kvalita benzinu

Diskuze o palivech

Moderátor: Colommbo

Odpovědět
Uživatelský avatar
Durex
Příspěvky: 3940
Registrován: stř říj 20, 2010 9:17
Bydliště: Třebechovice p/O
Kontaktovat uživatele:

Re: kvalita benzinu

Příspěvek od Durex »

kornel píše:dosť pochybujem o tom, že je a môže byť až taký rozdiel medzi kvalitnými palivami, aby bolo možné skutočne citeľne rozoznať rozdiel vo výkone.. Placebo efekt ale funguje, to beriem..
Ale možno je to aj tým, že jazdím s vozidlom, ktoré ma dosť vysoký výkon a rozdiel 10kw hore/dole (viac to bude sotva..) pri takej hodnote celkového výkonu sa jednoducho poznať nedá.. 8)

P.S bavím sa o rozdiele vo výkone.. neriešim záležitosti ako kultúra chodu a voľnobehu, strieľanie do výfuku a pod.
Tak předně jako první příspěvek si napsal toto:
kornel píše:Ono mi to príde trochu dívne, že niekto dokáže po natankovaní niečoho iného spoznať nejaký rozdiel vo výkone..
Na to konto sem napsal co sem napsal. Taky jezdím vozidlem,které má 180 koní a 2400 kg a poznám to. A právě je to v kultuře chodu motoru na volnoběh a v reakci na plyn a i to střílení do výfuku. A jestli že ty to neřešíš,tak pak je debata zcela bezpředmětná. Protože mě teda přijde kultura chodu motoru dost podstatná a má to vliv na celkovou jízdu. Jak se to zbírá,rychlost odezvy meziplynu při podřazování. A pakli že s jedním benzínem to jde a u jiné pumpy hned poznám rozdíl,tak to bude asi tím benzínem. To se pak odráží i na spotřebě - né že bych to na moto nějak řešil,ale je to poznat. A nejde o tankování u pochybných pump. Prostě klasický velký renomovaný značky ...

A je pravda,že třeba nejvíc je kvalita poznat na malým naladěným motoru. Tam je každý koník znát ...A abych se vrátil zpět k autům,tak ještě když sem měl 323 mazdu,tak někdy sem musel na plynovej pedál šlapat víc,aby to jelo a někdy stačilo ho jen lechtat. A přitom to byl pokaždý N95 splňující normu ... To že to nepoznám sám,tak automaticky nemohu soudit,že to nepozná někdo jiný ... Je to stejný,jako když sednu ke strejdovi dou auta a hned po prvních metrech mu říkám,že má vykašenou zadní nápravu,protože zadkem cítím,jak se to vlní a vlevo v předu má hotovej kulovej čep. On ale nic nepozná,takže to má být v pořádku a já se pletu?
Suzuki GSX 1300R Hayabusa, Suzuki GSXR 750W, Honda CBR 400RR, Honda CBR 600F3, KTM EXC 300 2T, Honda VFR 750,Suzuki Inazuma 750, Kawasaki ZX7R -2x, Kawasaki GPZ 900, Suzuki GSXR 750 K1,Suzuki SV 650, Fiat Ducato 2.3 JTD

Moto-Emergency motoservis
Uživatelský avatar
kornel
Příspěvky: 1739
Registrován: čtv led 28, 2010 17:55

Re: kvalita benzinu

Příspěvek od kornel »

Viem čo som napísal, ale neviem na čo to cituješ, čo tým chceš povedať.. no ale k veci..

Čiže ty tvrdíš, že napr. po natankovaní OMW, pričom predtým si mal v nádrži trebárs Benzinu, alebo Shell (len modelový príklad.. ako som už napísal skôr, bavím sa o kvalitných palivách..) cítiš rozdiel vo výkone? Máš pravdu, takýmto bájkam ozaj neverím.. pretože dokázať pocítiť rozdiel zopár koní (ak tam teda naozaj nejaký malý rozdiel bude) u vozidla, ktoré má celkový výkon 180koní, v mojom prípade takmer 300.. tomu uverím leda tak vo sne :D A nemá to nič spoločné s tým, či niekto dokáže poznať rozdiel v kultúre chodu motora na voľnobeh, či hučiace ložisko alebo rozosratú nápravu... (toto nerozozná hádam len ženská alebo totálne anti-technický typ človeka)

P.S To, že ty niečo cítiš (vyšší výkon) alebo máš pocit, že cítiš je fajn, neberiem ti to.. skúsil si to niekedy aj odmerať na stopkách, napr. pružné zrýchlenia na rovnakom kvalte pred natankovaním a po natankovaní nového paliva?

