Olej do 1.2 TSI

Fórum o automobilových mazivech

Moderátor: Colommbo

Odpovědět
e1H

Olej do 1.2 TSI

Příspěvek od e1H »

Myslím si že otázka je daná, hľadám vhodný olej pre motor 1.2TSI, konkrétne 77kW verziu vo Fabii.
Spôsob jazdy: väčšinou na spotrebu, takže nízke otáčky 1200-2000rpm, alebo dynamický, s tým že motor ale zbytočne nevytáčam do vysokých otáčok, jedine keď predbieham. Jazdím veľa v meste (krátke trasy) a po diaľniciach (tam niekedy aj rýchlejšie ako by sa malo).
Servisný interval mám QG2, tj. 15 tisíc km (alebo jeden rok) a mal by som použiť olej ktorý spĺňa schválenie VW 502 00. Aktuálne mám olej Castrol EDGE FST 0W-30 (ACAE C2/C3, VW 502 00, VW 505 00) ktorý som menil predčasne pri 12 tisíc km. Mám ostať pri tomto oleji, alebo viete doporučiť niečo lepšie?
Ďalšiu výmenu plánujem okolo 22-24 tisíc km, tj. interval 10-12 tisíc km, podľa toho, že koľko budem jazdiť v meste.
Mám na možnosť sledovať aj teplotu oleja, a najviac som doteraz videl 102°C, bežne to je medzi 85°C a 95°C (neviem nakoľko sú tieto čísla presné), tak by som rád ostal pri ľahkobežnom oleji.
Prosím poradte dobrý olej so schválením VW, cenový strop mám 15 €/liter (380 Kč).
Ďakujem.
bio
Příspěvky: 934
Registrován: čtv bře 06, 2008 22:15

Re: Olej do 1.2 TSI

Příspěvek od bio »

Chybí tady velmi podstatný údaj - a to kolik km najede za rok ?
skodovkar
Příspěvky: 6272
Registrován: pon pro 29, 2008 16:40

Re: Olej do 1.2 TSI

Příspěvek od skodovkar »

Určitě bych ten olej nepoužíval, pokud je jediný požadavek VW 502.00, který plní snad každý motorový olej 5W-40 ACEA A3/B4. Stačí se držet značek, které jsou ve zdejším e-shopu (Shell, Total, Mogul, Mobil...).
e1H

Re: Olej do 1.2 TSI

Příspěvek od e1H »

bio: Vzhľadom na to že za prvé dva mesiace som najazdil 8 tisíc km, ročný nájazd počítajme okolo 40-50 tisíc km.

skodovkar: Čo sa týka požiadaviek na samotný olej, napíšem to ešte raz. Hľadám najkvalitnejší ľahkobežný olej (0W-30 a pod.), pre tento motor ktorý okrem iného bude spĺňať aj špecifikáciu VW 502 00 (to len kvôli záruke). Takže nechcem obyčajný olej ktorý iba spĺňa VW 502 00, ale najlepší olej, ktorý najviac predĺzí životnosť motora, a ktorý má aj toto schválenie. Myslím si že aj podľa cenového stropu (15 € alebo 380 Kč za liter) je jasné že tam nechcem nalievať olej z kosačky. :)

2all: Ďalej by som Vás rád poprosil aby ste mi zdôvodnili že prečo konkrétny olej doporučujete, a prečo nie je dobrý napr. aktuálny Castrol alebo iný olej. Ďakujem.
skodovkar
Příspěvky: 6272
Registrován: pon pro 29, 2008 16:40

Re: Olej do 1.2 TSI

Příspěvek od skodovkar »

Co tam aktuálne je, to bych už rozhodně nepoužíval, ACEA C2 a C3 (je-li na balení) jsou kontraproduktivní.
Nevidím důvod pro danou viskozitu a za sebe bych šel do Mobil1 5W-50 (který má "jen" VW 501.01), pak klidně i letošní tropy nebo cesta na jih Evropy. V HTP jsem s ním byl spokojen.
Maximálně někdo poradí nějaký ester nebo závodní olej. Jenomže to mi zase přijde zbytečné. Nejlepší rada je zajít do nejbližšího obchodu, koupit vyhovující olej nějaké běžné značky a měnit s Tvým způsobem jízdy třeba po 10tKm. Dá se říci, že 5W-40 je dostačující pro naše podnebí (není-li výrobcem vozu jinak stanoveno).
PS: měřil jsi i teplotu oleje na pístních kroužcích nebo na turbu?
e1H

Re: Olej do 1.2 TSI

Příspěvek od e1H »

Skodovkar, nehnevaj sa na mňa, ale musím sa spýtať: máš problém s chápaním textu?

