aj tak by si to kupoval, je asi lepsia ta normalna olejnicka.
Brembo
Příspěvky: 2294
Registrován: pon čer 08, 2009 21:28
Bydliště: Matuškovo

Re: Naplnění převodovky

Příspěvek od Brembo »

Plniace pumpy na olej nie je problém zohnat na internete v roznych prevedeniach,objemoch a od roznych predajcov,za pár €. Preovodové oleje Shell maju vysuvaciu hadičku alebo 2T olej od Castrolu má uzke flexibilné hrdlo. http://www.mountfield.sk/odsavacka-olej ... l-1moz0082 http://www.heureka.cz/?h[fraze]=odsavacka+oleje&m=f&f=7 http://www.heureka.cz/?h[fraze]=odsavac ... =3&m=f&f=2
Suzuki SV 1000,Opel Insignia Sport Tourer CDTI 153kW,Opel Vectra 1,7 DT-išla do sveta
Uživatelský avatar
Pitris
Site Admin
Příspěvky: 27474
Registrován: úte čer 24, 2008 18:00
Bydliště: Brno

Re: Naplnění převodovky

Příspěvek od Pitris »

Colommbo píše:Anebo shora podél motoru prostrčit hadičku, spodní konec do otvoru v převodovce a shora trychtýřkem nalívat, půjde to dost pomalu....
Já to dělal taky tak, jen je potřeba to "chvíli" před nalitím množství kolik tam toho má být to ohlídat a lít pomalu. Holt trošku toho oleje vyteče, než přestaneš lít a stihneš vlézt pod auto to zašroubovat.
Honda ACCORD 2.4 i-VTEC Type-S 148kW, sedan, manuál.

Zima: Ravenol SSL 0w40, Hankook W330 Winter i*cept evo3
Léto: Repsol Competicion 5w40, Vredestein Ultrac Satin
Převodovka: Honda Genuine HG - MTF
Odpovědět