Aku

Další nezařaditelná témata

Moderátor: Colommbo

Odpovědět
mipesa

Příspěvek od mipesa »

Co takhle zkusit Midac.Jezdím do firmy, kde na ně přešli před 4 roky a nemají problém.Používají trakční i startovací.Je pravdou, že mobilní flotila se má v té firmě jak v bavlnce.To dělá strašně moc.A cena je solidní.Já mám objednanou jednu do auta 12V 80Ah za 1 550,- bez DPH, ale přes tu firmu.Tak jí chci prubnout.A vím ,že bude nabitá do konečných znaků, což je dost důležité.
skodovkar
Příspěvky: 6272
Registrován: pon pro 29, 2008 16:40

Příspěvek od skodovkar »

Tak paní řidička by ráda do fabky 40kW novou baterku. Taková necitelnost k původní sedmileté Akumě, už se z ní stal člen naší rodiny :D Můžete mi něco doporučit? Na ceně vyloženě nesejde. Zaujala mě VARTA BLUE dynamic, máte nějaké zkušenosti? ( http://www.oilcentrum.cz/portal/?menuId ... /VBD533062 )
A jak je to s tím startovacím proudem?
modelář

Příspěvek od modelář »

A proč chce vlastně paní řidička novou baterku?
skodovkar
Příspěvky: 6272
Registrován: pon pro 29, 2008 16:40

Příspěvek od skodovkar »

Paní řidička je nervózní, protože jí to prý za mrazu hůře startuje. A dojíždí do práce, kterou má na kopci, v zimě tam fakt pěkně fouká. Pamatuji si, že nám za 15min na Silvestra zamrzlo ve skleničce šampáňo :-D
Už minulou zimu jsme to zvažovali, ale vydržel (v garáži jsem ho raději dobil při delším stání).
Dodávám, že auto nemá žádnou nadstandardní výbavu (jen světla-bez mlhovek, větrák,zadní vyhřívané okno, ABS).
Modeláři jak je to s tím proudem? Čím více tím lépe?
modelář

Příspěvek od modelář »

skodovkar píše:Modeláři jak je to s tím proudem? Čím více tím lépe?
Rozhodně ano, ale pro kapacitu už to tak úplně neplatí, byť dodaný náboj se samozřejmě od kapacity odvíjí, Vyšší "C" je totiž o "tvrdosti" zdroje, tj. o nízké závislosti napětí na proudovém odběru, samozřejmě jen do určité míry vyčerpání kapacity zdroje. A v kategorii startovacích akumulátorů jsou na tom nejlépe gelovky, které ještě navíc vykazují i minimální samovybíjení.
Pkod

Příspěvek od Pkod »

Ano, rozhodne je lepsi preferovat vysokou hodnotu startovaciho proudu. Nepredpokladam totiz, ze by "ridicka" planovala z baterky tahnout diskoteku pred mistnim kulturakem. Tam by mela vyznam i kapacita.

Velikost startovaciho proudu je ovlivnena konstrukci a jsou tak v dostupnych akumulatorech pomerne velke rozdily. Pri srovnavani pozor na to, podle ktere normy byla hodnota proudu stanovena.

Ja bych do takoveho auta volil levny AKU s nizsi kapacitou (treba tech 40Ah) a radeji usetril penize. "Lepsi" aku nebude vyuzit.

"Gelovku" bych urcite do bezneho auta nedaval. Ma jine pozadavky na nabijeci soustavu. Nakonec ani elektricke paremetry "gelovek" ve srovnani s kapalnym elektrolytem nejsou nikterak zazracne.
modelář

Příspěvek od modelář »

Pkod píše:Pri srovnavani pozor na to, podle ktere normy byla hodnota proudu stanovena.
Na tohle fakt bacha!

Jinak já bych tam také gelovku nedával - už proto, že ta Fabka má nejspíše nastavenu vyšší hodnotu provozního napětí v síti, což by bylo pro gelovku smrtící. Uvedl jsem ji jaksi jen pro úplnost. Ale pro toho, kdo ji použít může a provozuje auto krajně nepravidelně či má třeba specifické nároky na tvrdost zdroje, např. za účelem napájení palubní hi-fi aparatury, se jedná o dobrou, byť finančně náročnou volbu.
Uživatelský avatar
Pitris
Site Admin
Příspěvky: 27474
Registrován: úte čer 24, 2008 18:00
Bydliště: Brno

Příspěvek od Pitris »

skodovkar píše:Tak paní řidička by ráda do fabky 40kW novou baterku.......Zaujala mě VARTA BLUE dynamic, máte nějaké zkušenosti? ( http://www.oilcentrum.cz/portal/?menuId ... /VBD533062 ).....
Pokud Tě zaujala Varta, řekl bych, že paní řidička (a i fabča) budou spokojené......
hugo.m

Příspěvek od hugo.m »

ja sem vracel bjehem jednoro roku 2 baterky Varta reklamace uznana,ja a baterie Varta ne!!!!
mipesa
Příspěvky: 765
Registrován: čtv srp 28, 2008 20:39

Příspěvek od mipesa »

S tou Vartou nic nezkazíš, ale obecně pro paní řidičku není podstatné jestli proudová startovatelnost bude větší či menší, pokud bude mít v cajku kompl.el soustavu bez zbytečných odporů a mech.odporů, postačí paní řidičce, jak už někdo psal 40Ah.Gelovku pro tento případ bych také hodil k ledu.I baterka potřebuje údržbu.pokud pořídíš paní řidičce baterku s větší kapacitou, tak při pojížďkách do práce budeš stále té baterce s vyšší kapacitou stále dlužit krmení, to sice budeš i u 40 Ah, ale ne tolik.Za sebe - max.55Ah.Negativa a pozitiva vs. způsob zacházení je na dlouhé povídání a na to teď nemám - bohužel.
skodovkar
Příspěvky: 6272
Registrován: pon pro 29, 2008 16:40

Příspěvek od skodovkar »

Díky za info. Je tam malý kastlík, tak by tam větší baterka snad ani nevlezla. Teď tam je myslím 40Ah se s.p. 360A. Asi půjdu do té Varty jak jsem hodil odkaz. Paní řidička je mamka a nerad bych ji tahal domů :lol:

OT: hádejte kdo se dneska svezl v 603ce 8)
Brembo.SV

Příspěvek od Brembo.SV »

medzi spickovu kvalitu sa radi Yuasa,vo vychodnom bloku nie su privelmy zname,no kvalita 100%. Este stale sa vyrabuju vyhradne v Japonsku. Predajca zo 400 predanych kusov nemal ziadnu reklamaciu. treba ale pocitat s vyssou cenou.
runda
Příspěvky: 116
Registrován: pát bře 20, 2009 7:42
Bydliště: Spiš

Příspěvek od runda »

nazdar.neviete niekto ako je to s oznacovanim tychto akumulatorov?je tam uvedene len 700CCA a mala by mat okolo 80Ah.ale rad by som sa dozvedel nieco viac o tomto oznacovani akumulatorov...vopred vdaka.

Obrázek
vw
skodovkar
Příspěvky: 6272
Registrován: pon pro 29, 2008 16:40

Příspěvek od skodovkar »

emge

Příspěvek od emge »

Tak pôvodná Akuma jej vydržala 7 rokov a ona chce niečo lepšie?
Ja by som na jej mieste zostal pri tej Akume a zbytočne neexperimentoval.
Tiež som mal s pôvodnou Akumou veľmi dobré skúsenosti a po skončení jej životnosti som ju vymenil za "koncernovú" Fiamm.
Odpovědět