1. Píšeš že C2 a C3 nie, ale nenapíšeš že prečo, napriek tomu že som o to prosil.
2. Napriek tomu že som napísal že chcem "riedky" olej, radíš mi 5W-50. Síce chápem že ten olej je univerzálnejší, ale nie náhodou chcem 0W-30, alebo podobný olej. Ako som už písal, jazdím aj v meste a to sú krátke trasy kedy sa olej ani nezohreje na prevádzkovú teplotu, a to máme leto. Takže držme sa toho že chcem olej 0W-30, 5W-30, prípadne 0W-40. Ďakujem.
3. Poradil si konkrétny olej, ale nie na základe argumentov, ale iba subjektívnej skúsenosti, čo by nevadilo ...
4. ...ak by si ten olej nepoužil v úplne inom motore. Možno sú oba motory VW a majú rovnaký objem, ale okrem toho sú to vlastne úplne rozdielne motory, a hlavne ten môj má turbo.
5. Ako oriešok na torte mi doporučuješ olej ktorý nemá schválenie VW 502 00, napriek tomu že som to tu 2x uviedol ako podmienku.
6. Hovoríš že esterový, alebo závodný olej je zbytočný. Zase si zabudol napísať že prečo.
7. V ďalšej vete si protirečíš. Najprv mi radíš nevyhovujúci olej, potom mám kúpiť hocjaký bežný olej v obchode, a to napriek tomu že hľadám kvalitnejší olej. Ehm...

Na tvoju otázku ohľadom merania teploty oleja. Vidím iba údaj na palubnom počítači, nemám predstavu kde to meria teplotu oleja. Zo servisného manuálu som vyčítal údaj že ten snímač má označenie G266, ale nenašiel som informáciu, že kde presne je. Možno to ešte niekde nájdem.
skodovkar
Příspěvky: 6272
Registrován: pon pro 29, 2008 16:40

Re: Olej do 1.2 TSI

Příspěvek od skodovkar »

1. Asi jsem Tvou žádost přehlédl. Jedná se o to, že olej má snížené množství síry a fosforu kvůli filtrům pevných částic. Jenomže se jedná o výborné mazivostní přísady o které je škoda se zbytečně připravovat.
2. Pokud se olej neprohřeje na provozní teplotu, tak to 0W oproti 5W stejně nezachrání. Je pravda, že viskozitu si volí řidič, tak si ji tedy zvol podle sebe.
3.a 4. Poradil jsem olej, ve který mám důvěru, že by měl umazat všechna Tvá kritická místa v motoru. Možná se budeš divit, ale i v takovém HTP může příležitostně olej dostat za uši jako v závodním speciálu. HTP navíc nemá žádný chladič oleje (ty bys tam měl mít výměník olej-voda).
5. Jak jsem psal v 3.a 4.
6. Jednak si nejsem jistý cenou těch olejů. Druhak se jedná právě o oleje, které jsou dělané na trvalejší vysoké zatížení prostě převážně do sportovních vozů. Jenomže Ty takto nejezdíš, takže mi to přijde zbytečné.
7. NIKDO Ti neřekne který olej je kvalitnější nebo není bez detailního rozboru. Platí, že s běžnou značkou nešlápneš vedle a pojistíš si to dřívějšími výměnami.

Pokud budeš hledat čidlo teploty oleje, tak se zkus podívat někde na vanu. Octávie to mají myslím sdružené ještě s dalším čidlem na vaně.

PS: pokud se chceš opravdu něco dozvědět o olejích tak se podívej tady
http://www.oleje.cz/obsah/komentare_odborniku
e-panolin.cz

Re: Olej do 1.2 TSI

Příspěvek od e-panolin.cz »

Tento motor má předepsáno VW 502.00 ? Nemá náhodou 504.00?
bjukemen
Příspěvky: 4867
Registrován: sob bře 29, 2008 17:09

Re: Olej do 1.2 TSI

Příspěvek od bjukemen »

..mas tu vsetko tak si to nastuduj, hlavne si nastuduj po forach na ake oleje sa ma jazdit aby nieco tento motor vydrzal, riesit spotrebu je bezvyznamne na spotrebu to nieje,jedine ked sa to bude zahlcovat ako to aj ty robis..a 0w-30 je absolutne nevhodny na vzdory servisom ale oni vedia preco to robia

..do tohoto oleja patri kvalitna 5w-40 ziadne C2 ani ani podobna eko plecka, uz som videl vysypane slaky a podobne na tomto motore..


ale ked inak nedas hladaj si olej co este nieje c teda low saps a podobne tak sa obzri po AGIP TECSINT SX 0W-40 to by este mohlo byt ono,ale zase nesplna cenu ta bude vzdy dost mimo


a ano pre tento motor sa odporuca 504.00 a 502.00 ako najnizsia
chevrolet cruze 2.0 vcdi 120kw

