Celoročné pneu namiesto letných...

Další nezařaditelná témata

Moderátor: Colommbo

Odpovědět
Člověk z půdy

Re: Celoročné pneu namiesto letných...

Příspěvek od Člověk z půdy »

Letos na podzim jsem si zakoupil na svůj "průměrný hatchback" celoroční pneu (14" 165/70) namísto letních - přesně v ducho tohoto vlákna - (bydlím něco jako na horách, ale ne úplně :-), celoroční jsem chtěl kvůli zablácenému lehkému terénu a mokrému listí v podsatě po celý rok, ale taky abych nehučel po městě s nějakým offroudovým vzorkem. Pozorně jsem četl všechny možné i nemožné testy a do finále se dostaly: Michelin CrossClimate, Vredestein Quatrac 5 a Goodyear Vector 4Seasons Gen-2. Rozhodl jsem se nakonec pro Goodyear (prostě proto, že v obchodě s nimi neměli při mém dotazu žádný problém s dodáním - objednají je prý někde z Němec a do dvou dnů je mám). Výměnu zimních pneumatik jsem letos však dlouho odkládal, uspokojujíc se tím, že se nemusím plašit a ty celoročky mají oporu v naši "zimní M+S legislativě", takže mi pokuta nehrozí. Najednou jsem se tedy s nima ocitl v zimě a na sněhu. Musím říct, že ty gumy drží zatím tak skvěle, že jsem z toho v podsatě mírně šokován. Mám je od podzimu vyzkoušené na suchu, mokru a teď i na ledě a sněhu. K dokonalosti mé zkušenosti mi chybí jenom extrémni horko v létě. Všechno zvládají o dost líp, než jsem očekával. Prozatím jsem nákup zimních odložil na neurčito s tím, že uvidím jak s těma celoročkama odjezdím celou zimu. Doteď jsem celoroční pneu absolútně zavrhoval a celý život jsem jezdil vždy na dvou sadách letní/zimní. Zdá se, že soudruzi z NDR (nebo spíše z GY) za tá léta nespali a na vývoji skutečně něco dělali.V každé diskusi k celoročním pneu jsem vždy četl to samé, že univerzální pneu nemůžou fungovat, že to je jako v zimě v sandálech a v létě v kanadách - a to jsem si myslel i já. Teď když mám osobní zkušenost, tak jsem fóra jen tak pročítal znovu, že co kdo mezitím a tak a zpětně jsem si všiml jedné zajímavé věci, že totiž ty negativní názory mají lidi, kteří celoroční pneu nikdy neměli a nemají s nima tudíž žadnou zkušenost a píší tedy spíše své osobní předsudky než osobní zkušenosti. Podle testů, kde testovali celoroční pneu se zimníma pneu se ty „moje“ celoročky umístili přesně ve středu stratovního pole a lepší od nich jsou jenom ty nadprůměrné zimní pneu – nebo jinak – jsou tak dobré jako běžná průměrná zimní pneumatika – nebo ještě jinak – jsou lepší než zimní, které má polovina lidí.
Když jsem tady na olejářským fóru, tak mně napadá, že i oleje byli kdysi letní a zimní a když se objevil celoroční, tak to bylo tehdy asi divné, ale jestli pak zastánci neuniverzálních řešení používají dodnes letní a zimní olej, když podle nich univerzálni celoroční řešení není dobré. Když ty nejlepší celoroční pneumatiky dnes atakují průměrné zimní a letní pneumatiky, tak o takových pět let to může být ještě zajímavější!
Uživatelský avatar
Pedro
Příspěvky: 7757
Registrován: úte zář 22, 2009 12:10
Bydliště: Praha 6

Re: Celoročné pneu namiesto letných...

Příspěvek od Pedro »

Ja mel celorocky na corolle a ony si tak nejak celorocne fungovaly.
Protoze tak jak posledni leta jezdim,nejsem uz na pneu narocny.
Návštěvník

Re: Celoročné pneu namiesto letných...

