Nehody - pre výstrahu!

Další nezařaditelná témata

Moderátor: Colommbo

Odpovědět
Shi
Příspěvky: 1333
Registrován: úte úno 19, 2008 23:31

Re: Nehody - pre výstrahu!

Příspěvek od Shi »

Problém není tak černobílý, jak se na první pohled zná, proto se stále dokola (a samozřejmě marně) ptám: "Čeho dosáhneme trestem za neúmyslnou chybu ?"

A místo odpovědi dostávám manipulativní otázky typu "takže je OK když někdo omylem zabije někoho jiného?" - jako bych snad něco takového někdy tvrdil ...

Pro ty, kdo vládnou angličtinou:
http://sidneydekker.com/wp-content/uplo ... Dekker.pdf

Pro ty, kdo angličtinou nevládnou, snad jen jedna z mnoha myšlenek z uvedeného článku, jehož autorem je jeden z předních světových expertů na bezpečnost a lidský faktor:
Potrestáním člověka, který udělal běžnou lidskou chybu, státní aparát alibisticky ztrácí jakoukoliv motivaci zabývat se tím, jaké další okolnosti přispěly k tomu, že onen člověk chybu udělal.

V obecné rovině pokud někdo předjíždí před horizontem, je na místě ptát se - zná to tam, ví že je tam nepřehledný horizont ? Byla tam plná čára? Pokud ano, nebyla to chyba, ale zbytečný risk. Pokud ne, mohlo jít z jeho strany o omyl, ke kterému mohla přispět jak nezkušenost, tak třeba nevhodné dopravní značení nebo nějaký "dopravně-psychologický klam", nebo také ostatní řidiči tím, že nečekaně zredukovali vzájemné rozestupy tak, že se nebylo kam zařadit.

Kvalita dopravního značení v ČR je pod psa - potkal jsem před několika lety místo, kde by předjíždět šlo, ale je tam poměrně dlouho plná čára. Jakmile se změnila v přerušovanou, tak se se člověk dostal na úsek, který byl zdánlivě krásně přehledný a rovný - až na to, že přímá lehce zvlněná vozovka občas poklesla natolik, že se do prohlubně skryla nákladní Avie. Kdo by tam zkoušel předjíždět, ten by riskoval čelní střet. Nepochybuji, že dopravní expert, který tam naprojektoval přerušovanou čáru, má na svém kontě několik těžkých nehod, za které podle mnohých z vás mohou řidiči, protože se provinili tím, že uvěřili dopravnímu značení a tedy kromě účasti v nehodě, pokud to přežili, je potřeba je dále přísně potrestat.

Taky už se mi při předjíždění několikrát stalo, že kolegové řidiči byli tak laskavi a postarali se, abych se jako předjíždějící neměl kam zařadit, ikdyž mezera pro zařazení tam původně byla více než dostatečná.

Také jsem několikrát potkal zmetka, který se odmítal nechat předjet. Toho největšího kripla jsem předjel na třetí pokus, když jsem pochopil, že jeho zrychlení není shoda okolností, ale že je to mentální kripl. Další drama jsem sledoval v zrcátku - magor opět závodil s předjíždějícím a vůbec mu nevadilo, že se v protisměru blíží dodávka. Po okresní silnici, kde se dalo jet plynule cca 100 km/h, se táhl rychlostí 75 km/h, do zatáček zpomaloval na 60 km/h, ale jakmile začal být předjížděn, zrychloval až na 130+ km/h.

(Dnes už počítám s tím, že někteří lidé jsou neuvěřitelně podlí a zlí a předjíždím jen zcela výjmečně).
Jerry3 píše:Mám za to, že odpovědnost řidiče, viníka dopravní nehody, je do značné míry objektivní. To jen české soudy si v mnohých případech hrají na jeho "nesoudnost". Jenže jako nesoudný nemá za volantem co dělat. Stejně jako by nesoudný člověk neměl dostat zbrojní pas. Auto je totiž svého druhu zbraň.
Když už jste nakousl tu zbraň: České soudy jsou skutečně kapitola sama pro sebe:
http://karasek.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=424037
Hombre
Příspěvky: 1881
Registrován: úte bře 09, 2010 18:37
Bydliště: Zlín

Re: Nehody - pre výstrahu!

Příspěvek od Hombre »

Pánové čtěte to tady důkladně. Psal jsem, že toho Golfa jsem v Kuřimi potkával. To znamená, že to znal, tak pindy kolem jsou zbytečné.
BMW R 1100 RT - Brumla
BMW R 1200 RT - Bělouš
Valvoline All-Climate 20W-50
Uživatelský avatar
Pitris
Site Admin
Příspěvky: 27480
Registrován: úte čer 24, 2008 18:00
Bydliště: Brno

Re: Nehody - pre výstrahu!

