Jaký olej do babety.

Fórum o automobilových mazivech

Moderátor: Colommbo

modelář

Příspěvek od modelář »

Jediný důvod, proč se kdysi používal M6A do dvoutaktů, byla jeho všeobecná dostupnost, nízká cena a vhodná viskozita. Vždy však šlo o náhradní řešení! Ostatně ani M2T nebyl žádný ideál, ale jiný, tzv. "lepší" olej do dvoutaktu, tehdy jednoduše nebyl k mání. A jelikož dodnes provozuji motorovou pilu z r.v. 1974, která kdysi jezdila na M6A i M2T, mohu porovnávat: od přechodu na API TC jsem nemusel ani jednou rozdělávat a čistit výfuk, výrazně poklesla i "spotřeba" zapalovacích svíček, o smradu z výfuku, kouřivosti a problémech se startováním ani nemluvě.
stadak

Re: Jaký olej do babety.

Příspěvek od stadak »

Pokud je to možné,tak dnes NEPOUŽÍVAT_ M2T. Je to dnes již šunt největšího stupně. Motor umaže,ale za cenu smradu,dýmu a zasraného výfuku a zakarbonováni pístu a hlavy.
Mé zkušenosti jsou skvělé s MOTULEM 510.
Uživatelský avatar
Pedro
Příspěvky: 7757
Registrován: úte zář 22, 2009 12:10
Bydliště: Praha 6

Re: Jaký olej do babety.

Příspěvek od Pedro »

A co scooter agip,funguje mi leta páně. přes zákaz,ho liju 1 ku 66 i do paliva. Na původnim motoru mám skoro 20 tkm. 50 ccm. china. Celoročně.
Itall

Re: Jaký olej do babety.

Příspěvek od Itall »

stadak píše:Pokud je to možné,tak dnes NEPOUŽÍVAT_ M2T. Je to dnes již šunt největšího stupně. Motor umaže,ale za cenu smradu,dýmu a zasraného výfuku a zakarbonováni pístu a hlavy.
Mé zkušenosti jsou skvělé s MOTULEM 510.
Tak, tazatel už asi 4 roky jezdí, ale zareaguji na tento příspěvek. Vše mám v tomto případě dlouhodobě vyzkoušeno. M2T nepoužívat, toho bych se držel, ani do Babety. API-TA nebo TB už dnes nemusí používat nikdo. Z lásky k motoru...Všem olejům API-TC bych nevěřil, zvláště českým, které zasmradí vzduch v celém okolí, ne že by snad nemazaly. Naopak zase mám za to, že vyhazovat těžce vydělané peníze (kdo vydělává lehce, ten může... :D ) za Motul, kór u Babety, kdyby na to přišlo, je zbytečné, a to zcela. I v motorech moderních sportovních strojů s vysokým výkonem fungují výborně a bez následků pro motor levné oleje vyšší třídy. Tím mám na mysli oleje, které jsou deklarovány jako plně syntetické nebo alespoň částečně syntetické, specifikace API-TC (+), JASO FC. Přitom lze s úspěchem použít do motocyklů oleje "zahradní" (do sekaček a pil). Např. plně syntetický Castrol Garden Synthetic, prodávaný svého času asi za 200,- Kč/L je zcela vyhovující a pro Babetu až luxusní. Plně syntetický olej Xtreme TTS SINT za 136,- Kč/L (prodává Combinata - už mají i e-shop, jak koukám) je dalším příkladem vysoce výkonného oleje, který je za nízkou cenu a plně vyhoví vysokým nárokům. Je možno pokračovat k olejům částečně syntetickým, ale asi zbytečně, jestliže jsou k mání plně syntetické oleje za tyto ceny. Např. polosyntetický OMV Moto 2T jsem pořizoval za 110,- Kč/L (dnes už asi těžko), Repsol Scooter a další. Podle mě je tedy nejefektivnější v tomto případě (a nejen v tomto) nasadit laťku na obecné parametry oleje, a pak najít ty nejlevnější, které nejsou pod laťkou. Fungovalo mi to zcela spolehlivě celá léta. Bez velkého kouře a zanášení motoru, s minimálním opotřebením a maximální životností. Teď už jsem stařík a sportovní 2T jsem prodál. Byly to krásné chvíle... :wink:
edob

Re: Jaký olej do babety.

Příspěvek od edob »

Dobrý deň všetkým. Nemám síce babetu, ale vojenskú elektrocentrálu CSAB6-3-400, so vzduchom chladeným dvoj-valcom (689 ccm). Tu sa hodne rozoberá mazanie dvoj-taktu, tak sa chcem opýtať či má niekto extra skúsenosti s takým motorom? Aký olej by ste doporučili?
Uživatelský avatar
Pedro
Příspěvky: 7757
Registrován: úte zář 22, 2009 12:10
Bydliště: Praha 6

Re: Jaký olej do babety.

Příspěvek od Pedro »

Zdar. No asi nikdo nevime. Ja nevyhledal ani nic o centrale.
Edit-,no asi v nejakem pomeru 1: 33-50. Pouzil bych nesmrduty 2TC,co jde napr.do skutru.
M6AD a spol.,bych nedaval. Levny a kvalitni,vyzkouseno,z Kauflandu,jejich nemecky produkt. Urcite i mineralni nebo polosynteticky Agip scooter. Taky vyzkouseny.
Uživatelský avatar
Durex
Příspěvky: 3940
Registrován: stř říj 20, 2010 9:17
Bydliště: Třebechovice p/O
Kontaktovat uživatele:

Re: Jaký olej do babety.

