mazivo na pohyblive casti brzd

Fórum o průmyslových mazivech

Moderátor: Colommbo

drgi

mazivo na pohyblive casti brzd

Příspěvek od drgi »

ake mazivo je mozne\vhodne pouzit na mazanie pohyblivych casti brzd?
vdaka,

drgi
Jerry3
Příspěvky: 10755
Registrován: úte říj 18, 2005 19:58
Bydliště: Praha

Příspěvek od Jerry3 »

Na tepelně namáhané díly brzdových ústrojí jedině měděnou vazelínu (odolnost 1100 st. C), na "běžné" kluzné plochy (např. uložení plovoucích třmenů) speciální vazelínu na homokinetické klouby.
Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník »

Které tepelně namáhané díly brzdových ústrojí máte pane na mysli? Nejvíce tepelně namáhané jsou zcela jistě kotouče a třecí segmenty - destičky (popř. bubny a obložení čelistí). Nevím jak Vy, ale já bych je nemazal ničím. Tedy pokud mám v úmyslu s vozidlem brzdit. :lol:
Jerry3
Příspěvky: 10755
Registrován: úte říj 18, 2005 19:58
Bydliště: Praha

Příspěvek od Jerry3 »

Jenom úplný blb by přece namazal činné plochy zajišťující brzdný účinek!!! A jenom neinformovaný, event. líný majitel (pokud si to dělá sám) či mechanik (který nedodržuje předepsané servisní úkony - a těch je podle mých vlastních zkušností 95%) nemaže plochy vzájemného pohybu mezi destičkami a jejich držáky, mezi destičkami a třmeny (obé právě spadá do kategorie tepelně namáhaných) a obdobně i mezi třmeny a jejich vodítky/držáky (ty už jsou tepelně namáhané podstatně méně). Kromě toho je vždy v souvislosti s demontáží brzdových kotoučů třeba "od sebe oddělit" kotouč a náboj kola měděnou pastou (tepelně velmi exponovaný spoj), a to zj. proto, že event. koroze v daném spoji brzdy způsobí házení kotoučů.
Stačí?
Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník »

... a výrobca alebo názov tovaru by nebol ?
Pjotr.

Příspěvek od Pjotr. »

Nevím, ale nezdá se mi teplota jako nejdůležitější parametr u dosedacích částí brzd. Myslím, že je důležité, aby tam ten tuk hlavně vydržel. Tedy odolnost proti prostředí (vodě, soli, ...)
Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník »

No a viděli jste někdy v noci do ruda žhnoucí brzdové kotouče. Jaká je asi jejich teplota? A co teplota dalších součástí k nim bezprostředně přiléhajících?

Jinak nejlepším produktem na tento účel je AL 1100 od SaBesto/Wurth (Schmier-, Trenn- und Korrosionsschutz-Aluminium-Kupferpaste), tuba 100g za cca 600 Kč.
Brembo

Příspěvek od Brembo »

CRC keramicke mazivo. Najdes ho na www.olejshop.sk medzi plastickymi mazivami (CRC BRÄKELUBE),mazivo CRC na brzdove sucasti.Cena 7.65 euro
Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník »

OK, ovšem s "drobnou" výhradou, která však může být pro některé mazané plochy zcela zásadní: Z popisu produktu vyplývá, že "neobsahuje kovy", tudíž nemůže naplnit jeden z důležitých požadavků na mazivo pro daný konkrétní účel, tj. zabránit vzniku elektrochemického článku na styku dvou různých druhů kovů tím, že zajistí jejich dokonalé elektrické spojení.
Brembo

Příspěvek od Brembo »

Na to je tam CRC medena pasta. Na strmene a ich stycne plochy keramicku pastu, na kotuce a medzi dosticky a piestiky medenu pastu
Uživatelský avatar
Pitris
Site Admin
Příspěvky: 27400
Registrován: úte čer 24, 2008 18:00
Bydliště: Brno

Příspěvek od Pitris »

Zajímavá diskuse :lol: na toto téma už tu byla:
http://www.oleje.cz/forum/viewtopic.php?t=811
ale mám pocit, že někteří se k odpovědi "dopracovali" až tak na straně 10 :lol:
i když Jerry3 odpověděl hned....
Hugo

Příspěvek od Hugo »

Priatelia, a cim mam namazat brzdny piestik aby sa pohyboval lahko? To mazivo pride do kontaktu s brzdnou kvapalinou, takze neviem ci je na to vhodna medena vazelina :idea:
Uživatelský avatar
Pitris
Site Admin
Příspěvky: 27400
Registrován: úte čer 24, 2008 18:00
Bydliště: Brno

Příspěvek od Pitris »

Hugo píše:Priatelia, a cim mam namazat brzdny piestik aby sa pohyboval lahko? To mazivo pride do kontaktu s brzdnou kvapalinou, takze neviem ci je na to vhodna medena vazelina :idea:
NIČÍM :!: tam zajišťuje mazání právě ta brzdová kapalina - a jestli se pístek pohybuje ztuha, (tedy - abnormálně ztuha, neboť v příliš lehkém pohybu mu brání těsnící gumička),
je problém jinde, (např. rez, nebo nekulatost součástí), a namazání čímkoliv mastným
v tomto případě nepomůže (ba naopak - může uškodit; a gumičce uškodí).
Brembo
Příspěvky: 2293
Registrován: pon čer 08, 2009 21:28
Bydliště: Matuškovo

Příspěvek od Brembo »

Pokial vam viazne piestik,je nutne ho rozhybat,eventualne ocistit a pod prachovku vstreknut brzdovu kvapalinu
Hugo

Příspěvek od Hugo »

Uz som nasiel, pouziva sa nato ATE - Brake Cylinder Paste.
Odpovědět