Příspěvek od Pitris »

Toho kripla v Golfu tady snad nikdo neomlouvá, ale spor se tu rozhořel spíš o výši "odměny" za toto: https://www.novinky.cz/krimi/439253-ukr ... minku.html - a jen doufám že :arrow: "Policie prošetřovala i možnost, že BMW mohl řídit spolujezdec cizinky a místa si po nehodě vyměnili. Právě on má pověst bezohledného řidiče a zažil už několik silničních karambolů. „Právě proto, že i tato verze padla, byli jsme velmi pečliví při zajišťování všech stop a důkazů na místě nehody. Dospěli jsme k jednoznačnému závěru, že řídila cizinka,“ uvedl šéf klatovské kriminálky...." :arrow: Snad se z toho on nevyzul ! :roll:
Honda ACCORD 2.4 i-VTEC Type-S 148kW, sedan, manuál.

Zima: Ravenol SSL 0w40, Hankook W330 Winter i*cept evo3
Léto: Repsol Competicion 5w40, Vredestein Ultrac Satin
Převodovka: Honda Genuine HG - MTF
Uživatelský avatar
Pedro
Příspěvky: 7757
Registrován: úte zář 22, 2009 12:10
Bydliště: Praha 6

Re: Nehody - pre výstrahu!

Příspěvek od Pedro »

Ridil li by on,se svou minulosti,souhlasil bych bez mrknuti s trestem tvrdsim.
U te zeny nikoliv. 2,5r v chladku s podminkou na 3r,podmninka na jakykoliv pruser,nejen sofersky. Mel jste nekdy nekdo podminku? Vite co je to za ,,strasaka,, ? Ridicak na 3r,ok. V pulce ho dostane zpet a bude jezdit jak posr...,bo nejen vetsi nehoda ale cokoliv pruserovyho a nejen ze ji noty zas vezmou,ale jde sedet.
Jerry3
Příspěvky: 10755
Registrován: úte říj 18, 2005 19:58
Bydliště: Praha

Re: Nehody - pre výstrahu!

Příspěvek od Jerry3 »

Domnívám se, že pokud skutečně řídila ona, za volant se už nevrátí. Osobně mi toho není ani trochu líto...
Hombre
Příspěvky: 1881
Registrován: úte bře 09, 2010 18:37
Bydliště: Zlín

Re: Nehody - pre výstrahu!

Příspěvek od Hombre »

Problém je postaven asi tak. Když nebude mladý johan potrestán i za pičo..nu, tak dojde k přesvědčení, že na poprvé mu projde i závažnější přestupek .......čas pak jde dál, a mladý někoho odbouchne.....ale zase s podvědomí, že na poprvé to zase nějak projde.
Mám pokračovat dál????
Spíše v trestu za malý přestupek bych to nechal na policajtech, jak se bude viník chovat. Vyposlechne výtku - řešeno domluvou. Bude mít arogantní chování, klidně i zavřít ale spíše funguje 400 hod prospěšných prací ve středu města v pravé poledne.
BMW R 1100 RT - Brumla
BMW R 1200 RT - Bělouš
Valvoline All-Climate 20W-50
Hombre
Příspěvky: 1881
Registrován: úte bře 09, 2010 18:37
Bydliště: Zlín

Re: Nehody - pre výstrahu!

Příspěvek od Hombre »

Co se týče té ukrajinky, za smrt bývalo 3 roky na tvrdo. V případě, že v tom byl alkohol tak 5 let na tvrdo. A je jedno kde se otáčela, zavinila, tak ať se s tím ona i její nabiječ co ji to BMW koupil popere.
Již mě těch deset různých metrů a pokřivenost paragrafů jiným směrem začíná srát.
BMW R 1100 RT - Brumla
BMW R 1200 RT - Bělouš
Valvoline All-Climate 20W-50
Uživatelský avatar
lengy60
Příspěvky: 5776
Registrován: ned čer 22, 2014 18:41

Re: Nehody - pre výstrahu!

Příspěvek od lengy60 »

Já kdysi vyfasoval podmínku na 2,5 roku za bouračku,kterou jsem v podstatě ani nezavinil.Tak jsem zdrhl od volantu a šel makat na dráhu,kde jsem byl jednou nohou v krimu permanentně. :D
Citroen C1 Feel 1.0 51kW
Nissan Qashqai Czech Line 1.3 103 kW
Uživatelský avatar
Pedro
Příspěvky: 7757
Registrován: úte zář 22, 2009 12:10
Bydliště: Praha 6

Re: Nehody - pre výstrahu!

Příspěvek od Pedro »

No prave. Jestli se nemam jeste na ,,nejakou,, dobu zivit jinak. Jenze uz nic jinyho asi neumim :mrgreen:
A body taky nic moc...
Shi
Příspěvky: 1333
Registrován: úte úno 19, 2008 23:31

Re: Nehody - pre výstrahu!