Příspěvek od Durex »

No je to 2T motor a je konstruovaný tak,jak bylo zvykem a jaké se v té době používali oleje. Použil bych normální 2T olej API TC a mazací poměr bych volil podle konstrukce (pokud je ojniční čep bez ložiska,tak bych nešel přes poměr 1:33)

A aby se ti to dobře shánělo,tak použil Mogul TS (120 kč/l) a pokud chceš dopřát motoru víc,tak Mogul TSF (160 kč/l). Je to kvalitní olej za hodně dobrý peníze a navíc ho seženeš na každý pumpě.
Suzuki GSX 1300R Hayabusa, Suzuki GSXR 750W, Honda CBR 400RR, Honda CBR 600F3, KTM EXC 300 2T, Honda VFR 750,Suzuki Inazuma 750, Kawasaki ZX7R -2x, Kawasaki GPZ 900, Suzuki GSXR 750 K1,Suzuki SV 650, Fiat Ducato 2.3 JTD

Moto-Emergency motoservis
František Smíšek
Příspěvky: 125
Registrován: čtv črc 24, 2008 13:17
Bydliště: Praha

Re: Jaký olej do babety.

Příspěvek od František Smíšek »

Jen pro zajímavost - původní předpis pro obsluhu (Žen 26-6 z r. 1977) uvádí jako palivo směs oleje M6AD nebo M2T s benzínem BA 80 v poměru 1:40. Stejné oleje byly předepsány i pro náplň skříně pohonů, regulátoru otáček a převodu nožního spouštění. V r. 1984 byl předpis novelizován a použití oleje M6AD bylo zrušeno, takže i do převodů a regulátoru otáček byl použit olej M2T. Pístní čepy jsou v ojnicích uloženy na bronzových pouzdrech. Pro ilustraci - spotřeba tohoto stroje při jmenovitém výkonu 6 kW je asi 6 l/hod, t.j. zhruba dvojnásobek toho, co sežerou obdobné dnešní centrály.
Franta
edob

Re: Jaký olej do babety.

Příspěvek od edob »

Zdravím, prosím, dali by sa tie predpisy zaslať na moju e-mailovu adresu (benoeduard@seznam.cz), alebo trebárs i sem ako príloha? Zatiaľ sa mi ich nepodarilo nikde zohnať. Za ochotu vopred ďakujem. Edo.
František Smíšek
Příspěvky: 125
Registrován: čtv črc 24, 2008 13:17
Bydliště: Praha

Re: Jaký olej do babety.

Příspěvek od František Smíšek »

Franta
edob

Re: Jaký olej do babety.

Příspěvek od edob »

Pre František Smíšek: Ďakujem za ochotu. Zásielka stiahnutá v poriadku. Ešte jeden dotaz ku kmitomeru v tej centrále, ak je to možné? Je to len mechanický z otrasov centrály? Nemá totiž žiadnu cievku ako býva zvykom a nič neukazuje.
bio
Příspěvky: 934
Registrován: čtv bře 06, 2008 22:15

Re: Jaký olej do babety.

Příspěvek od bio »

6l žere centrála cca 15 kVA
František Smíšek
Příspěvky: 125
Registrován: čtv črc 24, 2008 13:17
Bydliště: Praha

Re: Jaký olej do babety.

Příspěvek od František Smíšek »

Kmitoměr je opravdu jen mechanický, je to vidět na schematu 4 kW centrály, nevedou k němu žádné dráty (označen "f"). Nastavení otáček je poměrně málo citlivé a výchylka jazýčků kmitoměru je malá, takže se to špatně nastavuje, mimo to kmitoměr ukazuje jen od 48 do 52 Hz, což je poměrně malý rozsah. Je možné, že motor má špatně nastavený regulátor otáček, dá se to seřídit v malém rozsahu změnou délky táhla od regulátoru ke škrticí klapce, nebo při potřebě většího snížení nebo zvýšení otáček změnou předpětí pružin uvnitř regulátoru. Reakce kmitoměru se dá poznat při pomalém ručním zvyšování nebo snižování otáček motoru pomocí aretačního kolečka na škrticí klapce.
Franta
edob

Re: Jaký olej do babety.

Příspěvek od edob »

František Smíšek píše:Kmitoměr je opravdu jen mechanický, je to vidět na schematu 4 kW centrály, nevedou k němu žádné dráty (označen "f"). Nastavení otáček je poměrně málo citlivé a výchylka jazýčků kmitoměru je malá, takže se to špatně nastavuje, mimo to kmitoměr ukazuje jen od 48 do 52 Hz, což je poměrně malý rozsah. Je možné, že motor má špatně nastavený regulátor otáček, dá se to seřídit v malém rozsahu změnou délky táhla od regulátoru ke škrticí klapce, nebo při potřebě většího snížení nebo zvýšení otáček změnou předpětí pružin uvnitř regulátoru. Reakce kmitoměru se dá poznat při pomalém ručním zvyšování nebo snižování otáček motoru pomocí aretačního kolečka na škrticí klapce.
Externým kmitomerom som nameral asi 50,5 Hz, ale ten zabudovaný neukazuje vôbec nič. Skúšal som priložiť zvonku aj malú cievku, ale tiež nič. Jazýčky sú zrejme z nemagnetického materiálu.
Odpovědět