Jaké pneu?

Další nezařaditelná témata

Moderátor: Colommbo

Odpovědět
Uživatelský avatar
Pitris
Site Admin
Příspěvky: 27405
Registrován: úte čer 24, 2008 18:00
Bydliště: Brno

Re: Jaké pneu?

Příspěvek od Pitris »

Protože bagr sedí na stromě a plete kakao :evil: Čéče, na co se vlastně ptáš :?:
Na Firestone, Uniroyal, Fulda, Barum.... :?:
Honda ACCORD 2.4 i-VTEC Type-S 148kW, sedan, manuál.

Zima: Ravenol SSL 0w40, Hankook W330 Winter i*cept evo3
Léto: Repsol Competicion 5w40, Vredestein Ultrac Satin
Převodovka: Honda Genuine HG - MTF
Uživatelský avatar
Misojogi
Příspěvky: 2341
Registrován: čtv črc 07, 2011 14:20
Bydliště: Bratislava

Re: Jaké pneu?

Příspěvek od Misojogi »

Uniroyal RAINEXPERT 145/70 R13 71T #F,B,2(70dB)
GoodYear EFFICIENTGRIP COMPACT 145/70 R13 71T #E,B,2(68dB)
Dunlop SP STREETRESPONSE 2 145/70 R13 71T #E,B,2(68dB)
Continental ContiEcoContact 3 145/70 R13 71T #E,B,2(70dB)
cistym porovnanim parametrov sa zda ze Uniroyal su najhorsie
lebo na vode su rovnake ako vsetky ostatne a maju horsiu spotrebu

ale podla Vas su na vode vyrazne lepsie ako vsetky ostatne
cize to znamena ze potom parametre vyrobcu nevystihuju vsetky vlastnosti realne ...
Tieto auta mam na krku:

Daewoo Matiz 0,8 l 37kW rok 2001
Seat Inca SDI 47kW AEY
PSA Berlingo 1,4 l 55kW KFW
PSA Xara Picasso 1,6l 80kW NFU
Touran diesel 2006
Rexton SsangYong 2010

uzitocne info: post27317.html#p27317
miki

Re: Jaké pneu?

Příspěvek od miki »

Výber pneu ako by som to robil ja: aké mám auto? ako jazdím? Ak mám Matiza tak nepotrebujem tú najdrahšiu gumu... ak začne pršať tak spomalím....
Vyberiem si rozmer, prezriem testy a podľa svojich preferencií - výdrž? sucho? mokro? aquaplannig? spotreba? a svojej peňaženky vyberiem čo by mi mohlo vyhovovať.
Ak mám napr. Matiza, jazdím po meste, nikam neženiem.... beriem tú strednú triedu - kľudne aj Matador, Barum... ak mám peniaze navyše kúpim čo sa mi páči - aj tie Micheliny či Good Y., Bridgestone....
na takom aute v podstate nemá zmysel strašne špekulovať... počkám na nejakú slušnú cenovú akciu a beriem...
Uživatelský avatar
Pitris
Site Admin
Příspěvky: 27405
Registrován: úte čer 24, 2008 18:00
Bydliště: Brno

Re: Jaké pneu?

Příspěvek od Pitris »

Co se týče testů, tak za prvé je potřeba se podívat, kdo je dělá a kdo si je objednal,
za druhé pokud se liší od testované gumy třeba jen jediný rozměr, výsledek může být úplně jiný,
a za třetí je to psáno na minulé straně....
Je potřeba si uvědomit, co po gumě budu chtít, protože žádná neumí všechno excelentně - jedna drží na suchu, druhá na vodě, třetí šetří palivo, další má zas nejnižší stupeň opotřebení. A třeba to, že "na vode su rovnake ako vsetky ostatne a maju horsiu spotrebu" bych já osobně bral jako plus, protože mě na silnici podrží.... Ty, co se umisťují nahoře v testech jsou dobré gumy, ale v jednotlivých kritériích téměř vždycky najdeš nějakou, která bude lepší než ta první.
Honda ACCORD 2.4 i-VTEC Type-S 148kW, sedan, manuál.

