Olej - sekačka

Fórum o průmyslových mazivech

Moderátor: Colommbo

Odpovědět
centsm;jiri4201

Příspěvek od centsm;jiri4201 »

Anonymous píše:Tak ty testy, resp. jejich výsledky by mě velmi zajímaly. Můžete tedy být konkrétnější?
Konkrétně. Mám Hondu 160 na sekačce, sněhové fréze a kultivátoru. Nejvíc naběhá sekačka, asi 65 hod. ročně. Výměna oleje vždy po sezoně (výrobce doporučuje 50 hod.). Už asi 6 let používám olej pro diesely se specifikací CD a 10W/40 a na motoru nepozoruji žádnou změnu k horšímu. Možná mám jenom štěstí.....
maros112

Re: Olej - sekačka

Příspěvek od maros112 »

Marty píše:Mám čtyřtaktní vzduchem chlazenou travní sekačku. Při koupi jsem dostal monograde olej Briggs & Stratton SAE 30. Chtěl bych se zeptat, jestli místo něj mohu použít minerální olej Mogul Forte GX pro 15w-40. Díky za odpověď.
V pohode ja ked som isiel kupovat olej na vymenu do kosacky tak mi v danej predajni kde som kupoval kosacku predali prave ten olej
maros112

Příspěvek od maros112 »

Luboš T. píše:Když myslíte, že je to o kšeftu zkuste porovnat třeba tyto dva oleje http://www.oleje.cz/eshop/show_prod.php?id=31 a http://www.oleje.cz/eshop/show_prod.php?id=93 . Na kterém asi bude lepší kšeft co myslíte?
Skoda ze si vibral prave "ten" olej Castrol lebo uz len znacka sama o sebe pridava tu stovku na litry
Roman

To jsem přesně hledal

Příspěvek od Roman »

Anonymous píše:Striktně netvrdil...?
Tvrdil jste:

- že tyto malé motory jsou velmi náročné, vysokootáčkové (není pravda, točí 3000 ot./min. a stačí jim olej API SF)

- "olej je u těchto motorů vystaven podobným podmínkám jako u rychloběžných motocyklových motorů" - naprostý nesmysl, asi největší blábol, jakého jste se v tomto tématu dopustil.

- "u malých motorů je problém v rychlosti pohybu pístu ve válci a u některých právě bez čepadla v intenzivním hnětení oleje v olejové vaně" - to je totální pitomost, protože střední pístová rychlost je u nich velmi nízká a hnětení oleje modifikátory viskozity rozhodně nedegraduje.

- "maloobjemové čtyřdobé motory zatěžují střihem olej podstatně více než oleje automobilové, proto se zde doporučují monográdové oleje, které tyto látky neobsahuijí." - pohádky o střihu - naprosto nesmyslné, již bylo vysvětleno, stejně tak jako Vaše teorie o molekulách na centimetr čtvereční...

Jak jsem slíbil, podíval jsem do manuálu k motoru Briggs & Stratton 5,5 HP. Překlad z angličtiny zní takto:

- kliková skříň obsahuje 20 uncí (0,59 litru) oleje
- používejte pouze vysoce kvalitní detergentní oleje SAE 30 nebo 10W-30, který má API "servisní klasifikaci" SF, SG, SH, nebo SJ.

O oleji nic víc ani slovo. Že by výrobce nevěděl nic o výsledcích těch testů motorů B&S, které jste zmiňoval a které už nemáte k dispozici? Vždyť to střihové namáhání musí ten 10W-30 úplně zničit, nemyslíte? Poslat jeho viskozitu někam daleko níže, než v případě SAE 15W-40, nezdá se Vám?
Roman

Navazuji na zprávu

Příspěvek od Roman »

Před chvílí byl uveden zajímavý článek. Chtěl bych reagovata spíše požádat o radu . Koupil jsem si včera sekačku AL-KO s motorem Briggs and Stratton a NEVÍM JAKÝ OLEJ MÁM KOUPIT. Prosím o radu na mail r.cejka@centrum.cz
bio
Příspěvky: 934
Registrován: čtv bře 06, 2008 22:15

Příspěvek od bio »

Typ oleje nalezneš v návodu k sekačce, pokud tam není tak B+S dodává svůj olej SAE 30 . Pokud tento není dostupný tak stačí třeba tento http://www.oleje.cz/eshop/show_prod.php?id=1279 nebo podobný. Lze použít i motorový olej pro automobil, který máte třeba doma za předpokladu že se jedná o automobil s benzínovým motorem a viskozitní třídě X W /40 / třeba SAE 5W40,SAE 10W40 / .
Moja

Příspěvek od Moja »

Oleje pro zahradní techniku SAE30 jsou česky na hovno.B&S V mé sekačce uvádí téměř všchny vyskozitní rozsahy celoročních olejů,a taky mě v prodejně vnucovali SAE30.Kdybych používal tento olej tak je sekačka dávno po smrti.Jak zde psel Pan Tresner že znečištěhí oleje SAE30 u nové sekačky bylo způsobené otěrem je naprostá blbost.Znečištění vzniklo tím že jsou tyto oleje zcela nekvalitní.Já jsem dal do nové sekačky Mobil 1 5w-50 a po celé sezoně byl olej v motoru naprosto čistý.
Alois

