ethanol E85

Diskuze o palivech

Moderátor: Colommbo

Odpovědět
Uživatelský avatar
Pitris
Site Admin
Příspěvky: 27474
Registrován: úte čer 24, 2008 18:00
Bydliště: Brno

Příspěvek od Pitris »

susa píše:Máte někdo zkušenost jak je to s E85 u starých karburátorových motorů? Mám na mysli např. ameriky s V8.
Pokud je to starý karburátorový motor, tak tím spíš v něm bude použití E85 nevhodné. Sice se ho týkat nebude problém se softwarem, a se vstřikovači, ale ventilová sedla, palivové čerpadlo, a olej ten motor má.....A krom toho, zřejmě by byly potřeba jiné trysky v karbecu, a jiné svíčky, protože E85 má jinou výhřevnost......
Pitris píše:Kdo má zájem o tady tuto problematiku, článek je ve Světě motorů 16/2011.
Zkoušejí Mondeo na E85.
Jsou tam popsané nutné úpravy motoru - ventilová sedla z odolnějšího materiálu. Jiné je palivové čerpadlo a senzor hladiny - jsou napájené střídavým proudem, takže ve vodivém lihu nepodlehnou destrukci elektrolýzou. Dále jsou zde jiné vstřikovače - schopné dodat o 30% více paliva, jiný software motoru, a elektrický předehřev, který je tu (podle zkušeností uživatelů, že motor na E85 startuje i ve velkém mrazu) spíše kvůli emisím, ale hlavně při startech pod bodem mrazu kvůli velké chemické degradaci motorového oleje, protože při nedokonalém spalování lihu v prochladlém motoru vzniká formaldehyd, acetaldehyd a kyselina mravenčí, což "ničí" olej.....
A jak jezdí - na líh hlučněji, za víc, ale sportovněji, a motor má otáčkově "výš" své maximum. Ale, a to i přesto, že má motor "odolnější" sedla ventilů, Ford předepisuje jejich kontrolu zkrátit ze 160tkm na 60tkm. Dále snižuje o polovinu kilometrový interval výměny oleje, protože kyselé produkty spalování lihu jej rychleji ničí.
Ale svou zkušenost nemám..... :x ; osobně bych nepoužil "něco v něčem", co na to není dělané.
Honda ACCORD 2.4 i-VTEC Type-S 148kW, sedan, manuál.

Zima: Ravenol SSL 0w40, Hankook W330 Winter i*cept evo3
Léto: Repsol Competicion 5w40, Vredestein Ultrac Satin
Převodovka: Honda Genuine HG - MTF
Itall

Příspěvek od Itall »

Modeláří, zapomněl jsi napsat, kolik energie (ropy, plynu) se spotřebuje na výrobu 1 L benzinu. Těžba ropy z nepřístupných míst (viz průser v Mexickém zálivu), její přeprava (tankery se musí pohybovat omezenou rychlostí, jinak by jejich palivové nádrže musely být skoro tak velké, jako tanky na ropu), výroba benzinu a nafty. Máš informace? Asi ne, he? Páč to Tě nezajímá.
modelář

Příspěvek od modelář »

Téměř nikdo na to nemá stavěný motor, ale skoro všichni na to budou s nadšením jezdit, na což jim nedobrovolně přispějí ti, kdož musejí platit spotřební daň na "normální" palivo, poněvadž si své motory nechtějí ku.vit. A těch pár, kteří si mohou dovolit pořídit flexi-fuel auto, bude vysmátých.
Stát přitom nevybere na daních to, co by vybrat mohl, půdní fond bude znehodnocen špatným agrotechnickým postupem, cena základních potavin bude dále stoupat, arabští šejkové si budou vesele mnout ruce a stavět nové lyžařské svahy s pravým sněhem v rozpálených pouštích, pseudoekologové budou jásat nadšením... Prostě na palici! :evil:
modelář

Příspěvek od modelář »