Zima: Ravenol SSL 0w40, Hankook W330 Winter i*cept evo3
Léto: Repsol Competicion 5w40, Vredestein Ultrac Satin
Převodovka: Honda Genuine HG - MTF
jarson

Re: Jaké pneu?

Příspěvek od jarson »

Misojogi píše:
Pokud jde o Uniroyal, tak to je specialista na vodu - tam jsou vynikající.
ale ich bodove hodnotenie podla vyrobcu vyzera slusne ... porovnatelne s Fuldou a pod ...
a urcite lepsie ako Barum
preco?
uniroyal rainexpert - mam tieto gumy v rozmere 185/65/14 od 4/2011 na aute ( pravdaze len cez leto) , najazdene asi 25-30tis - odhadom.
Ako nove boli genialne, specialne na vode - v prietrzi mracien, ked ostatni zastavovali na krajnici, som svistal v pohodicke 120/h ( pravdaze v kombinacii s tekutymi stieracmi, inak by som nic nevidel). Na suchu ako ktorakolvek ina guma. Su aj dost makke - take papucky, co je dobre na zlych cestach a tvrdsom podvozku. Teraz uz ale , najmä za tepla v serpentinach, obcas zapiskaju a uz sa mi aj sem tam zadok podarilo odtrhnut do jemneho smyku. Vzorka je stale v pohode, ale dost su ponicene bocnice - mam tam zopar "bouli" , takze na rok uz dam zrejme nove. A u mna aj preto , lebo vinou nespravneho nastavenia, resp . opotrebenia prednej napravy mam na vonkajsej strane jedneho kolesa doslova vytrhanu vzorku. Ale to nie je problem pneumatiky ale majitela auta , ze ano. Mozno by zivotnosti pomohlo, keby neboli smerove - bolo by viac moznosi na zamenu pozicie na napravach. Hlucnost - mohlo by to byt lepsie , vyrazne to zavisi od asfaltu - niekde o nich neviem, niekde ako ked odchadza lozisko :) . S nabehom a vekom sa hlucnost trochu zvysuje, ale nie tak ako pri inych ktore som mal. Spotreba paliva - nijako sa nezmenila s touto pneumatikou ako aj s inymi.
Sumar - dobra guma za dobru cenu , ale ked jej davas zabrat je nachylna na poskodenie bocnic. Na druhej strane toto nehrozi ak sa jazdi normalne pravdaze. Obavam sa ze boule by som asi mal na akejkolvek gume ak by sa takto pouzivala ( s vynimkou mozno zosilnenych bocnic, ktore ale kvoli komfortu v ziadnom pripade uz nikdy nechcem - mal som tu cest - dakujem.
Mam vyrobu made in slovakia.
miki

Re: Jaké pneu?

Příspěvek od miki »

K testom mám svoj argument: test je vždy lepší ako subj. hodnotenia lebo máme aspoň niečo omerané. K tomu či test niekto kúpil resp. nie by som poznamenal jednu vec: všetky firmy a tie najlepšie o to viac testujú svoje aj konkurenčné výrobky. Farmaceutické firmy testujú tie konkurečné tablety hneď po uvedení na trh a ak by našli niečo pochybné tak to ako prvé vykričia do sveta. Pneu firmy detto. Continental má jednu divíziu ktorá nerobí nič iné len testuje a skúma konkurenčné výrobky. Myslíte že ak by v nejakom teste vyhrala zaplatená pneu ktorá by mala diametrálne iné vlastnosti ako by ukázal test tak by Continental bol ticho? A to isté v opačnom garde. Gumárenské firmy presne vedia v čom je ich výrobok lepší a v čom horší ako konkurenčný a nejaký zaplatený test by rozniesli na kopytách....
Buďme radi že aspoň niekto testuje, je to určite poriadne drahé.... a aj keď netestujú všetky pneu na trhu a aj keď im mnohí neveria za mňa ďakujem....
Hombre
Příspěvky: 1879
Registrován: úte bře 09, 2010 18:37
Bydliště: Zlín

Re: Jaké pneu?

