Jak sundat kolo :-)

Další nezařaditelná témata

Moderátor: Colommbo

Odpovědět
Jerry3
Příspěvky: 10755
Registrován: úte říj 18, 2005 19:58
Bydliště: Praha

Re: Jak sundat kolo :-)

Příspěvek od Jerry3 »

chinin píše:...Především je to však článek o korozi víme a ta je také důvodem přilnutí disku k bubnu ,ne nějaké smyšlené svaření TAKOVÝ NESMYSL :lol: :lol: :lol:
Není to článek o korozi jako takové, ale o oxidačním působení elektrochemického, tj. galvanického článku. Na galvanický článek nepotřebuješ zrovna měď a ocel, úplně postačí kombinace dvou různých kovů - viz též můj původní odkaz na objev z 18. století. A za elektrolyt poslouží klidně i jen atmosférická vlhkost, resp. rosný bod.

Elektrochemické svaření je analogií galvanického pokovení, kdy reaktivnější kov, v daném případě hliník, vytvoří v ploše styku s ocelí dokonalý spoj. Snaha o jeho "rozebrání" pak není ničím jiným, než vytržením oné "svařené" vrstvy z materiálu dosedací plochy hliníkáče na náboji kola, tedy jeho nevratným poškozením. Jenže tohle všechno jsem už ve svých dřívějších příspěvcích napsal!
Jerry3
Příspěvky: 10755
Registrován: úte říj 18, 2005 19:58
Bydliště: Praha

Re: Jak sundat kolo :-)

Příspěvek od Jerry3 »

chinin píše:Nejde vzít na podporu bludu pravdivý článek nebo poučku (a za tu se schovat ), přitom ji překroutit jako paragraf ,nebo ji vytrhnout z kontextu.
Problém je v tom, že ty nechápeš elementární souvislosti. Tvoje nepochopení naštěstí neznamená, že tam nejsou.
chinin
Příspěvky: 63
Registrován: sob bře 03, 2018 11:16

Re: Jak sundat kolo :-)

Příspěvek od chinin »

Jerry3 píše:
chinin píše:Nejde vzít na podporu bludu pravdivý článek nebo poučku (a za tu se schovat ), přitom ji překroutit jako paragraf ,nebo ji vytrhnout z kontextu.
Problém je v tom,elementární souvislosti. Tvoje nepochopení naštěstí neznamená, že tam nejsou.
Už jsi mě unavil docela :lol: ,na podporu své teorie použiješ cokoli vyhrál jsi. :D Prosil jsem tě už tak asi 3x ať si klidně vytváříš své teorie ale mě vynecháš ,ale nejsi toho schopen :cry: ,zas je ... že ty nechápeš ... Jsi uplně umanutý mou osobou ? Přesvědčuj tu koho chceš ,mě to fakt stačilo. :lol:
Uživatelský avatar
Jezevcik
Příspěvky: 3360
Registrován: sob lis 26, 2005 16:55
Bydliště: Praha 11

Re: Jak sundat kolo :-)

Příspěvek od Jezevcik »

Před pár lety jsem řešil problémy s osvětlením v inteligentním bytu, až mne vylučovací metoda dovedla k venkovnímu světlu, jehož tělo bylo z hliníku a do kterého mírně pronikala vlhkost. Uvnitř světla byly kabely propojené do Wago svorky, která se svou plastovou částí opírala o hliníkovou kostru. To by samo o sobě nevadilo, nebýt té vlhkosti, která měď ve Wago svorce za čtyři roky dokázala spojit s hliníkem, až došlo k takové korozi, že byl vnitřek Wago svorky úplně sežraný a z drátů skoro nic nezbylo.
Když něco kutím, tak se předem raději přesvědčím, jaké materiály mohu dát do kontaktu a v jakém budou prostředí.
Toyota Verso 1.8 Valvematic, r. v. 2011
Léto: Shell Helix HX6 10W-40
Zima: Shell Helix Ultra 5W-40
Toyota Corolla Liftback E 11, 1.4 16 V, r. v. 97
Shell Helix HX6 10W-40
Jerry3
Příspěvky: 10755
Registrován: úte říj 18, 2005 19:58
Bydliště: Praha

Re: Jak sundat kolo :-)

Příspěvek od Jerry3 »