P.S2 áno ja tu aktuálne riešim len výkon.. to ale isteže neznamená, že ostatné veci ma nezaujímajú v reále :lol: Akurát tu sa teraz bavím čisto o rozdieloch vo výkone.. snáď je to už takto "polopate" podané jasné.
Uživatelský avatar
yosemitak
Příspěvky: 402
Registrován: čtv pro 15, 2016 0:11

Re: kvalita benzinu

Příspěvek od yosemitak »

Vedeli jste, ze uz bylo nekolikrat prokazano double blinded testem, ze clovek neni schopny odhadnout cenu a kvalitu vina (a dokonce nejen to, nekteri zkuseni ochutnavaci vin z vinarskych casopisu vykazovali nekonzistentni vysledky napric nekolika testy)? A ze kdyz cloveku reknete, ze cim drazsi je vino, ktere prave pije, tim vice mu chutna? :D

Nebo tady jsem nasel porovnani ruznych benzinu: http://www.hotrod.com/articles/fuel-oct ... omparison/ Ani jsem to necetl, metodiku tedy neznam; jen jsem proletel vysledky a rozdil mezi 87oktanovym a 100oktanovym benzinem byl rovnych 7,5 koni a 11 Nm (8,1 ft-lb). To je sotva dvouprocentni rozdil ve vykonu samotnem.
2011 Skoda Octavia II, 1.6 MPI – Ravenol VSI 5W-40 + Purflux
1998 VW T4, 2.5 TDI – Ravenol VMO 5W-40 + Purflux
2005 Dodge Grand Caravan, 3.8 V6 – Pennzoil 5W-20 + Denso
Uživatelský avatar
BigBang
Příspěvky: 1854
Registrován: ned zář 15, 2013 21:30
Bydliště: Dux & Kladno
Kontaktovat uživatele:

Re: kvalita benzinu

Příspěvek od BigBang »

aneb jak se z chyb stanou vlastnosti, nedej bože přednosti :mrgreen:

Neklidnost chodu by se dala dát do úměry s kvalitou paliva. Neklidný chod znamená zápaly jindy než jednotka „požaduje“. Pořád upravuje předstih, více či méně úspěšně, a výsledek může být nižší výkon...
A2 1.4TDI - Rav VMO
T5 2.5TDI - Cas Edge FST LL2 0W30
Fabia 1.2TSI - Rav SSL
KLE500 - Rep MotoSint 10w40
TnT899 - Rep MotoR 15W50
MX-5 - HPR 10w50, Technyx 75w85, Yac BVX 75w90
vyjeto: Rep El 505.01TDI 5w40, MO XF 5w40, XF, XFS 5w50, XF 0w40, EE 5w40
Uživatelský avatar
kornel
Příspěvky: 1739
Registrován: čtv led 28, 2010 17:55

Re: kvalita benzinu

Příspěvek od kornel »

yosemitak píše: Nebo tady jsem nasel porovnani ruznych benzinu: http://www.hotrod.com/articles/fuel-oct ... omparison/ Ani jsem to necetl, metodiku tedy neznam; jen jsem proletel vysledky a rozdil mezi 87oktanovym a 100oktanovym benzinem byl rovnych 7,5 koni a 11 Nm (8,1 ft-lb). To je sotva dvouprocentni rozdil ve vykonu samotnem.
Na 400hp agregát je rozdiel do cca 5kw (medzi jednotlivými palivami 87-100oct.).. nieže zanedbateľné, to nemá cenu ani riešiť..
Uživatelský avatar
Durex
Příspěvky: 3940
Registrován: stř říj 20, 2010 9:17
Bydliště: Třebechovice p/O
Kontaktovat uživatele:

Re: kvalita benzinu

Příspěvek od Durex »

Když už sme u těch přirovnání,tak víš,že i docela průměrný člověk bez absolutního sluchu dokáže poznat,zda někdo hraje/zpívá falešně nebo ne ... Já ti neřeknu,kolik koní to ztratilo,nebo získalo. Ale řeknu ti,zda ten motor jde líp nebo hůř a nebo zda ma lepší či horší reakci na plyn a nebo jak je ta reakce ostrá či tupá.