Příspěvek od Hombre »

Trochu tě poupravím, to testování konkurence je hlavně v tom, aby věděli konkurenční parametry a na to mohli dát odpovídající gumu do testu. Když ji nemají, tak ani do testů v odpovídajícím rozměru ji nepošlou a dodají, že se zaměřují na rozměr o dvě čísla větší pro sportovnější káry..... Kaž napíšeš "A", tak musíš napsat i to "B", nehledě na to , že ta špička výrobců je dohodnuta co kdo a v jakém rozměru se bude zaměřovat. Něco jako výběrové řízení na stavbu, jeden vyhraje a další dělají křoví, na další stavbě si to vymění. Proto nemají rády menší výrobce, kteří chtějí také do testu se svou gumou, ale jelikož ji mají otestovanou a mohla by tu jejich ohrozit, tak ji do testu nepřiberou. Reálný příklad je zimní guma SAVA- E 3+, tu dají do testu v užším rozměru, protože vědí že má problém na suché a mokré cestě, tak je neohrozí, ale do testů v rozměru 205 a výše si ji nepustí, tam by podělala i ty contíky, taková je realita. :P
BMW R 1100 RT - Brumla
BMW R 1200 RT - Bělouš
Valvoline All-Climate 20W-50
Návštěvník

Re: Jaké pneu?

Příspěvek od Návštěvník »

Jsem rovněž vděčný za testy. Měření je přece jenom měření a "koupit si ho" je už docela problém. Jinou věcí je ovšem interpretace výsledků, resp. nastavení kritérií. A zde jsme opět u "schopnosti správně číst..." Ono totiž ne vždy je hned na první pohled evidentní, že chybička se vloudila, jako např. v jednom starším českém testu porovnání aut dle spotřeby, v němž zvítězila domácí značka s největší spotřebou (díky velkému kufru), nebo v nedávném německém testu zaměřeném na praktičnost velkých SUV, ve kterém pro změnu nezvítězila "nedomácí" značka, a to jen kvůli potřebě většího parkovacího místa. :mrgreen:
Návštěvník

Re: Jaké pneu?

Příspěvek od Návštěvník »

@Hombre: Existují ovšem i testy, kde je zdrojem testovaných pneu vlastní nákup testujícího subjektu v běžné obchodní síti. A o tom, které gumy se v testu objeví či nikoli, pak rozhoduje hlavně jejich dostupnost v daném rozměru a rychl. kategorii v době nákupu. Příklad? Švýcarský TCS.
javier
Příspěvky: 77
Registrován: ned čer 01, 2014 12:49

Re: Jaké pneu?

Příspěvek od javier »

aby som upresnil kolega mal na fabii Michaliny, ktore sice vydrzai vecnost, ale nebrzdili ani ako nove
proste taka technologia, skoro sa na nich zabil, klzali sa aj v lete
absolutne nedrzali na ceste
takze od tohto vyrobcu nechcem
Nehnevaj sa, ale toto je velmi kratkozrake. Treba v prvom rade rozlisovat rozne vykonnostne kategorie pneu. Diametralne odlisne vlastnosti bude mat eko pneumatika, touring pneumatika, performance pneu, ... , okruhova pneu a pritom mozu byt vsetky jednej znacky. Vyhlasit, ze vsetky Micheliny su zle na zaklade skusenosti s jednym typom (odhadujem, podla tvojho popisu, ze to mohol byt niektory Energy saver) je mimo. Preto, ze sa energy saver smykal, neznamena, ze sa bude podobne smykat pilot sport alebo primacy. Samozrejme rozdiely budu aj v ostatnych vlastnostiach. Kazda kategoria pneu je navrhnuta s inym mixom vlastnosti. Treba to mat na pamati a pri vybere sa orientovat na pneu kategorie, ktoru chcem.
Návštěvník

Re: Jaké pneu?

Příspěvek od Návštěvník »

Budu-li srovnávat pneu různých výrobců uvnitř stejných kategorií, tak mi povětšinou vyjde, že zn. Michelin sice dělá gumy tiché (ale zažil jsem i jednu výjimku potvrzující pravý opak), pohodlné a hlavně s výborným km proběhem, nicméně nedržící v zatáčkách a už vůbec ne na mokru. Jelikož jsem měl micheliny na mnoha služebních vozech, které jsem kdy vystřídal, dobrovolně bych si je na soukromý vůz nepořídil. Pro pořádek podotýkám, že nezřídka jsem měl gumy stejných rozměrů i na svém soukromém voze, tedy opět srovnávám srovnatelné, třebaže na jiných vozech.
javier
Příspěvky: 77
Registrován: ned čer 01, 2014 12:49

Re: Jaké pneu?