chinin píše:dále :
nejsem koncerňák a nevidím že by mi v tomto vlákně (zatím) kdokoli pomáhal ,naopak.
Projevuješ takovou míru neznalosti, že ti nikdo nepomohl. Proč také, vždyť nevlastníš koncernový vůz, tak se na tebe koncerňáci (čest výjimce VAG :wink: ) vykašlali. :twisted: Ani oni totiž nechápou, že koncerňáctví jako způsob myšlení a chování se nesnoubí výhradně s vlastnictvím koncernového vozu.
chinin píše:A že se potřebujete družit ,podporovat atd. říkají oni o vás a zdá se právem :wink:
Kdo jsou "oni"? Koncerňáci? Vadí jim snad, že sdílíme užitečné informace? Nebo že spolu komunikujeme i mimo téma olejů a aut? Vždyť člověk je tvor společenský. Špatné však je, když skupinu spojuje zvrácená ideologie, v daném případě skupinová mystifikace, kolektivní manipulace, jednoduše umná marketingová kampaň zacílená na ty nejnižší lidské pudy. :(
chinin píše:Přidejte další odkazy čehokoli pravdivého a nakupte na to horu lží a nesmyslů, lze přece použít cokoli.
Ty jsi prostě nepoučitelný! Kolikrát je třeba tě upozorňovat např. na to, že před čárkou se nepíše mezera - chceš na to nějaký odkaz? No a s těmi odbornějšími odkazy je to obdobné, poněvadž ty cokoli mimo své vlastní mylné přesvědčení programově ignoruješ. Ale věz, že takovýto přístup k věcem kolem tebe tě kupředu neposune ani o píď.
chinin píše:Je mi jasné že když vás bude dost tak mě "upíšete" :( Jste poněkud únavní už nyní :lol: ,ale zase na tom tak nesejde je to váš boj ,vaše fórum (že mu děláte vč.admina službu medvědí) taky vaše věc. :lol: :lol: :lol:
Klidně tě upíšu sám. K probíranému tématu však už bohužel nemám co dodat. Ledaže bys přišel s něčím dalším? :mrgreen:
Uživatelský avatar
NOVON
Příspěvky: 2968
Registrován: pát říj 16, 2009 11:01

Re: Jak sundat kolo :-)

Příspěvek od NOVON »

No chemii se nezabyvam-nebavi me,ale kdyz maznu stred kola/náboje vazelinkou,tak mi taky nepřirezne..
VW Touran 1.6 MPI 75kw+LPG
VW Touran Freestyle 1.6 MPI 75kw
nomacorc
Příspěvky: 87
Registrován: úte led 30, 2018 14:50

Re: Jak sundat kolo :-)

Příspěvek od nomacorc »

Nečetl jsem to tu celý, ale stříknu na dosedací plochy klasickou měděnou vazelínu ve spreji a nikdy jsem neměl problém kolo sundat, nastříkám to i případně na závit homokineťáku v náboji, aby nezrezl a středová matka šla dobře povolovat... v zimě teda myju auta pravidelně wapkou (i zespoda), abych z nich dostal sůl, to taky možná dost pomůže, že se kolo "nepřilepí" k náboji/kotouči...
Jerry3
Příspěvky: 10755
Registrován: úte říj 18, 2005 19:58
Bydliště: Praha

Re: Jak sundat kolo :-)

Příspěvek od Jerry3 »

Měděná pasta ve spreji aplikovaná plošně plní přesně to, o čem tu celou dobu píšu, totiž zajišťuje téměř dokonalé elektrické spojení disku a náboje kola. Bohužel nevydrží až tak dlouho jako hliníkovoměděná a produkty některých výrobců časem rády "pustí šťávu", zejména po ohřátí náboje a disku kola od brzdy, což je nežádoucí. Na druhou stranu jsou měděné pasty v ČR vcelku dostupné (hliníkovoměděnou ve spreji jsem doma ještě nezahlédl) a výrazně lacinější (4 - 6x).

Ale jak jsem už napsal: nic lepšího než hliníkovoměděná pasta pro daný účel prostě není. Nejen díky obsahu hliníku, což je důležité právě kvůli hliníkovohořčíkové slitině disků, ale také pro její schopnost dokonale ulpět na různých površích (drží dokonce i na plastových středících mezikroužcích) a hlavně tam dlouho, řádově roky, vydržet.
skodovkar
Příspěvky: 6272
Registrován: pon pro 29, 2008 16:40

Re: Jak povolit kolo :-)

Příspěvek od skodovkar »

Jerry3 píše:Je to jednoduché: ocelový náboj kola s hliníkovým diskem doslova "svaří" elektrochemický článek na styku dvou kovů o různých vlastnotech. Jeho vzniku zabráníš zajištěním dokonalého elektrického spojení obou kovů.
Na fobii jsem nemohl sundat plecháče chycené běžnou rzí. Očistil jsem dosedací plochu na náboji a máznul nějakou vazelínou, která byla po ruce. Nikdy mi už ocelové kolo nepřirezlo. Co je mastné - nerezaví! :lol:
Uživatelský avatar
Misojogi
Příspěvky: 2341
Registrován: čtv črc 07, 2011 14:20
Bydliště: Bratislava

Re: Jak sundat kolo :-)

Příspěvek od Misojogi »

její schopnost dokonale ulpět na různých površích (drží dokonce i na plastových středících mezikroužcích) a hlavně tam dlouho, řádově roky, vydržet.
Podla katalogu Wurth vydrzi teplotu az 1100 stupnov celzia co je naozaj dost
Kúpil som si ju na Tvou radu a mam doma :-)
Tieto auta mam na krku:

Daewoo Matiz 0,8 l 37kW rok 2001
Seat Inca SDI 47kW AEY
PSA Berlingo 1,4 l 55kW KFW
PSA Xara Picasso 1,6l 80kW NFU
Touran diesel 2006
Rexton SsangYong 2010

uzitocne info: post27317.html#p27317
Jerry3
Příspěvky: 10755
Registrován: úte říj 18, 2005 19:58
Bydliště: Praha

Re: Jak sundat kolo :-)

Příspěvek od Jerry3 »

V daném případě nejde ani tak o teplotní odolnost, jako spíše o elektrickou vodivost a přilnavost.
Odpovědět