Olej do fabie 1,4 16V 74kW

Fórum o automobilových mazivech

Moderátor: Colommbo

fabia

Olej do fabie 1,4 16V 74kW

Příspěvek od fabia »

Můžete mi poradit jaký olej do fabie 16V 74 kW, stačí 10W-40 nebo musí být 5W-40?
Dík
Jiříček

Příspěvek od Jiříček »

Do tohoto motoru patří plná syntetika.
lekár

Fabia 1.4 - 75kW

Příspěvek od lekár »

Mám takúto Fabiu (70 000km), je v nej olej Castrol Softec TXT 5W-40. To je v poriadku, v poriadku však nie je spotreba oleja, ktorá je neporovnateľne vyššia ako spotreba starej Felicie s motorom 1.6 MPI, tiež s olejom Softec TXT. V servise (niekoľko značkových servisov Škoda) mi opakovane povedali, že u Fabií s týmto motorom je spotreba jednoducho vyššia a že sa s tým nedá nič robiť a nič opravovať netreba a mám sa s tým zmieriť. Mám dojem, že auto jazdí na olej a nie na benzín. Keby si aspoň vybralo lacnejší olej.
Uvažoval som o výmene oleja za 10W-40 - myslíte, že by to mohlo pomocť? :?: alebo inak, čo s tým - asi predať auto?
Jiříček

Příspěvek od Jiříček »

čemu říkáš vyšší spotřeba oleje?
Martin

Příspěvek od Martin »

Kamarát má tiež takýto problém u tohto istého motora vo fabii. Spotrebu oleja, Castrol 0w30, má 7l na 15 000 km. V servise mu povedali, že ten motor môže mať spotrebu až 1l na 1000 km. Myslíte si, že sú tie motory v poriadku?
Jiříček

Příspěvek od Jiříček »

0,5 l na 1000 km? To myslí vážně? V tom případě bych se poohlédnul po jiném autě :-), nebo zkusil minerální olej, jestli spotřeba neklesne. Takovou spotřebu oleje jsem neměl ani u staré škodule...
olso

0,5 l na 1000km

Příspěvek od olso »

poznam ludi co im zerie asi liter, rozdiel oproti 1,4 16V 55KW(ten problem s olejom nema) je v piestoch(niekde som to cital)a mozno vo vackovke(moja dedukcia)-co sa tyka mechaniky. Vsak isty cas bol aj stiahnuty z obehu tento motor, asi preto...Moja rada bud predat, alebo davat polosyntetiku kt. zvlada vykonostnu a viskozitnu normu, 5W-40 v nasich podmienkach nie je nutnost, tak 10W-40 by mala stacit. Aj ja pouzivam TXT 5W-40, mam ho za 250sk/liter tak nech aj roztrhne :D
Jiříček

Příspěvek od Jiříček »

Mazání vačkového mechanizmu nemá na spotřebu oleje vliv, tu dělá pístní skupina a případně ventilové uložení... Zlatá 1,4 MPI...;-)
dan

Příspěvek od dan »

Ná základní otázku je jednoduchá klasická odpověď - koukněte se do návodu k obsluze, ještě lépe do servisní knížky. Já vím, že to čtou jen blbci, ale udělejte vyjímku - je to tam a ještě Vám tam pan "Lidový za 260 000" prozradí, kde najdete volant.