Příspěvek od javier »

To moze byt pravda. Michelin je znamy vyssou km zivotnostou a to musi byt vykupene nejakou inou vlastnostou. Chcel som tym hlavne povedat, ze nemozno hodnotit vsetky pneu jednej znacky na zaklade jednej skusenosti s jednym modelom pneu.
Uživatelský avatar
Misojogi
Příspěvky: 2341
Registrován: čtv črc 07, 2011 14:20
Bydliště: Bratislava

Re: Jaké pneu?

Příspěvek od Misojogi »

ake zimne gumy poradite do terenu?
ale existuju aj priamo terenne gumy ?

potreboval by som na fabiu podla hesla ze najlepsie terenne auto je sluzobne
a fabia ma este relativne vysoky podvozok ....

nemusi to byt teren ako v Afganistane, ale skor bez problemov (a bez defektu) prejst po luke ci kamenoch na kopec
a pri jazdach mimo kopca sa proste gumy prezuju ...
Naposledy upravil(a) Misojogi dne pon srp 11, 2014 16:58, celkem upraveno 1 x.
Tieto auta mam na krku:

Daewoo Matiz 0,8 l 37kW rok 2001
Seat Inca SDI 47kW AEY
PSA Berlingo 1,4 l 55kW KFW
PSA Xara Picasso 1,6l 80kW NFU
Touran diesel 2006
Rexton SsangYong 2010

uzitocne info: post27317.html#p27317
Uživatelský avatar
Misojogi
Příspěvky: 2341
Registrován: čtv črc 07, 2011 14:20
Bydliště: Bratislava

Re: Jaké pneu?

Příspěvek od Misojogi »

Všechny solidní letní pneu mají obvodové drážky (Michelin Energy Saver rovněž, i když pouze tři.)
U zimních pneu to většinou není, mají je pouze ty nejlepší, páč tam se hledí spíše na přenos dopředné síly, než na boční stabilitu, a to je zásadní chyba některých premiových gum.
mozem nejake konkretne info ktore zimne su take dobre z tohto hladiska?
ta stabilita v zakrute je dost dolezita ... aj u zimnych gum ...
Tieto auta mam na krku:

Daewoo Matiz 0,8 l 37kW rok 2001
Seat Inca SDI 47kW AEY
PSA Berlingo 1,4 l 55kW KFW
PSA Xara Picasso 1,6l 80kW NFU
Touran diesel 2006
Rexton SsangYong 2010

uzitocne info: post27317.html#p27317
Uživatelský avatar
Pitris
Site Admin
Příspěvky: 27405
Registrován: úte čer 24, 2008 18:00
Bydliště: Brno

Re: Jaké pneu?

Příspěvek od Pitris »

Misojogi píše:....ake zimne gumy poradite do terenu?....
Misojogi píše:....stabilita v zakrute je dost dolezita ... aj u zimnych gum....
V obou případech se stačí podívat kromě hodnocení i na snímky dezénu - do terénu potřebuješ hrubší vzorek a hodně záběrových hran (třeba Nokian Nordman) a za směrovou stabilitu odpovídají podélné drážky (třeba Uniroyal Plus 6). Ale vyplatí se Ti dvoje zimáky ? Nebudou lepší běžný gumy a řetězy :?:
Já (pokud nebydlíš na horách) bych preferoval radši pneu směrově stabilní s dobrým odvodem břečky a když už bych potřeboval někam vyjet, dal bych řetězy....
Honda ACCORD 2.4 i-VTEC Type-S 148kW, sedan, manuál.

Zima: Ravenol SSL 0w40, Hankook W330 Winter i*cept evo3
Léto: Repsol Competicion 5w40, Vredestein Ultrac Satin
Převodovka: Honda Genuine HG - MTF
Odpovědět