Brzdová kapalina

Další nezařaditelná témata

Moderátor: Colommbo

Odpovědět
bloke

Re: Brzdová kapalina

Příspěvek od bloke »

Určite sú to zaujímavé skúsenosti; doteraz tá agresivita DOT 5.1 z ohlasov, vyzerala na fórach vrátane zahraničných typicky tak, že si ju naozaj mýlili s DOT 5. Tiež ma napadlo, či za tie roky nezačali už dávnejšie robiť samotné kvapaliny 5.1 menej agresívne (ak takými boli), keďže na mnohých teraz už uvádzajú "vynikajúca znášanlivosť s gumenými, plastovými a kovovými súčiastkami" a podobne.

Ďalšia vec (asi aj tu už bola spomenutá) že DOT 5.1 je kvapalina vyrobená na tom istom základe ako DOT 4, akurát má od nej zaručenú vyššiu odolnosť bodu varu už priamo v špecifikáci, t.j. je to stále akoby "novšia DOT 4". Dot 5.1 vždy spĺňa aj špecifikáciu automobiliek na DOT 4 (vzájomne zamenitelná), akurát pri niektorých treba dbať ešte aj na viskozitu - rovnako pri 4 aj pri 5.1.
Z tohto pohladu je zaujímavá aj tá ATE Typ 200, ktorá je označená ako DOT 4, no bodmi varu už spĺňa parametre triedy DOT 5.1.
Návštěvník

Re: Brzdová kapalina

Příspěvek od Návštěvník »

bloke píše:... označená ako DOT 4, no bodmi varu už spĺňa parametre triedy DOT 5.1.
Z tohoto bych strach neměl.

Jinak mi to připomíná mé, opět neblahé, zkušenosti s převodovými oleji GL4 a GL5: než (u)věřit tomu, že mi olej pod označením GL4/GL5 neodrovná bronzové synchrony, to raději použiji GL4+ splňující parametry GL5.
e1H

Re: Brzdová kapalina

Příspěvek od e1H »

bloke píše:Z tohto pohladu je zaujímavá aj tá ATE Typ 200, ktorá je označená ako DOT 4, no bodmi varu už spĺňa parametre triedy DOT 5.1.
Body varu DOT 5.1 prekonáva veľa DOT 4 brzdoviek, hlavne tie pre závodné použitie. Háčik že toto sú všetko brzdovky s vysokou viskozitou. Pre DOT 4 limitná hodnota viskozity 1800 mm2/s, ale pre DOT 5.1 už 900 mm2/s. A práve túto viskozitu je ťažké skĺbiť s vysokým bodom varu. A pri brzdovej kvapaline platí, že nižšia viskozita je lepšia, hlavne ak má auto aj ABS, ESP prípadne ďalšie elektronické systémy (ASR, EDS, XDS, HH, rôzne pohony 4x4, atď,) ktoré môžu samostatne pribrzďovať jednotlivé kolesá.
Uživatelský avatar
Colommbo
Příspěvky: 9850
Registrován: pon led 23, 2012 20:46
Bydliště: kutnohorsko-kolínské pohraničí

Re: Brzdová kapalina

Příspěvek od Colommbo »

Pravda, však u té ATE 200 také výslovně píšou, že "není určeno pro vozy s ESP!"
W124 E320 Coupé R6 162kW 1994, 5Q man. Getrag "psí noha",
Shell HU 5W40,
přev. Ravenol ATF Fluid, dif. Castrol Axle Z Limited Slip 90
Brembo
Příspěvky: 2293
Registrován: pon čer 08, 2009 21:28
Bydliště: Matuškovo

Re: Brzdová kapalina

Příspěvek od Brembo »

tak neviem,ale podla všetkého DOT 5.1 nekomponuje do seba len vyšší bod varu. Napríklad u Motulu RBF výrobca udáva,že splna DOT 4 i napriek tomu,že podla udajov s prehladom prevyšuje čo sa bodu varu týka dot 5.1 . DOT 5 by mali byt silikonové kvapaliny,a tie nie su voči gume ani plastom agresívne,skor naopak. Skor sa udáva,že do systémov pre 5 nesmie íst 5.1,naopak áno ale musí byt systém prepláchnutý. čo sa vyskozity tíka,tak DOT 5 by ju mala mat za studena najvyšiu.
Suzuki SV 1000,Opel Insignia Sport Tourer CDTI 153kW,Opel Vectra 1,7 DT-išla do sveta
Uživatelský avatar
Pitris
Site Admin
Příspěvky: 27404
Registrován: úte čer 24, 2008 18:00
Bydliště: Brno

Re: Brzdová kapalina

Příspěvek od Pitris »

Dovolím si nesouhlasit - DOT 5 nejsou vůči gumě a plastům agresívní, ale ty MUSÍ být na silikonovou brzdovku přizpůsobené a tam, kam patří DOT 3, 4 nebo 5.1, NESMÍ DOT 5.... Proto má i jinou barvu.
Honda ACCORD 2.4 i-VTEC Type-S 148kW, sedan, manuál.

Zima: Ravenol SSL 0w40, Hankook W330 Winter i*cept evo3
Léto: Repsol Competicion 5w40, Vredestein Ultrac Satin
Převodovka: Honda Genuine HG - MTF
e1H

Re: Brzdová kapalina

Příspěvek od e1H »

Brembo: Motul Racing Brake Fluid ale majú viskozitu pri 40°C okolo 1700 mm²/s, preto DOT 5.1 nespĺňajú. Pre DOT 5.1 je limitná hodnota 900 mm²/s.
Itall

Re: Brzdová kapalina

Příspěvek od Itall »

Budu kupovat brzdovou kapalinu do Peugeota 107, s ABS, bez ESP. Co doporučíte? Koukám na netu, že brzdovky jsou ve velmi různých cenách, liší se několikanásobně. Mě by stačila asi DOT4.
Uživatelský avatar
Pitris
Site Admin
Příspěvky: 27404
Registrován: úte čer 24, 2008 18:00
Bydliště: Brno

Re: Brzdová kapalina

Příspěvek od Pitris »

Lucas, Ferodo, Coyote....
Honda ACCORD 2.4 i-VTEC Type-S 148kW, sedan, manuál.

