Spotřeba - a jiné

Diskuze o palivech

Moderátor: Colommbo

Odpovědět
Itall

Re: Spotřeba - a jiné

Příspěvek od Itall »

Diesel se proti benzinu za běžných (rozuměj - jak by to normálně mělo být, takže "běžných" je možná nepřesné slovo) ekonomických podmínek nevyplatí. Alespoň ne v malých autech do nižší střední třídy. Ve větších vozech mě to nezajímalo. Za běžné ekonomické podmínky považuji to, že naftu kupuji u čerpadel za běžnou cenu, auto kupuji nové, všechny náklady na údržbu a provoz započítám, s autem najedu za 10 let cca 150000 km. Pak auto prodávám. Při vyšším nájezdu se diesel spíše vyplatí, ale to zas běžný smrtelník méně často najede. Samozřejmě velký vliv má to, o jaký motor se jedná a kdy se co vysype.
Itall

Re: Spotřeba - a jiné

Příspěvek od Itall »

P.S.: Nejlepčím ukazatelem, zda se diesel vyplatí, je to, zda ho mám. Podívám se do záznamů... diesel nemám. Takže se nevyplatí :D .
Uživatelský avatar
Colommbo
Příspěvky: 9843
Registrován: pon led 23, 2012 20:46
Bydliště: kutnohorsko-kolínské pohraničí

Re: Spotřeba - a jiné

Příspěvek od Colommbo »

Železná logika, tentokrát však na zcela správném místě! :wink:
W124 E320 Coupé R6 162kW 1994, 5Q man. Getrag "psí noha",
Shell HU 5W40,
přev. Ravenol ATF Fluid, dif. Castrol Axle Z Limited Slip 90
Návštěvník

Re: Spotřeba - a jiné

Příspěvek od Návštěvník »

Diesel "se vyplatí" hlavně těm, kdož počítají pouze spotřebu, ale už nehledí na celkové náklady. Aneb jedna "malá" oprava na tom, co s dieselovým motorem v autě souvisí, rychle smaže veškeré "úspory" na palivu.
Návštěvník

Re: Spotřeba - a jiné

Příspěvek od Návštěvník »

A ještě pohled z trochu jiného úhlu: u nás doma se stále ještě hledí především na spotřebu, resp. na náklady na palivo, zatímco v "širším světě" právě tohle v podstatě nikoho moc nezajímá, poněvadž při běžném používání, tj. při ročním nájezdu cca 20 tis. km, jsou pro většinu majitelů aut mnohem důležitější fixní náklady, tj. parkování, pojištění, servis, daňové a event. úrokové zatížení (úvěru na pořízení) vozu. A z tohoto hlediska se už samotné vlastnictví (či spíše držení a provozování) vlastního dopravního prostředku "vyplácí" čím dál tím méně.
Itall

Re: Spotřeba - a jiné

Příspěvek od Itall »

To je sic zajímavý úhel pohledu, ale málo. Z mého pohledu nevelkoměstského člověka to je:
parkování - prakticky 0, někdy se poplatku nevyhnu, ale budou to řády desetikourun ročně, možná nějaká stovka, dybych se jako hodně rozšoupnul, třeba o dovolené
pojištění - pouze povinné ručení, nyní mám dokonce větší motor :lol: , takže max. 1400,- ročně
servis - dobře, občas je auto v záruce, tak pojedu na roční kontrolu, bude třeba i dražší, tak 4000,-, ať nežeru (ale tolik jsem ještě nikdy neplatil, spíše kolem 2500,-), jinak u staršího auta samoobsluha, většinou za pár set ročně, když to šplhá na 5000,- ročně :shock: :shock: , což si autíčko zkusí jen jednou, je to špatné a ten sráč prodávám :lol:
daně - 0, když nepočítám spotřební a DPH
úrok - 0

Sečteno a podtrženo - mě zajímá hlavně to palivo.
Itall

Re: Spotřeba - a jiné

Příspěvek od Itall »

Pozn.: 1. V tom servisu, samozřejmě, je olej v ceně.
Návštěvník

Re: Spotřeba - a jiné

Příspěvek od Návštěvník »