Příspěvek od Návštěvník »

Člověk z půdy píše:...zpětně jsem si všiml jedné zajímavé věci, že totiž ty negativní názory mají lidi, kteří celoroční pneu nikdy neměli a nemají s nima tudíž žadnou zkušenost a píší tedy spíše své osobní předsudky než osobní zkušenosti...
Sice to nevztahuji na sebe, přesto si neodpustím drobnou poznámku: jednou jsem měl na autě určeném jen k tomu, aby se na něm syn tzv. vyučil (a nakonec zůstalo v rodině po mnoho let) celoroční srbské (původem ze závodu ve Vojvodině, kde žije česká menšina) gumy Tigar 621 a byla s nimi sranda - perfektní gumy na učení, jak řešit krizové jízdní situace (snad to nemusím rozvádět...). Tím rozhodně nechci říct, že byly vyloženě špatné: určitě citelně lepší, než staré a ztvrdlé značkové gumy, které na tom autě byly původně. Další praktickou zkušenost mám s Pirelli P6 All Season, které se svého času umísťovaly na předních místech v hodnocení renomovaných testů. Přesto musím uznat, že platí to, co tvrdí ostatní, třebaže takto příkře (viz citace níže) bych to já osobně nevyjádřil.
Člověk z půdy píše:...že to je jako v zimě v sandálech a v létě v kanadách...
Kromě toho jsem byl velmi spokojen se zimními Nokiany WR, abych se posléze dozvěděl, že v USA a Kanadě byly vždy považovány za celoroční. Pravda, trakci na sněhu měly nic moc, ale zase to byly jedny z mála "zimních" gum, s nimiž se dalo jezdit až do pozdního jara.
Člověk z půdy píše:Podle testů, kde testovali celoroční pneu se zimníma pneu se ty „moje“ celoročky umístili přesně ve středu stratovního pole a lepší od nich jsou jenom ty nadprůměrné zimní pneu – nebo jinak – jsou tak dobré jako běžná průměrná zimní pneumatika – nebo ještě jinak – jsou lepší než zimní, které má polovina lidí...
Souhlasím.
Člověk z půdy píše:Když jsem tady na olejářským fóru, tak mně napadá, že i oleje byli kdysi letní a zimní a když se objevil celoroční, tak to bylo tehdy asi divné, ale jestli pak zastánci neuniverzálních řešení používají dodnes letní a zimní olej, když podle nich univerzálni celoroční řešení není dobré
Možná se tomu budeš divit, ale takoví lidé se tu vyskytují. Třeba zrovna já: jiný olej na zimu, jiný na léto.
Člověk z půdy píše:Když ty nejlepší celoroční pneumatiky dnes atakují průměrné zimní a letní pneumatiky, tak o takových pět let to může být ještě zajímavější!
Tak to si rozhodně nemyslím: zatím nikdy jsem se nesetkal s čímkoli rádoby "univerzálním", co by dokázalo plnohodnotně nahradit to ryze "jednoúčelové".
Uživatelský avatar
Pitris
Site Admin
Příspěvky: 27402
Registrován: úte čer 24, 2008 18:00
Bydliště: Brno

Re: Celoročné pneu namiesto letných...

Příspěvek od Pitris »

Já se tu opět projevím jako zastánce (a uživatel) jak zimních tak i letních pneu, protože byť celoročky jsou určitě lepší než letní v zimě a zimní v létě; ale už tak jistě bych netvrdil že budou i stejně dobré jako zimní v zimě a letní v létě - pokud tedy zůstaneme v rovině normálních gum a ne jejich noname náhražek (viz třeba nedávno sem vložený odkaz na čínské karikatury pneumatik).
Ale taky chápu že pro někoho mohou být dobré celoročky zajímavou a akceptovatelnou variantou ať už z důvodu ujetých kilometrů, místa bydliště, jízdních podmínek nebo prostě jen neochotě / nemožnosti 2x ročně přezouvat auto. Jen je tomu ale potřeba tu jízdu přizpůsobit....
PS: a já používám i "zimní" a "letní" olej....:wink:
Honda ACCORD 2.4 i-VTEC Type-S 148kW, sedan, manuál.

Zima: Ravenol SSL 0w40, Hankook W330 Winter i*cept evo3
Léto: Repsol Competicion 5w40, Vredestein Ultrac Satin
Převodovka: Honda Genuine HG - MTF
Itall

Re: Celoročné pneu namiesto letných...