Itall píše:Modeláří, zapomněl jsi napsat, kolik energie (ropy, plynu) se spotřebuje na výrobu 1 L benzinu. Těžba ropy z nepřístupných míst (viz průser v Mexickém zálivu), její přeprava (tankery se musí pohybovat omezenou rychlostí, jinak by jejich palivové nádrže musely být skoro tak velké, jako tanky na ropu), výroba benzinu a nafty. Máš informace? Asi ne, he? Páč to Tě nezajímá.
Tvá otázka je stejně hloupá, jako se ptát, kolik kg brambor potřebuji na výrobu 1 kg bramborové kaše! :twisted:
Itall

Příspěvek od Itall »

modelář píše:
Itall píše:Modeláří, zapomněl jsi napsat, kolik energie (ropy, plynu) se spotřebuje na výrobu 1 L benzinu. Těžba ropy z nepřístupných míst (viz průser v Mexickém zálivu), její přeprava (tankery se musí pohybovat omezenou rychlostí, jinak by jejich palivové nádrže musely být skoro tak velké, jako tanky na ropu), výroba benzinu a nafty. Máš informace? Asi ne, he? Páč to Tě nezajímá.
Tvá otázka je stejně hloupá, jako se ptát, kolik kg brambor potřebuji na výrobu 1 kg bramborové kaše! :twisted:
Ale vůbec ne, modeláři, zase účelově překrucuješ (to Ti jde výborně, všechna čest!). Neptal jsem se, kolik litrů surové ropy se spotřebuje na výrobu litru benzinu, stejně jako Ty jsi se nezabýval tím, kolik kg např. brambor (nebo buhvíjaké suroviny) se spotřebuje na výrobu litru lihu. Řeč byla o spotřebované energii (Ty jsi zdůraznil - z ropy, plynu) na výrobu litru lihu. A já se ptám na TOTÉŽ u benzinu. Tak neoblbuj :evil: :x .
modelář

Příspěvek od modelář »

Itall píše:Ale vůbec ne, modeláři, zase účelově překrucuješ (to Ti jde výborně, všechna čest!). Neptal jsem se, kolik litrů surové ropy se spotřebuje na výrobu litru benzinu, stejně jako Ty jsi se nezabýval tím, kolik kg např. brambor (nebo buhvíjaké suroviny) se spotřebuje na výrobu litru lihu. Řeč byla o spotřebované energii (Ty jsi zdůraznil - z ropy, plynu) na výrobu litru lihu. A já se ptám na TOTÉŽ u benzinu. Tak neoblbuj :evil: :x .
Dobře, tak jinak:

- Abych vyrobil litr benzínu, spotřebuji nějaké množství ropy v destilační koloně, ale samozřejmě také nějaké množství energie na její ohřátí. Kromě toho spotřebuji nějaké množství energie na těžbu a transport ropy, a pochopitelně rovněž na distribuci toho benzínu ke spotřebitelům. Tohle všechno je součástí "výrobních nákladů", které však tvoří jen část ceny výsledného produktu, v daném případě benzínu, "díky" přepísknutému zdanění dokonce tu menší část jeho ceny! :x A proč to všechno dělám? Inu proto, že potřebuji ten benzín, jelikož surovou ropu nemohu použít jako palivo v pístovém spalovacím motoru přímo! :idea:

- Jenže v případě produkce 1 l biolihu spotřebuji cca 1 litr nafty, jinými slovy přetvářím produkt, který bych rovnou mohl použít jako palivo do pístového spalovaího motoru, na jiný produkt sloužící stejnému účelu, a to s využitím dotační politiky státu, přičemž na ty dotace se musejí složit daňoví poplatníci, jimž však tento ekonomicky zcela nesmyslný přerod jednoho paliva na jiné nijak neslouží, ba právě naopak - škodí motorům jejich vozů i půdnímu fondu! :evil:

Už je to jasné?
Itall

Příspěvek od Itall »