Příspěvek od Alois »

Taky mam svuj pribeh se shanenim oleje do sekacky.
Uz zasadne neverim jakymkoliv "znackovym nazorum" odborniku ze zackovych servisu. Je to uz asi dva roky, co jsem u znameho v obchhodu chtel origo BaS olej do sekacky. Ten mi rekl, ze ho ma, ale at nejsem vul a nekupuju ho. Jelikoz jsou to jednoduchy a nenarocny americky motory a na jejich mazanni staci "husy sadlo" a nez ten motor znicim, ze mi trikrat prorezne sasi a budu nekolikrat menit kolecka. Tak mi dal M6AD, s tim, ze jestli hodne secu, at menim 2x za sezonu.

Tak, ted se asi orosili vsichni znackovy odbornici. Se sekackou udelam za sezonu desitky motohodin, docela aktivni provoz. Vysvetlete mi prosim, jak je moze, ze se to po hodie neznicilo, kdyz tam leju takovou sracku. Dik

PS: tim nechci rict, ze kvalitni oleje jsou zbytecnost, ale proste nekde staci i zakladni.
Pablo

Příspěvek od Pablo »

No jak to tady čtu tak do sekačky s motorem BS kde má být dle návodu k sekačce SAE 30 prostě šoupnu buď to co zůstalo v garáži po výměně oleje v autě, i když zase to je 5W30 ale A1/B1 a to netuším jestli by nevadilo- nebo prostě koupím litr nějakého levnějšího bežného oleje. Schválně ještě zkusím pohledat návod v originálu a možná někde bude i přímo návod k motoru.
Hunter
Příspěvky: 117
Registrován: pát kvě 04, 2007 12:04

Příspěvek od Hunter »

A to se tu ještě neřeší např. olejové filtry do takových motorů. origo B+S stojí cca 500Kč, náhrada např. Champion cca 200Kč, docela rozdíl :wink:
JJ

Příspěvek od JJ »

Hunter píše:A to se tu ještě neřeší např. olejové filtry do takových motorů. origo B+S stojí cca 500Kč, náhrada např. Champion cca 200Kč, docela rozdíl :wink:
Uf :shock: , ještě že mám starej B+S 3,75 koníka, tam žádnej volejovej filtr neníííííí :D
Brembo
Příspěvky: 2293
Registrován: pon čer 08, 2009 21:28
Bydliště: Matuškovo

Příspěvek od Brembo »

A1/B1 a A5/B5 nepouzite do kosacky. Su to konstrukcne predpotopne motory,pri velkej zatazi by tie oleje motoru neprospeli. Pouzite A3/B3.
tappaja

Příspěvek od tappaja »

Z manualu motoru Honda GCV 160-190:

Recommended Oil
Use 4-stroke motor oil that meets or
exceeds the requirements for API
service category SJ or later. Always
check the API service label on the oil
container to be sure it includes the
letters SJ or later.
SAE 10W-30 is recommended for
general use. Other viscosities shown in the chart may be used when
the average temperature in your area is within the indicated range.

z ceskeho navodu:

Doporučený olej
Použijte motor pro čtyřtaktní
motory, který splňuje nebo
překračuje požadavky
klasifikace API třídy SH, SJ
nebo ekvivalentní. Vždy
zkontrolujte štítek s třídou API
na nádobě s olejem, zda
obsahuje písmena SH, SJ nebo ekvivalentní.
Pro všeobecné použití je doporučen SAE 10W-30. Pokud je
průměrná teplota ve vaší oblasti ve vyznačené oblasti, lze použít i
jiné viskozity zobrazené v grafu.
radič

Olej - sekačka

Příspěvek od radič »

Můj strejda má poměrně velikou zahradu cca 50 krát 100 m. Ročně se sekačkou naseká asi 45 h a 0.7 litru oleje mění jednou do roka. Todíž můžu doporučit používat jaký koliv oleje z důvodu že už tu sekačku s motorem B and S používá 10 roků a taky má doporučenej olej sae 30 a on na to sere a dává tam nějakej levnej mogul co je zrovna nejlevnější.Rovněž musím říct že motor je poměrně dost namáhán protože raz za 14 dní seká poměrně vysokou trávu. Tudíž je podle mne vhodné nedodržovat udávanou viskozitu a používat jakej koliv olej protože logicky výrobce si chce vydělat nejen prodejem techniky, ale taky prodejem oleje tím že napíše že se musí používat original olej. Pochybuju že jsou nové motory zahradní techniky otolik modernější ,že vyžadují special oleje.
PetrB

re

Příspěvek od PetrB »

Mám novou sekačku s motorem B&S, řeším oleje. Myslíte, že tam můžu nalít Paramo M6A? Normu SAE 30 splňuje. http://oleje.cz/eshop/show_prod.php?id=494
Odpovědět