Ale nebavíme se tady v řádech nějakých setin procent. Jsem normální člověk. Ale opravdu jsou situace,kdy je to poznat ...

korneli,ano poznal sem to,když sem místo normálního n95 dal vervu 100 a ten rozdíl byl dost zásadní! Neříkám,že to funguje na všech motorech,nebo že je to nejlepší benzín. Jen že je to poznat. A jak tady píšeš jen o výkonu a že tě chování na volnoběh a reakce plynu nezajímá,tak ale podle mě je to právě ten výkon,který klesne vlivem horšího paliva a proto to na volnoběh nejde tak kulatě ...
Suzuki GSX 1300R Hayabusa, Suzuki GSXR 750W, Honda CBR 400RR, Honda CBR 600F3, KTM EXC 300 2T, Honda VFR 750,Suzuki Inazuma 750, Kawasaki ZX7R -2x, Kawasaki GPZ 900, Suzuki GSXR 750 K1,Suzuki SV 650, Fiat Ducato 2.3 JTD

Moto-Emergency motoservis
Uživatelský avatar
kornel
Příspěvky: 1739
Registrován: čtv led 28, 2010 17:55

Re: kvalita benzinu

Příspěvek od kornel »

Durex píše: A jak tady píšeš jen o výkonu a že tě chování na volnoběh a reakce plynu nezajímá,tak ale podle mě je to právě ten výkon,který klesne vlivem horšího paliva a proto to na volnoběh nejde tak kulatě ...
..toto som už objasnil, že to nieje o tom, že ma to nezaujíma.. len že toto teraz tu neriešim, bavím sa čisto len o výkone, resp. pocite z neho. Mimo to predpokladám, že bežné značkové pumpy kde je normálna pravidelná výtoč ,neponúkajú žiadne nekvalitné brečky, ale palivá ktoré zabezpečia to čo človek-motor "očakáva".. Mne sa teda doteraz nikdy nestalo, že by som natankoval niečo špatné, s čím by motor akokoľvek protestoval alebo vykazoval nejaký neduh (tankujem len na značkových pumpách, kde je pravidelná výtoč palív).

Inak ja tiež dlhodobo tankujem 99+ Evo benzín.. no nie z dôvodu nejakých teoretických výkonových prírastkov, ale len z dôvodu vyššej čistoty paliva a neprítomnosti bio sračiek a síry.
Uživatelský avatar
tonny
Příspěvky: 2258
Registrován: pon úno 29, 2016 13:40
Bydliště: Břeclav

Re: kvalita benzinu

Příspěvek od tonny »

Podle mne jako lajka, když u kvalitního benzínu cítím a slyším lepší chod motoru, tak se domnívám, že je i vyšší výkon. O kolik je jiná věc.

Když mi nechtěla jet do otáček motorová pila, nerovnoměrně jel motor centrály nebo kopátka, odlil jsem na zem z kanistru trochu benzinu a hodil sirku. Někdy to blaflo, někdy to ani nechytlo a když jsem ho zapálil, hořel s černým dýmem. Tak jsem testoval benzín a ten druhý jsem už nebral. Byl to většinou benzín z levných benzínek, proto jsem přešel jen na prémiovky.