Dej se na politiku, modeláři, jestli už v ní nejsi. Mnoha slovy jsi zatím dokázal to, že na otázku - "kolik litrů ropy (nikoliv surové, ale jako zdroje energie) se spotřebuje na výrobu jednoho litru benzinu?" - jsi neodpověděl. Bravo. Asi to nevíš, to mě neudivuje, přestože víš všechno :lol: . Ale zajímavé je, že u litru lihu to víš přesně :wink: :shock: .
modelář

Příspěvek od modelář »

Itall píše:... Mnoha slovy jsi zatím dokázal to, že na otázku - "kolik litrů ropy (nikoliv surové, ale jako zdroje energie) se spotřebuje na výrobu jednoho litru benzinu?" - jsi neodpověděl. Bravo. Asi to nevíš, to mě neudivuje, přestože víš všechno :lol: .
Nevím to, nepotřebuji to k ničemu vědět a absolutně mě to nezajímá! A proč? Inu proto, co už jsem napsal: Surovou ropu si nemohu lít do nádrže, zatímco ten benzín prostě potřebuji, přičemž veškeré náklady, které s jeho výrobou souvisejí, platím! Ostatně ani ty brambory nejím syrové, a i u nich si všechno, co s jejich vypěstováním souvisí, musím rovněž zaplatit.
Itall píše:Ale zajímavé je, že u litru lihu to víš přesně :wink: :shock: .
Tohle spočítali kompetentnější, což už jsem rovněž výše zmínil. A dokud to nebude jinými kompetentními zpochybněno, a to se dosud nestalo, nemám důvod tomu nevěřit. Zato mne dost trápí, že ty brambory jsou a budou stále dražší, jelikož má někdo potřebu přetvářet litr nafty na litr lihu jenom proto, aby ho s nižší efektivitou (kvůli jeho nižší výhřevnosti) spálil v jiném typu pístového spalovacího motoru! :evil:

S politikou to má společného pouze tolik, že Ty se necháš snadno těmi politiky (a výrobci automobilů, marketingem atd.) manipulovat, zatímco já uplatňuji selský rozum. :lol: Ostatně co jiného, pocházím z vesnice! :D
Itall

Příspěvek od Itall »

modelář: "Kompetentní" spočítali u lihu, ale nespočítali u benzinu. Proč asi? I kdyby ten údaj byla pravda, pak výpovědní hodnota toho údaje je VELKÁ NULA, neboť neznáme tu druhou podstatnou informaci. Ostatně takovéto poloinformace se běžně používají ke zmanipulování lidí.
Cena brambor mě také netěší, tak jako ceny mnohého jiného zboží. Nicméně - spočítej si, modeláři, kolik za nějakou časovou jednotku utratíš za benzin a kolik za brambory :wink: :lol: .
Proti selskému rozumu nemám vůbec nic a myslím, že ho také používám, však mám předky z vesnice :wink: . Ten Tvůj rozum bych spíš označil za sedlácký. To je trochu rozdíl, mám ty předky z vesnice, tak něco vím o tom, jak to tam chodilo.
modelář

Příspěvek od modelář »

Itall píše:modelář: "Kompetentní" spočítali u lihu, ale nespočítali u benzinu. Proč asi? I kdyby ten údaj byla pravda, pak výpovědní hodnota toho údaje je VELKÁ NULA, neboť neznáme tu druhou podstatnou informaci. Ostatně takovéto poloinformace se běžně používají ke zmanipulování lidí. ...
Ano, lidí jako jsi Ty, poněvadž jsi se projevil jako dokonalý etalon toho, čemu my latiníci říkáme simplicius simplicisimus! :twisted:

- Proč není nutné počítat množství ropy na výrobu jednotkového množství benzínu, to jsem snad už dostatečně objasnil.