Příspěvek od Shi »

Hombre píše:Pánové čtěte to tady důkladně. Psal jsem, že toho Golfa jsem v Kuřimi potkával. To znamená, že to znal, tak pindy kolem jsou zbytečné.
Já jsem to četl a všiml jsem si. Proto jsem psal o té "obecné rovině".
Hombre píše:Problém je postaven asi tak. Když nebude mladý johan potrestán i za pičo..nu, tak dojde k přesvědčení, že na poprvé mu projde i závažnější přestupek .......čas pak jde dál, a mladý někoho odbouchne.....ale zase s podvědomí, že na poprvé to zase nějak projde.
Když se seznámíte s tím, jaké jsou podmínky pro to, aby hrozba trestu fungovala jako odstrašení, tak pochopíte, proč jdou vaše úvahy špatným směrem.

Mladý johan nebyl potrestán za "pičo..nu" již asi tak tisíckrát, protože tisíckrát riskoval a nic se nestalo, navíc na skutečně nebezpečné chování se naše policie téměř nezaměřuje. No a po tisíc-prvé mu to nevyšlo.

Tím, že kromě lidí, kteří vědomě riskovali, chcete trestat i všechny lidi, kteří si daný den vytáhli černého petra, bezpečnosti nijak nepřispějete. Pokud člověka, který si sedá za volant, neodstrašuje už samotná účast v nehodě s potenciálně závažnými následky i pro něho samého, tak ho hypotetický trest v případě, že dojde k nehodě, neodstraší už vůbec. Přeci ten člověk v první řadě vůbec nevěří, že k nehodě dojde. Proč by se měl bát trestu za nehodu, ke které podle něj nedojde ? Chápete tu absurditu ?

Samozřejmě že má smysl trestat nebezpečné chování. Jenomže aby to fungovalo, tak trest (nebo aspoň dopadení pachatele) musí následovat co nejdřív po skutku. Proto například pokuty za rychlost pro provozovatele vozidla, které chodí s více než měsíčním zpožděním, nemají se zvyšováním bezpečností nic společného a to hned z několika důvodů. Nejedná se tudíž o společensky prospěšný trest zvyšující bezpečí formou negativní motivace pachatele, ale jde o formu skrytého zdanění.

Potrestání účastníka nehody způsobené lidskou chybou je jen zbytečným kopancem do té z obětí, která je formálně viníkem.

Příklad: Kluk odbočující do leva neodhadl, že na mokrém se rychle nerozjede, místo odbočení do nás vrazil, čímž nám formálně nedal přednost. Na našem autě tehdy škoda 50 000 Kč, na jeho tak 30 000 Kč. Nám hradí škodu jeho pojišťovna, on si škodu hradí sám (nebo havarijní pojištění a hradí spoluúčast a následně přichází o bonusy). Jaký smysl měla pokuta za způsobení nehody ?
----
Edit: Opraveny chybějící slova, některé překlepy, slabě doplněno.
Uživatelský avatar
Pitris
Site Admin
Příspěvky: 27480
Registrován: úte čer 24, 2008 18:00
Bydliště: Brno

Re: Nehody - pre výstrahu!

Příspěvek od Pitris »

Honda ACCORD 2.4 i-VTEC Type-S 148kW, sedan, manuál.

Zima: Ravenol SSL 0w40, Hankook W330 Winter i*cept evo3
Léto: Repsol Competicion 5w40, Vredestein Ultrac Satin
Převodovka: Honda Genuine HG - MTF
Uživatelský avatar
Pitris
Site Admin
Příspěvky: 27480
Registrován: úte čer 24, 2008 18:00
Bydliště: Brno

Re: Nehody - pre výstrahu!

Příspěvek od Pitris »

Měl anděl strážný službu nebo volno :?: https://www.novinky.cz/krimi/440533-opi ... insku.html
Honda ACCORD 2.4 i-VTEC Type-S 148kW, sedan, manuál.

Zima: Ravenol SSL 0w40, Hankook W330 Winter i*cept evo3
Léto: Repsol Competicion 5w40, Vredestein Ultrac Satin
Převodovka: Honda Genuine HG - MTF
Jerry3
Příspěvky: 10755
Registrován: úte říj 18, 2005 19:58
Bydliště: Praha

Re: Nehody - pre výstrahu!

Příspěvek od Jerry3 »

Dejte mi ruce na volant, já už se domů nějak dostanu! :mrgreen:
Uživatelský avatar
lengy60
Příspěvky: 5776
Registrován: ned čer 22, 2014 18:41

Re: Nehody - pre výstrahu!

Příspěvek od lengy60 »

Citroen C1 Feel 1.0 51kW
Nissan Qashqai Czech Line 1.3 103 kW
Uživatelský avatar
Pitris
Site Admin
Příspěvky: 27480
Registrován: úte čer 24, 2008 18:00
Bydliště: Brno

Re: Nehody - pre výstrahu!

Příspěvek od Pitris »

Ta je nebezpečná i sobě, natož ostatním. Takoví nemají za volantem co dělat. Bohužel jich tam ale je....
Honda ACCORD 2.4 i-VTEC Type-S 148kW, sedan, manuál.

Zima: Ravenol SSL 0w40, Hankook W330 Winter i*cept evo3
Léto: Repsol Competicion 5w40, Vredestein Ultrac Satin
Převodovka: Honda Genuine HG - MTF
Odpovědět