Příspěvek od Itall »

Tož, na "letních" protektorech s dezénem XV2 jsem jel vzhůru po zasněžené sjezdovce, po ujetém sněhu. Sice ne přímo rovně nahoru a sjezdovka to nebyla zrovna "černá", ale i tak mě překvapila dobrá trakce, prakticky bez prokluzování. Takže univerzálnost určitě existuje a není to sci-fi. Teď používám celoročně zimáky Matador a stěžovat si nemůžu. Při ojetí pod 4 mm to na mokru není ideální v rychlé jízdě v zatáčkách. Na druhé straně mi poraďte gumy, které jsou ideální ve všech podmínkách, i kdyby sezónních. Např. letní ContiEcoContact3 se dávají často na malá auta z výroby. A nějak dobré gumy to nejsou, na suchu nic moc, na mokru se mi zdají dobré. Na sněhu by se na nich nedalo.
Co se týká olejů, pro interval 15000 km se mi zdá u nás 5W-40 celkem ideální, pokud nejsou jiné důvody dávat jinou viskozitu. Mě se stalo, že Fabia 5W-40 nechtěla (hydroštely) a do P107 jsem ho nechtěl já (kultivovanost tříválce). Takže 10W-40 celoročně. Do Splashe se mi jeví 5W-40 dobrý, ale zas není mezi povolenými :? . Takže jsem ho dal. No, při -15°C už starter studeným motorem při startu točí pomaleji a musí se párkrát převalit, ale zatím dobrý (baterka 3 roky). Jiný olej bych nehledal, u motorů Suzuki 1,2 dokonce je povolen pouze 0W-20 a 5W-30. Přičemž 5W-30 jen do -15°C, což zrovna nyní by byla aktuální hranice. Tam bych hledal 5W-30 aspoň ACEA A3 nebo 0W-40, což by bylo nemilé.
Já bych na dobré celoroční gumy docela věřil. Proč je nemám? Drahý... :D
Itall

Re: Celoročné pneu namiesto letných...

Příspěvek od Itall »

Pitris píše:...chápu že pro někoho mohou být dobré celoročky zajímavou a akceptovatelnou variantou ať už z důvodu najetých kilometrů, místa bydliště, jízdních podmínek nebo prostě jen neochotě / nemožnosti 2x ročně přezouvat auto.
Dovolil bych si připomenout i problém se skladováním další sady/sad kol. Pro mě to třeba výrazná potíž není, i když někde se to válet musí, ale např. v paneláku :idea: . Pak se to řeší různými náhradními způsoby, kteréžto mají různé nevýhody a zahrnují různé nitky, kteréžto nitky zase...Zkrátka není to jednoduché jako si přezout boty.
Uživatelský avatar
Pitris
Site Admin
Příspěvky: 27402
Registrován: úte čer 24, 2008 18:00
Bydliště: Brno

Re: Celoročné pneu namiesto letných...

Příspěvek od Pitris »

Itall píše: problém se skladováním další sady/sad kol....
Že by třeba toto byla jedna z oněch situací, když....
Pitris píše:....nemožnosti 2x ročně přezouvat....
PS: a i panelák má sklep....:shock: :P

A to máte z těch vašich nitek. No ať si ho oběsí u jeho brigády....:mrgreen:
Honda ACCORD 2.4 i-VTEC Type-S 148kW, sedan, manuál.

Zima: Ravenol SSL 0w40, Hankook W330 Winter i*cept evo3
Léto: Repsol Competicion 5w40, Vredestein Ultrac Satin
Převodovka: Honda Genuine HG - MTF
Návštěvník

Re: Celoročné pneu namiesto letných...

Příspěvek od Návštěvník »

Návštěvník píše:... čínští výrobci neoprávněně používají označení M+S na vyloženě letních gumách... uvedu příslušné číslo SM, kde je k tomu pěkný článek.
SM č. 50/2015, str. 34 - 35: "Značení na draka: Volte rozum!"
pan poslanec

Re: Celoročné pneu namiesto letných...

Příspěvek od pan poslanec »

Bohužiaľ legislatíva skutočne vyžaduje aby zimné každé pneumatiky niesli označenie M+S (M&S, M.S.), ale na druhej strane pneumatiky nesúce toto označenie nemusia byť zimné!!!!!!!!!!.
Je tam legislatívna diera ako hrom a napr. číňania... atd...
Našťastie sa výrobcovia pneumatík dohodli na vlastnom symbole pre zimné pneumatiky - je to ten trojštít s vločkou uprostred. Bohužiaľ legislatívci zatiaľ nič - sú pružní ako píííp! (tú ich pružnosť vidíme aj na vlne migrantov)! Pružne sa postaviť pred kamery - to im ide výborne, ale pružne niečo reálne vykonať - dajte nám na to štyri až štyridsať rokov!
Návštěvník

Re: Celoročné pneu namiesto letných...