- A i kdyby, pak se z hlediska toho, o čem se tu bavíme, tak jako tak jedná o zcela irelevantní údaj, jelikož benzín potřebujeme, zatímco litr biolihu vykoupený zmařením litru nafty stěží. :evil:

Qui bene? :idea:
Itall

Příspěvek od Itall »

modelář: 1) Piš česky, ať to nemusím překládat.
2) Srovnání zmíněných údajů je zcela a velmi relevantní, páč by se snadno mohlo přijít na to, že výroba lihu je ekonomičtější, než výroba benzinu se všemi okolostojíčnostmi. A my potřebujeme (zatím) PALIVO a nikoliv benzin. A to pokud možno takové palivo, které je možno vyrobit (vypěstovat) včetně suroviny.

Qui bene? :idea:
modelář

Příspěvek od modelář »

Itall píše:... A my potřebujeme (zatím) PALIVO a nikoliv benzin. A to pokud možno takové palivo, které je možno vyrobit (vypěstovat) včetně suroviny. ...
Ale beze všeho! Pokud ho dokážeš vypěstovat a vyrobit s nižšími reálnými (tj. nikoli s daňově a dotačně pokřivenými) vstupy a také se započítáním "externích nákladů", které právě v té LA a jinde opomíjejí, než to palivo, které jím chceš nahradit, pak ano! Zatím tomu tak však není, přinejmenším ne v EU! :idea:
Itall

Příspěvek od Itall »

modelář píše:
Itall píše:... A my potřebujeme (zatím) PALIVO a nikoliv benzin. A to pokud možno takové palivo, které je možno vyrobit (vypěstovat) včetně suroviny. ...
Ale beze všeho! Pokud ho dokážeš vypěstovat a vyrobit s nižšími reálnými (tj. nikoli s daňově a dotačně pokřivenými) vstupy a také se započítáním "externích nákladů", které právě v té LA a jinde opomíjejí, než to palivo, které jím chceš nahradit, pak ano! Zatím tomu tak však není, přinejmenším ne v EU! :idea:
Pokud se tak neděje, co není může být. Cena ropy nemá žádný strop :idea: .
modelář

Příspěvek od modelář »

Itall píše:...Cena ropy nemá žádný strop :idea: .
To je sice pravda, na druhou stranu se právě o to jedná: Jestliže ten biolíh nedokážeš bez ropy vyrobit, pak je při bilanci 1:1 úplně jedno, kolik bude ropa stát, jelikož ji v daném případě spotřebováváš zcela neúčelně, a dokonce přetváříš stejné množství energetického nosiče (nafty) o vyšší energetické hustotě na "chudší" energetický nosič o nižší výhřevnosti (biolíh), což je úplně protismyslné! :evil:
Itall

Příspěvek od Itall »

modelář píše:
Itall píše:...Cena ropy nemá žádný strop :idea: .
To je sice pravda, na druhou stranu se právě o to jedná: Jestliže ten biolíh nedokážeš bez ropy vyrobit, pak je při bilanci 1:1 úplně jedno, kolik bude ropa stát, jelikož ji v daném případě spotřebováváš zcela neúčelně, a dokonce přetváříš stejné množství energetického nosiče (nafty) o vyšší energetické hustotě na "chudší" energetický nosič o nižší výhřevnosti (biolíh), což je úplně protismyslné! :evil:
Ty pořád vidíš, ten traktor, jezdící po poli, ale tak tomu nutně nemusí být, nehledě na to, že ten traktor nemůže spálit tolik, co Ty píšeš. Na líh je možno zpracovat X surovin, které je možno získat X způsoby. Každopádně je to jedna z alternativ. Pokud se ukáže, že výroba lihu je příliš závislá na ropě, kterou měla nahradit (Jára Cimrman - cesta slepých uliček :lol: ), tak se to dělat jistě nebude :? . Já jsem takový rozbor nedělal. Tak se třeba bude jezdit na slivovici, ta se nevyrábí traktorem :lol: .
Odpovědět