A s tím psaním do vinařských časopisů. Poslední dobou aby byli malí vynaři více in, nadělali si someliérské kurzy s diplomem, co maj ve sklepě v rámečku. Ti co víno předtím nepoznali ho nepoznají ani nyní, jen o něm více umí kecat (ovocná příchuť toho či onoho..., hodí se k ...). Ti suverenější o tom i píší.
Ford Explorer V6 4.0 lpg 1998, Shell HU 5W-30 SL ATF MaxLife
Toyota Corolla Verso 1,8 2006 Ravenol SSL 0W-40 Castrol Syntrans 75W-90
Toyota SiennaV6 3,5 2007 Rowe RS 0W-40 ATF MaxLife
Ford Maverick 2,3i 2004 MaxLife 5W-40
Uživatelský avatar
bloke
Příspěvky: 1307
Registrován: úte čer 21, 2016 9:05

Re: kvalita benzinu

Příspěvek od bloke »

Podla môjho čítania, tento prvok rozoznávania rovno vyššieho výkonu po natankovaní benzína, sem priniesol až kornel, ostatní tu predtým písali o lepšom benzíne práve pri prejavoch (lepšieho behu motora, jazdy...), ktoré ho mimo rozdielneho výkonu až tak nezaujímajú :P Možno preto sa tá diskusia trocha míňa.
Nechce sa mi to sem kopírovať, stačí klik -1 -2 strany.
Obrázek « Vous n’imaginez pas tout ce que Citroën peut faire pour vous »
Uživatelský avatar
jerome
Příspěvky: 5779
Registrován: ned bře 13, 2011 12:37

Re: kvalita benzinu

Příspěvek od jerome »

Ja nechapem preco ked niekto napise ze pozna rozdiel v benzine alebo oleji hned sa dalsi ozve ze to nie je mozne :?: Berte to tak ze kazdy mame v sebe urcite vlohy ktore zas druhy nemusi mat :!: :idea:
No a ked nahodou dotycny tieto vlohy nema ale si to len namysla treba ho aj tak nechat v tom :mrgreen:
Honda Civic 1.4iS 66kw => ELF Evolution 700 STI 10W40
Honda Civic 1.6 i-Dtec 88kw => Motul 8100 ECO-clean 0W30
Uživatelský avatar
kornel
Příspěvky: 1739
Registrován: čtv led 28, 2010 17:55

Re: kvalita benzinu

Příspěvek od kornel »

bloke píše: ktoré ho mimo rozdielneho výkonu až tak nezaujímajú :P
..človek tu pred pár desiatkami minúť, dva či dokonca tri krát napíše, že nie že nezaujíma, ale aktuálne tu riešim len výkon.. a ty tu šplechneš tento skvost.. a zdal si sa mi taký vnímavý človek :lol:

Viac sa k tejto téme a tejto konkrétnej debate vyjadrovať nebudem, čo som napísal, za tým si stojím.. nakoľko to, čo nemám nejakým spôsobom overené-preukázané a čo je zároveň z titulu logiky a uváženia faktov skôr nezmysel, než možná skutočnosť.. tomu len ťažko uverím. Subjektívnym pocitom a vlastným domnienkam v určitých mnohých oblastiach neprikladám moc veľku váhu.. (a dvojnásob na technickom fóre 8) ) ..či už sa to niekomu páči alebo nie chlapáci :D
Uživatelský avatar
bloke
Příspěvky: 1307
Registrován: úte čer 21, 2016 9:05

Re: kvalita benzinu

Příspěvek od bloke »

Sorry kornel, možno som to mal viac rozpitvať, ale už mi momentálne neostávalo času a pozornosti :)
Obrázek « Vous n’imaginez pas tout ce que Citroën peut faire pour vous »
Uživatelský avatar
kornel
Příspěvky: 1739
Registrován: čtv led 28, 2010 17:55

Re: kvalita benzinu

Příspěvek od kornel »

Pohoda, aspoň nie je nuda :D
Uživatelský avatar
jerome
Příspěvky: 5779
Registrován: ned bře 13, 2011 12:37

Re: kvalita benzinu

Příspěvek od jerome »

kornel píše:Viac sa k tejto téme a tejto konkrétnej debate vyjadrovať nebudem, čo som napísal, za tým si stojím..
Ved stoj to ti nikto neberie :mrgreen:
Honda Civic 1.4iS 66kw => ELF Evolution 700 STI 10W40
Honda Civic 1.6 i-Dtec 88kw => Motul 8100 ECO-clean 0W30
Uživatelský avatar
kornel
Příspěvky: 1739
Registrován: čtv led 28, 2010 17:55

Re: kvalita benzinu

Příspěvek od kornel »

no jo, to by nebol jerome :P :lol:
Odpovědět