Itall píše:Sečteno a podtrženo - mě zajímá hlavně to palivo.
No a proč myslíš, že jsem psal tohle?
Návštěvník píše:...u nás doma se stále ještě hledí především na spotřebu, resp. na náklady na palivo, zatímco v "širším světě" právě tohle v podstatě nikoho moc nezajímá...
Snad abych tě vyprovokoval k tomu, abys potvrdil, čím jsem můj příspěvek uvedl? Skutečně bylo potvrzování současného, pro mnohé dostatečně komfortního stavu tím, na co jsem chtěl upozornit? Totiž na to, že soudit (podmínky) ostatní(ch) podle sebe(svých) je velmi krátkozraké, obzvláště dnes, kdy se okolnosti (podmínky) mohou rychle změnit i ve vztahu k těm, kteří se stále ještě cítí být vůči jakékoli změně vnějšího prostředí naprosto imunní...
Itall

Re: Spotřeba - a jiné

Příspěvek od Itall »

Tož, neposuzuji podmínky jiných, ale své. Každý si, v rámci svých možností, může zařídit různé podmínky. Já jsem si zařídil tyto, jiný si zařídil jiné. Nikdy mi nevadilo, když jiní lidé měli a mají vyšší životní náklady i tím, že jaksi požadují vyšší životní standard. Ale vadí mi např., když si pak stěžují, kolik to vše stojí a jak musí vydělávat. Ať to říkají komu chtějí, ale ne mě, to opravdu nemám rád :evil: .
Návštěvník

Re: Spotřeba - a jiné

Příspěvek od Návštěvník »

Naše komunikace se poněkud míjí (obrazně řečeno), neboť tohle
Itall píše:...Každý si, v rámci svých možností, může zařídit různé podmínky. ... Ale vadí mi např., když si pak stěžují, kolik to vše stojí a jak musí vydělávat. Ať to říkají komu chtějí, ale ne mě, to opravdu nemám rád :evil: .
nepochybně není odpovídající reakcí na toto
Návštěvník píše:...obzvláště dnes, kdy se okolnosti (podmínky) mohou rychle změnit i ve vztahu k těm, kteří se stále ještě cítí být vůči jakékoli změně vnějšího prostředí naprosto imunní...
ale nejspíše na něco úplně jiného, co v mém příspěvku vůbec nebylo.
Itall

Re: Spotřeba - a jiné

Příspěvek od Itall »

Zas chápeš jen to co chceš, což je typické. Pouze jsem podotknul, že podmínky se mění nejen nezávisle na vůli jedince, ale také závisle. Takže je na každém, jak se rozhodne.
Návštěvník

Re: Spotřeba - a jiné

Příspěvek od Návštěvník »

A já přesně tohle
Itall píše:Zas chápeš jen to co chceš, což je typické.
adresuji tobě, poněvadž jsi prototypem obyvatele české kotliny, jenž nevidí či spíše nechce vidět dál, než za plot svého dvorku. Jenže to, co se děje za ním, je jen málo závislé na tvé vůli. Ostatně právě proto jsem napsal ten původní příspěvek, který přinejmenším z tvé strany zůstal demonstrativně nepochopen.
Itall

Re: Spotřeba - a jiné

Příspěvek od Itall »

...takže je na každém, jak se rozhodne. Jestli zůstane na svém dvorku, nebo poleze na ten cizí. Ostatně na ten cizí se leze téměř výhradně kvůli ekonomickému profitu. :idea:
bjukemen
Příspěvky: 4867
Registrován: sob bře 29, 2008 17:09

Re: Spotřeba - a jiné

Příspěvek od bjukemen »

ano ohanat sa spotrebou je kravina zvlast ked jazdeny diesel ma logicky vyssie prevadzkove naklady vzhladom k pouzitym suciastkam, vstreky, turbo, dvojhmota najcastejsie sa kaziace resp. kaziace nieje vhodne slovo, kedze kazda vec sa raz zoderie .. ine je ked clovek ma stastie a kupi lacno silny diesel s dobrou spotrebou dva tri roky jazdi a nemusi nic investovat (spotrebne veci nepocitam) aj ked je x aut vydojenych do dna a su doslova casovana bomba
chevrolet cruze 2.0 vcdi 120kw

Alfa Romeo 156 SW 2,4 JTD 110kw @ 142,3kw
Návštěvník

Re: Spotřeba - a jiné

Příspěvek od Návštěvník »

Itall píše:...takže je na každém, jak se rozhodne. Jestli zůstane na svém dvorku, nebo poleze na ten cizí. Ostatně na ten cizí se leze téměř výhradně kvůli ekonomickému profitu. :idea:
Obdivuji každého, kdo stále ještě dokáže věřit, že uvnitř ohrady jeho dvorku je bezpečno, resp. že když na svém dvorku zůstane, tak se ho nic z dění kolem nemůže dotknout.
Odpovědět