Příspěvek od Návštěvník »

Takových věcí je dnes mnohem víc, zejména v oblasti osvětlení/světelných zdrojů...
dany01
Příspěvky: 359
Registrován: pon čer 26, 2017 14:05

Re: Celoročné pneu namiesto letných...

Příspěvek od dany01 »

Ja som už s octaviou na celorockach nexen n priz 4 s najazdil 70 tis km, /jazdím druhu sadu/už som kupil aj na druhé auto-dojazdim zimné a idu tam na cely rok.Síce žijem na juhu za BA, ale dal som s nimi aj zasnežené Tatry, Semmering, a na moje prekvapenie som nepocitil nejaký problém. Keď som vyberal šiel som podľa testu, kde boli hodnotené lepšie ako niektoré origo zimné pneu štandardných značiek /nie China/ ako Sava , debila,matador, Barum , atd. Áno dajú sa kúpiť aj celoročky od Goodyear, pirelli, dunlop, Michelin, kde niektoré skončili tesne za zimnými continental ale Nexen mi prišiel ako rozumný pomer medzi kvalitou a cenou. A v lete som čakal ze zlezu za mesiac dolu ale tiež ma prekvapili výdržou. Viac známych v okoli čakalo ako s nimi dopadnem a čo viem prešli už aj ony na celorocky , pripadne dojazduju letne-zimné a ďalšie idu celoročky. A čo sledujem značky , tak už všetky prešli aj na produkciu celoročných...., asi vedia prečo. Teraz je nový tip nexen n-blue 4 season idem kúpiť už tie do rezervy- do zimy zoderiem tieto a budú určite tak dobre ako n-priz, ak nie lepšie. Tiež si myslím, ze väčšina ľudí nepocíti či ma "lepšie" celorocky alebo zimne gumy
Jerry3
Příspěvky: 10755
Registrován: úte říj 18, 2005 19:58
Bydliště: Praha

Re: Celoročné pneu namiesto letných...

Příspěvek od Jerry3 »

Jen jestli to není jejich chyba...
dany01
Příspěvky: 359
Registrován: pon čer 26, 2017 14:05

Re: Celoročné pneu namiesto letných...

Příspěvek od dany01 »

Ako už niekto napísal - je lepšie raz skúsiť ako 100 krát počuť. Skúsil som , som spokojný a ostanem pri tom. A to som bol ako správca autoparkov na strane zima- leto. Skúsil som vela značiek či už prémiových alebo lacnejších - michelin, Dunlop, barum , matador, goodyear, conti, fulda atd, som jednoducho skúšal značky . Na passat, Audi išli Michelin, Dunlop, goodyear,Pirelli , Octavie - fulda, Barum, matador Polo, Fabia -Barum , matador, kormoránn skúšal som aj Sava. Auta som aj reálne jazdieval- porovnať som teda šancu mal.
Teraz som privátne skúsil celoročky a ostanem pri nich. Keď budem mat pocit ze Nexen nestíha, tak dám "lepšiu" značku a uvidím.Ale určite celorocky. Jazdím aj dost diaľnice, nehucia,auto viac nezerie.
Toľko môj postreh, samozrejme nech si každý robí ako uzná za vhodne.....
Jerry3
Příspěvky: 10755
Registrován: úte říj 18, 2005 19:58
Bydliště: Praha

Re: Celoročné pneu namiesto letných...

Příspěvek od Jerry3 »

Asi si nezasloužíš víc než margarín, když ho nerozeznáš od másla. Značku ani jednoho neuvádím, neb nejsem značkař.
Uživatelský avatar
jerome
Příspěvky: 5779
Registrován: ned bře 13, 2011 12:37

Re: Celoročné pneu namiesto letných...

Příspěvek od jerome »

Alebo mozno len dany01 jazdi normalnym stylom pri ktorom to ozaj nie je poznat :idea:
Honda Civic 1.4iS 66kw => ELF Evolution 700 STI 10W40
Honda Civic 1.6 i-Dtec 88kw => Motul 8100 ECO-clean 0W30
Odpovědět