Pokud se Vám opravdu nechce číst - pro benzínové motory je vhodný olej dle normy VW 500.00, 502.00, dostačuje i jakýkoliv olej A2/B2, zmínka "jen jednou, pro dolití" je kec, z neotestovaných olejů jen nemají prachy. Evropská norma jim dost nevoní.
Jiříček

Příspěvek od Jiříček »

Jen jednou pro dolití platí jen a pouze pro long-life oleje... Pokud ale nehodláš používat prodloužený servisní interval, není zapotřebí long-life olej vůbec používat...
lekár

vyššia spotreba - doplnenie

Příspěvek od lekár »

Vyššia spotreba u mojho motora Fabia 1.4 - 16V - 75kW znamená vcelku presne 0,4 l / 1000 km pri udrziavaní hladiny oleja (Castrol Softec 5W-40) v motore na minime. V poslednom období sa objavili problémy s lambda sondou - moja dedukcia, može to suvisieť aj so zvyšenou spotrebou oleja.
Je to proste nenormalne aby moderny motor mal takuto spotrebu a aby to v servisoch vyhlasovali za normalne - je nieco zhnite v state danskom.
Ako som uz uviedol, mal aj Feliciu 1.6 MPI - ta ma spotrebu oleja aj po 100 000 km stale doslova nulovu (aspon som nikdy nebol nuteny do nej nejaky olej dolievat).
Jiříček

Příspěvek od Jiříček »

Udávat spotčebu oleje do 1 l/1000 km u moderních motorů považuji za alibismus výrobce, nebo prostě chybu tisku. Staré škodule typu "M" měli psáno 0,2 - 0,4 l/1000 km, což byla pravda, a to neměli katalyzátor atd. Nevím, možná by to chtělo přejít na minerální olej příslušné specifikace, co to se spotřebou oleje udělá.
Jiříček

Příspěvek od Jiříček »

Otázka - co na toto říká přímo výrobce vozu? Psal jsi do Boleslavi? Zkus, uvidíš, co Ti řeknou.
Milsn

Příspěvek od Milsn »

Mám Fabii v této motorizaci s najetými 53t km. Řekl bych, že s počtem najetých km se spotřeba oleje nenápadně zvyšuje. Od první servisní prohlídky v 15t km, kdy jsem nedoléval vůbec jsem v servisním rozpětí 15 až 30 tkm doléval celkem cca 0,5 l oleje a mezi 30 až 45t km jsem doléval už litr. Do prohlídky v 45t km jsem používal olej Mobil 1 0W40, nyní používám Castrol Magnatec 5W40 za za těch 8t km jsem doléval zatím cca litr.
Ze zkušeností ostatních čtenářů týkajících se tohoto motoru (na jiných diskusních fórech) - tedy nikoli teoretiků :-) mohu uvést, že při použití oleje 10W40 spotřeba oleje sice výrazně klesne (předtím 1 litr/1.000 km), ale otázkou je, co to časem při zimních startech udělá s motorem. Jiný majitel Fábky s tímto motorem zase uváděl, že spotřeba oleje je přímo úměrná otáčkám ve kterých jezdí - nejhorší prý je dálnice, to po třeba ostré jízdě v rychlostech kolem 180 km/hod. doleje po ujetí úseku Praha-Brno třeba půl litru oleje.
V této souvislosti mě napadá praktická otázka, zda je zapotřebí jezdit do servisu na výměnu oleje, když olej při občasném dolévání se v podstatě postupně vymění sám. Samozřejmě vím, že se musí měnit taktéž i olejový filtr, avšak otázkou je, zda se takto musí nutně činit každých 15t km ???
Jiříček

Příspěvek od Jiříček »

Musí se měnit, protože stará náplň částečně znehodnotí náplň novou, tedy to malé dolévané množství toho moc nezachrání. Olej 10W-40 se zimními starty neudělá vůbec nic, je to jenom mýtus. Uvedený vůz má dostatečně výkonný spouštěč a akumulátor na bezproblémový start. Když mi chytala stará škodule na druhou otáčku při - 32°C s oleje 15W-50, není důvod nevěřit tomu, že by nenastartoval motor Fabie... A s mazáním za studena je to stejné u všech olejů, záleží více na zacházení se studeným motorem, než na viskozitní třídě oleje.
Otáčky motoru mají na spotřebu oleje vliv přímou úměrou... A momochodem - jízda po dálnici rychlostí 180 km/h je o papíry...:-)
Odpovědět