Alfa Romeo 156 SW 2,4 JTD 110kw @ 142,3kw
e1H

Re: Olej do 1.2 TSI

Příspěvek od e1H »

skodovkar:
1. Ďakujem, túto informáciu som nemal. Takže teraz už viem, že C-čkové oleje nebrať. :)
Inak zatiaľ som nikde nenašiel kompletnú tabuľku kde by boli všetky kategórie ACEA a ich vlastnosti rozpísané.
6. Pri objednaní cez internet sa do tých 15 € za liter úplná väčšina olejov zmestí, len naozaj špeciálne a závodné oleje stoja viac. Takže som mohol rovno napísať že cenu nejak extra neriešim. :)
7. To je mi jasné, ale chcem kúpiť aspoň podľa parametrov najlepší olej.

K tomu čidlu. Aktuálne sa pod auto nedostanem, ale je pravdepodobné že to čidlo je tam, kde píšeš. Keď bolo auto na výmene oleja v servise na zdviháku, tak som sa mohol pozrieť pod auto a nejaké káble viedli práve na spodok olejovej vane.

Ďakujem za odkaz, už som ho študoval aj skôr (aj to bol dôvod prečo som sa rozhodol pre olej 0W), ale úplne všetky články nemám ešte prečítané.


e-panolin.cz:
Pre pevný servisný interval QG0 a QG2 (výmena každých 15 tisíc km, alebo každý rok) to je VW 502 00, a pre premenlivý interval QG1 (výmena podľa PP, najneskôr po 30 tisíc km, alebo každé 2 roky) to je VW 504 00. Ja mám pevný servisný interval, takže VW 502 00.

Čítal som že schávlanie VW 504 00 zahrňuje v sebe aj VW 502 00, ale olej VW 504 00 by som nalial do motora iba ak mi to potvrdí aj priamo Škoda MB. Dovtedy sa budem riadiť radšej podľa manuálu aby v prípade nejakého záručného problému (1.2 TSI má svoje detské choroby) sa nemohli vyhovárať na olej.

Na konci odseku o olejoch v manuály je ešte veta: "Pokud nejsou k dispozici výše jmenované oleje, lze jen jednou pro dolití použít oleje ACEA A2, popř. ACEA A3." Tie vyššie menované oleje sú schválenia podľa servisného intervalu. Otázkou ostáva či A2/A3 brať ako doporučenie výrobcu, alebo ako úplné minimum pre motor. :?:

bjukemen:
Spotrebu až tak neriešim, aj keď by nebolo od veci keby bola nižšia, lebo jazdím veľa. Asi pol hodinu dozadu som tu niekde v článkoch čítal že len nahradením 5W-30 za 0W-30 spadla priemerná spotreba zo 7,3 na 6,8 litra, čo je viac než pekná hodnota. Ak je to číslo reálne, tak pri mojom ročnom nájazde by to bola úspora cca. 400 € iba na palive, čo už nie je zanedbateľná položka, a to ja mám spotrebu ešte väčšiu (aktuálne dlhodobú 7,71l/100km).
Zahlcovaním myslíš jazdu na nízke otáčky? Ak áno, tak primárne tak jazdí moje DSG, ja za to naozaj nemôžem že je to sprevodované tak, že aj v meste mi to radí siedmy stupeň. :mrgreen:
Inak to čo robia servisy ja neviem, ten Castrol EDGE 0W-30 ktorý tam je, je vlastný olej. Na Škoda fóre je jedna téma kde sa rozoberá cez 37 strán že komu za koľko menili olej, a podľa toho čo som tam čítal, tak najbežnejší olej v servisoch je 5W-40 a 10W-40, a značky rôzne, väčšina v spodnej časti alebo v polovici cenového priemeru na webe, tj. oleje max do 7-8 € za liter v e-shopoch. Servis samozrejme účtuje 2 až 4x viac.

Ku kvalite oleja. To či to je 5W-40 o kvalite nič nevypovedá, to je iba viskozita. Ale spomenul si C2 a pojem "ekoplecka", toto by si mohol rozvinúť viac. Ako ich identifikujem, a prečo sú (podľa teba) ekoplecky zlé. Ďakujem.

Ten Agip ktorý spomínaš som našiel v jednom e-shope, majú ho za 12 € za liter a má aj schválenie VW 502 00. Takže aj cenovo, aj typovo vyhovuje, dávam ho do výberu pre najbližšiu výmenu oleja.
Inak píšu že to je ACEA 2002=ACEA 2004: A3/B3-4(2)=A3/B4(4). Ako sa v tomto má normálny smrtelník zorientovať.