Zima: Ravenol SSL 0w40, Hankook W330 Winter i*cept evo3
Léto: Repsol Competicion 5w40, Vredestein Ultrac Satin
Převodovka: Honda Genuine HG - MTF
Uživatelský avatar
Pedro
Příspěvky: 7757
Registrován: úte zář 22, 2009 12:10
Bydliště: Praha 6

Re: Brzdová kapalina

Příspěvek od Pedro »

Itall píše:Mě by stačila asi DOT4.
A do auta dáš kterou :?:

se nediv že máš podlomený zdraví,starochu. Takovej blevajz chlastat...
Itall

Re: Brzdová kapalina

Příspěvek od Itall »

Pořídil jsem 0,5L Cleanfox DOT4 za 80,- Kč (byla nejlevnější). Vyměněno. Drobný zádrhel byl v tom, že jsme kapalinu z nádržky neodsáli, ale vyšlapali přes odvzdušňováky, tedy sítko nevyndavali a do nádržky shora vidět není. Nikdo mi tu neřekl :evil: , že nádržka je dělená. Japa já to mám asi vedět, co? :twisted: Takže jsem to neuhlídal a zavzdušnil. Asistent si všiml celkem včas, že pedál jde na podlahu, při dalším postupu (vyšlapání staré kapaliny z potrubí) se zase odvzdušnilo, ABS nic neříkalo, projeto, brzdí to. 0,5 L kapaliny stačilo, přesně. Stará kapalina vytékala zepředu čistá, zezadu na 1. šlápnutí mírně zakalená. Řekl bych, že brzdy teď jsou ostřejší, přenos impulsu od pedálu na pístky se zdá lepčí. Tedy by to mohlo mít vliv na pohyblivost pístků, což by byl i důvod, proč bych brzdovku měnil, páč já ji nikdy neuvařím. Interval výměny tedy zkrátím na 4 roky :twisted: .
Návštěvník

Re: Brzdová kapalina

Příspěvek od Návštěvník »

Itall píše:... Drobný zádrhel byl v tom, že jsme kapalinu z nádržky neodsáli, ale vyšlapali přes odvzdušňováky, tedy sítko nevyndavali a do nádržky shora vidět není. Nikdo mi tu neřekl :evil: , že nádržka je dělená. Japa já to mám asi vedět, co? :twisted: Takže jsem to neuhlídal a zavzdušnil...
Copak je nutno zde detailně popisovat úplně vše, co patří mezi úplné samozřejmosti? :shock: Jako např. to, že sítko je třeba vyndat, kapalinu z nádobky odsát a případné usazeniny na jejím dně odstranit? :o Teprve pak se nalije nová a je možno začít se zabývat její výměnou v okruhu. A dělená (ta nádobka) je proto, že dnešní systémy jsou vždy dvouokruhové, přičemž při selhání jednoho okruhu je ten druhý chráněn před nedostatkem kapaliny právě onou přepážkou v nádobce. Kromě toho tam může být ještě i další oddělení - pro okruh kapalinového ovládání spojky. :idea:
Itall

Re: Brzdová kapalina

Příspěvek od Itall »

Ále, nevymlouvej se, máš u mě vroubek - zatajování důležitých skutečností :P . Čistit nádobku? Nesranduj, leda ji vyndat, u P107 je zastrčená dozadu a vysoko pod "strop", už jen dolévání kapaliny vyžaduje trychtýř s hadičkou, která vede skoro horizontálně. Nemůže se k tomu, vidět tam není... :? :| :roll: .
Návštěvník

Re: Brzdová kapalina

Příspěvek od Návštěvník »

Itall píše:... máš u mě vroubek - zatajování důležitých skutečností :P . Čistit nádobku? ...
To by těch vroubků bylo tolik, že by vyžadovaly skutečně hódně dlouhý kus dřeva. A jak se opět názorně ukázalo, je toho ještě hódně, o čemž nemáš tušení, třebaže se do toho pouštíš svépomocí. A jestliže např. já si dělám všechno sám právě proto, aby mi to "fachmani" (od slova "fachmann", v plurálu "fachleute", tj. ti, kdož sice fachají, nicméně dokáží všechno zku.vit) čirou náhodou nezku.vili, tak speciálně tobě bych doporučoval, aby ses příště raději obracel na odborný servis.
Itall

Re: Brzdová kapalina

Příspěvek od Itall »

Áno, je toho hodně, co nevím a narozdíl o tebe se k tomu klidně přiznám, páč nemusím být za vševěda :idea: :D .
Já jsem to dělal proto, že vím, že je kapalina vyměněna v celém systému a bylo to za pakatel. Kromě toho, že jsem s tím strávil více času, než profík, mě to zas tak nezatížilo, nic jsem nezkurvil (můžeme naplno, i prezident to dělá... :lol: ) a ještě se něco přiučil. A až to budu dělat příště, maminko...tak to bude zas trochu lepší :wink: . Budu se učit vyndávat sítko :P a kapalinu vysaji z obou částí nádobky. Nějaký bordel z brzdičů neteče, proplach starou kapalinou přes šrouby je zbytečný. Dokonce už se na to těším, že bych zkrátil interval? :idea: :lol: U předchozího auta to dělal servis, ale teď nadále už vždycky sám (koníčky osedlám :wink: ).
Odpovědět