K tvojej poslednej vete, to že sa odporúča 504-ka som zatiaľ nenašiel nikde čierne na bielom, len ako požiadavku QG1, tj. pre predĺžený servisný interval. Pri QG0/QG2 o tom nie je ani slovo.
skodovkar
Příspěvky: 6272
Registrován: pon pro 29, 2008 16:40

Re: Olej do 1.2 TSI

Příspěvek od skodovkar »

e1H píše:"Pokud nejsou k dispozici výše jmenované oleje, lze jen jednou pro dolití použít oleje ACEA A2, popř. ACEA A3." Tie vyššie menované oleje sú schválenia podľa servisného intervalu. Otázkou ostáva či A2/A3 brať ako doporučenie výrobcu, alebo ako úplné minimum pre motor. :?:

A2 bych tam nedával (snad to už ani nejde sehnat), standardem je A3 tak bych neexperimentoval.
e1H píše:a to ja mám spotrebu ešte väčšiu (aktuálne dlhodobú 7,71l/100km).
Na krátké trasy prostě bude vyšší spotřeba. Trvá to než se motor zahřeje.
e1H píše: Ale spomenul si C2 a pojem "ekoplecka", toto by si mohol rozvinúť viac. Ako ich identifikujem, a prečo sú (podľa teba) ekoplecky zlé. Ďakujem.
C2 a C3 jsem Ti už popsal. Ekoplečky upřednostňují spotřebu, čistotu emisí, neškodnost k životnímu prostředí...
Naposledy upravil(a) skodovkar dne pát srp 03, 2012 9:27, celkem upraveno 1 x.
e1H

Re: Olej do 1.2 TSI

Příspěvek od e1H »

Na stránke Porovnání klasifikací automobilových motorových olejů som narazil na tabuľku s nadpisom ACEA pro osobní a malá užitková vozidla. Podľa toho mi vychádza že aktuálne mám v aute tak na pol ľahkobežný olej, ktor7 je tak na pol čistý, tj. nie je to tak hrozné, ako keby som mal napr. C1 alebo C4.
V prípade že nechcem riešiť splodiny a obsah síry, fosforu a kovov, ale chcem ľahkobežný olej, tak by som sa mal zamerať na oleje A1/B1, prípadne A5/B5? Chápem to dobre?

A tiež by som potreboval potvrdiť, že vyšší obsah fosforu, síry a kovov v oleji je vlastnosť pozitívna pre motor, a ak som dobre pochopil, tak tieto vadia len DPF (ten nemám) a ochranárom (tých mám na háku). Jediné čo riešim je dopad na spotrebu (benzín si platím ja). Prosím potvrdiť/vyvrátiť/doplniť/upresniť. Ďakujem.
bjukemen
Příspěvky: 4867
Registrován: sob bře 29, 2008 17:09

Re: Olej do 1.2 TSI

Příspěvek od bjukemen »

A1/B1 a A5/B5 mozes dat do motora iba ak to povoluje vyrobca lebo maju znizenu HTHS viskozitu a normlany motor by lahko skolaboval..

C atd. ako napisal skodovkar su ekoplecky a su ochudobnene o niektore aditiva ktore robia dobre motoru, velmi to neries ale hlavne ked je moznost treba vybera iba A3/B3 oleje bez nejakych C a podobne urobis dobre pre motor..

..a ano ale nieje to len o sire fosfore atd. proste olej v motore ma byt plnohodnotny

..504.00 je tak ako pises pre interval vymeny 2 roky alebo 30 000km a preto sa odporuca pouzivat ho na normal vymenny interval teda menit po roku alebo 15 000km
chevrolet cruze 2.0 vcdi 120kw

Alfa Romeo 156 SW 2,4 JTD 110kw @ 142,3kw
skodovkar
Příspěvky: 6272
Registrován: pon pro 29, 2008 16:40

Re: Olej do 1.2 TSI

Příspěvek od skodovkar »

bjukemen píše:A1/B1 a A5/B5 mozes dat do motora iba ak to povoluje vyrobca lebo maju znizenu HTHS viskozitu a normlany motor by lahko skolaboval..
K tomuto doporučuji si přečíst tento článek, je to tam důkladně popsáno.
http://www.oleje.cz/clanek/Vlastnosti-m ... ezne-oleje
e-panolin.cz

Re: Olej do 1.2 TSI

Příspěvek od e-panolin.cz »

Pokud řešíš záruku výrobce tak tě nezajímají normy ACEA , ale primárně VW.
Všeobecně budeš mít nižší spotřebu s oleji SAE OW30 a 5W30 / ovšem v řádech jednotek % /. Samozřejmě o "zisk" díky oleji, můžeš lehce přijít na "ztrátu" díky např. špatně huštěným pneu.
Odpovědět